Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O nouă teorie face ravagii în presa occidentală: Lupta împotriva Dușmanului – Trump, Pandemia, Rusia – justifică fake news-urile manipulatoare

Recitindu-mi fișele pentru cartea Corneliu Zelea Codreanu – între cruce și pistol, mi-am amintit revolta mea stîrnită de publicarea în cele două mari ziare ale lui 1938 – Universul și Curentul – a unor așa-zise documente descoperite de Jandarmeria din București și din țară la sediile Legiunii, în urma descinderilor din 16 și 17 aprilie 1938, menite a dovedi că Legiunea pregătea o insurecție. Istoricii au arătat că toate erau falsuri grosolane, fabricate de Siguranță pentru a-l servi pe Armand Călinescu în instituirea Terorismului de stat din 1938. Dar chiar și fără verificarea de către istorici, încă de la apariția în edițiile din 19 aprilie 1938 ale celor două mari publicații documentele miroseau de la o poștă a fake news-uri, cum li s-ar zice azi informațiilor false publicate dinadins pentru a servi unor manipulări cu ținte precise. Cu toate acestea documentele sînt reproduse de cele două mari ziare sub titluri ațîțătoare – Noi agitații subversive ale membrii fostei organizații garda de fier. Circulări, descoperiri de arme și muniții – și, lucru mult mai grav, incalificabil în planul deontologiei, fără a publica alături și punctul de vedere al lui Corneliu Zelea Codreanu, deși acesta era șeful unui partid care se situase pe locul trei la alegerile din decembrie 1937 și sigur le-ar fi cîștigat pe cele programate pentru 2 martie 1938, suspendate prin Lovitura de stat din 10/11 februarie 1938. Universul și Curentul erau conduse de cei mai mari gazetari ai momentulu, Stelian Popescu și, respectiv, Pamfil Șeicaru. Cum de-au acceptat ei o asemenea încălcare a normelor minime ale profesiei? mă întrebam, convins că și unui minigazetar i-ar fi sărit în ochi falsurile.
Asta a fost prima mea reacție.

Apoi mi-am dat seama că revolta mea era nejustificată. Prin Lovitura de stat din 10/11 februarie 1938, în România se instaurase dictatura lui Carol al II-lea și, potrivit măsurilor impuse de dictatură, slujită cu brio de Armand Călinescu, cel care trădase PNȚ pentru a deveni instrumentul cuplului Carol al II-lea – Elena Lupescu, ziarele erau obligate să publice, fără comentarii, documentele trimise de ministrul de Interne. Cele două mari ziare n-au avut încotro. Dacă nu publicau, erau suspendate.

Potrivit presei occidentale – Der Spiegel, CNN, The Sun, Bild, The New York Times – miercuri, 16 februarie 2022, Ucraina urma să fie invadată de trupele rusești masate la graniță. Lideri ai lumii occidentale – de la Joe Biden pînă la Boris Johnson – au susținut fake news-ul de proporții galactice prin declarații că invazia e iminentă. Foarte iminentă! cum au strigat coțofenele din presa românească.

Miercuri, 16 februarie, a trecut fără ca invazia să înceapă. Prinși cu fofîrlica alde Boris Johnson și Jens Stoltenberg, un fel de Mircea Geoană mai șmecher, s-au grăbit să ne asigure că, totuși, Rusia va invada Ucraina. Cînd anume?
În curînd, a răspuns șeful lui Mircea Geoană pe linie de serviciu, îngînat în românește de Mareșalul Vasile Dâncu. Sînt evidente semnele dării din colț în colț, pentru a nu se vedea că s-au făcut de rahat, cu serviciile lor secrete cu tot. Nu știm dacă Ucraina va fi invadată. Continui să susțin că Rusia nu va face prostia de a invada o țară de la care în afară de oligarhi și de echipa antrenată de Mircea Lucescu n-are ce să ia. Singurul zăcămînt deținut din belșug de Ucraina e Corupția. Corupția mafiotă, primitivă prin care România a trecut în primii ani postdecembriști.

Indiferent că Ucraina va fi sau nu invadată, un lucru e sigur:
Știrea trîmbitață de presa occidentală și preluată de presa din România cu un entuziasm tembel, de Moș Teacă – analist militar, s-a dovedit un fake news.

În ultimele mele comentarii, publicate înainte de confirmarea că știrea (cu toate jupoanele ei – invocarea serviciilor secrete, terorizarea populației, solemnitatea ei de butoi de tablă) e un fake news, am demonstrat de ce e o manipulare primitivă, destinată analfabeților . Nu era nevoie de nici profeție pentru a ști că nu se va confirma. Ajungea trecerea ei prin minima verificare a inteligenței omenești, superioară inteligenței cu care se mîndrește rața. Invocarea Serviciilor secrete americane în general, fără precizarea cerută obligatoriu de minima rigoare profesională, neverificarea decît dintr-o sursă, și aceea dubioasă, pentru era vorba de Servicii secrete, absența argumentelor logice (de ce miercuri și nu joi?) arătau nu numai unui redactor șef, dar și cameristei ilegale a unui redactor șef, că e vorba de un fals.

Fac presă din decembrie 1967.
Am condus ziare, televiziuni. În viața mea n-aș fi publicat o asemenea știre căreia noi, la Evenimentul zilei, îi pusesem porecla de fonfleu.
De ce au publicat-o însă instituții de presă cu pretenții de a fi exemple de profesionalism?
În cazul Universului și Curentului din 1938, Stelian Popescu și Pamfil Șeicaru, deși știau că sînt falsuri trimise de Siguranță, n-au avut încotro. Dictatura regală i-a obligat s-o facă.

Dar în cazul Der Spiegel, CNN, New York Times, The Sun, Bild și-a spus cuvîntul dictatura? Au fost obligate aceste instituții de presă să publice niște texte despre care toată lumea din redacție era convinsă că sînt falsuri grosolane?
Nu, n-au fost obligate.
Atît autorii, cît și șefii lor le-au acceptat tocmai știind că sînt falsuri.

De ce?
Ne răspunde mai întîi campania de falsuri grosolane dusă de CNN împotriva lui Donald Trump. Într-un comentariu din 9 noiembrie 2020, scriam despre campania mîrșavă a CNN, postul icoană a Antenei 3:

„În decembrie 1989 TVR susținea că Nicolae Ceaușescu se cramponează de putere folosind pe teroriștii criminali. În noiembrie 2020, CNN susține că Melania Trump și ginerele lui Trump îl sfătuiesc pe președinte să accepte înfrîngerea, dar că acesta refuză. Ce tip odios! N-o ascultă nici pe biata de nevastă-sa! E drept CNN invocă pentru această informație surse din anturajul celor doi – Melania și Donald Trump. Care surse? Cele ale lui Caracudi din Cișmigiu. Cele ale TVR din decembrie 1989 care anunțau că teroriștii au otrăvit apa.”

Campaniei de tip bolșevic dusă nu numai de CNN, dar și de alte publicații americane împotriva lui Trump, a fost însă doar începutul unui Proces unic în Istoria presei din toate timpurile:
Publicarea un știri false tocmai știind că sînt false.

A venit Pandemia.
Și din nou presa occidentală s-a pretat la cele mai josnice încălcări ale deontologiei.
Fake news-uri, terfelirea tuturor celor care aveau îndoieli față de pozițiile oficiale, cenzurarea altor puncte de vedere decît cele ale oficialităților.
Premiera e dată nu numai de publicarea conștientă de falsuri, dar și de publicarea falsurilor pentru a sluji Puterea.
Presa, cea care a fost totdeauna slujitoarea Adevărului în confruntarea cu Statul, a devenit slujitoarea Minciunii de dragul Statului.

Campania de fake news-uri despre invadarea Ucrainei la oră și la zi fixe ține tot de această schimbare incredibilă:
Presa nu mai slujește Adevărul, ci Minciuna.

Cum au explicat cei de la CNN fake news-urile publicate în deplină cunoștință de cauză despre Donald Trump?
Printr-o teorie care-și face loc tot mai mult în presa occidentală și prin imitație în presa noastră:
Lupta împotriva unui Dușman justifică Minciuna.
Donald Trump era un dușman al Democrației. Pentru a-l înlătura presa nu numai că putea, dar chiar era obligată să mintă.
În Pandemie, asumarea conștientă a minciunii a fost justificată prin lupta împotriva Virusului.
Pentru a salva vieți orice e permis, inclusiv cultivarea minciunii prin presă.

Occidentul are acum un nou dușman:
Rusia lui Vladimir Putin.
Și în lupta cu acest dușman totul e permis, ba chiar e obligatoriu.
Inclusiv trecerea în slujba Minciunii care folosește din plin interesele NATO, ale Administrației Biden, Pentagonului, Serviciilor Secrete.

În 1974, Seymour Hersh n-a șovăit o clipă să dezvăluie gravele ilegalități comise de CIA în numele luptei împotriva comunismului.
Pe marele gazetar american nu l-a interesat dacă dezvăluirea Adevărului despre ilegalitățile CIA ar putea dăuna luptei duse de Lumea liberă împotriva dictaturilor întruchipate de Lagărul socialist.
L-a interesat numai și numai Adevărul.
Pentru că singurul fel al Presei de a sluji Cetățeanul în lupta cu Statul rămîne slujirea Adevărului.
Azi, urmașii lui Hersh nu numai că șovăie să dezvăluie Adevărul despre CIA, dar mai mult au devenit slugi ale CIA prin prezentarea Minciunii pe post de Adevăr!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „O nouă teorie face ravagii în presa occidentală: Lupta împotriva Dușmanului – Trump, Pandemia, Rusia – justifică fake news-urile manipulatoare”

  • Toate razboaiele au avut la baza minciuni.

  • 1.”mi-am amintit revolta mea stîrnită de publicarea în cele două mari ziare ale lui 1938″- asta e caz de „complicitate stilistica”.
    2.”fake news” a fost introdus de catre Trump;
    mai inainte o dadea cu „dishonest media”,
    mass-media necinstita,a disparut ca sintagma „necinstit sufleteshte”……..
    3.maxtor a surprins in public 2 shobolani strainezi,aia aveau o „camera de luat vederi” profesionala,pandeau ceva prin Bucuresti-au auzit in engleza „dishonest media”,s-au facut mici si au plecat in (plural) p. mamelor lor,qed.a mai fost si o intreaga echipa,”colectiv” al unui „trust media”-8 garoi si o jegoasa(shefa lor) s-au tirat cad au auzit MASS-MEDIA NECINSTITA,stiu ei mai bine din ce (…..) isi hranesc copiii.

  • Da’ graul, domnule Cristoiu?!

  • Americanii au bombardat o țară argumentând gestul printr-o mare și gogonată minciună. Și le-a mers. E vorba de Irak cu ”armele lor de distrugere în masă”! Ce să ne mai mire anticipările acestea de doi lei!

  • Domnu’ Cristoiu,

    Zeii isi permit sa minta fiindca nu-i costa nimic. Alta ar fi situatia daca ar trebui sa plateasca pentru fiecare minciuna.
    Daca am trai intr-o lume normala la cap, Rusia ar avea tot dreptul sa pretinda acum despagubiri iar „ziaristii” si „specialistii” stirilor false sa plateasca cu varf si indesat. Dar evident ca intoxicarea populatiei prin stiri false si mincinoase nu deranjeaza pe nimeni, nici macar pe „ecologisti”… !

  • …”Fac presă din decembrie 1967.”
    Domnule I.Cristoiu sa traiti multi ani! si sa ne bucurati in continuare cu tot ceea ce scrieti (in primul rand) si apoi pentru ca multi sunt cei care ar avea ce invata de la dumneavoastra daca ar dori (numai citind insemnarile dvs, a colaboratorilor dvs de pe blog si ar fi deajuns).Va multumesc.

  • Adevarul coreleaza ‘dorintele oamenilor’ cu ‘realitatea’. Astfel, felul in care se modifica ‘realitatea’ este un efect al dorintelor manifestate de oameni.

    Minciuna intrerupe corelatia de mai sus, spunind,
    mai intai!,
    ca o fapta care s-a manifestat in ‘realitate’ de fapt nu s-a manifestat, caz in care, in mod absolut, modificarile ‘realitatii’ ar fi posibile si in lipsa ‘dorintelor oamenilor’ aferente modificarii,
    iar mai apoi!,
    ca se poate genera o ‘realitate’, deci una care sa se exprime in Viitor in afara Adevarului.

    deci ‘minciuna’ care incepe cu sectionarea corelatiei dintre ‘dorintele oamenilor’ si ‘modificarea realitatii’ si care se referea la Trecut ( ex: n-am facut!,…nu a fost asa!, etc ), este doar Samanta! din care va creste Minciuna!, si spre fundamentala diferenta ea incepe cu o manifestare in viitor ( o sa fac!, va fi asa!, etc ), insa se termina cu fix definirea Viitorului.

    deci ‘adevarul’ e una, Adevarul e alta, iar Minciuna este chiar Antiadevarul,
    deci definitia Minciunii arfi cam asta: manifestarea unei ‘realitati’ fara ca ea sa fie rezultatul ‘dorintelor oamenilor’.

    acum hai sa revenim la cazul Ucraina si Minciuna aferenta.
    Daca pe data de 16, intamplator, o scanteie care putea fi asimilata unui ‘atac’ s-ar fi manifestat,
    Atunci ‘atacul’ ar fi putut fi asimilat cu ‘inceperea razboiului dintre Rusia si Ucraina’ chiar daca se prea putea ca rusii nici macar sa n-aiba habar ca ‘actiunea’ s-a manifestat!,
    deci am fi putut asista la un razboi care se manifesta in ‘realitate’, insa la unul care…’nu era o dorinta’ a partilor implicate.

    eu cred ca se trece cu o usurinta greu de inteles peste ziua de ieri.
    ieri totul a fost dus pina la limita ‘manifestarii razboiului’ in stil absolut Artificial.

    daca ieri s-ar fi manifestat un atac informatic potent asupra Ucrainei
    si el ar fi fost pus in circa rusilor, chiar daca el ar fi fost initiat de…spre ex martieni,
    atunci intreaga masinarie, ba chiar in formatie completa de data asta!, ar fi putut declara ‘atacul’ ca fiind ‘razboi initiat de rusi’, iar ‘opinia publica’ ar fi acceptat…Minciuna fara sa manifesta reactiuni.

    cu toate ca ziua de ieri a fost considerata ca un moment in care minciunile s-au dovedit impotente, se prea poate ca ziua de ieri sa fie chiar cea in care s-a demonstrat la nivel mondial ca Minciuna se poate manifesta.
    caz in care indiferent cine esti ( poti fi chiar Rusia ), daca ti se leaga de git o eticheta…definita dupa bunul plac al unora, atunci…iata ca exista suficienta energie pentru ca eticheta aia sa exprime o…’realitate’ ( care e lipsita de corelatia dintre ‘dorintele oamenilor’ si ‘realitate’, insa se bazeaza pe ‘acceptarea’ acestei ‘realitati’ fara ca reactiunile sa se manifeste )

    in ziua de astazi orice tara poate ajunge, daca asta se doreste pe nivelul potrivit, in starea in care declara, ba si initiaza un atac asupra unei tari vecine ( si nu numai ) fara ca ea sa-si doreasca asta, ba chiar in timp ce ea declara ca tot ce si doreste este pacea!
    asta a rezultat, in opinia mea, din tot ce s-a intamplat in ‘razboiul pe surse’ manifestat in Ucraina
    ( si in care s-a investit o energie enorma, iar cine crede ca aceasta energie a fost consumata fara rost e pesemne un naiv )

    astazi Viitorul poate fi mapat.
    il Definesti, in principiu dupa bunul plac, iar mai apoi ‘construiesti’ dorintele care implinesc acel viitor. ( fake news-urile fiind structura ‘constructiei’ )
    abia asta e Minciuna.
    insa…iata!, ea da semne ca se manifesta, caz in care ‘aceasta procedura’ devine arma suprema ( iar ea nu se poate manifesta in lipsa ‘matematicii’, la limita a Matematicii )

    • ‘presa’ se manifesta prin superpozitii, pe vremea asta.

      presa Civilizatiei este doar una, iar ea e angrenata in manifestarea Civilizatiei, deci a Artificialului, a Antinaturii
      si mai exista ‘presa Naturii’.

      in timp ce ‘presa Civilizatiei’ se ocupa cu ‘construirea’ dorintelor aferente unui Viitor deja Definit, ‘presa Naturii’ va ramane singura care va livra Informatii ( despre manifestarea Viitorului in mod Absolut )

      cea mai simpla cale de a ‘supune’ este ‘definirea Viitorului’.
      atunci cind ai potentialul de a defini un anumit Viitor ( si iata ca acest potential exista ) atunci toti cei care vor fi parte a acelui Viitor, devenit intre timp ‘prezent’,
      sint parte a ‘povestii tale’,
      indiferent ce cred ei despre faptul ca sint sau nu sint sclavii acelui Viitor ( predefinit ), deci practic sclavii tai.

      • exista fake-news,
        insa exista si fake-wishes, iar astea definesc o ‘realitate’ care nu mai e a Adevarului, ci a Minciunii.
        stapanind putinta de a genera ‘dorinte’ stapanesti Viitorul, deci si orice Lume s-ar manifesta in acel Viitor.
        exista dorinte exprimate in mod natural si dorinte artificiale, momentan exprimate tot in mod natural, insa acestea sint Samanta unei manifestari Artificiale.

        • a fost o vreme in care ‘cei puternici’ simteau Placere atunci cind acumulau bani.
          vremea aia a trecut.
          tot acumulind bani…Placerea dispare. ai nevoie de Stimulente care sa se manifeste pe un nivel superior, care sa te excite la un nivel superior.
          ‘cei puternici’ au nevoie de un nivel superior de manifestare a Placerii, iar este e indreptat, se pare, inspre Maparea Viitorului.

  • Poate le a servit o Putin in bataie de joc(data invaziei),ca sa faca caterinca de ei.Intre timp,toti investitorii au plecat din Ucraina,si s au tirat si Occidentalii de acolo,iar unii cumpara ce e pe acolo la pret de nimic.Unii mai rasariteni.Ma gandesc. 🙄 🙄 🙄

  • Superb raționament, maestre! Logic și de bun simț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *