Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Pe Mareșalul Antonescu l-au trădat generalii

„Bucureștii sînt capitala românismului”. Marele analist al tuturor timpurilor românești, l-am numit pe I. L. Caragiale, scria în tableta Enormități din Voința națională, 3 iulie 1885:

„Un om numai prin faptul că hrănește în sufletul său o sumă de principii nu poate însemna politicește nimic. Politica este domeniul practicei. Oricîte frumoase teorii de liberalism, progresism, umanitarism și celelalte îi vei suge din degete, ca să faci politică cu ele trebuie să aspiri a ajunge la putere, și apoi a te menține unde ai ajuns, și pentru a face politică trebuie să ai, mai ales în Statul modern, un partid în puterea opiniei și numărului căruia să vii și să te ții pe cale pașnică la cîrmă.”

I. L. Caragiale e, alături de Mihai Eminescu, întemeietorul ziaristicii de idei, singura capabilă să garanteze publicistului eternitatea. Din faptele și evenimentele zilnice, înfățișate de ziaristul pur și simplu așa cum s-au desfășurat, fără nici o adăugare de la el (mă refer la ziaristul ziarist nu la ziaristul activist, pentru care realitatea e o veșnică baricadă, ziarist din care s-au născut și se nasc pe bandă rulantă Coriolan Drăgăneștii politicii românești), ziaristul de idei extrage învățăminte pentru cititorul din vremea lui, dar și pentru cititorul din viitor. Pasajul de mai sus e o lecție desprinsă din Caragiale din realitățile luptei pentru ajungerea la putere și pentru rămînerea la putere, acuzate de poeți și de măicuțele din mânîstiri ca fiin luptă pentru ciolan. Pe drept cuvînt I. L Caragiale spune că pentru a deveni realitate opinia ta trebuie să fie înscrisă în programul unui partid, care partid trebuie să ajungă la putere pentru a o transpune în practică. Fără această condiție, orice opinie, orice idei, orice viziune, cît de măreață ar fi pentru societate, rămîne un simplu gînd rostit sau scris, dar sterp, pentru că n-a rodit faptă.

*

Din Tudor Arghezi publicistul:

„Bucureștii sînt capitala românismului – e o frază în genul: Iedul sare. Cu toate că Bucureștii stau pe loc și că iedul n-a servit pînă azi decît de capră, asemănare între capitală și puiul de satir există: nici iedul nu sare mereu, nici Bucureștii nu sînt capitala românismului neîncetat.
Putem acum lăsa deoparte țapul și să luăm Bucureștii.” ( Tudor Arghezi, Biblioteci n-avem, în Seara, 9 mai 1913)

*

Lucrez mai departe la Varianta Mareşalului despre Lovitura de stat de la 23 august 1944. Pe măsură ce înaintez, mijeşte blestemata mea tentaţie, vinovată de multele proiecte abandonate:
Să adîncesc cercetarea!

Dau fuga la raftul cu volume despre 23 august 1944, din seria consacrată celui de-al Doilea Război Mondial. Găsesc şi pun deoparte 23 august în arhivele comuniste, culegere de documente descoperite de editura Majahaconda în tainiţele Institutului de Istorie a Partidului. Uitîndu-mă la bibliografia din Dosarele Historia, unde s-a tipărit Varianta, îmi dau seama că am citit şi exploatat cartea asta.

O descoperire norocoasă.
Pentru că ea îmi taie neaşteptatul entuziasm de a trece la adîncirea investigaţiei.

Cu toate acestea, textului din revistă îi plantez cîteva anexe, despre cei care au auzit cîte ceva (mărturiile politicienilor), despre prima declaraţie a Regelui Mihai în legătură cu Lovitura de Stat (cea din 25 septembrie 1944), despre ce ne spune Stenograma întîlnirii cu Vişinki, din 1 martie 1945.

Stilizarea textului mă convinge din nou c-ar fi trebuit să cercetez mult mai mult Conspiraţia generalilor. După ce-am văzut importanţa rezistenţei finlandeze la tăvălugul bolşevic, îmi dau seama că enigma Loviturii de Stat de la 23 august 1944 îşi are descifrarea în trădarea generalilor. Îmi sare în ochi acum reproşul făcut de Mareşal la Audienţă Regelui şi generalului Sănătescu despre intrigile cu generalii săi rebeli.

Pe Nicolae Ceauşescu l-a lăsat în braţele ruşilor nomenklatura. Din ea s-au ales, de altfel, şefii noului regim, zis şi postdecembrist. Nomenklatura regimului Antonescu o dădeau militarii. Or, tocmai aceşti militari au complotat cu Moscova, prin intermediul Palatului, pentru răsturnarea lui Ion Antonescu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Pe Mareșalul Antonescu l-au trădat generalii”

 • Se impune o corectura in textul referitor la mareșalul I. Antonescu, spre binele cititorilor: Majadahonda! Editura a preluat numele orașului unde, in ianuarie 1937, in timpul războiului civil spaniol etc., etc. (știți prea bine restul!).

 • STIMATE MAESTRE ION CRISTOIU,
  DE CE II LUATI APARAREA MONICAI MACOVEI CA O CALAREA PRESA IN FARA PARCHETULUI CONSTANTA? DAR EA SI DISCIPOLII EI CAND NE TARAU IN CATUSE IN FATA TELEVIZIUNILOR SI CHEMAU PRESA LA P.N.A. DIS DE DIMINEATA CA SA REGIZEZE SPECTACOLUL CATUSELOR SI NE PURTAU PRIN INSTANTE, PENITENCIARE SI ARESTURI CU ANII, PE NOI NE-A INTREBAT CINEVA DACA VREM SA DAM DECLARATII PRESEI? DACA VOR COPIII MEI SA MA VADA LA TELEVIZOR, CA SUNT CORUPTA SI EI STIIND CA SUNTEM SARACI LIPITI, CU FRIGIDERUL GOL SI NU AVEA O PISICA DE CE SA SE AGATE PE PERETI? CINE A LUAT APARAREA NOASTRA? CINE STERGE DIN VIATA NOASTRA SI A FAMILIEI NOASTRE BATJOCURA IN CARE NE-A TINUT OTREAPA ASTA BETIVA? TRADATOAREA ASTA DE NEAM SI TARA CARE ISI BATE JOC DE ROMANI SI DE ROMANIA DE PESTE 25 DE ANI? CRIMINALA ASTA CARE A ARESTAT OAMENI LA REVOLUTIE, CONTRABANDISTA CU ARABII DIN AFACERILE LUI BASESCU?! DE CE II LUATI APARAREA CAND SI LUI DUMNEZEU I S-A TERMINAT RABDAREA CU EA?! A DISTRUS UN OM LA VEDERE SI MILIOANE DE ROMANI INDIRECT…NU STITI SAU VA FACETI A NU STI CATA SUFERINTA SI BATJOCURA A ORHESTRAT NEMERNICA ASTA BETIVA?! APARATI ADEVARUL…NU FITI AVOCAT AL DIAVOLULUI..

 • Toți suntem eroi după război ! Judecam evenimentele de atunci cu mintea de acum,având și informații mai multe ! După 3 an și 2 lunii de război,din care un an jumătate de înfrângeri groaznice, plătite cu mult sânge și durere ! Speculând nu ajungem la un rezultat corect ! Puținii istorici tineri sunt înfășurați in mantia trădării profesiei pentru obținerea de sinecuri grase și implicarea dizgrațioasă in politică ! Consecințele actului de la 23 August 1944 s-a văzut în tratamentul aplicat României după 1989 ! Cam cu flit ! Ungurii care au luptat până la capăt cu nemții sunt văzuți altfel ! Antonescu a vrut să facă totul că un gentelman,că un militar care își respectă statutul !

  • ” Ungurii care au luptat până la capăt ”

   Se pare ca ar fi avut si ei o tentativa de puci , dar au ratat . Astept cunoscatorii !

 • Ieri a trădat Sanatescu azi Stănculescu
  Toți suntem revoltai pe atitudinea Bulgariei in raport cu Austria și Schengen
  Uitam ca primul dispus la trădare a fost Böde la intrarea in ședința JAI cind a declarat ca dacă este sa ne decupleze el dospește sa facă ce este mai bine pentu România
  Cum Dumnezeu neamul asta are de la Decebal atita trădare in genetica lui
  Ca și Sarmisegetusa tot datorită trădării a căzut

  • @Tiberiu Tatulescu a scris pe 27/01/2023 la 01:35
   Domnule Tatulescu
   De la Burebista…44 IEN sau Inainte de Hristos…
   L-au omorat „boierii” ca a taiat viile…stateau si beau ca porcii…
   Sa fim optimisti…”La Barza Chioara Ii Face Dumnezeu Cuib”…
   Toate Bune!!!
   Valentin Constantinescu

  • 👿 Tradatorul de tara si plagiatorul Böde ar trebui sa fie primul care sa plateasca daca ar fi procurorii ceva in tara asta

   • Dacă putem sa-i încadram penal faptele atunci da
    Dacă nu putem tăcem ca ne facem de ris

 • :))))
  si pe Antonescu l-au tradat generalii? :)))

  noi, ca neam, sintem, pesemne, unicat in Univers :))
  avem tradatori de nivel galactic, minim!, insa oficial refuzam sa acceptam asta:)))
  in curind o sa ajungem, pesemne, sa spunem ca cel mai mare rau in aceasta tara au fost generalii.

   • IA e in forma 🙂
    isi gaseste din ce in ce mai usor de lucru:))

   • la umbra ‘multiplelor crize’ se insurubeaza si mai adinc prezenta IA in ecuatia de miscare a civilizatiei. concedierile, cu toptanul!, se fac pentru ca …exista IA. :)))

    patronii au de ales, mai nou, intre a avea angajati-oameni si angajati-IA.
    pesemne ca IA are un cv mai potent :)))

    povestea o sa ajunga si la sistemul politic:))), politicienii-orbi fiind fix cei care paveaza calea catre o astfel de destinatie
    in curind si cetatenii, nu doar patronii, vor avea de ales intre a angaja politicieni-oameni sau politicieni-IA

    pastrand calapodul, se prea poate ca cetatenii sa ajunga la aceeasi concluzie la care au ajuns, deja, patronii :))))

    • pina acum povestea era ‘in sistem’. nu ti placea de un angajat, il inlocuiai cu altul. care era tot om!:)))))
     acum, pentru prima data in istoria civilizatiilor, mai exista o optiune:))), ‘din afara sistemului’

     deci povestea nu mai e ‘in sistem’, ca pina acum, ci …tocmai a aparut un ‘nou sistem’, care il pune la indoiala pe precedentul :)))))))))

     e…ca la Paste, nu mai e despre ‘un ou’, ci despre doua,
     care se vor ciocni, …ca la Paste:))))
     pentru ca, (astia habar n au, din cite se poate observa) ‘noul sistem’ vine la pachet cu un ‘Adevar’ al lui, al sistemului, care, pe motiv ca noul sistem se opune vechiului sistem, poate fi denumit Antiadevar

     mnealor inca nu pricep care e faza cu Antiadevarul,..dar o sa afle:))),
     el e propriu ‘noului sistem’!, practic e …o noutate absoluta pe planeta, chiar daa in mod absolut e o noutate absolut relativa:))

     vali, deja vorbim despre un nou Univers, despre o Noua Lume, Lumea IA, ca asta e Noua Lume despre care se tot vorbeste:))

     exista perceptia ca oamenii sint dati afara, ca Lumea sufera, ca vaai!, ce se va alege de economie,…etc etc,
     pai …e fix pe dos!:))), oamenii aia nu sint dati afara pentru ca angajatorul o duce rau, ci pentru ca angajatorul o duce mai bine angajind IA in locul celor dati afara:))))))))
     deci IBM in urma concedierilor o duce …muuult mai bine ca inainte!:))))))), doar aia dati afara o duc mai rau,…asta din cite observ e mai reu de inteles.
     si asa se intampla cu multi altii, ca nu doar IBM da afara oameni:), mai sint asi altii care fac asta, inlocuind angajatii-oameni cu angajati-IA la umbra …crizelor:)))

     • angajatii-oameni tind sa devina produse expirate.
      civilizatia nu mai are nevoie de oameni la conducere, ca sint prosti, iar IA e Desteapta :)))

      oamenii vor mai fi de folos, in curind, doar pe talerul care echilibreaza dinamic Civilizatiei, adica oamenii vor mai fi de folos exclusiv in a deslusi tainele IAC :))), insa in acest caz singurii oameni care vor fi intr adevar de folos, de ajutor, vor fi Inteligentii. deci nu aia cu enspe doctorate si enspe facultati, nu nu!, ci Inteligentii,

      pentru ca Desteptaciunea poate avea pe celalalt taler exclusiv Inteligenta Pura :)), adica Geniile ( care sint produse ale Naturii, fiind legate ombilical de ecuatia de miscare a acesteia ). atat!

      insa…tu nu vezi cu ce se preocupa cei care conduc, azi, si care sint oameni?:)), cu …te si miri ce matrapazlicuri!:))),
      doar sa mai pacaleasca popoarele pe care le conduc, doar sa mai cistige ceva putere, doar sa mai punam ana pe ceva parale, multe multe:)), …numai cu timpenii, intr un cuvint:))))

      asti avor fi maturati …si nici nu vor sti ce i-a lovit!:))))

     • in timp ce Civilizatia trece de la lucratori-oameni la lucratori-IA cei care ne conduc se ocupa cu
      …Tutea antisemitul si Ciolacul antisemitul care l ridica in slavi pe Tutea antisemitul!:)))))))))
      iti faci cruce, nu alta!
      Universul Politicienilor e …pluteste!:))) leviteaza!:)), e de neatins!, e pe alt Univers, vorbaia!:))))))))

     • ipoteza care zice ca niste extraterestri mici-mici s-au varat in capul …majoritatii conducatorilor lumii si, stand acolo, au preluat controlul asupra civilizatiei,…inca mai sta in picioare:))), n a crapat!:)))))
      e gre de inteles cum de o atatia conducatori intra in armonie in acelasi spatiu si timp pe teme …obscure, ca sa zic doar asa:))

      e de inteles ca un conducator sau …10 sa priveasca Albul si sa i spuna Negrule!:)),
      insa cum de majoritatea conducatorilor lumii privesc Negrul si ii zic Albule!…e mai greu de explicat, tocmai daia varianta cu extraterestri care stau varati in capul conducatorilor, chiar daca e ipoteza extrem de ciudata:)), ramane inca in picioare 🙂

      mai altfel spus si Timpenia are o scara Richter a ei:)), cind iesi din scara…e o problema oricum o dai, or mnealor e clar ca au iesit din gradatii:))))

     • Civilizatia sufera in mod relativ, tot ce pare sa scada in dinamica ei, de fapt creste si o face chiar in stil fibonacci, diferenta regasindu se in curtea IA

      in final ai putea spune ca de Civilizatie s-a ales Cenusa, insa ea, fix in acel moment, si-a finalizat transferul plenar in curtea IA

      pina acum nu exista posibilitatea ca civilizatia sa si artificializeze dinamicile fix in momentul in care ele trag sa moara, IA preluindu le ca pe o stafeta si continuindu le dezvolarea,
      insa uite ca acum procedura e posibila.

      pina acum vorbeam de un singur ou, de acum vb despre doua.
      civilizatia, avand pentru prima data la dispozitie un alt ou in care sa si transfere toate dinamicile peste care se asterne Iarna, asta si face, acest ou fiind Oul Absolut-Relativ, Esenta lui fiind IAC.

   • vali, maretia procesului sta in faptul ca el e o nonactiune, mai speciala, dar tot nonactiune e, in mod absolut relativ:)
    mai exact: politicienii-oameni isi sapa groapa singuri cuc!:))), nu i deranjeza nimeni!:))), si mai si cinta cintece vesele cind fac asta:)))))
    cine s-ar fi gadit ca sistemul politic isi va cinta singur de ingropaciune?! cel mai capabil sa rapuna sistemul politic e …el insusi! din cite se vede o face …ca la carte :))

  • in ritmul asta, in curind, daca nu cumva deja se ntampla asta in perceptia publica:)), ori ca esti general, ori ca esti tradator …tot aia.

   mai bine nu i spui poporului ca esti general, ca …poate ca asa nu se prinde ca esti tradator:))

   ma gindesc ca or mai fi si generali …pe bune.
   prin urmare nu prea pricep cum de nu fac ceva pentru a reabilita postura de general.

   de fapt fara ca pozitia de general sa fie reabilitata, nici natia nu poate fi reabilitata.
   oricum o dai dinamica natiei e legata ombilical de dinamica generalilor, cind ei tradeaza natia se duce dracului, iar cind ei simt natia in inima …natia renaste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *