Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Patriotismul n-ar trebui să fie laudă

Mustrare. Tudor Arghezi despre patriotismul de fanfaronadă în tableta Bunul patriotism din Adevărul literar și artistic, 24 noiembrie 1929:

„Ai citit şi auzit adeseori, şi mai mult decît era nevoie, cuvîntul «patriotism». Ca să fie şi mai precisă noţiunea, cuvîntului «patriot» i s-a adaos un calificativ şi s-a ivit «bunul patriot» prin opoziţie la patriotul cel rău. A fi «patriot bun» este a fi «mai patriot decît un patriot», şi a fi «mare patriot» este a fi «,şi mai patriot» sau «cel mai patriot decît toți patrioții».”

Ca și Caragiale, care mustra pe cei ce-și declarau ostentativ iubirea de patrie, arătîndu-le că e ca și cum te-ai lăuda cu iubirea de mumă, Arghezi consideră patriotismul ca un dat de esență al cetățeanului unei țări, și prin urmare, denunță lauda cu patriotismul ca pe o aberație:

„Patriotismul n-ar trebui să fie o laudă, ca şi fala proprietăţii exclusive a adevărului. Se laudă cineva că nu şi-a spintecat muma, că nu-şi mănîncă fetele şi băieţii? Se mîndreşte cineva că şi-a respectat bunicii şi că nu i-a pus, cu sos de usturoi, la cuptor? Nu ţi se pare ridicul să-ți faci o vanitate din împrejurarea că te-ai născut la nouă luni? Şi nu-i umilitor să exploatezi, în cazul tău, certitudinea ginecologică sigură că între buricul tău şi sînul maicii tale a existat un cordon, şi că această înlănţuire necesară şi fatală rămîne în sufletul tău toată viaţa, ca o frumoasă dar biologică dependenţă şi solidaritate cu neamul şi cu pămîntul tău?”

*

Nefast. Din aceeași tabletă rețin, ca pe un citat împotriva demagogiei, acest pasaj despre rolul nefast al vorbei goale:

„Să-mi dai voie să-ţi spun că vorba goală joacă un rol însemnat în absenţa ideilor şi că această însuşire a omului de-a fabrica vorbe cu gaură la mijloc, determină timpuri, și acte şi evenimente. Pentru vorbe s-au purtat războaie, de armate compuse din filologi în arme, şi vorba goală a fost în stare să provoace complicaţii, pe care generaţii de cuvinte şi de fapte n-au fost în stare să le oprească din funesta lor precipitare.”

*

Noi și străinii. „Tăblițele” lui Camil Petrescu din Universul, 1928 sînt dedicate cu precădere lumii teatrului, altfel spus nu cronicii dramatice, ci gazetăriei avînd drept țintă lumea teatrului.
Publicistica lui Camil Petrescu n-a fost strînsă în volum. Mult mai dureros, Camil Petrescu n-a făcut preocuparea celor care au redactat Opere complete la Academie. Au fost binecuvîntați cu Opere complete și autori mai puțin faimoși ai literaturii noastre.

Camil Petrescu lipsește. Cred că motivul stă în felul în care s-a alcătuit lista cu autori. Ea n-a pornit, așa cum s-ar fi cuvenit, de la importanța scriitorilor, ci de la cine a fost oferit spre îngrijire de către diferiți cercetători. Nu se poate deosebi o ritmicitate anume a rubricii din Universul. Se pare că ea apare în funcție de hărnicia lui Camil Petrescu. Camil Petrescu e un observator ascuțit al lumii din jur și mai ales un gazetar cu idei generale. Multe din tăblițele sale rezistă nu prin stil (ca în cazul lui Arghezi sau Vinea), ci prin ideile generale.

Traducerea lui Eminescu în italienește îi dă scriitorului posibilitatea de a reaminti în tableta Eminescu în italienește, Universul, joi, 12 ianuarie 1928, eterna problemă a României eterne:
Nerecunoașterea mondială a culturii noastre:

„S-a mărit cuprinsul țării româneşti, s-au adăogat unii la alţii, într-un mare popor liber, românii de sub stăpîniri străine, statul nostru e reprezentat în consiliul societăţii neamurilor din lume, avem, în sfîrşit, numeroase motive de bucurie naţională, dar e o lipsă care ne întristează profund şi ne face să ne îndoim uneori de noi înşine. Luăm o prea mică parte, proporţional cu numărul locuitorilor şi întinderea pământului, la plămădirea culturii universale. Sînt multe neamuri mici care ne-au întrecut hotărilor.

Nici un scriitor român nu circulă activ în conştiinţa literară a lumii. În istoriile literare, în dicţionare şi «memento» de tot soiul, nu figurăm ca şi cînd n-am fi existat pe lume. Nu ştim cine e vinovatul. Căci ne e greu să admitem că sîntem inferiori altor popoare. Poate că aici ar fi şi datoria statului.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Patriotismul n-ar trebui să fie laudă”

 • patriotismul e nonactiune daca el e bun-simt.
  pentru ca sa fie bun-simt el trebuie varat acolo. in stilul clasic, prin datini, traditii si obiceiuri. azi nu l mai vara nimeni in locul care i se cuvine.
  de asta si devine patriotismul o actiune, spre ex o lauda, pentru ca nu mai e bun-simt.

  • atunci cind lucrezi cu bunul-simt ceea ce insamantezi astazi o sa rasara peste generatii si generatii.
   cine mai lucreaza astazi pentru c munca lui sa se ‘vada’ abia peste vreo citeva zeci de ani, ?!:)))))

   problema e ca intre timp a aparut pe piata antiintelepciunea, care si ea lucreaza cu bunul-simt. asta e problema, pentru ca ceea ce inteleptii au gradinarit poate fi demolat de antiintelepti. la limita ceea ce au insamantat inteleptiin o sa pice in veci, insa …abia la limita.

   astazi, in timp ce antiintelepciunea e pe cai mari, intelepciunea e vazuta ca o cenusareasa, cin s o scoata pasta la bal?!:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *