Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Parlamentar la noi înseamnă „o influenţă, nu o datorie”

Nu cred că există subiect mai straşnic alintat în ultimul timp decît Criza Parlamentarismului băştinaş. Discursuri, tablete, editoriale, postări pe Internet deplîng ipostaza Parlamentului de masă amorfă, bleagă, de instrument folosit de Guvern pentru propriul interes – cînd morcov, cînd baston. Un parlamentar născut, prin cezariană, din pîntelece gazetăriei postdecembriste i-a zis Parlamentului actual al oilor de teracotă, deşi, mai aproape de adevărul placidităţii masive, e formula, Parlamentul vacilor de fontă. Al vacilor, deoarece Parlamentarilor nu li se citeşte în priviri altceva decît dezinteresul faţă de postura lor, întrerupt doar cînd apare stăpînul – Guvernul – cu o sarcină de fîn în spinare. De fontă, deoarece, pînă la scrutinul din 2024, aceste vaci nu pot fi clintite din Parlament.

Despre transformarea Parlamentului într-o păpuşă a Guvernului s-a tot vorbit, din 1990 încoace.
S-au căutat şi s-au descoperit şi oarecari soluţii, cum a fost, de exemplu, cea a votului uninominal.
Ales uninominal sau pe liste, parlamentarul postdecembrist nu şi-a depăşit condiţia de rumegător cu privilegii plătite de noi toţi, prin taxe şi impozite.

E însă o noutate în istoria modernă a României?
Nici vorbă.
De această ipostază Parlamentul a fost urecheat, bocit, şi biciuit de numeroase ori în istoria noastră modernă.

Iată un exemplu:
În Neamul românesc de joi, 20 noiembrie 1924, Nicolae Iorga scrie sub titlul Înjosirea Parlamentarismului:

„Sala vasta a Camerei înfăţişează ici şi colo cîţiva rătăciţi cari n-au de lucru aiurea sau nu vor să cheltuiască la bufet. Figuri pe care abia le recunoşti. Fruntaşii sînt aiurea, discutînd disensiuni şi încercînd coaliţii. Ceilalţi, rămaşi fără nici o direcţie, aprobă alandala. Întreruperile sînt fără spirit şi fără rost. În banca ministerială, un ministru, unul singur, redactează el ştie ce, fără nici un interes pentru ce se spune.

Acesta e aspectul Camerei româneşti la discuţia Mesagiului, în al şaselea an de la Unirea naţională.
Nu e o întîmplare. E un lucru voit. Nu numai de guvern, dar şi de opoziţie, de mai toată opoziţia. «Deputat», aceasta înseamnă o influenţă, nu o datorie. Şi, dacă e aşa, ce să caute oamenii la Cameră? Ei se duc aiurea, acolo unde se hotărăşte, nu acolo unde se ordonă şi se execută sau se face scandal azi pentru ca mîne autorii lui să dormiteze în dosul gazetei de seară”.

Să reţinem această formulă genială, valabilă întrutotul şi pentru parlamentarul de azi:
„«Deputat», aceasta înseamnă o influenţă, nu o datorie“.

Să reţinem însă îndeosebi că autorul denunţului de mai sus, Nicolae Iorga, era, în noiembrie 1924, parlamentar şi lider de partid.
Ştia el ce ştia!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Parlamentar la noi înseamnă „o influenţă, nu o datorie””

  • Scuze , a aparut doar partea 2 din ceea ce am vrut sa spun . Pe scurt , partea 1 ( pierduta , digital, dar in minte ) :
    1 – parlamentarul roman ( scriu fara nici o jena cu litera mica ) nu este o ” influenta ” , ci un ” influencer” ce vrea sa spuna cu toata gura deschisa ca are timp destul 4 ani sa satisfaca orice ce propunere valabila sa-i rotunjeasca veniturile in acest timp, cand el oricum are salariul asigurat fara a fi nici macar prezent
    2 – datorie nu exista in dictionarul competitiv al acestui ins , de ultima generatie , intrucat acesta poate fi un cuvant doar dintr-o limba moarta ( exemplu : limba latina )
    3 – ii dau dreptate d-nului Cib ca nu are cum sa mai vina vreo noua apocalipsa ( exemple : suntem condusi de copiii si nepotii comunistilor din 1989 ; avem preturi mai mari ca in Europa , asa ca putem trece imediat la integrarea euro ca moneda nationala ; nu facem nimic fara sa ne intrebam daca europenii ar vrea asta ? ; cine ” micii mei ” ( alternativ la ” puii mei ” ) mai stie dintre parlamentari ca totusi tara noastra e ROMANIA, si nu are terminatia S.R.L. .
    Completare la PS ( din partea 2 ) :
    – Incercati sa renuntati la a alege intotdeauna ” raul cel mai mic ” / Dupa 30 de ani , poate reusim sa vedem ca aceasta ne-a dus pe noi , romanii , la a alege dezastrul cel mai mare.

  • i 4 ani sa arati asta .
    Destul cu comentarii de suporter ” Ciucas ” . Dar totusi :
    1 – cand naiba mai alegem si noi oameni care stiu sa faca ceva ? ? ? ? ? ( cate semne de intrebare sa mai pun ) ?
    2 – cand naiba il lasam pe Matusalem Mugur Isarescu sa isi tescuiasca strugurii in liniste ( i se strica peste 56, 785 % din productie ca nu are timp sa se ocupe de struguri * hai sa-l lasam odata la vatra * )
    3 – cand avem si noi un presedinte care sa cunoasca ISTORIA ROMANIEI ( si s-o accepte asa cum e, dupa ceea ce exista gata dezvaluit in documente istorice )
    4 – cand ” micii mei ” intelegem ca ordinea fireasca este : 0 – OM ; 1 – Roman ; 2 – European ; 3 – Pamantean ; 4 – Universal ( nu confunda cu prostia de globalist ) .
    PS : Unde ” micii mei ” e A.U.R . la ora actuala . O alta dezamagire de sezon ?

  • Parlamentarul este…un ou. Nu oul e problema, ci gaina. Adica sistemul politic.
    Sistemul politic! este ‘o influenta, nu o datorie’, parlamentarii sint doar mana cu care misti ‘influenta’ pe tabla de sah.

  • Adevarat, Maestre. Si totul pare atat de “normal” intr-o tara in care preocuparea de capatai a fiecaruia, este cum sa-l dea pe celalalt la o parte ca sa apuce el mai intai ce e mai bun. Totul e cu complicitatea poporului, din pacate. Ca sa pice tumora insa, trebuie sa incepem cu noi insine, schimbandu-ne mai intai propria mentalitate/perspectiva, altfel “adio si n-am cuvinte”. Multumim dumneavoastra si tuturor celor care se straduiesc sa tina aprinsa Lumina!

  • FILE DE JURNAL POLITIC
    1990-1991
    CAPITOLUL CONSTITUANTA
    …………………………………………………………
    Spre surpriza mea – nejustificată, dar, cu excepţia revistelor literare chiar nu citisem nimic din presa scrisă în ultimii 15 ani -, mass-media umblau în „pantaloni mai scurţi” decît parlamentarii. Au creat „personalităţi politice” din gălăgioşii şi guralivii Camerelor, ignorînd oratorii (poate cu o retorică mai slabă) politizaţi sau scriitorii de texte politice importante.
    Multe dintre mecanismele democraţiei au fost „predate” original de mass-media nepregătite sau magistral manipulate de Puterea Reală. Ignorînd, uneori cu naivitate, dar mai ales cu bună ştiinţă, că esenţa democraţiei este parlamentarismul, fie acesta cît de fragil, mass-media au transferat esenţa puterii şi a deciziei către executiv, guvern sau preşedinţie, ba chiar către traficul de influenţă la nivel teritorial, întărind mafiile locale ale diferitelor structuri ordonate, militare şi civile moştenite din naţional-comunismul ceauşist transformînd bîlbîielile începuturilor în slăbiciune de lungă durată. Adică, alături de clasa politică – ce contradicţie în termeni pentru anii 1990-1992!? – au creat „democraţia originală.”
    Şi astăzi, ca şi atunci, este o „blasfemie” să critici mass-media. Nu am fost şi nu sunt de aceeaşi părere. De ce ar fi fost personajele mass-mediei din perioada Constituantei mai profesioniste şi mai democratice decît cele ale celorlalte puteri? De ce ar fi fost mai puţin infiltrare de exponenţii Puterii Reale, cînd au fost cele mai importante instrumente de propagandă ale comunismului şi ceauşismului?
    …………………………………………………………..
    Notă de subsol 23.08 2021: Să rîd, să plîng? După 31 de ani jurnalistul Ion Cristoiu are aroganţa să scrie un material cu titlul: [Parlamentar la noi înseamnă „o influenţă nu o datorie”]. Nu jurnaliştii erau cei care, într-o gălăgie fără precedent, acuzau parlamentarii Constituantei că nu rezolvă treburile din teritoriu în paralel acuzându-i, într-o logică tipică a Puterii Reale sau a ceauşismului, că nu fac destul de repede legi ale Tranziţiei, că pierd prea mult timp în teritoriu cu tot felul de întîlniri pe care le „ordonă” ca vechii activişti PCR – asta desigur cu referire doar la cei de la FSN.
    PS: Tocmai repetabilitatea situaţiei parlamentarismului de-a lungul istoriei sale din România este o dovadă că vinovăţiile şi responsabilităţile trebuie căutate în mai ales în altă parte decât la parlamentari şi modurile de scrutin. Poate punem o întrebare elitelor arogante secuviniste şi lacome???

  • Domnule Cristoiu,vad pe „banda umblatoare” de la marginea de sus a paginii, cum ca: „Premierul Florin Cîțu recunoaște, în sfârșit, că mare parte a populației va fi lovită de valul de scumpiri, ca urmare a creșterii prețului la energie electrică…”.Bun a inceput sa „recunoasca”una si alta,intrebarea mea e cind o sa recunoasca ca-i prost de pute tzarina sub el!Puteti afla va rog foarte frumos,cind are de cind sa-si admita „valoarea” pe care o aduce tarii?Nu de alta da’ comentatorul „tudy” are de gind sa faca bascalie de Apocalipsa,or cu citzu-prtzu’ la putere,sansele ca Apocalipsa sa vina,sint maxime,iar „tudy” o sa-si tina cuvintu’ si-o sa se distreze.Prin deductie inspirata,ca de logica nu poate fi vorba aici,nu dispun de asa ceva,”tudy” o sa se distreze, eu nu,pt ca nu o sa mai am pe cine critica;de „tudy” nu ma iau pt ca e o voce clara la adresa idioteniilor pe care trebuie sa le suportam,da’ daca citzu-pirtzu’ aduce Apocalipsa,eu cum ma mai distrez?Apropos de impotentii care conduc tara asta,pare ca toate-s noi si toate-s vechi…daca si pe vremea lui Iorga aveam asa „valori” la cirma tarii,se mai mira cineva de ce s-a vrut in final altfel de regim?Se mai mira cineva de ce s-a facut nationalizarea in Romania? Una e sa pui stampile pe hirtii fara valoare si alta e sa ari ogoru’ si sa culegi griul sa ai faina pt piine.Azi avem numai indivizi care vor sa puna stampile pe hirtii peste hirtii si sa apara la TV sau in poze pe „feisbuc”,aia care mai au habar de capu’ lor sint coplesiti de prostia celor multi,mult prea multi,or asta,daca nu se vede inca, se va vedea cind va aduce „apocalipsa” peste Romania(tudy sa nu dea sfintii sa rizi ca ma infurii,auzi?),deci ce-i de facut?Bascalia e la ordinea zilei,nu mai tine, nu le pasa,ei merg inainte.Ce ar ajuta cu adevarat la o imbunatatire macar a situatiei prezente?Cred ca inlocuirea impostorilor si a puturosilor,sint prea multi si prea nesemnificativi ca sa fie mentinuti in pozitiile ocupate,nu se vede nimic bun de pe urma deciziilor lor.De peste un an ne-au innebunit cu covidu si vaccinarea,parca alt subiect nu mai exista.Mai nou a aparut subiectu’ citzu-pirtzu’ si condamnarea din hamerica.Ce mai cauta asta in functie?Cine trebuie trezit ca sa corecteze aberatia asta?Multi o injura pe sosoaca ca-i articuleaza de le merg fulgii,da’ azi am citit un articol in care ea,sosoaca,isi spune parerea ca avocat si merge dupa legea care functioneaza in Romania.Dupa lege,citzu-pirtzu’,un impostor periculos,prin nedeclararea condamnarii avute,poate fi considerat fara urma de tagada,un mare mincinos.Tot conform legii din Romania,un roman care a avut o condamnare,oriunde in lume, nu poate ocupa o functie ca cea pe care o ocupa citzu-pirztu’,mai ales ca are acces la secrete de stat.Tot conform legii,daca el e in conflict de interese acum din cauza situatiei condamnarii, el ca prim ministru orice ar semna,documentul ala e zero barat,nul.Deci documente semnate de un impostor,documente care au acum zero barat valoare,cu cine au fost semnate?Pt ce au fost semnate?Ca sa stim si noi ca tzara ce se intimpla si ce ne asteapta ca urmare a neindepartarii acestui individ de pe pozitia ocupata.Cine se joaca de fapt cu tara asta?un herr ciolhanis?Pai daca-i impotent tipu’,mintal vorbind,nu exista procedura de trezire a lui din betia puterii si a vacantelor?Eu as merge si pina la a arunca pe el cu citeva galeti cu apa cu gheata,daca nici asta nu-l trezeste,apai banditu’ ala de Vintu’ are dreptate,se confirma teoria lui cum ca herr sufera de un retard mental,iar consecintele ca urmare a unei guvernari sub conducerea suprema a unui retardat nu o sa duca decit la un singur lucru: o sa-l faca fericit pe „tudy”…Deci cine Doamne apara si pazeste mai are vreo putere in tara asta?Isi stie fiecare rolul?Daca da,de ce nu-si fac datoria?Daca nu, ce Doamne iarta-ma mai cauta astia acolo? Apocalipsa e aproape,fi pe faza tudy….
    @ „tudy” – o zi buna va doresc :).

    • Nu vine nici o apocalipsa. Singura apocalipsa o sa vina pe capul lui Fauci cand o sa ajunga la finalul alfabetului grec si n-o sa mai aiba cu ce sa-si boteze „tulpinile” de covrig. In rest, in tara in care memoria emotionala e la nivelul lui Labus, nu va veni never ever vreo apocalipsa. Cel putin cat mai exista berea la pet, manelele si micii! A salam aleikum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *