Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Pe lîngă Poliție, Procuratură, STS și INML, Cazul Caracal a reușit să compromită și DIICOT

Vineri, 6 septembrie 2019, procurorul șef al DIICOT a ținut o conferință de presă în cazul Caracal. Strict vorbind, n-a fost o conferință de presă, ci un moment în care, imitîndu-l pe Klaus Iohannis, Felix Bănilă a dat citire unui text, postat deja pe site-ul DIICOT.
Deși poreclită conferință de presă, sindrofia n-a fost așa ceva. Felix Bănilă a răspuns doar la cîteva întrebări ale jurnaliștilor, după care a șters-o.

Intervenția lui Felix Bănilă a venit după cea a lui Klaus Iohannis, ținută pe 3 septembrie 2019, după amiaza. În cazul Caracal nu s-a întîmplat nimic deosebit care să justifice intervențiile. Venită după cea de la Cotroceni, intervenția lui Felix Bănilă par fi parte a unei învoieli cu Cotroceniul.

Cazul Caracal a interesat 90% dintre români nu atît prin nota aparte a tragediei celor două fete – răpite, violate, ucise și apoi arse, așa cum se conturează Rechizitoriul îndreptat împotriva lui Gheorghe Dincă -, cît mai ales prin ciudățeniile de pe parcursul anchetei desfășurate de DIICOT, structura centrală, sub conducerea lui Felix Bănilă, procurorul șef al DIICOT. Timp de o lună și ceva, românii au asistat la spectacolul publicitar oferit de anchetatorii veniți cu alai la casa lui Gheorghe Dincă. Televiziunile de știri, care și-au făcut practic studiouri în fața porții au transmis în direct, dimineața și seara, intrarea și respectiv ieșirea pe poartă a anchetatorilor. Ce făceau ditamai trimișii DIICOT după ce intrau pe poartă rămîne un mare mister. Din punct de vedere juridic. Din punct de vedere al unei firme de construcții anchetatorii se pot mîndri cu un bilanț notabil. Cităm din presă:

„– Şapte camioane cu obiecte, care ar putea constitui probe în dosar, au fost scoase în tot acest timp din casa lui Dincă;
– Peste 60 de anchetatori din București, cu un dispozitiv special, au scanat cei aproximativ 3.000 de metri pătrați din curtea și grădina lui Dincă și au săpat aproape 40 de gropi acolo unde scannerul a indicat că ar putea fi probleme. Au fost scoase astfel la suprafață obiecte de tot felul îngropate, dar și oase care sunt cel mai probabil de origine animală. Cu excepția resturilor osoase descoperite în incineratorul artificial din curtea suspectului, despre care s-a stabilit că ar fi ale Alexandrei Măceșanu, despre celelalte nu se poate spune nimic cu certitudine.”

Pentru ce tot acest efort supraomenesc?
Pentru a dovedi că Gheorghe Dincă e un asasin singuratic.

Așa cum am mai scris, principala preocupare a anchetatorilor a fost de a nu trece dincolo de gardul casei lui Gheorghe Dincă.
De aici incredibila concentrare pe cercetarea amănunțită a terenului dintre garduri.
Curtea și casa lui Gheorghe Dincă ar putea pretinde un loc în Cartea recordurilor prin numărul de anchetatori pe metru pătrat de investigare.

La peste o lună și ceva de la preluarea anchetei de către DIICOT central despre tragedia de la Caracal știm sigur doar un lucru:
Două fete au plecat de acasă – una în 14 aprilie 2019 și alta în 24 iulie 2019 – și nu s-au mai întors.
Nu știm nici măcar dacă sînt moarte sau sînt în viață.

Spectacolul publicitar susținut de cei 60 de anchetatori de la DIICOT central a adîncit neîncrederea românilor în varianta susținută de oficialități. Din nefericire, pe lîngă Poliție, Procuratură, STS și INML Cazul Caracal a reușit să compromită și imaginea DIICOT. Pe de o parte prin notele de ridicol ale activității de firmă de construcții și din cînd în cînd de firmă de salubritate. Pe de alta, prin impresia creată în opinia publică de la noi că ancheta nu vizează descoperirea, ci ascunderea adevărului.

Una dintre cauzele acestei impresii o constituie comunicarea publică dezastruoasă din partea DIICOT pe parcursul anchetei. Deși Cazul a fost dezbătut seară de seară la televiziunile de știri, deși nici o instituție de presă nu și-a permis să-l ocolească, totuși DIICOT a comunicat foarte puțin pe toată perioada anchetei și atunci reușind să sporească numărul de enigme, în loc să-l micșoreze.

De când a preluat ancheta, sîmbătă, 27 iulie 2019, și pînă astăzi DIICOT a avut următoarele forme de comunicare:

 • 19 comunicate de presă postate pe site-ul instituției;
 • Două conferințe de presă susținute de procurorul șef adjunct al DIICOT, Georgiana Hosu, duminică, 28 iulie 2019, prima la ora 11.00 și a doua, seara, la ora 21.30;
 • O conferință de presă ținută de Mihaela Porime, purtător de cuvînt DIICOT, vineri, 2 august 2019;
 • Două conferințe de presă susținute de Felix Bănilă, procuror șef al DIICOT, una, miercuri, 31 iulie 2019 de la ora 14.00, a doua marți, 27 august 2019, ora 10.00.
  A doua n-a fost propriu-zis o conferință de presă, ci doar cîteva răspunsuri la întrebările presei puse lui Felix Bănilă în timp ce intra undeva.

O privire aruncată asupra acestui bilanț de comunicare publică dezvăluie un adevăr neliniștitor:
Nici una dintre intervențiile publice ale DIICOT n-a vizat răspunsurile la întrebările pe care și le-a pus și și le pune opinia publică.
De la sine înțeles în aceste condiții ca momentul Conferinței de presă de vineri, 6 septembrie să fi fost așteptat cu nerăbdare de opinia publică.

Multe sînt întrebările care s-au strîns de la intervenția lui Felix Bănilă din 31 iulie 2019.
Ne vom rezuma la amintirea cîtorva:

 1. Cum se justifică uriașul efort al DIICOT, instituție avînd drept misiune lupta împotriva crimei organizate și a terorismului, de a ancheta două omoruri? Pînă la urmă, potrivit variantei oficiale, e vorba de două omoruri, amîndouă recunoscute de către Gheorghe Dincă. Pe ce temei a preluat anchetarea celor două omoruri ditamai DIICOT?
 2. De ce a fost nevoie de atîta timp de anchetă și de atîta desfășurare de forțe dacă ancheta a fost axată de la început pe teza asasinului singuratic?
 3. Pe tot parcursul anchetei, presa a publicat ca fiind primite de la surse din cadrul anchetei tot felul de enormități. De ce n-a luat poziție DIICOT față de aceste scurgeri, prezentate – repet – ca fiind date de persoane din cadrul anchetei?
 4. La ce a servit întreaga muncă de construcții din curtea și din casa lui Gheorghe Dincă? De ce era nevoie de săparea atîtor gropi cînd acuzația adusă lui Gheorghe Dincă e cea de omor deosebit de grav în cazul Alexandrei și al Luizei? S-a presupus c-au mai fost și alte victime? Pe ce bază?

Declarația de presă a lui Felix Bănilă n-a răspuns la nici una dintre întrebările care au preocupat și preocupă opinia publică.
Față de Comunicatele de pînă acum, conferința de presă n-a adus nimic nou față de axioma asasinului singuratic.
Felix Bănilă s-a referit la „un ordin european de anchetă către autoritățile judiciare din Italia” și la ” dispunerea unei comisii rogatorii către autoritățile judiciare din SUA la data de 25 iulie 2019”.

Dincolo de ciudățenia că s-a dispus o comisie rogatorie la 25 iulie 2019, altfel spus, cu o zi înainte de 26 iulie 2019, ziua intrării în casa lui Gheorghe Dincă, amănuntele țin tot de teza asasinului singuratic.
Sub semnul acestei teze stau și precizările privind extinderea urmării penale și pentru trei infracțiuni de viol.
E vorba de persoane feminine care, luînd seamă la Scandalul național produs, s-au grăbit să meargă la televiziunile de știri pentru a se declara cîndva violate de Gheorghe Dincă.
Lesne de presupus că ne aflăm în fața unor încercări de a profita de imaginea de monstru a lui Gheorghe Dincă pentru a se scoate nițică publicitate și de ce nu? chiar parale.

De ce le-a evidențiat Felix Bănilă?
Pentru că domnia sa e parte la procesul de rescriere a personajului Dincă în funcție de nedumeririle opiniei publice.
Una dintre aceste nedumeriri a vizat temeiul psihologic al unui gest atît de riscant cum a fost răpirea unei minore în plină zi în plin oraș.
Prin luarea în serios a pretins violatelor, dacă nu cumva a îndemnatelor să se declare violate, DIICOT încearcă să dea o explicație gestului.
La aproape 70 de ani, Gheorghe Dincă e o bombă pe două picioare în materie de hormoni stînd să explodeze.
Pornirile sexuale sînt atît de puternice încît e în stare și de gesturi criminale riscante, cum ar fi răpirea unor minore pentru a-și satisface poftele de satîr.

Conferința de presă a lui Felix Bănilă nu numai că n-a micșorat convingerea românilor că ancheta se bazează pe bazaconii, dar mai mult a adîncit-o.
Întreaga anchetă DIICOT a stat sub semnul Să ne facem că anchetăm.
Vineri, 6 septembrie 2019 prin Felix Bănilă, DIICOT a stat sub semnul Să ne facem că zicem ceva.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Pe lîngă Poliție, Procuratură, STS și INML, Cazul Caracal a reușit să compromită și DIICOT”

 • DIICOT-ul s-a cam compromis singur !

 • Maestre, poate bagi, deseară, un gând despre „cine-a … homorît maimuța”, aia jmekeră, de ieri ! Puțin mai lipsea și venea și SRI-ul !?!

 • Este clar !
  Dincă caracaleanu’ (wow , nume de ierarh!)
  a cam făcut trafic de „tineret”, din rhomonika, spre Italia, unde le „antama” in niste rulote de lângă Stadion Comunale di Bari , după cum dă din gușă un jurnalist pe nume Xavi !!! Cică ar avea și înregistrări, ca la .VAR !?! D’apăi, să-l credem, ori nu ???

 • Sa ne inchipuim ca trimitem One Way Ticket to the Moon, toti functionari din institutiile mentionate de dvs. in articol si aducem profesionisti din Switzerland in aceleasi institutii care sa lucreze cu legile si regulamentele existente, credeti ca ati mai scrie articolul….

 • Interesant
  Dupa ce Romanii pedelisti au ales un vanzator de copii plastograf ca sa ii reprezinte, apoi PSD a ales consilier un alt baby-broker consacrat, vad ca armata de postaci are ordin de zi pe unitati sa propage faptul ca elevele sunt prostituate de fapt, iar Dinca e victima. Poate si ca la Sibiu se preda in scoli „opinia politica”, pe modelul Romania ye-du-caaa-taaa…
  Eu am ascultat vorbele fetei la 112 si ale tatalui ei si am fost impresionat de bunul simt, modestia si respectul pe care il exprimau chiar si in situatia de criza in care eu as fi dracuit pe toata lumea.
  Asa ca inca mai am speranta in humanity si moral values…

 • Maestre, ne am cam saturat de comentariile despre cazul caracal, hai sa mai abordam și alte teme.. Sau e ordin de sus sa o ținem lângă cu cazul asta pana după alegeri?

 • 😆
  @ Emil Zmau
  Tine-o tot asa, poetule, perseverenta este mama succesului, dar înainte de toate, este bine ca reusesti sa ma amuzi. Poate si pe altii.

 • Bă, Cernate! Adevărat filozof, ce mai încoace şi în colo.
  Bă! Ti-aş reedita comentul la „Cenaclul Flacăra”. Pe bune. Cu drepturi de autor, zău!

  • Cernat vorbeste cu pacat, uitând ca o persoana malefica, mai ales daca este în vârsta, stie cum sa pacaleasca niste copile naive.

   • Asta in cazul in care și „copilele naive” vor să se lase „păcălite” !
    Hai, să fim serioși ! Școlile au devenit adevărate „butelii”… sexuale, care la cea mai mica „scânteie” a bujiei vreunui bărbat „galant” … EXPLODEAZĂ !
    Aceste fătuci abia așteaptă să fie băgate in „seamă”, căci, vorba ceea, după aceea știu ele ce au de fecut, depinde de ce-are „făt frumosul „… in buzunar !
    Așa că … mai ușor cu hărțuiala sexuală, pe scări !

   • Adișoaro, mai ușor cu naivitatea pe scări, când vorbim despre niste domnișoare care nu mai sunt virgine! Numai pușcăriașii violatori, ieșiți recent din pușcărie, nu-și aleg victimele, deci probabilitatea ca să cadă victimă o fată cuminte este foarte mare! Ăștia care au rețele știu cum să-și aleagă victimele! În ce crezi tu că a constat naivitatea fetelor? Aveau doar 5 ani, ca să le ademenească cu dulciuri?! Cu ce le-a ademenit? Dacă discuția despre sex a avut loc încă din mașină, la ce puteau să se aștepte? Și tu ești cam naivă, fă!
    Eu știu că deranjează pe unii punctul meu de vedere, dar așa văd eu lucrurile și am avut curajul s-o spun!

    • „domnisoare care nu mai sunt virgine”, iaca, mare vina!
     Nu-i obligatoriu sa fi fost ademenite, ci puteau fi amenintate, omniscientule mic.

     • Dar, poate s-au dus de buna voie, la asta te-ai gândit !
      Pun ele botu’ la un claxon de „aspirator”, așa că ce sa mai vorbim !?!

    • Da, măi, victimele îs întotdeauna vinovate. Pentru că există!
     Criminalii in serie ar fi asa niste mielusei dragalasi, care au instincte gresite…. dar s-ar pastra nevinovati…. DACA n-ar exista victimele… care „o cer”…

     Ca si bataia in familie – o stii ea, nevasta, de ce e batuta! Ceva o fi facut draga de ea, si barbat-su, ce sa faca? s-a vazut nevoit sa-i arda una (sau doua – trei – ce mai conteaza cate! important e ca ea a inceput!)
     Deci fetele cuminti poarta doar fuste pana in pamant? eventual si un voal pe fata, ca cine stie, or exista si unii care se aprind doar la vederea unor ochi frumosi sau buze rosii, fie si natural? Nasol sa fii fata frumoasa, vad.
     nu stiu cati ani ai si nici cate femei sau fete in familie…
     dar sper sa nu citeasca comentariile
     si stii ca in justitie, s-a stabilit ca este viol daca este spus un NU, chiar si de catre o curva? Pentru ca este dreptul ei de a alege…

  • Mda, azi cobor puțin la subsol pt. că, fiind comentarii puține, mi s-a derulat cam mult pagina și mi-a sărit în ochi numele meu!
   Florahoave, poate vrei să spui despre revistă, nu cenaclu! Oricum, eu, din punct de vedere al cenaclului, l-am apreciat pe (sâc!)Păunescu!

  • Bă, Florahoave, se scrie „ÎNCOLO”!

 • Maestre Cristoiu, arde tara si dv. ati cam uitat sa fiti istoricul clipei.
  O stire a clipei care merita atentia tuturor este aceea ca Alexandru Cumpanasu a primit anul trecut de la Ministerul Culturii 200.000 € pentru trei brosuri care îsumeaza doar 50 de pagini si care contin multe texte copiate de pe internet.
  Deci? „Cine se teme de Alexandru Cumpanasu?” Nimeni, maestre, ca si el este un impostor care este construit dupa chipul si asemanarea tuturor politicienilor români, degeaba l-ati mângâiat pe crestet în interviul pe care i l-ati luat saptamâna trecuta.

  • Eu am cam scris asta, încă de ieri, ba, mai mult, acum vreo trei zile am spus că acest Cumpănașu s-ar putea teme de … el însuși !
   Da’, lasă, nu-i nimic, mai seamănă om cu om, darămite o „scriere”, cu alta ! Multe succesuri , fata mea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *