Orthorexie – obsesia sănătății împinsă la extrem, nevoia compulsivă de a mânca sănătos (din greacă: orthos – corect, orexis – apetit). Acest tip de tulburare psihologică a fost definit pentru prima dată de către medicul american Steven Bratman în 1997: Health Food Junkies Overcoming the Obsession with Healthful Eating.
Descrierea patologiei poate fi extinsă la psihoza mondială care ne-a fost indusă din cauza noului coronavirus. Termenul nu a fost încă inventat dar i-am putea spune „Orthosanie”, obsesia de a fi sănătos cu orice preț.
Conviețuirea cu boala este însăși istoria evoluției pe Pământ. Intri în contact cu un virus, cu o bacterie, corpul învață să se apere și cu timpul își fabrică o imunitate. Orice medic poate spune că un copil crescut într-un mediu septic este un copil vulnerabil care, scos din zona lui de confort, va face toate bolile posibile și imposibile și, între acestea, una căreia, probabil, nu îi va rezista.
Ce se întâmplă însă dacă toți copiii sunt izolați, mai mult, dacă toată populația planetei este închisă într-o cușcă septică? Nu o zi, nu două, ci – după cum ne spun „responsabilii” – ani?
În ceea ce mă privește, fac câte o răceală în fiecare iarnă, faringită în general. Câte o gripă, mai rar, pentru că nu mă vaccinez niciodată. Cu gripa mă descurc și singură. Anul acesta, cu botniță pe nas și izolată de restul lumii, am fost sănătoasă tun. Nu tu o angină, un strănut, un nas congestionat. Izolarea a funcționat. Nu doar coronavirusul a fost împiedicat să circule ci multe alte boli infecțioase pe care organismul nostru a învățat, de-a lungul a milioane de ani, să le gestioneze fără pagube ireversibile.
Ce credeți că ni se va întâmplă în momentul în care ne vom scoate măștile de pe față? Cât de pregătit va mai fi organismul nostru să lupte cu boli variate și diverse? Nu suntem oare pe cale să ne pregătim închisori aurite în iluzoria fugă după sănătatea absolută? Și celor care nu cred că așa ceva e posibil, evoc o altă situație grețoasă, știu, dar care există bine identificată: TMF (Transplantation de microbiote fecal) pentru reechilibrarea florei intestinale distruse de abuzul de medicamente. Obsedați de nevoia de a combate cel mai mic semn de boală, de a ne asigura sănătatea eternă, uităm că organismul nostru trăiește în simbioză, lupta și se adaptează.