Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Parlamentul European solicită ca PNRR să conțină și un rezumat al procesului de consultare a guvernelor cu parlamentele naționale

Sesiunea plenară din aceasta dimineață a Parlamentului European a debutat cu dezbaterea privind ”dreptul la informare” al legislativului european privind Planurile Naționale de Redresare și Reziliență. Este vorba, de fapt, despre un control pe care Parlamentul European îl consideră a fi absolut firesc având în vedere caracterul excepțional al acestui instrument financiar.

Dezbaterea de astăzi a consacrat așa-numitul ”Dialog pentru Redresare și Reziliență” – care urmărește să sporească transparența Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență. De altfel, PNRR-ul fiecărui stat european trebuie pus la dispoziția Parlamentului European, iar opiniile legislativului european cu privire la problemele din Planurile Naționale de Redresare și Reziliență vor fi obligatorii pentru Comisia Europeană.

De asemenea, Parlamentul European poate solicita în orice moment Comisiei Europene să furnizeze informații cu privire la stadiul evaluării PNRR-urilor și va urmări implementarea acestora la nivelul fiecărui Stat Membru, precum și a reformelor prezentate în acestea.

Cu alte cuvinte, Parlamentul European va exercita un control riguros asupra modului în care sunt folosite fondurile pe care le au la dispoziție Statele Membre prin Planurile lor Naționale de Redresare și Reziliență. Mai mult decât atât, Parlamentul European solicită ca Planurile Naționale de Redresare și Reziliență să conțină și un rezumat al procesului de consultare – obligatoriu pentru Guvernele țărilor europene. În acest proces, Guvernelor naționale le este solicitat să comunice cu Parlamentele naționale, cu autoritățile locale, partenerii sociali, organizațiile societății civile, organizații de tineret, precum și cu orice alte entități interesate să-și aducă o contribuție la PNRR. Iar această consultare trebuie să continue prin implicarea tuturor acestor entități cu ocazia punerii în aplicare a Planului și cu precădere pentru monitorizarea acestuia.

Din păcate, România se află printre puținele State Membre care până în acest moment nu au trimis Comisiei Europene Planul Național de Redresare și Reziliență, deși termenul-limită inițial era 30 aprilie. Guvernul României a solicitat Comisiei Europene să accepte ca predarea PNRR să se realizeze pe 1 iunie.

Vă voi ține la curent cu evoluția acestei teme și cu modul în care Planurile fiecărei țări vor fi evaluate de Parlamentul European. (Corina Crețu-europarlamentar, fost comisar european)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *