Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Pentru o Istorie a corupției la români. „O activitate specială căreia noi i-am găsit chiar un nume, care nu există aiurea : învârteala!”

Vitală în confruntarea pe viaţă şi pe moarte cu flagelul corupţiei, radiografia afacerilor scandaloase din trecut ne oferă cîteva concluzii cu valoare de lecţie pentru abordarea şi atacarea corupţiei.
Se remarcă astfel că lupta împotriva corupției a fost utilizată masiv în bătălia politică de rutină.

Corupţia e un flagel atît de primejdios nu numai pentru economia, dar şi pentru sănătatea morală a unei ţări, încît eradicarea sau măcar îmblînzirea sa trebuie să fie un obiectiv al tuturor for­ţelor politice de la un moment dat. Rădăcinile corupţiei trec dincolo de politica unui partid aflat vremelnic la gu­vernare pentru a se înfige într-o realitate socială, mo­rală şi, mai ales, istorică, de o deosebită complexitate. Lupta împotriva corupţiei nu se poate rezuma doar la denunţarea politicianistă a complicităţii unui partid cu structurile mafiote, nici măcar a incapacităţii acestuia de a lovi mortal aceste structuri. Ea presupune măsuri de profunzime, îmbrăţişînd do­me­nii cît mai largi, de la cel legislativ pînă la cel educativ. O asemenea înţe­le­gere a luptei împotriva corupţiei pre­supune, aşadar, şi o aducere în prim-plan, pentru ra­diografiere, a marilor afaceri din trecutul naţional. Această întreprindere ab­solut necesară contravine intereselor politicianiste de mo­ment, interese potrivit cărora un partid trebuie făcut res­ponsabil de fenomenul corupţiei, în timp ce un altul se făleşte cu disponibilitatea de a-l lichida în doi timpi şi trei mişcări.

Se constată astfel că toate afacerile de corupţie din istoria naţională s-au terminat aproximativ la fel. Au fost condamnate doar personajele secundare. Personajele principale, provenind dintre politicienii fruntaşi, n-au păţit nimic. S-au bucurat nu numai de banii din timpul vieţii, dar şi de gloria de după moarte. În rest, nu s-a întîmplat nimic deosebit. S-au scris articole fulminante în presa vremii; s-au ţinut discursuri răsunătoare în Parlament şi pe la răspîntii electorale; s-au votat comisii de anchetă; s-au deschis acţiuni judiciare. Despre inutilitatea campaniilor de presă vorbesc de la sine editorialele tipărite de Stelian Popescu în „Universul“ şi strînse sub titlul mai mult decît semnificativ, Predică în pustiu, apărut în 1941 la editura Universul.

Ziaristul aproape că strigă în comentariul Pe mîna bandiților, Universul, 26 iunie 1935:

„Țara aceasta a trecut prin multe vremuri grele. S-au frămîntat generații întregi, s-au făcut sacrificii mari și de tot felul pentru a închega o Românie liberă și în rîndul statelor civilizate. Rezultatul la care s-a ajuns nu aparține nimănui, ori cine ar fi el, nici unei generații, nici unui partid politic, nici unui om: el este un patrimoniu național, este al neamului, este al țării.

Cu această sinceră și profundă convingere, ca exponenți ai opiniei publice, însuflețiți totdeauna de cel mai curat patriotism noi am veghiat ca nimeni să nu micșoreze acest patrimoniu, care trebuie să rămînă întreg generațiilor viitoare, menite să-l sporească pe măsură ce tezaurul civilizației va fi și el sporit.

Și cînd am descoperit nevolnici, prevaricatori, incapabili și necinstiți, fără nici un fel de menajare, trecînd peste orice legătură și peste orice considerațiuni, i-am denunțat opiniei publice, am cerut aplicarea sancțiunilor, am cerut îndepărtarea lor de la locul unde făceau rău.
Din nefericire pentru țară, glasul nostru a fost rar, foarte rar ascultat.”

Cu vremea corupția n-a mai indignat pe nimeni. Ea a devenit o realitate obișnuită, de la sine înțeleasă, ca și peisajul. În conferința Realitate și fantezie în urbanistica Bucureștilor, ținută în cadrul în cadrul ciclului organizat de .Asociația pentru urbanistica Bucureștilor în ziua de 28 Februarie 1934, la Fundația Carol și publicată la Editura ziarului Tribuna Edilitară, 1934, Constantin Argetoianu observa ironic:

„Bucureștii datoresc mult si crizei ; in general vremurile de criza sunt foarte supărătoare pentru provincie și mai puțin supărătoare pentru Capitală; in general, in toate țările, Capitalele suferă mai puțin de efectele crizei, decât .orașele de provincie. La noi in țară însă, acest fenomen este cu mult mai accentuat decît in celelalte țări, pentru că la noi criza a dat naștere unei activități speciale căreia noi i-am găsit chiar un nume, care nu există aiurea : învârteala! Acum câțiva ani, in Camera, un parlamentar vroind să supere pe un coleg al sau, i-a spus ca se aseamănă cu pământul, că se învârtește intre 2 poli! Era pe vremea in care 2 poli aveau o valoare. Eu vă cer voie sa reiau aceasta malițioasă comparație și să spun că în general Românii se deosebesc de pământ, nu se aseamănă ; ei nu se învârtesc intre 2 poli, ci intre mai mulți !”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Pentru o Istorie a corupției la români. „O activitate specială căreia noi i-am găsit chiar un nume, care nu există aiurea : învârteala!””

 • Invarteala dintr-o societate ,dar și din mediul ei politic este strâns legată de haimanalâc și îndeosebi de haimanalâcul politic !Mai marii din politică învârt lumea și afacerile în jurul lor după cum ki se năzare și mai ales cu ajutorul „haimanalelor „fugite de la un partid la altul ,de la un loc rece la unul călduț ,iar omul de rând ,îmbătat de iluzia unei îmbogățiri pește noapte ,le susține acțiunile sperând că la un moment dst, dacă condițiile ii sunt favorabile ,să ajungă și el în vârf și să facă învârteli! Excepționale editoriale ,domnule Cristoiu !

 • Daca ii lasam pe impielitatii ce conduc Romania sa ne bage in razboi cu rusii, Sfantul Dumnezeu va da un cutremur atat de mare incat Romania nu va mai putea sa participe la nici un razboi. „Vrednicul de pomenire, protosinghelul Nicodim Bujor, fost iconom la Mănăstirea Cernica, om duhovnicesc cu viață îngerească, văzător cu duhul, ascultat de Hristos și de Măicuța Lui în rugăciunile pe care le făcea, pentru care ați trimis un frumos cuvânt la trecerea lui la cele veșnice, vorbea de acest al treilea război mondial, pe care îl socotea iminent, război la care, spunea el, Dumnezeu nu vrea ca România să participe.

  Și mai spunea părintele Nicodim, din cele descoperite lui de Dumnezeu, că, dacă nu se va împiedica intrarea țării în acest război nedrept, va da pe întregul teritoriu al țării un cutremur atât de cumplit, încât, din cauza pierderilor extrem de mari umane și materiale, România nu va putea fi atrasă în război.”

 • In “ O mie și una de nopți” observam ca majoritatea magilor se întîmplă in urma invirtirii in jurul axei sale a personajului pentru a schimba îmbrăcămintea pentru a apărea o punga cu bani sau o cutiuțe cu diamante
  In sens propriu literar învârtirea este desurubarea din alta lume coborând in a noastră cu ceva
  Figurativ te-ai invirtit de-o casa nu mai stai in prelungirea Ferentari de-o mașina ca ai funcție de conducere sau uite de ce secretara te-ai invirtit de cind ești parlamentar
  Invirtitorii de care vorbim azi in politica și societate nu cred ca știu in marea lor majoritate ca exista “O mie și una de nopți “
  Ascultând ce spuneti și citind ce scrieți ma invirt și eu de niște cunostiinte istorice și literare

  • Erata
   Se citește magiilor și nu magilor

   • @Tiberiu Tatulescu a scris pe 05/11/2022 la 09:16
    Domnule Tatulescu
    Vesti Bune
    1.S-a terminat cu nato-otan-wotan-odin…o minciuna de zeul al razboiului,daca vrei sa se aleaga praful de ceva pui o femeie la conducere
    2.S-a terminat cu werner iohannis klaus…e raus…kaput…”schauze”…adica „Scheiß”…
    Chiar E O Zi Frumoasa…
    „New York Times: Cine e favorit pentru a prelua șefia NATO. Numele lui Klaus Iohannis nu e amintit De Elena Petre, Sâmbătă, 05 noiembrie 2022, 09:38 . Ultimul update Sâmbătă, 05 noiembrie 2022, 10:19
    Citeşte întreaga ştire: New York Times: Cine e favorit pentru a prelua șefia NATO. Numele lui Klaus Iohannis nu e amintit
    Citând surse americane și calculele țărilor europene, corespondentul de la Bruxelles al NYT susține că SUA dorește pentru funcția de conducere a Alianței Nord-Atlantice pe actualul vice-prim ministru și ministrul de finanțe al Canadei, Chrystia Freeland. Europenii au și ei câteva nume, scrie ziarul. Cel al președintelui României, Klaus Iohannis, nu e printre acestea.
    Citeşte întreaga ştire: New York Times: Cine e favorit pentru a prelua șefia NATO. Numele lui Klaus Iohannis nu e amintit”
    https: //www. libertatea. ro/stiri/new-york-times-cine-e-favorit-pentru-a-prelua-sefia-nato-numele-lui-klaus-iohannis-nu-e-amintit-4336233
    Toata Stima!!!
    Valentin Constantinescu

    • Pai au dreptate nu poți sa pui un surdo mut la virful unei organizatii comunicaționale

 • Invarteala ?
  Avem insa si “importuri” : ciubuc , bacșiș , mită, șpagă , dar mai ales gheșeft
  Definitie: GHEȘEFT substantiv neutru (Peior.) Afacere (necurată, necinstită). [< limba germana Geschaft].
  Definitie: gheșeft (gheșefturi), substantiv neutru – Afacere la care se cîștigă prin mijloace incorecte, speculație. Germ. Geshaft, prin intermediul argoului iudeo-german (Borcea 189). – Derivat gheșeftar, substantiv masculin (speculant); gheșeftărie, substantiv feminin (speculație).

  Gheseftarii . “Sint oameni in cautarea ocaziilor de cistig in general prin mijloace necinstite . E un debitor mai putin scrupulos de a-i insela pe creditori si de a face sa dispara averea sa ? E un comerciant nemultumit de mersul afacerii si vrea sa se puna pe linia de plutire [285] in detrimental creditorilor? . Exista agentii (…) care au specialitatea de a aranja falimentele . Dar mai ales in cumpararea constiitelor si scrupulelor exceleaza, […din …] , inclinatia de a crede ca totul e de vinzare si e legitim ca totul sa poata fi cumparat. [286] Ca e vorba de a cumpara constiinta unui functionar pt a-l face sa inchida ochii, sa comita o nedreptate sau un abuz de putere , a cumpara o marturie falsa , ca e vorba de a mitui un servitor al unui adversar, [el] e prezent . El va sti care e functionarul coruptibil din administratia unde aveti interes si pretul exact al amabilitatii sau complicitatii sale. Acolo unde nu cunoaste coruptibilitatea se va informa [287] pt a descoperi nevoi, vicii , dorinte prin care il poate aduce la starea de a se vinde . “
  Intieresnii ?

 • problema e echilibrul cu care Coruptia ii trateaza pe toti cei care alcatuiesc ecuatia de miscare a neamului, a statului.
  atunci cind Coruptia reuseste sa i tarteze pe toti cu egala consideratie, asta e si cazul nostru, ea devine referinta.

  de masura asta a Coruptiei scapi daca si numai daca ii demolezi acesteia statutul de ‘referinta’ , dezechilibrand ‘egala consideratie’ pe care aceasta le o poarta…tuturor care misuna prin natie.
  daia nici nu s a scris o istorie a coruptiei, paici, pentru ca invingatorii au fost intotdeauna si corupti. ( daca erau altel atunci s-ar fi scris )

  pentru ca ea ii trateaza…cu intelepciune… pe toti, purtindu le tuturor o egala consideratie, Coruptia scapa de ‘punerea la indoiala’. nu trezeste reactiuni, n are cine s-o puna la indoiala,

  Coruptia va fi pusa la indoiala atunci cind barim unul dintre cei care alcatuiesc ecuatia de miscare a natiei, a statului, se dovedeste incoruptibil.
  io cred ca un astfel de moment e propriu dinamicii Anotimpurilor, nu Timpului

  la noi problema nu e Coruptia, ci faptul ca ea s-a inteleptit!, a ajuns sa fie …facatoare de pace cu p mic.

  • @Online
   Are multe nume…denumiri…”Șmecherie cu ghivent” https: //blogsport. gsp. ro/ioanitoaia/2020/03/24/smecherie-cu-ghivent/
   Asta cu patriotism…natie…neam…vezi pe strada daca cei de azi sunt dispusi sa faca cel mai mic sacrificu pentru „valorile” astea…iti spun ca e mai rau…”familia” nu e sfanta…s-a transformat din „celula de baza a societatii” in „grup de interese”…”totul se reduce la lovea” si „nici soarele nu rasare daca nu-l platesti”…asa gandesc cei de azi…nu-i problema…pot trai si in devalmasie ca acum 4000-5000 ani…de fapt…cauta in istorie cum traiau „geto-dacii”…
   Uite…Louis De Funes…Franța – Doi deputați ai stângii radicale acuză „condițiile de viață nedemne” ale soldaților francezi desfășurați în România: „Ce mesaj disuasiv se trimite Rusiei când soldații noștri sunt înfrigurați și înfometați?” g4media 04.11.2022
   Nu prea am vazut pe nimeni sa spuna asta…trupele straine venite aici…americani…francezi…belgieni…spanioli…germani…canadieni…italieni…englezi…romanii au o lunga istorie a tradarii…de la Burebista incoace…isi pazesc astia colonia ca argatzii locali nu mai prezinta incredere…
   Dimineatza Frumoasa Online!!!
   vali
   🙂

   • ‘familia s-a transformat’

    fals.
    a fost transformata.
    unii s-au ocupat cu transformarea, deci s-a muncit pentru ca transformarea sa se manifeste. cel care a muncit fiind chiar statul.
    deci statul a lucrat impotriva natiei. daca transformarea inca se manifesta, atunci statul inca lucreaza impotriva natiei.

    cheia a fost matrasirea definitiei natiei astfel incat ea sa se suprapuna peste cea a statului. pentru ca statele pot fi golite de continut mai rapid decit pot fi golite natiile de seva.
    cel mai probabil diferenta dintre stat si natie deja nu mai e ‘vazuta’, pentru ca cei ‘lucrati’ au fost…ochii si astfel vederea e suferinda. ‘multul’ e al Pamantului, deci majoritari, ca urmare a ‘transformarii’, vor deveni cei care sint pro’noua familie’

   • ‘Asta cu patriotism…natie…neam…’

    pai…doar despre asta e vorba,
    ca e despre
    Statul VS Natia,
    Pamant VS Cer,
    Minte VS Inima, etc

    statul e o constructie artificiala.
    Civilizatia,
    ea fiind insasi Atificialul, zeul ei fiind fix asa, Artificial,
    e o adunatura de state …aduse la acelasi numitor, artificial si el.
    astfel Statul VS Natia se transforma in Artificial VS Natural.

    s-a spus ca mai intai Natia si dupaia Statul vi se va adauga voua
    ‘cel care conduce’ pe vremurile astea, in fapt Capataiul, e Statul, nu Natia .
    deci e fix pe dos decit s-a spus.

    ‘vezi pe strada daca cei de azi sunt dispusi sa faca cel mai mic sacrificiu pentru „valorile” astea’
    pai…asa? nu mai bine zici…hai sa vedem cum insamantam si daia capabili sa fie dispusi?
    aia de pe strada sint deja rasariti!, au fost insamantati…inca de pe vremea cind brucan anunta ‘o noua recolta’ peste douazeci de ani. brucan s-a dus, insa ce a insamantat el si ai lui e…printre noi, ‘pe strada’. faza e ca…si noi ne ducem, iar dupa noi se prea poate sa ramana…tot ce a insamantat brucan!:)), ca pe noi nu ne a interesat care e faza cu ‘insamantatul’ generatiilor viitoare ( asta fiind cea mai potenta facere de Pace )

    • diferenta fundamentala dintre brucan si cei care conduc azi e ca pe cind brucan le avea cu insamantatul buruienilor, astia de azi nu le au deloc cu insamantatul!:))), nici macar a buruienilor!:))
     ei sint cei care privesc recolta, aia care o fi ea!, si…eventual isi pun mainile in cap…privind cite buruieni sint ‘pe strada’, adica pe ogor:)))

     • Statul il gradinaresti…eventual pe cincinale, din alegeri in alegeri, etc. deci…in timpul vietii politice… a politicienilor ( tocmai daia dorintele lor sint parte a povestii gradinaritului Statului.

      Natia o gradinaresti…dincolo de generatii. ce insamantezi azi o sa rasara peste una sau mai multe generatii, deci…gradinaritul Natiilor se face exclusiv de catre cei…dezinteresati de ‘foloasele’ pe care gradinaritul i le poate aduce. deci…practic gradinaritul Natiilor se face cu daia care nu prea au dorinte :))

      acumaaa… spune si tu, unde va fi coada, la gradinarit Statul?…sau la gradinarit Natia?!:)))))

     • @Online
      Da…semeni vant culegi furtuna…semeni ciulini culegi spini…semeni buruieni culegi pir(are 1 metru radacina)…
      Spuneai de brucan…da…amprenta lui se vede in mass media audiovizual din anii ’60…pana azi…”educatia” generatiilor…
      Cat depre „semanat”…popoare…neamuri…gloate…limbi…neamuri…tari…natiuni…state…biserici…organizatii…firme…(forme de organizare sociala).Dar si „triburi-clanuri-familii”…de fapt Individual…”va culege fiecare ce a semanat”…
      Toate Bune Online!!!
      vali
      🙂

     • va culege fiecare ce a semanat.
      asa e. experienta capatata in lume a hotului ajuns pe cruce nu i a mai fost de folos,
      insa i-a fost!, pentru ca in lipsa ei nu l-ar mai fi judecat pe Hristos…in felul in care a facut o, ulterior insotindu l pe Hristos in imparatia lui 🙂

      mie unuia imi spune mai multe, din start, un general plin de rani decit unul poleit
      eu pretuiesc pacatosii. 🙂 inlantuitii care s-au eliberat tocindu si zalele sint… nepretuiti, in comparatie cu oamenii liberi care n au fost pusi la indoiala

     • @Online
      “There is no saint without a past, no sinner without a future.” St. Augustine
      Intre timp…”dinamica operativa” din „campul tactic” Informational…a cunoscut modificari „spectaculoase”…sa vezi Luni…
      1.Elon Musk a oprit sateliții Starlink din Ucraina: Negociază cu Pentagonul Cimpoi Adrian Ultima actualizare 05/11/2022 60m.ro
      2.Zelenski: ”Noi suntem gata pentru pace, pentru o pace corectă şi justă” ziare.com 05 Noiembrie 2022
      3.Gabriel Resources cere 4,7 miliarde de dolari de la statul român: Procesul se apropie de final Cimpoi AdrianUltima actualizare 05/11/2022
      4.Asta e asha ca sa „ne mai radem”…Franța – Doi deputați ai stângii radicale acuză „condițiile de viață nedemne” ale soldaților francezi desfășurați în România: „Ce mesaj disuasiv se trimite Rusiei când soldații noștri sunt înfrigurați și înfometați?” g4media 4 Noiembrie
      Zi Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

     • sa fii gata pentru pace, pe vremea metamorfozei…e ca si cum anunti sosirea zmeului.
      cel mai dezechilibrat moment e cel in care chipurile se manifesta pacea.
      pacea pe vremea metamorfozei e un nonsens. asa ceva nu exista.
      ca Pacea se! manifesta, asta e altceva, e din alta poveste, a Pacii, nu a pacii.

     • @Online
      In Sun Tzu…Arta Razboiului…Cuvantul „pace” apare de doua ori…pentru cine are minte sa priceapa…
      1.Ho Yen Hsi: „…În strategiile lui Wu se citeşte: Când este pace în lume, un om de bine îşi tine sabia alături de el.
      2.Chang Yu:Uneori, eu trimit agenţi să găsească inamicul pentru a semna pacea şi apoi atac.
      Zi Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *