Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Parlamentul European înclină să nu accepte Bugetul UE pentru următorii șapte ani în forma propusă de Consiliu

La două zile după Acordul încheiat în Consiliul European, Parlamentul European a început dezbaterile pe acest document.

Fost comisar european, acum eurodeputată, Corina Crețu explică:
A început o zi dificilă în Parlamentul European – unde dezbatem, în sesiune extraordinară de la distanță, Cadrul Financiar Multianual (Bugetul UE) 2021-2027 și fondurile pentru relansare economică, în urma negocierilor care au avut loc zilele trecute în Consiliul European.
Lucrurile sunt foarte complicate pentru că, în acest moment, Parlamentul European înclină să NU accepte Bugetul UE pentru următorii șapte ani în forma propusă de Consiliu, având în vedere faptul că actuala formă a acestuia este mult diferită față de recomandările Parlamentului European, precum și față de ceea ce am propus în mai 2018 alături de colegii mei de atunci din Comisia Europeană.
Propunerea de acum a Consiliului European prevede, pentru toate cele 27 de State Membre, 1.074,3 miliarde €, în timp ce Bugetul propus de Comisia Juncker prevedea 1.134,5 miliarde €, discrepanță pe care Parlamentul European nu e dispus să o accepte.
Totodată, un semnal de alarmă al Parlamentului European privește exact temele pe care le-am menționat și eu zilele trecute: reducerile propuse pentru programele de sănătate și cercetare sunt neavenite în contextul unei pandemii globale, la fel și tăierile bugetare de la educație, transformare digitală și inovație. O altă nemulțumire majoră privește reducerile propuse pentru programele care sprijină tranziția regiunilor carbonifere.
Așadar, urmează o perioadă cel puțin la fel de intensă ca cea de până acum. Important este că Parlamentul European și-a manifestat intenția de a negocia. Ca atare, acordul la care s-a ajuns în Consiliul European este de-abia începutul unui lung proces, care va testa și pe mai departe coeziunea Uniunii Europene.
Eu îmi voi acorda votul doar unui proiect de Buget care oferă toate asigurările că poate realmente contribui la dezvoltarea României”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *