România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Pentagonul, clădirea aia de lîngă mall

1. Cum trebuie să se poarte diplomații noștri cu soția premierului român venit cu soțul la Washington

Dacă ai ajuns la Washigton pentru a vedea cum arată, fie și pe dinafară, faimoasele instituții ale Americii, ai la dispoziție două posibilități de a afla unde e Pentagonul.

1) Să te uiți într-un ghid.
Vei descoperi că e în Arlingot VA, la Vest de Potomac.

2) Să mergi la Ambasada României din Washington

Nu trebuie să te zbați ca să ajungi pînă la domnul ambasador. E suficient să întrebi primul cetățean întîlnit în cale în a cărui înfățișare ceva îți spune că e un român. Și nu un român oarecare, ci unul aflat la post în America.

Nici n-ai apucat să termini, că respectivul îți va răspunde:
— Pentagonul? E lîngă Mall.

Înainte de a pleca la post în America, angajații ambasadei noastre sînt instruiți temeinic în țară. Li se spun o sumedenie de lucruri pentru ca ei, știindu-le și, mai ales, respectîndu-le, să se bucure de aprecieri favorabile.
Să nu zică, de exemplu, în prezența Condoleezzei Rice, negri, ci afro-americani.
Să nu cumva să aducă vorba, într-o discuție cu Hillary Clinton, de trabuce.
O dată încheiat potopul de sfaturi de la MAE, se vîră pe fir SIE.Cei numiți la Wasghinton află, de exemplu, că nu trebuie să folosească, pentru a comunica ceva în țară, decît cifrul Ambasadei.
Sau, ca să dăm un alt exemplu, că trebuie să fie extrem de prudenți cu florile, atît din buchete, cît și din vaze.

Le pot mirosi.
Pot exclama: Vai, ce frumoase!
Pot mărturisi: Eu ador garoafele.
Nu pot vorbi însă, în prezența lor, indiferent că mai e sau nu cineva de față, despre înzestrarea tehnico-materială a Armatei noastre.

Din nenorocire însă, angajaților Ambasadei noastre nu li se spune, nici de către MAE, nici de către SIE, unde se pot cumpăra, la Washington, cele mai ieftine lucruri.
Diplomații – se zice – se deosebesc între ei, printre altele, și prin experiența dobîndită după ani și ani de activitate peste hotare.
Cînd la Washington sau la Paris, vine premierul cu soția, un diplomat fără experiență se ocupă exclusiv de premier.
Cel cu experiență se ocupă și de soție.
Ba chiar, la o adică, dacă s-ar pune problema, între premier și soția sa, el ar alege pe loc, fără să clipească, soția.
Premierul, ocupat cum va fi, la revenirea în țară, cu o sumedenie de probleme, va uita cum l-au tratat cei de la Ambasadă.

Nevastă-sa nu va uita:
1) N-are atîtea lucruri pe cap la revenirea în țară.
2) Nevestele nu uită niciodată.

Deosebirea de la cer la pămînt dintre diplomații cu experiență și cei fără experiență se dezvăluie cu precădere la Washington.
Cînd le pică pe cap o delegație oficială de la București, diplomații cu experiență trec în Program, la loc de frunte, Mall-ul din Arlington.
Acest Complex comercial, înscris în ghiduri ca Fashion Centre at Pentagon City, cunoscut însă sub denumirea de Mall, are un avantaj rar întîlnit în America: e în afara statului Washington, unde taxele sînt zdrobitoare, dar nu prea departe de oraș, ca să te usture la buzunar benzina.

În consecință, dacă vor pune în Programul vizitei Mall-ul din Arlington, diplomații cu pricina vor fi foarte apreciați la întoarcerea în țară a delegației cu pricina pentru felul în care-și îndeplinesc misiunea la post în America.

Diplomații fără experiență, care au luat în serios instructajul de la București, nici nu s-ar gîndi să treacă în Programul vizitei oficiale un obiectiv precum Mall-ul, fără nici o semnificație politică sau istorică.
Ei vor duce pe membrii delegației pe la toate instituțiile care fac mîndria Americii: de la Congres pînă la Casa Albă.
Ba mai mult, se vor strădui ca membrii delegației să fie primiți de către un congresman, care, fără să-l coste nimic, îi va bate pe umăr, tutuindu-i familiar, și se va fotografia cu ei.
La scurt timp după plecarea delegației, acestor diplomați li se va transmite de la București, din centrala MAE, prin cifru, că prestația lor la post a fost apreciată drept catastrofală.

Lesne de înțeles o altă deosebire dintre diplomații fără experiență și cei cu experiență.
Întrebați unde e Pentagonul, cei fără experiență vor da adresa completă. Și, bucuroși de a fi de folos înalților oaspeți, vor adăuga imediat o serie de amănunte, cum ar fi:
– Pentagonul e una dintre cele mai mari clădiri din lume.
– Cei peste 20.000 de angajați, militari și civili, parchează zilnic aproape 9.000 de mașini în cele 16 parcări, se pot uita la cele 4.200 de cesuri, pot merge la cele 284 de WC/uri, pot urca și coborî 131 de rînduri de scări și 19 scări rulante, pot bea apa de la 691 de cișmele sau cafea pînop la nivelul a 4.500 de căni.

Așa vor proceda diplomații fără experiență.
Diplomații cu experiență vor evita în chip magistral astfel de date, nu numai plictisitoare, dar și consumatoare de timp.
Ei vor răspunde scurt:
Lîngă Mall.

Unui călător oficial adresa Pentagonului nu-i spune nimic.
Ba mai rău îl încurcă.
La răspunsul, lîngă Mall, se luminează brusc.
Nu mai e nevoie de nici o altă precizare.
Pentru că, într-adevăr, înainte de a fi una dintre cele mai importante instituții din America, Pentagonul e clădirea aia de lîngă Mall.

(Din volumul În vestă printre fracuri, editura Historia, 2007)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Pentagonul, clădirea aia de lîngă mall”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *