Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

O nouă revoluție a Partidului Comunist Cubanez. Sfârșitul dinastiei Castro

Cuba se pregătește să întoarcă pagina de la revoluția de acum 60 de ani, deoarece dinastia Castro se va încheia săptămâna viitoare, când Raul va renunța la șefia partidului. Pe picturile murale din oraș încă se poate citi că Fidel și Raul sunt membri eterni ai Partidului Comunist. Fără să știe cine era Fidel Castro și fără să aibă habar de comunism, Rigoberto Celorio, în vârstă de 85 de ani, a îmbrățișat revoluția cubaneză din prima zi. La vârsta de 22 de ani a devenit soldat și a ajuns la gradul de locotenent-colonel. Între anii 1975 și 1990, a efectuat două misiuni în Angola. El spune că tot ce s-a întâmplat pe teritoriul angolez în acei ani a fost „cea mai strălucită lucrare” a revoluției. „Aproape toată generația mea, în principal ofițerii din vremea mea, toți am vrut să mergem în Angola, pentru că am crezut că era ceva ce ne lipsea. Atunci când un cubanez a luptat cu un grup care includea angolezi și cubanezi, nu au luptat doar pentru a-l apăra pe Fidel Castro și nici doar pentru a apăra revoluția, ci au luptat pentru a-i elibera pe acei oameni”, a spus Celorio. El speră că noua direcție a partidului comunist va fi capabilă să scoată țara din actuala criză economică fără a „cădea în cușca leului” – o metaforă pe care o folosește pentru inamicul din ultimii 60 de ani reprezentat de Statele Unite.

Frâiele vor trece de la Raul Castro, în vârstă de 89 de ani, la Miguel Diaz-Canel, care este deja președinte al Cubei din 2018, când Castro a renunțat la această parte a portofoliului său executiv. Pe lângă președinție, Diaz-Canel, în vârstă de 60 de ani, va deține acum și cea mai puternică poziție din țară – cea de prim-secretar al PCC, o funcție deținută anterior doar de Castro și de fratele său, liderul revoluționar Fidel, care a murit în anul 2016. Înaintea lui Raul Castro, Fidel a condus Cuba timp de aproape o jumătate de secol, din 1959 până în 2006, când s-a îmbolnăvit. Fidel este încă venerat la scară largă ca fiind tatăl și salvatorul țării. Diaz-Canel devine primul lider civil al Cubei de la revoluția condusă de Castro din anii 1950, care a avut loc înainte ca el să se fi născut. Dar, deși este fan Beatles, poartă costum și cravată și este interesat de tehnologie, poate fi mai modern în unele privințe decât predecesorii săi – ambii fiind pasionați de hainele militare – el rămâne, în primul rând, un discipol al partidului, iar observatorii nu se așteaptă la schimbări radicale de politică.

Din punctul meu de vedere, Cuba trebuie să exporte și mai mult tutun, zahăr și nichel alături de derivate ale acestuia, pentru a obține profituri și mai mari. Principalul produs din tutun este trabucul cubanez, faimos în întreaga lume ca fiind standardul de aur al trabucurilor și, prin urmare, un export vital. Zahărul este exportat sub formă brută și, de asemenea, sub formă de diferite romuri fabricate pe insulă. În ceea ce privește nichelul, se crede că Cuba mai are încă rezerve de peste cinci milioane de tone metrice. Acest lucru plasează țara pe locul cinci în lume, după Indonezia, Australia, Brazilia și Rusia. Cea mai mare parte a nichelului sfârșește prin a fi folosit în străinătate pentru a face oțel inoxidabil și alte aliaje.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *