Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Occidentul se scufundă, la propriu

Pe măsură ce puhoaiele ucigașe au început să se retragă, vineri, în Germania și Belgia, întreaga amploare a distrugerilor a fost dezvăluită: râuri noroioase în zonele în care se aflau casele, mașini și resturi pe foste străzi, care acum au devenit râuri înspumate, peste 120 de morți și se așteaptă ca numărul victimelor să crească și mai mult. „Zone întregi sunt marcate de dezastru. Mulți oameni au pierdut ceea ce au agonisit toată viața lor”, a declarat președintele german Frank-Walter Steinmeier la o conferință de presă după cele mai grave inundații din ultimele decenii care au lovit regiunea.

Fotografiile și imaginile surprinse de drone au arătat scene devastatoare în inima Europei: un tren regional blocat într-o gară inundată, vehicule abandonate și distruse pe șoselele efectiv măturate de ape, supraviețuitori plutind pe o stradă din oraș pe bărci de cauciuc. „Ceea ce ar fi trebuit să fie zile frumoase de vară s-au transformat brusc în zile întunecate și extrem de triste pentru compatrioții noștri. Așteptăm un bilanț definitiv, dar s-ar putea ca această inundație să devină cea mai mare catastrofă naturală pe care țara noastră a cunoscut-o vreodată”, a declarat, vineri, prim-ministrul belgian Alexander De Croo. Furtuna, care s-a întins din Germania până în Franța, a adus, joi, un potop care a umflat rapid râurile, a prăbușit poduri, a măturat drumuri și a lăsat mulți oameni agățați pe acoperișuri sau pe copaci căzuți pentru a scăpa cu viață. La un moment dat, oficialii germani au declarat că până la 1.300 de persoane au fost date dispărute. Dar cifra uluitoare ar putea fi și din cauză că rețelele de telefonie mobilă au fost paralizate și oamenii nu au putut lua legătura unii cu alții. Peste o mie de operațiuni de salvare au fost efectuate în zonele cele mai afectate de la începutul zilei de joi, au declarat autoritățile. În unele locuri, elicopterele au fost singura modalitate de a ajunge la persoanele blocate. Cel puțin 120 de vieți au fost pierdute în Germania. Cel puțin 50 de persoane au murit doar în landul sud-vestic Renania-Palatinat, iar cel puțin 43 au murit în landul vecin Renania de Nord-Westfalia, potrivit oficialilor din domeniul securității.

Cancelarul german Angela Merkel, proaspăt plecată într-o călătorie la Washington, s-a întâlnit vineri prin videoconferință cu o echipă de criză. Ea a fost informată cu privire la eforturile de salvare și a promis sprijinul guvernului. Annelies Verlinden, ministrul de interne al Belgiei, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că cel puțin 20 de persoane au murit și 19 sunt dispărute, dar a subliniat că cifra ar putea evolua pe măsură ce se vor afla mai multe detalii. Oficialii belgieni au mai spus că ziua de marți va fi declarată zi de doliu național.

Vineri, pe Twitter, oficialii germani au anunțat că mai multe persoane sunt dispărute în urma unei alunecări de teren în Erftstadt-Blessem, în apropiere de Köln. Aceștia au spus că locuințele au fost măturate ori s-au prăbușit și că operațiunea de salvare a fost dificilă. Poliția locală din Renania-Palatinat a declarat că cel puțin 60 de persoane au murit după ce râul Ahr a ieșit din matcă. În declarațiile sale de vineri, Malu Dreyer, reprezentanta landului Renania-Palatinat, a numit inundațiile o catastrofă națională. „Nu suntem astăzi în punctul în care să putem spune că situația se îmbunătățește. Durerea este încă în creștere”, a spus ea. Dreyer a dat asigurări că va continua să lucreze pentru a aborda problema schimbărilor climatice și a subliniat necesitatea protejării generațiilor viitoare de astfel de tulburări. Armin Laschet, reprezentantul landului Renania de Nord-Westfalia și candidat la funcția de cancelar, în locul Angelei Merkel, la alegerile din septembrie, a cerut oficialilor să ia în serios problema schimbărilor climatice. „Trebuie să facem mai rapid drumul Germaniei către neutralitatea climatică. În aceste ore dificile, trebuie să depășim toate granițele de partid și de stat”, a spus el.

În Olanda, în apropiere de orașul Maastricht, un dig al canalului Juliana s-a prăbușit vineri, a anunțat un purtător de cuvânt local însărcinat cu securitatea. Locuitorilor li s-a spus să evacueze zona, pe fondul temerilor că breșa din dig s-ar putea extinde. În alte locuri din zona inundată, supraviețuitorii au făcut bilanțul a ceea ce s-a pierdut și au povestit despre viteza și puterea înfricoșătoare a apelor năprasnice. „Ne-am mai confruntat cu inundații, dar nimic de genul acesta. Abia am cumpărat această casă în urmă cu opt luni și trebuia să fie casa de nescufundat a satului”, a spus Laurence Willquet, în vârstă de 47 de ani, care locuiește în satul belgian Hony, la aproximativ 16 km de Liège și în apropierea râului Ourthe. „Totul este distrus, am pierdut totul”, a mai transmis ea, adăugând că a fugit să stea la un prieten a cărui casă a fost, de asemenea, inundată, dar nu și distrusă. Willquet a fost salvată joi, sărind pe o barcă de la primul etaj al casei.

Luxemburg și Elveția au fost, de asemenea, afectate de ploi torențiale, iar avertizări au fost emise în mai multe regiuni din Franța. La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie a fost lovită de inundații fulgerătoare, care au scufundat mari părți din Londra în ape adânci și au transformat drumurile rezidențiale în râuri învolburate.

„Noua” Germanie. Foto: Harald Tittel


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Occidentul se scufundă, la propriu”

  • Oare au fost salvati doar cei vaccinati si cu masca? Si cum s-a respectat „distantarea sociala” in operatiunile de salvare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *