Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Pe Ion Vodă cel Cumplit îl trădaseră chiaburii!

Parcurgerea rapidă a textelor pentru Historia special, număr pe martie 2013, cu titlul Trădători români.

După ce le citesc, îmi notez să sun mîine pentru a schimba titlul în Trădarea la români.

Trădători români iese niţel din sfera de conţinutului sau, mai bine zis, n-o acoperă cu totul. Pe deasupra, îl simt jignitor pentru cititorii revistei. Ca toţii pasionaţi de Istorie, sînt ciupiţi niţel de naţionalism.

Îmi atrag atenţia textele despre Colonelul Sturdza, dezertorul la nemţi în Primul Război Mondial şi cel despre Emil Bodnăraş.

Colonelul Sturdza îmi e cunoscut. Dacă nu mă înşel, am şi scris ceva despre aceste personaj, pornind de la locul prin care a dezertat: undeva lîngă Vidra din Vrancea.

Cît despre Bodnăraş, citirea articolului îmi reaminteşte – dureros, dar inutil – că începusem cîndva un eseu mai amplu despre personaj, dar că l-am abandonat, dînd curs bunului meu obicei prost.

Stărui asupra unui alt articol:

Cel despre trădarea lui Ion Vodă cel Cumplit de către Ieremia Golia.

Şi-mi amintesc, deodată, de acest Ion Vodă cel Cumplit al copilăriei mele, pe întinderea căreia  am îndrăgit tot ce se numea ca mine, Ion, de la apostolul Ioan pînă la Ion al lui Rebreanu. La vremea respectivă – anii 1955-1957 – Ion Vodă, zis şi cel Cumplit, se bucura de cultivarea oficială, poate şi pentru rădăcinile sale ruseşti. Cred că se publicase şi un roman istoric despre Ion Vodă şi, dacă nu mă înşel, acolo am citit despre nopţile de coşmar ale oastei Domnitorului, căutînd să soarbă roua de pe iarbă, pentru că era asediată de turci.

Da, acum, abia acum, scriind, înţeleg de ce-l cultivau comuniştii pe Ion Vodă cel Cumplit:

Pentru că-l trădaseră boierii care boieri erau un soi de chiaburi de azi!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

5 comentarii pentru articolul „Pe Ion Vodă cel Cumplit îl trădaseră chiaburii!”

  • Am uitat ,sa va spun :actiunea cu povestea s-a petrecut prin 1982 in Botosani.

  • Un fost jandarm de dinainte de razboi mi-a povestit ,cum au intrat rusii in tara la 23 august ’44 .
    Zicea : „Domnisoara, au adus doua batalioane de olteni, si nu s-a tras niciun glont, ca ,daca ramaneau moldovenii nostri ,picior de rus nu pasea granita .”
    Evdent ,el nu cunostea pactul facut de rege .
    L-am iubit ,pentru patriotismul lui de moldovean.

  • ei,vedeti,colonelul Sturdza a dezertat din armata romana,tipul era germanofil dar asta nu e important, a dezertat spun prin zona Vrancea,Moldova; cine-i vinovat ca toate se intampla in Moldova ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *