Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Până și Ion Iliescu vede „tentația totalitară” a actualului regim

Ion Iliescu a marcat 30 de ani de la ziua în care a fost ales primul președinte postdecembrist cu un text, postat pe blogul său, în care vorbește despre derapajele politice și tentațiile totalitare ale actualului regim.

„Acum, când se manifestă tot mai fățiș o anumită tentație totalitară, apreciem la adevărata lor valoare Curtea Constituțională a României și Avocatul Poporului. Indiferent de crizele pe care le traversează, România trebuie să rămână, așa cum și-au dorit cei care au votat în 20 mai 1990, o democrație funcțională, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt garantate și apărate”, spune fostul președinte.

În ciuda contestatarilor săi, Iliescu susține că acele alegeri au fost kilometrul zero al evoluției democrate a României. „Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice, specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă”.

Actor extrem de activ într-o vreme, acum spectator al vremurilor, fostul președinte a constatat că „România s-a schimbat mult în bine, dar sunt și lucruri care ne dezamăgesc, și ne îngrijorează”. El deplânge faptul că acum „clasa politică, se rupe tot mai mult de societate, devenind, în anumite aspecte, un soi de frână socială”.

Ion Iliescu le sugerează politicienilor să folosească oportunitatea oferită de criză și să se întoarcă la agenda cetățeanului.