Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

OPINIE: Importanta orasului Mariupol pentru ceea ce construieste Rusia si China in Asia

De mai mult de o lună, comunicarea publică despre situația din Ucraina s-a făcut exclusiv pe principiile propagandei de război, mult diferită față de propaganda obișnuită. Rechiziționarea televiziunilor de știri de către Regimul militar Iohannis, cenzurarea și autocenzurarea au făcut ca publicului să i se ofere doar produsele PSYOP. Pe plan mondial au apărut și voci care, cu argumente, spun și altceva decît propaganda de război. La rubrica Războiul, dincolo de propaganda de război, cristoiublog.ro va găzdui puncte de vedere din lume, dar și din România care se supun numai și numai Datoriei de a spune Adevărul.

The Cradle: How Mariupol will become a key hub of Eurasian integration

Cum Mariupol va deveni un centru cheie al integrării eurasiatice

Mariupol a fost lovit de Azov, batalionul ucrainean cu orientare de dreapta, cu mult timp înainte de lansarea operațiunilor militare de către Moscova. În mâinile Rusiei, acest port siderurgic strategic se poate transforma într-un centru de conectivitate eurasiatică.

Mariupol se află pe țărmul strategic al Mării Azov, la capătul Mării Negre, și reprezintă o ‘Mecca’ a industriei siderurgice europene. Cucerirea sa de către Rusia poate deschide calea spre un val eurasiatic de căi ferate și conectivitate. Credit foto: The Cradle

Mariupol, orașul port strategic de la Marea Azov, rămâne în centrul furtunii din Ucraina.

Narațiunea NATO este că Azovstal – unul dintre cele mai mari combinate siderurgice din Europa – a fost aproape distrus de armata rusă și de către forțele sale aliate din Donețk, care ‘asediază’Mariupol.

Adevărata poveste este că batalionul neo-nazist Azov a luat zeci de civili din Mariupol ca scuturi umane încă de la începutul operațiunii militare ruse în Ucraina și s-a retras la Azovstal ca ultimă linie de apărare. După un ultimatum dat săptămâna trecută, aceștia sunt acum în curs de exterminare completă de către forțele rusești din Donețk și de către cecenii din Spetsnaz.

Azovstal, parte a grupului Metinvest, controlat de cel mai bogat oligarh din Ucraina, Rinat Akhmetov, este într-adevăr unul dintre cele mai mari combinate metalurgice din Europa, care ni se prezintă ca fiind o „întreprindere metalurgică cu producție integrată de înaltă calitate, care produce de la cocs și aglomerate, la oțel și laminate, profile și bare de înaltă calitate”.

În mijlocul unei avalanșe de mărturii care detaliază ororile provocate de neo-naziștii de la Azov asupra populației civile din Mariupol, o poveste invizibilă, mult mai promițătoare, este de bun augur pentru viitorul imediat.

Rusia este al cincilea mare producător de oțel din lume, pe lângă faptul că deține depozite uriașe de fier și cărbune cocsificabil. Mariupol – o Mecca a oțelului – obișnuia să se aprovizioneze cu cărbune cocsificabil din Donbass, dar a fost transformat în importator sub conducerea neonazistă de facto de la evenimentele din 2014 de pe Maidan. Fierul, de exemplu, a început să fie asigurat din Krivbas, în Ucraina, de la peste 200 de kilometri distanță.

După ce Donetsk se va consolida ca republică independentă, sau prin referendum va alege să devină parte a Federației Ruse, această situație se va schimba.

Azovstal investește într-o gamă largă de produse foarte utile: oțel structural, șine pentru căi ferate, oțel călit pentru lanțuri, echipamente miniere, tablă din oțel laminat folosită la utilaje, camioane și vagoane de cale ferată. Unele părți ale complexului de fabrici sunt destul de moderne, în timp ce altele, vechi de zeci de ani, au mare nevoie de modernizare, pe care industria rusă o poate asigura cu siguranță.

Din punct de vedere strategic, acesta este un complex uriaș, chiar la Marea Azov, care este acum, în toate scopurile practice, încorporată în Republica Populară Donețk, și aproape de Marea Neagră. Aceasta implică o scurtă călătorie până la Mediterana de Est, incluzând mulți potențiali clienți din Asia de Vest. Iar traversând Suez și ajungând în Oceanul Indian, regăsim clienți în toată Asia de Sud și Sud-Est.

Astfel, Republica Populară Donețk, posibil viitoare parte a Novorusia, și chiar parte a Rusiei, va controla o mulțime de capacități de producție a oțelului pentru Europa de Sud, Asia de Vest și dincolo de acestea.

Una dintre consecințele inevitabile este că va fi capabilă să alimenteze un adevărat boom al construcției de căi ferate pentru transportul mărfurilor în Rusia, China și în țările ‘prietene’ din Asia Centrală. Construcția de căi ferate se întâmplă să fie modul de conectivitate privilegiat pentru ambițioasa Inițiativă Beltand Road (BRI) a Beijingului. Și, în mod crucial, a mult acceleratului Coridor Internațional de Transport Nord-Sud (International North South Transportation Corridor – INSTC).

Așadar, pe termen mediu, Mariupol ar trebui să se aștepte să devină unul dintre nodurile cheie ale unui boom al rutelor Nord-Sud – INSTC prin Rusia și legătura cu țările ‘prietene’ – precum și al marilor modernizări BRI, al coridoarelor est-vest și sub-BRI.

Eurasia interconectată

Principalii actori ai INSTC sunt Rusia, Iranul și India – care se află acum, după sancțiunile NATO, într-un mod avansat de interconectare, completând mecanismele pentru a ocoli dolarul american în comerțul lor. Azerbaidjanul este un alt jucător important al INSTC, dar și mai volatil, deoarece privilegiază proiectele de conectivitate ale Turciei în Caucaz.

Rețeaua INSTC se va interconecta progresiv și cu Pakistanul – și asta înseamnă Coridorul Economic China-Pakistan (CPEC), un centru cheie al BRI, care se extinde încet, dar sigur, către Afganistan. Vizita improvizată a ministrului de externe Wang Yi la Kabul, la sfârșitul săptămânii trecute, a avut ca scop avansarea încorporării Afganistanului în Noile Drumuri ale Mătăsii.

Toate acestea se întâmplă în timp ce Moscova – extrem de apropiată de New Delhi – extinde simultan relațiile comerciale cu Islamabad. Toți trei, în mod crucial, sunt membri ai Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Așadar, marele proiect Nord-Sud prevede o conectivitate fluentă de la Rusia continentală la Caucaz (Azerbaidjan), la Asia de Vest (Iran) și până în Asia de Sud (India și Pakistan). Niciunul dintre acești actori cheie nu a demonizat sau sancționat Rusia, în ciuda presiunilor continue ale SUA în acest sens.

Din punct de vedere strategic, acest lucru reprezintă conceptul multipolar rusesc al Marelui Parteneriat Eurasiatic în acțiune, în ceea ce privește comerțul și conectivitatea – în paralel și complementar cu BRI, deoarece India, dornică să instaleze un mecanism rupie-rublă pentru a cumpăra energie, este în acest caz un partener absolut crucial al Rusiei, egalând acordul strategic de 400 de miliarde de dolari raportat de China cu Iranul. În practică, Parteneriatul Eurasia Mare va facilita o conectivitate mai ușoară între Rusia, Iran, Pakistan și India.

Între timp, universul NATO este în mod congenital incapabil să recunoască măcar complexitatea alinierii, ca să nu mai vorbim de analiza implicațiilor sale. Ceea ce avem este interconectarea BRI, INTSC și a Parteneriatului Eurasiei Mari pe teren – toate noțiuni care sunt considerate anatema în Centura (Beltway) Washingtonului.

Toate acestea, desigur, sunt concepute în mijlocul unui moment geoeconomic care schimbă jocul, deoarece Rusia, începând de joia aceasta, va accepta plata gazului său doar în ruble din partea națiunilor ‘neprietenoase’.

În paralel cu Parteneriatul Eurasia Mare, BRI, de când a fost lansat în 2013, țese, de asemenea, progresiv, o rețea complexă și integrată de parteneriate eurasiatice: financiare/economice, de conectivitate, de construire de infrastructuri fizice, de coridoare economice/comerciale. Rolul BRI de co-fabricant al instituțiilor de guvernare globală, inclusiv al fundamentelor normative, a fost, de asemenea, crucial, spre disperarea alianței NATO.

E timpul de-occidentalizării

Cu toate acestea, abia acum Sudul Global, în special, va începe să observe întregul spectru al jocului China-Rusia în sfera eurasiatică. Moscova și Beijingul sunt profund implicate într-o campanie comună de de-occidentalizare a guvernării globaliste, dacă nu chiar de distrugere totală a acesteia.

De acum înainte, Rusia va fi și mai meticuloasă în construcția sa instituțională, coalizând Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA), OCS și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – o alianță militară eurasiatică a unor state post-sovietice selecționate – într-un context geopolitic de divizare instituțională și normativă ireversibilă între Rusia și Occident.

În același timp, Parteneriatul Eurasiei Mari va consolida Rusia ca ultimă punte eurasiatică, creând un spațiu comun în întreaga Eurasie care ar putea ignora chiar și Europa vasalizată.

Între timp, în viața reală, BRI, la fel ca și INSTC, va fi din ce în ce mai mult conectată la Marea Neagră (bună ziua, Mariupol). Iar BRI însăși ar putea fi chiar predispusă la reevaluare în accentul pus pe legătura dintre China occidentală și baza industrială în scădere a Europei occidentale.

Nu va avea niciun rost să privilegiezi coridoarele BRI din nord – China-Mongolia-Rusia prin traseul transsiberian, și podul terestru eurasiatic prin Kazahstan – atunci când ai o Europă care coboară în demență medievală.

BRI se va concentra din nou pe obținerea accesului la produse de bază indispensabile – și asta înseamnă Rusia – precum și pe asigurarea aprovizionării esențiale pentru producția chineză. Națiunile bogate în produse de bază, precum Kazahstan și mulți jucători din Africa, vor deveni principalele piețe viitoare pentru China.

Într-o buclă pre-Covid prin Asia Centrală, se auzea în mod constant că China construiește uzine și căi ferate de mare viteză, în timp ce Europa, în cel mai bun caz, scrie foi albe. Lucrurile se pot înrăutăți oricând.

UE, ca teritoriu american ocupat, coboară acum, rapid, de la un centru de putere globală la statutul de jucător periferic inconsecvent, o simplă piață care se zbate la periferia îndepărtată a ‘comunității destinului împărtășit’ al Chinei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

25 comentarii pentru articolul „OPINIE: Importanta orasului Mariupol pentru ceea ce construieste Rusia si China in Asia”

  • In razboiul economic Est-Vest aflat acum in plina desfasurare, vestul pleaca cu o serie de handicapuri. In primul rand are o populatie imbatranita, in al doilea rand, politica de superbirocratizare a activitatii economice, care a dus la migrarea multor capacitati de productie in Est si in al treilea rand acceptarea in continuare a pozitiei de vasalitate fata de Complexul Militaro Industrial american, ce a creat o povara in plus asupra bugetelor nationale. Romania, spre exemplu, un stat mic, si-a marit cheltuielile cu inarmarea cu 150% in ultimii 10 ani, in timp ce investitiile in economie au batut pasul pe loc. Nu au existat proiecte majore in agricultura sau energie, ca sa nu mai vorbim de industrie sau infrastructura. Insa in domeniul „apararii” s-au alocat si se aloca in continuare miliarde de euro.
    Principalul hanicap al estului este deocamdata lipsa unei infrastructuri interconectate (insa se lucreaza la asta) si unele disensiuni existente intre principalii jucatori: India, China, Pakistan. Insa si aici se pot gasi solutii. Pentru noi ca tara singura solutie ar fi selectarea unor lideri care sa promoveze interesele nationale. Stiu ca deocamdata nu este posibil (suntem prea dezbinati pentru asta), insa pe masura ce se ingroasa gluma, este de asteptat ca liderii de carton actuali sa se dea la o parte si in locul lor sa apara lideri adevarati.

  • Excelenta prezentare : fapte , nu vorbe . Sa mai adaugam si preconizatul canal Caspica -Marea Neagra pt a avea o idee despre dimensiunea jocurilor .

  • M-as fi mirat ca cineva din România să fi făcut o asemenea analiză.

    Dl Cristoiu nu insistă deloc in vreuna dintre postările domniei sale pe ideea unei lumi multipolare. De fapt, acesta va vi rezultatul războiului la care asistăm și ne lăsăm conectați de guvernele marionete europene si de mass media aferente.

    Nu vedem ca se ridică in spatele colosului la care am aderat un colos si mai mare gata sa il înghită.

    Toata media neoccidentala e plină de discuții și comentarii ca US si NATO își joacă ultimele cărți si pare sa iasa urât din scenă intrând in istorie. O UE fără resurse, cu industria afectată puternic de penuria de materii prime si de prețurile curand uriașe la gaze si combistibil va avea probabil o soartă dură. Nu cred ca ne așteaptă vremuri bune in condițiile in care acceptăm ca alții să ia decizii pentru noi. Din pacate, este clar ca lumina zilei ca deciziile sunt împotriva intereselor noastre ale europenilor.

    Imi vine extrem de greu dar trebuie să recunosc ca singura poziție decentă in zilele noastre a fost cea a lui Victor Orban.
    Imi e rușine sa recunosc ca admir faptul ca el a putut spune ca tot ce face e in interesul tarii lui si ca el a putut lua decizii in favoarea propriilor cetățeni.

    Nimeni, dar absolut nimeni, din UE nu a avut puterea si curajul de a face asta.

    O cooperare economica intre China, India, Rusia, Pakistan si alții, însumând mai bine de jumătatea populației planetei nu are cum sa fie ignorată.

    Dacă luăm in considerare si reactiile tarilor OPEC la apelurile US de a spori producția si a acoperi ce nu mai livrează Rusia, neignorand posibilitatea ca petrolul sa fie vandut in alte monede decât dolarul avem o imagine clară a ceea ce urmează. Și bine u pare sa fie.

    Dacă observăm ca toate războaiele NATO din ultimii 30 de ani au făcut ca lumea să înțeleagă că alianța numai defensivă nu e și chiar să urască alianța atunci ne putem intreba cine pe cine a izolat?

  • Mda. Inainte de razboi cel mai mare producator de otel din lume era China, care asigura 56 % din productia mondiala anuala de otel. Locul 2 : India, 5,5 %. Locul 3 : Japonia, 4,5 %. Locurile 4 si 5 : SUA si Rusia, cate 4 %. Ucraina producea cam 1 % din otelul mondial. Chiar in cazul in care fabricile ar fi complet reconstruite Ucraina n-ar trece de 2 %. Si, atentie, nu exista interes ca fabricile din Donetsk si Mariupol sa produca prea mult. Nu vor asta nici chinezii si nici indienii. Dar, ma rog, unii viseaza …

    • A, inca ceva. Care-i dependenta de import a diverselor tari ? Pai … 33 % din otelul folosit de economia germana provine din import. Italia : 43 % importuri. Franta : 51 % importuri. Belgia : 63 % (!!!) importuri. Ca, deh, pe-acolo e mai rentabil sa produci gargara si nu otel. Dar Europa de est ? Polonia : 58 % (e unul din motivele pentru care polonezii se agita : aveau interes ca fabricile ucrainiene sa lucreze preferential cu ei). Romania : 40 %. Mai mult, UE a impus restrictii la importurile de otel pentru s-ai proteja ramasitele de industrie grea care inca mai exista. De ce ? Deoarece chinezii produc enorm … si mult mai ieftin. Iar de-acum inainte vor produce si mai ieftin.

  • În Hessen,de ieri nu mai trebuie purtată masca în magazine,(doar angajații-ce bătaie de joc!După ce că am fost tot timpul prezenți pe timpul plandemiei,acum ne obligă s-o purtăm în continuare,cică să ne protejăm colegii de muncă,ce porcărie!Chiar ce-i vaccinați fac tot timpul pe bolnavii,căte 2-3săpt,fără să fie cu adevărat bolnavi și noi fraierii,să le ținem locul,dar nu să plătească orele suplimentare,ci ne dă liber.).Vă vine să credeți?90% din cetățeni,majoritatea nemții,poartă masca FFP2 în continuare!Mulți străini nu mai poartă.Guten Nacht Germania,țara experimentul Corona!

  • E ca la ruleta, black jack,miza câștigătoare e acum pe roșu,parca steagul Chinei e roșu dacă nu ma înșel? Alții prefera pokeru-ul,cacealmaua,jocul la doua capete,altii prefera zarurile chit ca sunt măsluite.Lumea asta e un imens cazinou ,cei care câștiga sunt întodeauna cei care fac jocurile,crupierii,dar nici ei ,ci cei nevazuti care conduc cazinoul din umbra.

  • Dupa ce a avut grija sa isi compromita relatiile cu Rusia,China si lumea araba Romania va sta ,ca de atatea ori in istoria ei,pe margine privind cu buza umflata cum altii construiesc viitorul.Obedienta si slugarnicia regimurilor de dupa 1990 ve vor costa cu varf si indesat.

  • „OPINIE: Importanta orasului Mariupol pentru ceea ce construieste Rusia si China in Asia”
    Importanta acordului in gramatica limbii romane.

    • Apoi dacă atât ai găsit de comentat,asta să fie singurul lucru la articolul maestrului, nu ai ce sa comentezi,e prea bine scris și e o prea buna analiza.Daca nu apare cuvântul Putin văd că nici tudy nu e prezent.

      • Care „articolul maestrului”? Iar citesti pe diagonala, iti da link-ul la inceput, e un articol tradus dintr-o publicatie de limba engleza. Dar ai dreptate, nu merita sa deranjam articole, nici macar printr-un comentariu, pentru diverse lucruri neimportante cum ar fi adevarul, gramatica, etc.

        • O cooperare economica intre Rusia China India Pakistan,imi vine sa rad cu curul.Ce mai inventeaza propaganda rusa imprastiata in lume,pe care ne o prezinta maestrul.

          • Pai India este pe picior de razboi cu Pakistanul pentru Kasmir.

          • India este pe picior de razboi cu China avand provinciile Arunchal Pradesh si Aksai Chin in litigiu,deci au dispute teritoriale care au dus pe alocuri la dispute militare.(Aksai Chin facea parte din Kasmir fiind cedata de catre Pakistan Chinei datorita faptului ca Pakistan si China aveau o alianta contra Indiei,India revendicand provincia Aksai Chin care este administrata de catre China).

          • China ,care vrea sa devina polul de putere amerosceptic global trebuie intai sa obtina hegemonia in Asia(China avand cele mai mari sanse sa devina Hegemonul Asiei,insa pentru asta trebuie sa isi vasalizeze cei doi rivali Rusia si India,doar devenind hegemonul Asiei,China poate disputa suprematia SUA devenind al doilea pol de putere in viitoarea lume bipolara SUA China,pentru asta China are nevoie mai intai sa ingenuncheze Rusia si India).

        • Mai degraba vad un razboi China+Pakistan VS India ,in paralel cu aceasta confruntare Occident Rusia,insa China i va sprijini pe Pakistan contra Indiei fara sa participe ea insasi la confruntare.Iar in spatele Pakistanului va sta si islamul Sunnit(cel condus de catre Sauditi).Islam Sunnit care este intr o mare confruntare cu Islamul Siit condus de catre Iran.

          • Interesul Chinei este ca Rusii sa isi rupa dintii in confruntarea cu Vestul,iar India sa si rupa deasemenea dintii in confruntarea cu Islamul Sunnit care sustine Pakistanul,dupa care sa culeaga cele doua entitati,facute pilaf ,si sa le bage in garajul (sau buzunarul ei),vasalizandu le pentru totdeauna.

          • Exista doua tipuri de sprijin ,sprijin pentru victorie,si sprijin dat unora ca sa si rupa gatul.Asa ca ne putem intreba ,ce fel de sprijin ofera China unora???

          • O confruntare India Pakistanul sustinut de catre Islamul Sunnit (care va fi si religioasa,ura intre islam si hinduism este o ura acerba care dureaza de secole) va duce la faptul ca cele doua blocuri isi vor provoca daune masive,asta fiind pentru China un mare avantaj in dorinta ei de a obtine hegemonia in Asia.

          • SUA spre deosebire de China are un avantaj major,SUA are o zona clara de Hegemonie pe care o controleaza,China urmeaza sa si o faca insa pentru aceasta ea trebuie neaparat sa vasalizeze Rusia si India,adica sa le supuna,si sa le faca sa ingenuncheze in fata Beijingului.Numai atunci China poate deveni al doilea pol planetar de putere,sau hegemonul lumii Amerosceptice,sau o alternativa la hegemonia SUA(in viitoarea lume Bipolara China SUA care va constitui o noua ordine mondiala).China fiind singurul pol alternativ de putere la dominatia SUA,avand capacitatea de a crea bipolaritatea cu SUA.

          • Marea Coalitie Prorusa a Asiei pe care o viseaza fanii Putleristi nu este altceva decat o iluzie,de fapt in Asia exista mai multe blocuri de Putere care se urasc unele pe altele de secole avand dispute istorice,teritoriale,doctrinare si religioase de secole,neavand un liant care sa le uneasca,avem imperialismul rusesc,chinezesc,imperialismul Hindus si Islamic(cele doua fiind alimentate si de ura religioasa multiseculara),iar in cadrul Islamului avem ura multiseculara intre Sunniti si Siiti,in speta Arabia Saudita si Iran.Ce coalitie poti face din astia care stau sa si ia gatul unii la altii,si nu de acum ci de secole.In timp ce noi Vestul macar avem un liant Democratia noastra ,asa cum este ea Perfectibila din multe puncte de vedere.

  • In Europa se dezbate „sexul ingerilor”. Ce va urma se stie din Istorie. Gutte Nacht Oiropa!

  • Buna seara Maestre,
    Interesant punctul de vedere, pragmatic jocul facut de Moscova si Beijing, cine detine otelul poate sa faca tancuri, tunuri alaturi de fier beton si sine de cale ferata si daca Occidentul a lasat garda jos in competitia economica, atunci soarta urmatorilor cinci sute de ani este decisa de Pax Asiatica si tare ma tem, ca realitatea va fi extrem de cinica cu viitorii europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *