Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Pe ce mă bazez cînd spun că Guvernul Dăncilă va pica la Moțiunea de cenzură

La emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de joi, 26 septembrie 2019, abordînd subiectul numărul unu al momentului – depunerea unei Moțiuni de cenzură de către Opoziție împotriva PSD – am afirmat fără să șovăi:

„Ne îndreptăm către căderea guvernului. Moţiunea o să treacă”

Mulți cititori s-au întrebat de îndată, apelînd la Marin Preda:
Pe ce te bazezi?
O întrebare legitimă din mai multe puncte de vedere:

1). După alegerile din 26 mai 2019, Opoziția a depus o Moțiune de cenzură. Moțiunea a fost depusă în ziua de miercuri 12 iunie 2019 și votată în ziua de marți, 18 iunie 2019. PSD era în mare derută. Pe de o parte, pentru că obținuse un scor catastrofal, cel mai prost din istoria postdecembristă a partidului, pe de alta, pentru că, în 27 mai 2019, liderul autoritar al Partidului, cel care controla PSD pînă la nivel de respirație în somn, a fost luat cu duba de acasă și dus la închisoare, în urma unei sentințe judecătorești de puțină lume profețită. Convingerea unanimă era că Guvernul PSD-ALDE o să pice. Mai ales că PNL, USR și Klaus Iohannis își bazaseră campania pentru europarlamentare pe îndemnul Veniți la vot, pentru că alegerile nu sînt atît pentru Parlamentul european, cît mai ales pentru Parlamentul României! Dacă PSD e zdrobit, îl vom da jos și de la Guvernare. Guvernul a supraviețuit. Doar 200 de parlamentari au votat pentru.
Amintindu-și de acest moment, mulți se întreabă:
De ce nu s-ar repeta figura și acum?

2). După plecarea ALDE de la Guvernare, în 26 august 2019, toată lumea și-a zis Gata, acum e momentul să cadă Guvernul! Numai că trecerea PSD în Opoziție intra în conflict cu interesele electorale ale lui Klaus Iohannis. Acesta avea nevoie de Viorica Dăncilă în turul al doilea. Calculele de la Cotroceni spuneau însă că picarea Guvernului poate duce la o descumpănire a electoratului PSD astfel încît Viorica Dăncilă să nu mai intre în turul al doilea. La vremea respectivă se considera că în aceste condiții va intra în turul al doilea Dan Barna. Și cum mulți îl creditau pe Dan Barna cu un scor electoral însemnat, la Cotroceni se manifesta temerea că Dan Barna îl va învinge pe Klaus Iohannis. PNL, ca și PDL de pe vremuri, nu e un partid, e o roată de la trotineta președintelui. O roată care se învîrte după cum vrea talpa prezidențială. Drept urmare, deși era limpede că trebuie depusă o Moțiune de cenzură, orice șovăială în îndeplinirea aceste îndatoriri riscînd să descumpănească electoratul de Dreapta, Ludovic Orban nu lăsa impresia unui prea mare entuziasm. Prin plecarea ALDE de la Guvernare și pe fondul atragerii în Pro România a unor parlamentari PSD îmbătați de făgăduielile lui Victor Ponta, majoritatea guvernamentală se dusese dracului. Cu toate acestea, Ludovic Orban punea drept condiție a depunerii Moțiunii semnarea acesteia de un număr de peste 233 de parlamentari, printre aceștia fiind cuprinși și parlamentari de la Pro România și de la ALDE. Era, la vremea respectivă, un truc ieftin prin care Ludovic Orban justifica transpunere în practică a ordinului de la Cotroceni. Era limpede că președintele, adevăratul șef al PNL, ceruse ca Moțiunea să fie amînată pe cît posibil.

Plecînd de la aceste date, am susținut după spargerea Coaliției de guvernămînt că Moțiunea va fi amînată pînă după alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis obținea un scor zdrobitor în confruntarea cu Viorica Dăncilă. Capitalul electoral dobîndit îi dădea puteri să trîntească Guvernul firav Viorica Dăncilă. Ar fi fost și o demonstrație pentru electoratul de Dreapta că acum președintele se folosește de puterile sale pentru a fi ceea ce i se cere:
Nemilos cu PSD.

În ultimul timp însă susțin teza unei căderi a Guvernului. După opinia mea, a unei căderi urmate de formarea unui Guvern condus de Ludovic Orban. Nu exclud nici posibilitatea păstrării unui Guvern interimar pînă după alegeri, Guvern condus de Viorica Dăncilă.

Pe ce mă bazez susținînd că Guvernul o să pice?
După opinia mea, la Cotroceni a avut loc o schimbare de strategie. Despre cauzele acestei schimbări, voi scrie într-un alt număr. Sigur e că această schimbare a constat în decizia de a se depune o Moțiune de cenzură și mai mult de a se face totul pentru ca Moțiunea să treacă.

O dată decisă această schimbare de strategie, atît PNL, cît și SRI și SIE au primit ordin să se dea peste cap pentru ca Moțiunea să treacă. Prin urmare spre deosebire de momentul din iunie 2019, cînd n-a fost nici o mobilizare pentru a trînti Guvernul, depunerea Moțiunii fiind un act formal prin care Klaus Iohannis a ținut să arate că-și îndeplinește făgăduiala de dinainte de 26 mai 2019, de data asta la nivelul Opoziției și al Serviciilor, al tuturor instituțiilor de forță, inclusiv SPP, se deosebește o mobilizare ieșită din comun pentru aducerea la putere a unui Guvern PNL. Și dacă spre deosebire de iunie 2019, acum e ordin de la Cotroceni să se facă totul, e greu de crezut în România tuturor negustoriilor, în România puterii incredibile a Noii Securități că Guvernul Dăncilă va rămîne la Putere.

Pe ce mă bazez cînd susțin asta?
Nu numai pe informații din surse, dar și pe cîteva constatări ivite din monitorizarea scenei politice din ultimul timp. Nu mi-au putut scăpa:

 1. Schimbarea la față a lui Victor Ponta și a lui Călin Popescu Tăriceanu. După ivirea Crizei, cînd a prins a se agita ideea unei Moțiuni de cenzură, cei doi declarau în rafale că vor vota Moțiunea numai în anumite condiții. Victor Ponta cerea ca viitorul premier să nu cumva să fie Ludovic Orban, iar Călin Popescu Tăriceanu invoca motivul de bun simț că ALDE nu poate vota o Moțiune prin care inclusiv Guvernarea ALDE e terfelită. De la o vreme, mai precis de cînd la Cotroceni s-a decis că Guvernului Dăncilă trebuie să-i ia locul un Guvern condus de Ludovic Orban și Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu nu mai emit nici măcar un sughiț despre condiționarea votului la Moțiune.
 2. La trecuta Moțiune, liderii PNL au evitat prudenți jubilația anterioară. Știau că e o comedie, un fel de Fă-te că depui Moțiunea. Acum nu numai că ei dau ca sigură trecerea Moțiunii, dar mai mult își împart posturile de demnitari, de șefi în locul celor de la PSD, într-un cuvînt, împart friptura ivită deja la orizont.

Semnul decisiv că soarta Guvernului e pecetluită a venit însă de la Dan Barna. Liderul USR reprezintă un electorat care urmărește scîrbit concubinajul dintre PNL și partidele aflate pînă mai ieri la putere alături de PSD. Cu toate acestea în emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de duminică, 29 septembrie 2019, Dan Barna a declarat și întărit apoi, la observația mea, că e o afirmație șocantă, că ar susține un Guvern PNL- Pro România-ALDE cu condiția ca miniștrii desemnați de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu să fie integri moral.

Ce ne spune asta?
Că Dan Barna știe că lui Victor Ponta și lui Călin Popescu Tăriceanu li s-a promis participarea la noul Guvern condus de Ludovic Orban dacă votează Moțiunea de cenzură. Sau mai precis că asta le spun cei doi parlamentarilor lor. Nu știu dacă viitorul Guvern va conține și oameni din cele două partide. Știu sigur însă că, prin declarația asta, Dan Barna, informat cu toate jocurile de culise, dă un semnal parlamentarilor Pro România și ALDE că spusele lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu sînt adevărate. Și ei nu trebuie să ia în seamă făgăduielile PSD și să voteze Moțiunea. Îi așteaptă după răsplata unei invitații la friptura guvernării. Chiar dacă într-un colț.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Pe ce mă bazez cînd spun că Guvernul Dăncilă va pica la Moțiunea de cenzură”

 • Parerea mea : Guvernul a incetat sa existe inca din momentul in care a acceptat sa se dezica de Dragnea, desi e evidenta condamnarea sa politica. Sau si mai inainte, cand a refuzat sa reinfiinteze justitia nationala independenta si corecta.
  Prin urmare, imi e clar ca tot ce face VVD cu ai ei ministri vesnic interimari e sa se bucure ca mai prinde inca o indemnizatie… in timp ce joaca cu succes rolul de yesWoman.
  Si sa dea fuga sa participe si ea, ca si KWJ si Barna, la licitatia de peste ocean pentru rezultatele din tabletele STS…
  Noi putem doar sa ne bucuram de rezultatele celor 5 ani de presedintie kwj, vizibile la Caracal si in toata tara si sa asteptam cu popcorn next level. Sau nu …

 • Guvernul Dancila este pe cale sa cada intr-o cursa mortala, intinsa de presedintele Iohannis.
  Astazi, cand opozitia va depune listele pentru motiunea de cenzura, ne aflam in cea de-a 36-a zi de la plecarea ALDE de la guvernare si de nesolicitare a votului de incredere in Parlament. Practic, prin depunerea motiunii, opozitia nu a facut decat sa creeze o tulburare puternica a apelor astfel incat PSD si Viorica Dancila sa fie orbiti cu totul si sa nu vada unde se ascunde pericolul. Iar pericolul este ca au uitat de obligatia constitutionala de a veni in parlament cu un guvern restructurat.
  Un calcul simplu ne arata ca guvernul devine neconstitutional si poate fi demis de drept inca de vineri 11 octombrie, adica peste fix 10 zile. Fara ca sa mai fie necesara votarea motiunii. Cine sa demita guvernul? Constitutia. Cum ea nu are gura sa vorbeasca o va face presedintele Iohannis care, in baza art 85 coroborat cu art 107 va anunta ca Guvernul este demis si va invita partidele la consultari. De data asta, da, va fi un conflict de natura constitutionala intre presedinte si guvern care va fi rezolvat de CCR in mod constitutional. Adica favorabil presedintelui.

  Asta avea KWI in minte cand a spus „abia astept”… Abia asteapta scurgerea celor 45 zile, nu votarea motiunii. Iata ca si VVD are dreptate atunci cand spune „motiunea nu va trece”, pentru ca nu se va mai vota, cel mai probabil

  • Sunt de acord cu opinia dumneavoastra si va felicit pentru analiza „la rece”. Restul comentariilor sunt povesti.

  • Tre’ sa fie prea proști, PSD-istii, să cadă în capcana asta ❗

  • Cursa mortala ar fi sa cada guvernul PSD si sa intre la guvernare telijentii de la opozitie. Abia atunci isi vor da masura talentului. Pe pariu ca n-au curaj. Fiindca astia daca conduc un an, nici in parlament nu mai intra la urmatoarele alegeri. Astept cu nerabdare guvernul Sica Mandolinu and Catu . Wow, o sa fie o veselie, mama-mama!

   • Solutia a dat-o ofiterul Victor Ponta, nu stiu daca din capul lui. Guvern PSD-Pro Romania ALDE cu un PM independent (cu adevarat independent, nu unul care vorbeste la telefon cu puscariasii, la ceas de seara).

    Numai ca cioaca e ca daca pica guvernul Dancila, exista un pla consistent pentru alegerile anticipate asa incat s-ar putea sa nu fie nicio veselie iar PSD sa se aleaga cu vreo 15% din voturi

 • Maestre, pun pariu că moțiunea nu va trece !
  Dacă trece, înseamnă că joyannis își pierde „obiectul muncii”, in campania electorală !
  Deci, altfel spus, însuși președintele nu este interesat de picarea guvernului !

 • Este interesant ca nici un fel de alegeri nu au nimic de-a face cu poporul roman. Culmea e ca majoritatea e constienta de asta si totusi continua sa voteze.

 • Nu stiu de ce insa , am senzatia ca Mircea Diaconu vine puternic din spate de pe locul 10 , asa cum indica „sondajele „. Ca Mircea Diaconu este ” ïndependent ” asta-i vrajeala de Buftea si… electorii s-au cam prins d e figura insa , nu-ntzeleg tupeul lui KWJ care , dupa ce in acest mandat n-a facut absolut nimic pentru aceasta tara { banuiesc ca voiajele pe unde si-a dus Mutu iapa nu se pun la socoteala } pur si simplu , mai vrea INCA UN MANDAT IN CARE SA TAIE FRUNZA LA CAINI . Spunea cineva despre Gabriela Firea-Pandele ca ” era buna la presedentie , avea sanse f bune dar , au lucrat-o viperele ” . Nimic mai fals caci , ca-mi este Viorica Dancila , ce-mi este Gabriela … Pandele ? Aceeasi Marie cu-aceiasi palarie ! Promisiuni , angajamente , dar nimic realizat , nimic dus la bun sfarsit .

 • Nici n-a plecat bine Dragnea că pleacă și tante Veorica. Mai rămîne careva în partidu ăla? Gabriela Firea era bună la președinție, avea șanse f bune, da au lucrat-o viperele

  • Era buna in sondajele securiste. O varianta in care serviciile controlau ambele capete. Basescu Geoana. Dragnea devenise necontrolabil, un program suveranist, un mic trump sau v. orban, de aceea opozitia ei furibunda si a altor infiltrati. A fost mereu data in sondaje ca sa l concureze pe dragnea.
   In afara de auto propaganda ce a facut firea? bucurestiul e jalnic.
   Nu degeaba o masura urgenta dupa arestarea lui dragnea a fost revenirea la alegerea pres partidului la centru, nu prin vot al tuturor membrilor, deci jocuri de culise manipulabile.
   Am revenit la psd ul – blat, la fel ca la nastase basescu, sau geoana basescu, si chiar ponta iohannis (colectiv, diversiunea diaspora), adica un partid dispus sa inchida ochii si sa si inghita limba la furtul voturilor.
   Statul Securist Aservit.

   • Chiar nu v o mai amintiti pe firea? “Discutiile despre redeventele din marea neagra nu sunt de actualitate. Romanii nu vor sa auda asta.” sic!!! Idem despre justitie. La fel cu toata media securista.
    Sau pe andronescu – la gazare da un comunicat practic IDENTIC cu al lui iohannis, citit de acesta cu 10 ore inainte. Explica stupefianta situatie la RTV – se izolase total de orice media dupa evenim din piata !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *