Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

O tabletă săracă pentru copii săraci?!

Pe 14 iulie 2020, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a demarat procedurile de achiziție pentru 250 000 tablete pentru elevi sau așa cum stipulează titlul caietului de sarcini „Dispozitive electronice cu conexiune la internet necesare facilitării activităților didactice la distanță”. Miercuri, 9 septembrie 2020, a fost semnat un acord cadrul cu câștigătoarea licitației (asocierea dintre Orange România – lider și firma Advanced Technologies SRL – terț), pentru livrarea a aproape 83.000 de tablete pentru școlile din București și alte 14 județe. În cadrul procedurii s-au stabilit câștigătorii numai în cazul a trei loturi pentru Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud.

Din caietul de sarcini, rezultă următoarele specificații ale tabletelor:

  • Ecran de dimensiune 10″ cu rezoluţie de 1280 x 800 pixeli, raport 16:10
  • Procesor: octa-core ( 4x 1.5 GHz + 4x 1,5GHz), 64bit
  • Memoria internă 16Gb interna și 3Gb memorie RAM
  • Memorie externă: slot dedicat microSD / microSDXC cu suport până la 128GB
  • Conectare: GSM, HSPA / LTE, neblocat în rețea
  • WLAN: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 5.0
  • Sistem operare: Android 10 certificat Google Mobile Services, cu suport oficial asigurat de producător pentru actualizare la cel puțin o versiune ulterioară.
  • Tableta trebuie să vină însoțită cu husă dedicată, tip TPU, să ofere protecţie împotriva zgârieturilor şi şocurilor, margine care să protejeze ecranul, sa ofere funcționalitatea tip stand (inel, pliere, etc. )
  • Camera foto spate: 5 MP, AF, înregistrare video 1080p@30fps
  • Camera foto față: 2 MP
  • USB: Type-C sau micro USB 2.0
  • Baterie: Li-Po 5000 mAh
  • Tabletele vor fi livrate cu conexiune la internet 4G nelimitat activă pe întreaga perioadă de garanție legală, respectiv 24 luni și cu acoperire în regiunile unde sunt livrate.

Câteva observații la specificațiile acestea:

  1. Tableta este una la marginea dintre low-range (calitate de jos) și mid-range (calitate medie)
  2. Display-ul are o dimensiune suficient de mare pentru lucru dar rezoluția solicitată este una mediocră. Mult mai adaptată era o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, așa numita Full Hd. Diferența de preț nu ar fi fost una mare.
  3. Memoria RAM este la limita necesarului. 3 Gb vor face totuși uneori diferența când elevii vor deschide mai mult de 3 aplicații în fundal. Se putea merge la fel de bine pe varianta de 4Gb. Ar fi contat un pic un extra Gb.
  4. Deși tableta trebuie să vină cu slot pentru un card microSD, nu se specifică dacă furnizorul trebuie să ofere și cardul. Cel mai probabil că nu. Și atunci dacă va fi necesară extinderea memorie, și va fi pentru că 16 Gb interni nu-s suficient, părinții vor trebui să scoată din buzunare pentru un card microSD.
  5. Nu se spune nimic de procesorul grafic. Foarte important în rularea unor aplicații educative care solicită o grafică 3D – un procesor grafic slab poate duce la rularea greoaie a acestor aplicații (așa numitul lag). Ca să nu mai vorbim de importanța acestuia în aplicațiile de videoconferință, tip Zoom.
  6. Specificațiile camerei frontale sunt slabe. Pentru folosirea aplicațiilor de tip videoconferință este nevoie de o cameră frontală mai bună, cel puțin la nivelul specificațiile indicate pentru camera de pe spate. Cu siguranță elevii vor folosi mai mult camera frontală decât cea de pe spate, care poate fi folosită doar la fotografie și înregistrări video.
  7. O caracteristică importantă a husei pare a fi omisă. La modul în care vor folosi elevii tableta, aceasta cu siguranță se va încinge. Poate că era necesară specificarea și faptului că husă să ofere o ventilație adecvată. Dacă sistemul de operare va detecta o temperatură ridicată va închide automat tableta. Aplicațiile de videoconferință sunt cunoscute că suprasolicită componentele dispozitivului. În plus, nu este menționată prezența unei banale folii pentru ecran. Ecranul este cunoscut ca fiind cu cea mai mare probabilitate de a se zgâria.

Desigur, aceste cerințe tehnice sunt cele minime. Caietul de sarcini prevede extra punctaj pentru cine oferă în plus față de aceste specificații. Dar acest punctaj este derizoriu. 80 de puncte din 100 a contat prețul. Și cel mai probabil e că nimeni nu a mers pe specificații dincolo de cele prevăzute, ci pe prețul tabletei. Dovadă e că asocierea dintre Orange și Advanced Technologies a câștigat cu o ofertă financiară de aproximativ 500 lei, fără TVA (600 lei cu TVA).

Având în vedere prețul și faptul că acestea trebuie să vină cu o conexiune deja activă la internet, nu ne putem gândi decât la calitatea slabă a acestor dispozitive. Că doar nu o să meargă Orange în pierdere? Să ne gândim că un abonament cu internet, conform site-ului firmei, cu 20 Gb, maximul disponibil (nu nelimitat, dar să zicem că în acest caz Orange ar face o excepție) costă 11 euro/lină cu tot cu TVA. Să facem un calcul: pentru fiecare tabletă doar internetul ar costa 264 euro pentru doi ani, adică la cursul BNR de azi, 9 septembrie 2020 (4,85 lei/euro) 1280,40 lei.
Toate acestea doar ca să ne facem o imagine asupra calității tabletei furnizate către elevi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii