Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Atâta hărmălaie pentru 20 de milioane de euro! Bine că au ajuns măștile și poate scăpăm de alertă

Nelu Tătaru a reușit, miercuri, să cumpere cele 115 milioane de măști, pe care le promite populației defavorizate de câteva luni. A dat pe ele, din banii noștri, că nu a adus de acasă, deși putea, 0,68 de lei fără TVA pe bucată. Per total, este vorba de 20 de milioane de euro.

De curiozitate, am căutat pe un site și am găsit o ofertă, că dacă iei mai mult de 200, dai 0,33 de lei pe una. Cu TVA. Bine, să zicem că acea firmă nu avea 115 milioane și nici nu putea face rost, că nu avea de unde. Trecem și peste faptul că s-a anunțat, de câteva luni, cu mare pompă, că sunt nu știu câte firme românești care încep producția de măști. Și era și logic să înceapă o asemenea afacere, că mergeau la sigur. Masca este obligatorie, dar de două perechi de chiloți poți trage un an, deci cetățeanul era mult mai interesat să cumpere măști. Nu a mai auzit nimeni nimic de ăia care au spus că încep să facă măști. A mai umblat și ministrul Popescu pe drumuri, că el dădea vestea cea mare, de lângă mașina de cusut, că începe producția.

Era limpede ca lumina zilei că aceasta este o afacere pe care s-a băut aldămașu, de câteva lui, după modul cum Tătaru tărăgăna cumpărarea acestor măști, prin licitație, prin încredințare directă, prin orice mijloc. Important era ca 2,3 milioane de defavorizați să aibă măști. Cum s-or fi descurcat până acum, nu se știe. Ideea este că guvernul a vrut să le facă acest cadou, câte 50 de măști de căciulă. Mult mai simplu și cinstit era ca guvernul să le deconteze aceste măști și se termina tot tărăboiul ăsta.

Nelu Tătaru anunța sistematic, cam în ziua de vineri, că luni se va ști câștigătorul celor 20 de milioane de euro. Stătea lumea și urmărea site-ul ministerului mai ceva ca site-ul loteriei. Că așa e și acolo, când auzi că unul a câștigat reportul, intri repede, măcar să afli de unde e și ce a declarat când și-a primit cecul. Spre deosebire de loto, unde câștigătorii sunt mereu anonimi, pe câștigătorul celor 20 de milioane de euro pentru măști, nu-l poți piti. Că, totuși, sunt banii statului.

Miercuri a venit momentul să-l anunțe, că i-a ajuns omului marfa.

Să facem un istoric. Câștigătorul, canadianul Michael Topolinski, care se ocupă de afaceri imobiliare în România, a anunțat, încă din luna aprilie, că a făcut o comandă de 90 de milioane de măști din China. Să zicem că a mirosit o afacere, și chiar era o afacere. Dar, dacă nu-ți asiguri piața, oricât de bogat ai fi, nu te apuci să arunci zeci de milioane de euro pe o afacere, chiar și dacă se anunță profitabilă. Că or fi și alții care au mirosit că e o treabă bănoasă.

În acea perioadă, dacă vă amintiți, era măcel pe măști și echipamente medicale. Se confiscau avioane de pe aeroporturi. Confiscat e mult spus. Venea reprezentantul unei țări bogate și întreba ce ai acolo și ce valoare are. Dădea un plus de zece la sută și-ți lua marfa de pe pistă, cetățenii din țările sărace puteau umbla și cu un fular la gură, iar ăia din reanimare puteau respira și cu paiul. În plus, în acea perioadă, după cum știm, măștile nu erau obligatorii.

De asemenea, când se făcea comanda în China, dacă erai o țară cu putere, plăteai un comision de urgență. Decât să plătească acest comision, ai noștri, au preferat să aștepte și să prelungească stările de urgență și alertă. Dacă ziceau ăia că e mai ieftin dacă ni le aduc chinezii cu cârca, cred că erau dispuși să aștepte și asta. Că doar nu-i doare pixul să prelungească stările de alertă. Au făcut economie la banii de urgență? Au făcut și astfel nu a scăzut comisionul.

Nu cred că măștile erau în România, că nu ne mai ținea atâta în suspans Nelu Tătaru și nici nu mai stârnea atâta hărmălaie. Dacă a avut un gentleman’s agreement cu canadianul a trebuit să se țină de el.

Acum trebuie să le împrăștie în țară, la defavorizați.
„Măștile de protecție vor fi transportate direct la direcțiile de sănătate publice în termenul maxim de până la 7 zile și vor fi distribuite beneficiarilor de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari și ai mediatorilor sanitar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Bun, ăia de la DSP-uri, care au provocat o adevărată brambureală cu internările celor suspecți de Covid-19, și care se plângeau că nu fac față că sunt puțini, lasă baltă toată treaba pe care o au și vin la București după măști. Cu TIR-uri, cu dubițe, cu ce pot. Va fi o nebunie și isterie ca la ridicarea sacilor cu buletinele de vot. Sunt, totuși, 41 de județe.

În fine, să zicem că ajung măștile la sediile DSP sau unde le-or depozita ei. Bănuiesc că pe drum se mai pierde o cutie, că tentația e mare. Și te apuci și-i pui pe drumuri pe asistenții medicali și mediatorii sanitari și ăia se apucă să bată fiecare cătun, să-i găsească pe beneficiari.

Când, în sfârșit, ajunge pachetul cu cele 50 de măști, sau mai puține, dacă scădem alea care se pierd pe drum, începe distracția. Unii își vor păstra o mască din pachet și restul le vor vinde. Cum și cu ce au purtat până acum, o pot face și de-acum.
Și începe altă isterie, cu știri, cu dosare penale, de își vor ruga moartea și-i vor blestema pe guvernanți toți polițiștii din comune.

Iată de ce, dacă guvernul chiar voia să facă o treabă, le deconta măștile celor defavorizați. Că și de aici se putea fura. Nu procent la 20 de milioane de euro, dar mai cârpeau din altă parte.
În ceea ce privește calitatea, dacă sunt din același lot cu cele date, tot de stat, la școli și alte instituții, mai bine le aruncau și ziceau că le-au dat. Și elevi, cărora li s-au dat aceste măști la examene, dar și asistenți sociali spun că li se rupea masca pe față. Adică, le ceda elasticul și le sărea masca de pe față cât colo.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Atâta hărmălaie pentru 20 de milioane de euro! Bine că au ajuns măștile și poate scăpăm de alertă”

  • La mine la servici 80% din măștile primite de la Consiliul Județean le-a oprit directorul. Nimeni nu știe de ce.

  • Bravo Dna. Muntean, aveti haz dar si muscati bine!
    Asta cu mastile imi aduce aminte de o alta manarie de calibru greu,”Afacerea Tigareta”, acum vreo 20 si ceva de ani.
    Cand treaba a devenit groasa a fost sacrificat un colonel de parasutisti, Trutulescu.
    Sa vedem cine pica acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *