Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Olimpiada dintre stele: Patzaichin, personaj pictat

Scriu aceste rânduri la 9 octombrie, 2021, adică Ziua Mondială a Astronomiei. Un îndemn de a privi spre cer și minunile sale. Incredibil, dar acolo îl vedem și pe Ivan Patzaichin. Cum este posibil așa ceva? În stația de metrou Ștefan cel Mare din București a apărut o pictură de mari dimensiuni care îl prezintă pe sportiv printre corpurile cerești.
Este stația de metrou de lângă clubul pentru care a vâslit și antrenat Ivan Patzaichin, CS Dinamo.

La mică distanță, o impresionantă statuie a lui Ivan. Patzaichin a fost cel mai mare canoist al lumii, de șapte ori medaliat olimpic și de 22 de ori la mondiale. Acum o lună de zile, Ivan a decedat, dar povestea lui, iată, merge mai departe!

Moștenirea lui Ivan pentru lumea sportului e incomensurabilă. În 2012, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, stația de metrou Alperton de pe magistrala Piccadilly Line a primit numele „Ivan Patzaichin”, pe durata întrecerilor olimpice, alți patru foști români având parte de această onoare (Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Iolanda Balaș și Georgeta Damian). De asemenea, în 2014, în urma unei alte inițiative a Metrorex, stația Piața Unirii 1 a fost redenumită temporar „Ivan Patzaichin”, pe durata unei campanii de prețuire a unor mari foști sportivi români.

L-am cunoscut și eu în calitate de reporter sportiv.
Considerat de mulți „Cel mai mare canoist de pe planetă al tuturor timpurilor”, Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară (Mexic 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984), cucerind șapte medalii (4 de aur și 3 de argint). A câștigat 22 de titluri la 11 ediții ale Campionatelor Mondiale și a făcut parte din Clubul Sportiv Dinamo București timp de 43 de ani, 18 ani în calitate de sportiv și 25 ani ca antrenor. De-a lungul carierei de antrenor, a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene. A intrat în folclorul olimpic datorită episodului de la Munchen, din 1972, când a terminat cursa de 1.000m cu pagaia ruptă, apoi i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări și a câștigat într-o manieră categorică recalificările, semifinalele și finala.

Dar dincolo de medalii și întâmplări, rămân amintirile, sportivii care au fost pregătiți de el, pozele, interviurile și așa mai departe.
Ivan, mulțumim mult pentru tot.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *