Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Până când SUA nu se liniștește politic și social, toți vor fi agitați ca un copil mic care este pe punctul de a fi înțărcat

SUA, încă o dată în lumina reflectoarelor. M-am gândit că tot ce vedem astăzi în lume se poate datora exclusiv alegerilor de peste ocean. De la problema din Belarus, cazul Navalnîi, conflictul din Mediterană între Grecia și Turcia, cearta între doi hipopotami, totul pare că are legătură cu America. Întreaga lume pe mapamond, dacă ați observat, se comportă în acest moment ca și când din stupul unei albine a plecat Regina, un pic îndrăgostită de un bondar dintr-un stup vecin. Este o panică totală, se fac gafe diplomatice, măsurile sunt amânate, nu știe nimeni cum să se descurce în fața unor probleme grave. Până și Uniunea Europeană se prezintă cu o morgă arogantă întregii lumi, ai impresia că cineva i-a furat cârja. Și totul este psihologic. Pentru că vezi că cea mai mare democrație a lumii și forță militară e gripată și deja este pe antibiotic. E o senzație de neliniște care se resimte. Puterile europene par niște cățeluși care se fac că latră și ei către Rusia sau că au un cuvânt de spus în alte probleme de pe glob. Toată lumea joacă acum la două capete, cu frică, pentru că nu știe dacă va pica în tabăra câștigătoare. Până când SUA nu se liniștește politic și social, toți vor fi agitați ca un copil mic care este pe punctul de a fi înțărcat. Orice strănut mai puternic de peste ocean se propagă și în Europa. Așa cum spuneam în alte articole, atunci când peste ocean se așază apele, vine cineva și pornește iarăși un vânt devastator. Este clar acum că, după tot ce se întâmplă acolo, este o strategie și un plan foarte bine pus la punct și totodată un experiment social. Când pompierii politici reușesc să stingă focul social, apare ca din senin o nouă scânteie.

În data de 13 martie, anul acesta, în Louisville, Kentucky, niște polițiști aveau informații că, la o anumită adresa, există doi bărbați care vând droguri. Unul dintre suspecți fusese văzut în ianuarie în acea locație. Polițiștii primesc un mandat de la judecător, în care scria că trebuie să te identifici mai întâi și apoi să intri în casa respectivă. Polițiștii pătrund și anunță prezența lor în apartament. Ulterior, vecinii și familia spun că nu a fost anunțată prezența polițiștilor („knock and announce” ). Aceștia intră și un ins pe nume Kenneth Walker, neștiind cine este în casă, ripostează trăgând cu arma în piciorul unui polițist. Atunci polițiștii încep să tragă cel puțin 20 de gloanțe în direcția holului, sufrageriei, băii și spre dormitor, însă 5 gloanțe o omoară pe iubita lui Walker, pe numele ei, Breonna Taylor.

După cum vă imaginați, încep protestele în acel oraș și tensiunea socială crește pe zi ce trece. La un miting desfășurat în oraș pentru George Floyd și Breonna Taylor, polițiștii împușcă mortal pe cetățeanul de culoare David McAtee, un patron de restaurant foarte popular din Louisviille, unde culmea, mâncau și polițiști, iar oameni fără posibilități primeau o masă caldă din partea lui. Pe 1 iunie 2020, șeful poliției locale, Steve Conrad, este dat afara de către primarul Greg Fischer, care suspendă totodată procedura mandatului „no knocks”, adică acel mandat care nu îi obligă pe polițiști să spună cine este la ușă când sunt în acțiune. Evident că au urmat proteste și mai mari, care au ajuns și în Indianapolis și chiar la Berlin. Au urmat 75 de zile de proteste în zona respectivă și în alte orașe ale Americii, fiind arestațe 500 de persoane, pe 10 august 2020 sub strigătele: „No justice, no peace, prosecute police!” și „Breonna, Breonna, Breonna!”. Pe 23 septembrie, după ce marele juriu s-a pronunțat, oamenii s-au adunat din nou în centrul orașului Louisville, urmat de alte orașe ca Los Angeles, Minneapolis, Chicago, Atlanta, Dallas, Seattle și New York. Pentru că se anticipa prezența protestatarilor în Louisville, a fost decretată starea de urgență, iar la protest, doi ofițeri de poliție au fost împușcați și 45 de protestatari au fost arestați. Unul este ușor rănit și celălalt mai grav.

Cine alimentează aceste conflicte de nu s-a putut să se oprească atunci, în martie, totul? Cum se face că tocmai acum, în plină campanie de alegere a președintelui, se trage cu arma? Și nu se trage ca în Telegramele lui Caragiale pentru obținerea unui post bun și în bășcălie, ci se trage cu ură și cu sete din ambele tabere, urmărindu-se un scop precis. Bineînțeles că Biden se folosește de epicentrul Americii, care este astăzi Lousville și spune că știe foarte bine că oamenii nu vor fi mulțumiți cu o decizie care nu răspunde apelului unei judecăți egale. Nu este frumos cum politicienii se cocoață, inclusiv pe cadavre, pentru a-și atinge scopul. Cine știe dacă domnul Biden nu o să vină în colonia românească, la anul, ca turist sau ca șeful globului pământesc?! În orice caz, s-a putut cățăra pe noul conflict din America, pentru a mai da o palmă lui Trump, arătând că țara nu poate fi guvernată și că se fac abuzuri. Concluzia o trage prezentatorul CNN, după ce vede imaginile cu polițistul căzut la pământ: „Străzile Americii în 2020 “. Păi erau doar câteva străzi din Louisville, un oraș de 600.000 de locuitori, la un protest împotriva abuzului folosirii armelor de către polițiști și atât, nu pe toate străzile Americii. Mă întreb oare dacă există posibilitatea ca acești polițiști care tot abuzează de funcții și fac gafe după gafe, exact în acest an electoral, sunt prost pregătiți psihic și fizic sau există și o altă cauză? Nu îmi aduc aminte să fi fost în vreun an cazurile acestea nesfârșite de împușcături la adresa celor de culoare și asemenea abuzuri care par a fi din prostie la început, dar înmulțindu-se par a fi dintr-o sugestie. Și mă mai întreb de ce niciun alb, în toată această poveste violentă, nu este împușcat. Pentru că nu sunt infractori? Nu, pentru că nu este impactul social așa de mare. La un om de culoare împușcat, imediat te duci cu gândul la plantația de bumbac și o iei razna pe străzi urlându-ți durerea.

Între timp, Trump a declarat că a vorbit cu guvernatorul și că știe că a fost chemată garda națională, ceea ce, în opinia lui, este un lucru bun. Însă, acum câteva ore, lui Brett Hankison, unul dintre cei trei ofițeri care au fost implicați în moartea lui Breonna Taylor, i s-a stabilit cauțiunea pentru 15 000 de dolari. Primarul democrat Greg Fischer aruncă și el gaz pe foc, declarând că poliția ar trebui să se schimbe, pentru ca astăzi Breonna Taylor să fi fost în viață. Peste toate aceste frământări, rămâne decizia juriului, care îl acuză doar pe unul dintre ofițeri de comportament imprudent. Nu se știe dacă asupra celorlalți doi se va face un alt proces.

Deci, cam așa stau lucrurile în plină campanie electorală în Statele Unite. Se folosește orice armă, mai mult sau mai puțin morală, și nu dezbatere pe proiecte, exact ca la noi. Nu știm dacă se vor liniști apele peste ocean, dar știm că, odată liniștite acolo, o să avem și aici, la noi, în Europa și în lumea întreagă, răspunsuri mai coerente și o stare mai liniștită. Până una alta, America este o democrație etalon în care vedem că totul este posibil. Trump, însă, pare că deține controlul absolut și se pregătește de al doilea mandat. Să vedem dacă este un mandat poștal de trimitere acasă la New York sau la Casa Albă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii