Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Oamenii de cultură sînt infinit mai puțin importanți în regimul Iohannis decît pescarii sportivi

Măsurile de protecție din domeniul pescuitului sportiv au fost stabilite de Ministerul Agriculturii și Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 143/949/2020 – de aprobare a Regulamentului de practicare a pescuitului recreativ în condiții de siguranță și de limitare a efectelor pandemiei de COVID-19 în cadrul amenajărilor piscicole și habitatelor piscicole naturale, publicat în Monitorul Oficial nr. 463 din 02 iunie 2020.

Ca de obicei cînd vine vorba de reglementarea de către Guvernul Orban a unor domenii ale vieții complexe și complicate, documentul atingea absurdul de tip Jaroslav Hașek, maestrul satirizării Imperiului austro-ungar în materie de birocrație fantasmagorică, prin măsurile așa zise de protecție împotriva Coronavirus pe care pescarii amatori erau obligați să le respecte dacă nu voiau să fie amendați. Astfel pescarul amator, cel descris în cîntecelul de pe vremuri ca stînd de dimineață lîngă lac, avea obligativitatea de a purta mască pînă la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit pus la dispoziția pescarului și de la momentul părăsirii acestuia la plecare. După purtare – zicea Ordinul – masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi sau spațiu destinat în acest sens, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor.

De asemenea Ordinul impunea pescarului amator:

  • „obligativitatea de a lăsa perimetrul de pescuit curat;
  •  evitarea socializării cu alți pescari sau alți participanți la activitate;”

Obligații anapoda erau prevăzute și pentru Amenajările piscicole în care se practică și pescuit recreativ. Ca de exemplu:

  • „asigurarea de măști de protecție și substanțe dezinfectante pentru participanții la activitățile de pescuit;
  • la locul desfășurării activității de pescuit recreativ trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor, materialelor și a echipamentului utilizat în desfășurarea activității de pescuit recreativ;
  •  pescuitul recreativ se va desfășura cu maximum 2 pescari pe același stand de pescuit, cu respectarea unei distanțe de minimum 10 m între participanți;
  •  la intrarea în locul special amenajat, reprezentantul unității de acvacultură are obligația de a deține și folosi un termometru noncontact destinat triajului participanților la începutul activităților;”

Semnatarul Ordinului din partea MADR, ministrul Adrian Oros, părea a fi redactat ordinul fie sub puterea drogurilor, fie sub amenințarea unui pistol. Așa de mare era ruptura dintre obligații și locul în care se petrece pescuitul sportiv – balta, care are pește pînă și-n zicala noastră. Deși balta e spațiul deschis pescarii erau obligați să poarte măști și să se spele pe mîini la plecare, deși ținuseră pînă atunci în mîini propriile undițe, aduse de acasă gata dezinfectate.

Joi, 4 iunie 2020, ministrul Agriculturii a anunțat c-a trimis de dimineață un nou Ordin către ministerul Sănătății în care se renunță la măsurile absurde din 2 iunie 2020, cum ar fi, de exemplu, „evitarea socializării cu alţi pescari, purtarea măştilor până la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit”.

Măsurile din domeniul Culturii au fost stabilite prin Ordinul nr. 2879/967/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 460 din 29 mai 2020.

Toată lumea a fost de acord că multe din aceste măsuri sînt imposibil de aplicat la realitatea subtilă, complexă și specifică întruchipată de actul artistic. În comentariul de pe cristoriublog.ro din 3 iunie 2020, treceam în revistă cîteva dintre ele, întrebîndu-mă dacă sînt cumva opera unui ins care n-a fost niciodată în viața lui la un spectacol de teatru: ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu:

  • La muzee: „limitarea vizitei la un interval de timp de 2 ore în muzeu sau galerie de artă”;
  • La biblioteci: „se recomandă o perioadă de carantină a documentelor, în cazul în care dezinfecția acestora nu este posibilă”;
  • La Librării: „dezinfecția zilnică și de cîte ori este nevoie a suprafețelor”;
  • La producția de film și audiovizual: „restricționarea scenelor care implică un număr mare de persoane pe o suprafață restrînsă; scenele de interior cu o distribuție mai mare de 10 persoane se vor filma doar dacă este posibilă menținerea distanței fizice; contactul fizic între actori va fi limitat”;
  • La Teatre: „se vor evita scenele cu contact apropiat îndelungat (mai mult de 15 minute, la o distanță mai mică de 1,5 m);
    scena va fi marcată cu pătrate vizibile de 4 mp pentru a sprijini distanțarea dintre artiști; scena va avea o dimensiune suficient de mare pentru ca actul artistic să se desfășoare în condiții de siguranță și distanțarea socială să poată fi respectată; toate măsurile de siguranță și sănătate vor fi respectate și în timpul repetițiilor și probelor etc.;
    se va evita prezența îndelungată a artiștilor din grupele de risc (de exemplu vîrsta peste 65 ani și/sau boli cronice asociate)”;

Marți, 2 iunie 2020, la cristoiuTv, Ștefan Bănică Jr arătase că aceste măsuri „omoară creația artistică de pe scenă” concluzionînd:

„Mai bine stăm acasă sau găsim o altă formă de spectacol care se poate adapta.”

De la publicarea măsurilor absurde din domeniul pescuitului sportiv pînă la decizia de renunțare la multe dintre ele au trecut două zile.
Pescarii sportivi au reușit în doar două zile să le corecteze.

Sîntem în 5 iunie 2020.
De la publicarea Ordinului privind activitățile culturale au trecut șase zile. Nici vorbă de vreun anunț de la ministerul Culturii privind renunțarea la măsurile fantasmagorice.
Pentru pescarii sportivi măsurile au fost corectate în doar două zile.
Pentru directorii de teatre, actori, regizori, bibliotecari, muzeografi, nici azi, după șase zile, nu li s-a corectat Ordinul.
De ce?
Pentru că oamenii de cultură sînt infinit mai puțin importanți în regimul Iohannis decît pescarii sportivi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Oamenii de cultură sînt infinit mai puțin importanți în regimul Iohannis decît pescarii sportivi”

  • Pe bune? Actele de cultura nu se desfasoara in spatii deschise deci sunt mult mai periculoase (pentru protagonisti, dar si pentru spectatori), NU sunt imperativ necesare ACUM – ne putem uita la filme facute anul trecut, teatru, opera, muzica, etc. De abia ajungem la zi … Sau ne putem apuca de facut altceva: sport, hobby-uri (crosetat, bricolaj, citit)
    Chiar si in cazul in care s-ar relua, castigurile nu ar putea fi la fel (un rand liber, un loc intre grupuri)
    Vezi cazul Peru unde juma din populatie nu are frigider, deci merge zilnic la magazin. De asemenea nu au nici contracte – deci pa solidaritate sociala si trebuie sa se intretina, expunandu-se
    Similar in Brazilia, unde favoritul populist al favelelor isi omoara sustinatorii, dar nu numai, negand virusul…

  • Bine ai revenit, Ada, si sa nu mai pleci, pentru ca asa îi faci voia lui Serban! Îti multumesc pentru colaborare si sustinere.

  • Haide, Cib, fa-ti aparitia ca ești sigur prin preajma! Exprima-te și acum, când prietenul tau se comporta ca un veritabil sociopat la etaj! :mrgreen:
    Te rog sa-mi raspunzi la urmatoarea întrebare: apreciezi ca Gabi Serban a ajuns sa o atace pâna și pe sotia lui Vasile Bazgan????,
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    • Fiecare e major si vaccinat. Esti cumva si avocat pe langa jobul de la „cea-cea”?

      • Minunat, ai un caracter super! Burduful ala de câine poarta întreaga vina, îti este foarte greu sa i te împotrivești!
        😳

  • D-le Cristoiu vorbiţi cu IT-iştii lu Peşte care vă fac pagina să o facă ca lumea, e plină de add-uri ascunse, track-eri…şi alte alea..unele nu merg bine, creşte usage-ul la CPU de zboară ventilatorul..pt o simplă pagină de blog. Arătaţi-le ce am scris aici că ştiu ei despre ce e vorba.

  • Maitre , totusi ordinul are o scapare : nu prevede obligativitatea spalarii pestelui !

  • Uau! Am ramas cu turnatorul blogului si cu pupila lui. Faceti-va de cap, nebunaticilor! 😈 :mrgreen: 😳 😈

    • Când un sociopat ca Gabi Serban hartuiește persoane dintr-un grup sub privirile nepasatoare ale celorlalti membri, membrii acelui grup sunt aproape la fel de vinovati ca hartuitorul, pentru ca nu iau atitudine împotriva lui.
      Când un membru al grupului regreta alungarea de pe blog a hartuitorului, atunci este și mai grav!
      Felicitari, se pare ca tu nu ai nicio jena sa fii de partea hartuitorului!
      :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

      • Andrei, care-ti era numele în urma cu câteva zile?
        😯

        • Este a doua data cand postez si chiar asta e numele meu. De ce, vrei sa-mi demonstrezi ca acum voi sunteti tartorii blogului? 😯

          • Zici ca noi suntem tartorii blogului pentru ca te-am acuzat cumva de ceva înainte sa ne ataci tu?

          • Stai calm, curioasa blogului iti va cere in curand si CNP-ul. Am senzatia ca nu poate dormi cand nu stie tot despre toti. O fi lucrand sau o fi lucrat la biroul „cea-cea”. Poti pentru ca sa stii?

          • Pacat de tine, Cib! Îmi inspiri doar mila și atât! Tu ești un sortiment de brânza buna în burduf de câine. 😥
            Te rog sa ma lași în pace! :mrgreen:

        • Andrei, afla ca astazi, eu l-am turnat pe sociopat!
          Te rog sa ma ierti ca am îndraznit!
          😳

          • Felicitari! Tovarasul Stalin ti-ar fi dat chiar si o medalie!

          • Multumesc, Cib! Existau și în comunism ticaloși adevarati care meritau sa fie turnati și pedepsiti!
            😛

          • Da, cei care nu lingeau regimul, n-asa? Bravo tovarasa, sunteti o tovarasa de incredere!

          • Nu, tovarașu, infractori de drept comun au existat și exista în toate regimurile politice. 😛

          • Infractorii de drept comun nu prea erau turnati,erau prinsi. Turnati erau asa numitii-dusmani ai poporului.

          • Ok, moșule! Dar, daca eu aș fi trait în vremea lui Stalin, și unul ca mârlanul de Serban, m-ar fi insultat în mod gratuit si repetat în public, și eu i-aș fi facut o plângere, s-ar fi numit ca „ling” regimul lui Stalin, cum sustine Cib?!
            😯

  • Cum se poate ca un imbecil ca Adrian Oros sa ajunga sa semneze ordine în cadrul unui minister?
    :mrgreen:
    „- pescuitul recreativ se va desfășura cu maximum 2 pescari pe același stand de pescuit, cu respectarea unei distanțe de minimum 10 m între participanți;”
    😛
    Nicio legatura cu virusul! Aceasta masura a fost luata pentru ca peștii sa aiba spatiu suficient în alegerea pescarului preferat. Si pentru ca pescarii sa nu-și agate între ei firele de nylon ale unditelor.
    😛 :mrgreen:

  • Pentru ca „oamenii de cultura” nu doar ca nu doresc modificarea acestor masuri aberante, ci dimpotriva, sunt revoltati ca nu sunt suficient de dure si cer in cor inasprirea acestora. In caz c-ati utat Maestre, „oamenii de cultura” din Romania au vise umede cu catuse si puscarii, se roaga la balene mov si se inchina la icoane germane.
    De-or fi exceptii (si sunt, chiar notabile), sa nu uitam ca singurul rol al exceptiilor pe acest Pamant e sa confirme regula.

    • @sandman
      Stai calm, lasa-i pe pekinezii nostri. Fii atent ce vine de la URSS 3.0 (URSS 2.0 e UE), adica de la SUA. Cine isi inchipuie ca va mai vedea presa libera, piata libera, justitie liberala sau cum ma-sa ii zicea in capitalismul ala american acu’ vreo 40-50 de ani, ca va mai pupa alegeri libere, sa-si ia bilet de internare la Balaceanca. Tovarasul Kim cred ca exulta de fericire iar regimul sau va deveni in curand chiar dezirabil daca nu cumva prea indraznet pentru europeni si americani. Istoria ne joaca acum la poker, ceva de speriat. Ce-i drept, o si meritam.

      • Ca o meritam, asta fara doar si poate. De un lucru trebuie sa fim totusi mandri, noi romanii…multe din „tehnologiile” viitorului au fost testate cu succes pentru prima oara aici, in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *