Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Operațiunea Bodyguard sau despre cum ne-au dus de nas Aliații

1. A. D. Xenopol în Precuvîntare la monumentala lucrare în șase volume Istoria Românilor din Dacia Traiană:

„Se va găsi poate încă un alt neajuns lucrării mele, anume de a nu fi egală în stilul ei în toate părţile sale. Aceasta însă era peste putinţă. Cînd era vorba de a fixa o dată, sau de a determina succesiunea unor Domni, stilul trebuia să ia caracterul unei discuţii ştiinţifice. Aiurea, unde simţeam pulsul cel mare al naţiunii răsunînd din inima mea, la priveliştea faptelor măreţe, sau la trecutul de durere al poporului român, fără să fi vrut mi se încălzea condeiul şi povestirea lua un caracter mai literar. Eu sunt anume de părere că istoria trebuie să scruteze spre a afla adevărul, dar că acestuia nu-i va sta niciodată rău, cînd va fi învelit într-o haină frumoasă. De aceea cred că, deşi istoria tinde a deveni o ştiinţă, scrierea ei nu trebuie să înceteze a rămînea pe cît se va putea mai mult şi o lucrare literară, şi în îmbinarea acestor două caractere stă tocmai partea cea grea a formei în istorie.”

Geniala formulă Adevărului  nu-i va sta niciodată rău, cînd va fi învelit într-o haină frumoasă  poate fi pusă la temelia Istoriei Românilor din Dacia Traiană, dar și la temelia noii istoriografii, strălucit întruchipate de Antonny Beevor în Stalingrad.  Cartea de istorie concurează fără probleme cartea de literatură, fără a afecta cu nimic Adevărul științific. Față de istoriografia mai nouă A. D. Xenopol justifică în 1893 haina frumoasă găsită Adevărului prin încălzirea condeiului cînd vine vorba de pulsul cel mare al națiunii.

2. Toate studiile despre concubinajul dintre Palat şi comunişti invocă întîlnirea dintre Ioan I. Mocsony-Stârcea, Mare Maestru de vînătoare al Regelui Mihai, şi Lucreţiu Pătrăşcanu.
Lucreţiu Pătrăşcanu e cel care ţine legătura PCR cu Mihai I şi, mai ales, cu generalii conspiratori. Îmi amintesc deodată că am într-unul din foldere eseul Autografele morţii:
Despre cum a fost condamnat la moarte Lucreţiu Pătrăşcanu şi pentru dedicaţiile date Regelui pe cărţile sale.

Caut eseul, îl printez şi-l citesc. Îl voi plasa în capitolul despre relaţia dintre Palat şi comunişti. Pînă atunci, parcurgîndu-l, remarc observaţia despre cum leşinau cucoanele din Bucureşti la întîlnirea cu Lucreţiu Pătrăşcanu. Autor de cărţi, om de lume bună (fiul scriitorului D.D. Pătrăşcanu), liderul comunist întruchipa perfect comunistul de salon. Cuconetul moldo-valah era convins că aşa sînt toţi comuniştii. Nu, nu toţi comuniştii erau aşa. Dar nici Lucreţiu Pătrăşcanu nu era aşa cum şi-l imaginau ele. Ca ministru de Justiţie a conceput şi iscălit toate decretele şi legile prin care fruntaşii partidelor istorice, generalii şi coloneii Armatei Regale au înfundat puşcăriile.

3. Ajuns la Găgeşti, mă apuc de lucru, pe la 8 seara, în chioşc.
E frig al dracului!

M-am încotoşmănat, am plasat de o parte şi de alta a scaunului cîte un radiator şi, cu o şapcă de jockeu în cap, fac note pentru amplul eseu Varianta Mareşalului. La paragraful în care Mareşalul zice de negocierile cu anglo-americanii, voi plasa anexa despre tatonările şi contactele lui Mihai Antonescu. Mă ocup, deocamdată, de unul dintre momentele acestui proces: Madrid. Nu reuşesc să-mi dau seama dacă ambasadorul american Carlton Hayes juca în piesa operaţiunii de dezinformare numită Bodyguard.

O  uriașă operațiune de dezinformare prin care Aliații, pentru a abate atenția de la Normandia, unde deciseseră să debarce, au  lansat teza Debarcării în Balcani. Românii s-au numărat printre victimele de seamă ale acestei intoxicări. Pînă și Iuliu Maniu, agentul britanicilor, a fost convins că Aliații vor debarca în Balcani luînd-o astfel înaintea rușilor.

Românii implicaţi în tîrguiala cu el – Scarlat Dumitriu şi Camil Demetrescu – îl suspectează de fanfaronadă cînd el vorbeşte de o scrisoare de la Roosvelt. Eu îl suspectez de înşelare a celor doi, mai precis a lui Mihai Antonescu şi, prin aceasta, a Mareşalului, pentru a face România să intre în război cu nemţii. Pentru proiectata Overland – debarcarea în Normadia – ar fi fost ideal ca nemţii să aibă imobilizate zeci de divizii pe frontul moldo-valah.

S-ar putea scrie, un eseu senzaţional despre această tragere pe sfoară a românilor de către anglo-americani. În mod obişnuit, cînd se vorbeşte de trădarea României, se invocă petecul de hîrtie pe care Churchill şi Stalin şi-au scris unul altuia procentajele de împărţire a Europei. Pînă atunci, pînă în octombrie 1944, Aliații  ne mai trădaseră  de două ori:
O dată în 1940, cînd ne lăsaseră  singuri în faţa poftelor ruseşti şi nemţeşti.
A doua oară, în 1944, cînd ne amăgeau cu semnarea Capitulării fără condiţii pentru ca, luîndu-ne de gît cu nemţii şi, prin asta, asumîndu-ne riscul unei catastrofe, să contribuim la succesul operaţiunii Overlord.

Lasă că şi noi le-am tras-o.
Prin Proclamarea imbecilă a întoarcerii armelor, în loc să-i blocăm pe nemţi în Balcani, le-am pus ruşilor în mînă, pe gratis, cheile Balcanilor!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Operațiunea Bodyguard sau despre cum ne-au dus de nas Aliații”

 • La mulți ani, sănătate și… sănătate, domnule Cristoiu!

 • Ascultând mesajul lui Nicolas Sarkozy de Anul Nou 2022, am văzut o similitudine cu ascultatul melodiilor de dragoste cântate în limbi străine, în care, fără să știu ce spune cântărețul, îndrăgeam instantaneu melodia și-mi revenea plăcerea de oricâte ori aș fi ascultat-o. Sarkozy citește și el, dar cu sufletul pătruns de ”melodie”. Ce să cerem unui dulap să transmită vreun pic de emoție? Klaus Iohannis e un sloi de gheață în derivă.

 • Cred ca trebuie sa-mi cer scuze. In casa de la Gagesti se serba Revelionul, sarbatoare cu care nu prea aveti multe afinitati si atunci, singurul loc unde ati putut beneficia de putina liniste, ca sa va puteti descrie istoria clipei, a fost chioscul. Sper ca pe viitor sa-l inchideti dupa principiul balcoanelor de la bloc si sa-l inzestrati cu incalzite ca lumea, pentru Sfintii Nicolae, Stefan si Ion si pentru Craciun si Revelion. Stiu dupa mine, cel care a sarit de 70 de ani, ca incompatibilitatea cu sarbatorirea sarbatorilor creste odata cu varsta. Deci, poate ca si o izolare fonica ar putea fi utila.?

 • „Maestre” Calin Kasper cu tot respectul , nu am avut ocazia să urmăresc opiniile dvs in platformele media !
  O singură întrebare aș avea pentru dumneavoastră : unde a-ți publicat ?

 • Acum, daca privim obiectiv, ne-au tras-o si unii si altii.
  Asa ca motive sa ii ajutam ori pe nemti ori pe anglo americani nu aveam.
  Noi aveam ce aveam cu rusii. Si ca sa nu ne distruga, cum au facut cu ungurii, era preferabila capitularea ca de ocupat ne ocupau oricum. Si prizonierii pe care i-au luat dupa 23 August ii luau oricum, iar Basarabia era deja a lor.
  Marele fraier a fost Patrascanu, iar Regele a procedat corect in conditiile date.

 • Un an nou fericit, cu putere, sanatate, si cu speranta ca macar citeva „situatii” se vor schimba in bine. La multi ani !

 • Istoria este stiinta si nu literatura ptr inflacarat prostimea.
  Istoricii, politicienii si…stiti Cine au adus Asperger Syndrome (’40) la nivel planetar.
  Cuconetul moldo-valah „lesina” dupa L.Patrascanu ptr ca era „bun la pat”. Cred ca avea o forma
  de priapism gen Carol, Titulescu etc.
  Ati vizitat ” muzeele interzise” din Italia ??

 • Maestre, la Gagesti nu aveati unde scrie decat in chiosc? Asa vreti dvs. sa va incalziti condeiul, cu degetele invinetite de frig? Se vede ca Doina nu a fost cu dvs. Cum scapati de sub ochiul vigilent al dansei, cum faceti prostii. Macar ati avut fular in jurul gatului? Sa speram ca nu v-ati procopsit cu vreo aprindere, ca atunci chiar o sa vi se incinga condeiul cum nici n-ati dori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *