Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Părerea lui Ionuț Cristache. România (ne)Educată!

Pentru cei care încă nu s-au dezmeticit după 6 ani, realitatea dezbrăcată de funcții și protocoale arată în felul următor: în fruntea țării avem un cuplu simplu de profesori. Unul de fizică, celălalt de engleză.

În cel mai negru an al educației românești, ei doi ar fi putut să fie ceea ce majoritatea profesorilor n-au putut fi. Din diverse motive, fie din limitări profesionale, materiale ori pur și simplu personal-naturale.

Într-un exercițiu de imagine cu încărcătură oficială implicită funcției, cei doi profesori din fruntea statului ar fi putut să predea unui corp profesoral o lecție pe care să o țină minte și care să stea la baza reformei educaționale. Să fie sâmburele din care să încolțească la modul practic, România Educată!

Domnii profesori, Carmen și Klaus, firești, ca la catedrele din Sibiu din anii ’90, într-un exercițiu de transparență, pe YouTube, predând unei țări întregi prima lecție on-line de fizică și de engleză. Înconjurați de specialiști în comunicare, de cei mai buni profesori, de cei mai buni vloggeri, de cei mai buni editori de montaj, ar fi putut să ne arate cum se preda limba lui Shakespeare și a lui Newton în anul 2020 – 2021 anii cei mai traumatizați ai educației noastre.

Ar fi putut să fie pionieri în domeniu. Să fie profesorii unei țări. Să explice că nu există limitări când combustibilul e pasiunea. Să explice că niște oameni, firesc, ce stă în spatele unei lecții în on-line. Ce presupune, cum se comprimă materia, cum te poți folosi de artificii grafice pentru a traduce conținutul, cum de fapt materia poate deveni mai atractivă astfel, cat costă și de ce au nevoie un profesor și un elev. În primul rând, un inestimabil exercițiu de empatie cu restul profesorilor.

Ei puteau face asta. Puteau fi exemplul de care toată lumea avea nevoie. Uitându-ne în urmă celor 6 ani, tabloul putea fi și mai generos. Doamna putea lansa programul „Shakespeare în fiecare școală” , „Shakespeare, în fiecare teatru”, schimburi culturale etc. Domnul putea construi un parteneriat educațional strategic cu Germania și Austria. „România, țară lui Eminescu lui Shakespeare și a lui Goethe”. Un fel de axa culturală strategică pentru viitorul copiilor noștri.
În schimb, după 6 ani ne-am ales cu gândul că urmează încă 4 ani, până la aniversarea de 10 ani a celei mai goale de conținut lozinci politice din ultimii 30 de ani, România Educată!

(Text de Ionuț Cristache)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *