O sugestivă lecţie despre formarea omului politic

Două din piesele lui Shakespeare, Henric al V-lea şi Regele Lear, luate împreună, alcătuiesc o sugestivă lecţie despre formarea omului politic. De observat imediat că finalurile pieselor sunt net definite: Henric al V-lea triumfă, regele Lear cade. Explicaţia trebuie căutată în deosebirea dintre cei doi la capitolul cunoaştere a realităţii. Cum aproape toate celelalte personaje remarcă, înainte de a ajunge la rege, Henric al V-lea ia cunoştinţă de viaţa oamenilor simpli:

 „Că numai arta şi trăirea vieţii / I-au fost desigur dascălii ştiinţei”.

Spre uimirea dregătorilor, anterior preluării tronului, Henric a învăţat lucruri fundamentale pentru un mare conducător politic. Semnificative sunt, de exemplu, mişcările lui în travesti prin tabără, dovedind ştiinţa dialogului cu omul de rând, cunoaşterea psihologiei acestuia. El mizează, astfel, pe orgoliul insului simplu de a şti c-a luat parte la un eveniment istoric:

 „Azi prăznuim pe Sfântul Crispian: / Cel de-o trăi şi-ajunge-acasă teafăr, / Când i s-o pomeni de-această zi / Va creşte parcă, şi se va-nălţa / Doar auzind de Sfântul Crispian. / Cel care ziua a asta a trăit-o / Şi-ajunge om bătrân, el, an de an, / Vecinii şi-i va ospăta-n ajun / Spunând: « e mâine sfântul Crispian». / Şi-şi suflecă el mânecile-atunci / Şi, arătându-şi racilele, spune: / «Priviţii, aceste răni le-am căpătat / De Sfânul Crispian». Bătrânii uită / Şi totu-i dat uitării. Însă el / Îşi mai aduce-aminte cu mândrie / Isprăvile făcute-n ziua asta”.

Dar cea mai importantă învăţătură însuşită de către Henric al V-lea e lejeritatea faţă de tron, conştiinţa că înaltul rang de rege nu e un lucru de râvnit, ci o misiune grea, o povară chiar. O mărturiseşte la un moment dat:

„N-am preţuit acest biet tron englez / Şi, deci, trăind departe, m-am dedat / Dezmăţului sălbatec”.

Definitoriu astfel e monologul lui despre povara puterii, care face ca omul simplu să, aibă în raport cu regele o situaţie de invidiat:

„Un rege sunt şi eu, dar te descopăr, / Şi ştiu: nici sfântul mir şi nici coroana, / Nici sceptrul, globul, spada, buzduganul, / Hlamida-n fir şi perle-ntreseţută, / Nici toate-acele denumiri umflate / Ce-ntâmpină pe trege, şi nici tronul / Pe care stă, nici valul de onoruri / Ce bate-n ţărmul ’nalt al ăstei care lumi / (…). Nu poate-adânc dormi ca bietul rob / Ce, fără gânduri, cu stomacul plin, / Sătul de-a trudei pâne, se-odihneşte, / Şi-n veci nu vede groaznicele bezne/ – Aceste ale iadului odrasle,! (…) / Un nevoiaş deci, de măriri lipsit, / Ce-şi trece ziua-n muncă, noaptea-somn,/ E mult mai fericit decât un rege”.

Din punctul de vedere al practicii puterii, o astfel de credinţă îi dă libertate de mişcare, acea posibilitate de a risca pe care o au numai conducătorii de geniu.
La capătul opus se află regele Lear. Dincolo de drama tatălui înşelat, Regele Lear este radiografia posibelelor defecte ale omului politic. Nu ca tată e catastrofal regele Lear, ci ca rege. Trufaş, ascultând doar linguşeala, slab cunoscător al oamenilor. Greşelile lui politice fundamentale (arbitrariul, subiectivismul, orgoliul exacerbat) pleacă de la necunoaşterea ţării pe care o conduce şi, în ultimă instanţă, a vieţii, pe care n-a trăit-o. De aceea, drumul lui de la rege atotputernic la un simplu bătrân nebun, aşa cum îl descrie Shakespeare, e un cavaler al cunoaşterii. Al cunoaşterii vieţii, decisivă pentru un conducător. Alungat de cele două fiice, rătăcind prin furtună, regele încearcă viaţa omului de rând. Intrând în bordei, el se vede obligat să recunoască:

„Voi, despuiaţi şi oropsiţi ai sorţii, / Pe vremea asta unde vă-aciuaţi / Sub lovitura ei necruţătoare, / Cu capul gol şi costelivi de foame, / Şi-mbrăcămintea numai găuri toată, / Să ţineţi piept urgiilor furtunii? / De voi puţin mi-a mai păsat-nainte! /”

Şi acum, la sfârşit, un adevăr ştiut de Henric al V-lea mai demult:

„Hai, isprăveşte-ţi azi huzurul, rege, / Îndură-a nevoiaşilor durere, / Şi vei afla ce n-ai ştiut vreodată: / Când cerul te-a-nvestit cu judecată, / Să ştii a ţine cumpăna mai dreaptă”.

Cunoaşterea vieţii de către regele Lear are o dublă ipostază: ca om şi ca om politic. Ca om, el realizează uimit cât de puţin îi trebuie fiinţei umane ca să trăiască. Dând cu ochii de Edgar, nebun şi gol, el exclamă: „Mai bine ţi-ar fi fost în mormânt, băiatule, decât să-nduri aşa, golaş, furiile văzduhului… Atât de puţin este omul? Să ne uităm bine la el. Tu nu-i datorezi nici viermelui mătasea; nici sălbăticiunii blana; oilor lâna şi moscului parfumul. Ah! Cât de prefăcuţi suntem noi ceştilalţi. Omul, în chip firesc, nu-i mai mult decât un animal, gol şi în două labe ca tine”. Ca om politic el descoperă nedreptatea socială peste care guverna, crunta realitate, ascunsă lui, regelui, de cuvintele frumoase ale celor din jur, în genul celor recitate de fiicele sale:

„Datornicul e dus la eşafod / De cămătar. Prin haina zdrenţăroasă / Cele mai mici păcate se zăresc; / În vreme ce atlazul şi dantela / Şi blănurile scumpe ascund totul. / Când mişelia-şi punea armuri de aur, / De ea se frânge-a judecăţii spadă; / Îmbrac-o-n strai sărman şi-o va străpunge / Cu paiul, un pigmeu (…)”.

Henric al V-lea şi Regele Lear ar trebui studiate la facultăţile de politologie.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „O sugestivă lecţie despre formarea omului politic”

  • omul politic se formeaza, conducatorul e gradinarit dincolo de generatii.
    omul politic e o cauza, conducatorul e un efect ( al gradinaririi ‘conducatorului’ dincolo de generatii.

    tot asa cum gradinarind dorintele poporului insamantezi viitorul, deci si ulterioarele nasteri in neam, fix asa sint insamantati si conducatorii.
    si unii si ceilalti se nasc la soroc.
    spre ex noi, acusica, pe vremurile astea, fix pe gradinaritul de acest tip, practicat de batranii nostri, stam. deci nu in generatia de acum stam, ci in generatiile care au proiectat …dincolo de generatii ‘imaginea neamului’

    ‘la facultăţile de politologie’
    ….asta suna cam ca ‘facultatea de rosii’ sau ‘facultatea de cirese’ sau…
    rosiile, ciresii, etc, exista!, gradinar le mai trebuie.

    conducatorul e fix un gradinar. deci un conducator fix cu conducerea nu se preocupa :))), ci cu gradinaritul

    • un conducator de neam gradinareste chiar neamul si o face …dincolo de generatii.el intotdeauna proiecteaza ‘imaginea din viito’r a natiei
      atunci cind viitorul va deveni prezent, felul in care neamul se misca in mod natural devine o nonactiune, el iscindu se pe masura vremurilor.

      un conducator, adica un gradinar, …cu greu se vara in Prezent.
      Prezentul e doar un efect al felului cum a fost gradinarit neamul cu generatii si …cine mai stie cu cite alte generatii in urma. felul asta …nu l mai poti schimba.
      un neam se gradinareste intotdeauna lucrind in Viitor, lucrind Viitorul, gradinarind Destinatia. felul, cararea pe care va ajunge neamul la Destinatie devine astfel un simplu Efect

      o facultate o putea scoate …un soi de conducatori, insa doar Natura poate ‘naste’ Gradinari ( adunind intr un soi de Intreg dorinte de acest fel manifestate prin neam din generatie in generatie si dincolo de generatii

      • conducatorii de neam folosesc Pluralul Daruirii
        facultatile de politologie folosesc Pluralul Acumularii

        Acumularea e o bogatie …indiferent despre ce fel de acumulare e vorba si se aplica zicerea despre bogati.
        scarmanand traseul unui conducator de neam, deci a unui conducator Gradinarit, dai exclusiv peste Daruire. chiar si Acumularea, atunci cind se manifesta, e un dar, i s a oferit in dar sansa sa cunoasca Acumularea si …virtutiil ei

  • la facultăţile de politologie

    si …ce inveti la facultatile asta, …Dinamica Naturii?:))), Mersul Lumii? :))))))
    nu prea cred, astea se invata incepind cu Efectul :))

    viata unui conducator e o insiruire de lectii, inca din copilarie e asa. daca e altfel atunci ala nu e conducator, ci doar unul care ocupa pozitia conducatorului, ‘capul mesei’.

    mai intai conducatorul si abia dupaia ‘capul mesei’, ‘capul mesei’ e acolo unde sade conducatorul, …in sant!, daca acolo sade el la un moment dat.

    facultatile de politologie te invata sa te cocoti in capul mesei, care devine referinta.
    in cazul conducatorilor …mai intai conducatorul, care e referinta, si abia dupaia reerinta devine si capul mesei

    conducatorii scoliti in facultati de politologie pesemne ca sint fix pe dos decit cei pe care i a scolit chiar Natura.

    • Când cerul te-a-nvestit cu judecată, / Să ştii a ţine cumpăna mai dreaptă

      spre deosebire de omul politic tras prin inelul facultatilor de politologie, conducatorul vede numa balante n fata ochilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *