Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Pentru o Istorie a corupției la români. Scandalurile trec, banii rămân!

Oricît ar părea de ciudat, un mijloc de a îngropa investigarea unei afaceri de corupție a fost dezbaterea în Parlament.
Despre rolul inutil al zgomotoaselor dezbateri parlamentare, ne vorbeşte, de exemplu, Stenograma şedinţei Camerei din 22 martie 1933, dominată de intervenţia lui Ni­colae Lupu, ședință în care s-a dezbătut Afacerea Skoda.

Afacerea Skoda a putut fi dezvăluită graţie intervenţiilor în Parlament ale lui Nicolae lupu, preşedintele Partidului Ţărănesc. Dezbaterile din 22 martie 1933 par a fi rupte din cele de azi. Opoziţia denunţă de la tribună. Puterea tropăie şi zbiară din sală. Cel puţin aşa se desprinde din broşura: Afacerea «Skoda». Lupta dusă de Dl. dr. N. Lupu, Preşedintele Partidului Ţărănesc, pentru apărarea cinstei şi intereselor ţării româneşti. Discursuri rostite în Cameră, (Bucureşti, 1933).

Iată un fragment din Stenogramă:

„D. Şt. Cico-Pro, preşedinte: D. Preşedinte al Consiliului are cuvîntul.
D. dr. Al. Vaida-Voevod, preşedintele Consiliului de Miniştri: D-le preşedinte, d-lor deputaţi, găsesc inutilă supralicitarea în riposturi şi parariposturi. Dosarul este depus, d. dr. Lupu are ocazia amplă să-l studieze şi are toate drepturile ca, de la tribună pe baza studiului ce-l va face, să-şi dezvolte interpelarea.

După aceea, d-lor, daţi-mi voie să mulţumesc cu această ocazie Camerei, că a binevoit ieri să asculte pe d. subsecretar de stat Călinescu, care era mai în curent decît mine cu detaliile. Eu nu voiam să mai ripostez şi să discut pînă ce nu va fi încheiată cercetarea. Fac apel de pe acum la d-voastră, majoritate, cît şi opoziţie, ca să-mi admiteţi dreptul de ultim cuvînt după ce d. subsecretar de stat va desvolta răspunsul în numele guvernului. (Protestări vehemente pe băncile Partidului Ţărănesc.)

D. Gh. Ştefănescu-Goiceanu: Nu se poate. (Zgomot).
D. dr. Al. Vaida-Voievod, preşedintele Consiliului de Miniştri: Pentru că, d-lor, eu nu pot să degradez acest loc pe care am onoarea să stau, discutînd în fiecare zi, pe temă de detaliu, aceeaşi chestiune. Mie îmi revine rolul şi datoria ca să consider puncte de vedere superioare de stat! (Aplauze prelungite pe băncile majorităţii.)
Onorată Cameră, respectînd acest punct de vedere, vă rog să îngăduiţi să închei discuţiunea şi să nu mai ripostez. (Aplauze pe băncile majorităţii.)

D. dr. N. Lupu: Cer cuvîntul, d-le preşedinte.
D. Şt. Cicio-Pop, preşedinte: Nu aveţi cuvîntul!
D. dr. N. Lupu: Cer cuvîntul la regulament. (Protestări pe băncile majorităţii.)

Voci de pe băncile majorităţii: Jos!

D. Şt. Cicio-Pop, preşedinte: Nu poţi vorbi dumneata în tot minutul. (Zgomot mare.)
Eu mă mir pentru ce vrea să vorbească la regulament şi la ce articol din regulament, atunci cînd este vorba să fixăm un termen pentru interpelarea pe care şi dumnealui doreşte să o dezvolte. Să terminăm odată chestiunea aceasta a fixării interpelării şi atunci, d-le dr. Lupu, vei veni să vorbeşti la regulament.

D. dr. N. Lupu: Aţi terminat? (Protestări vehemente pe băncile majorităţii; întreruperi, zgomot.)

După un timp, cînd opinia publică era cu gîndul într-altă parte, investigaţiile parlamentare, ba chiar şi cele judiciare, s-au întrerupt la un semnal discret din culise.
Uşor de recunoscut în acest scenariu repetat cu o osîrdie seculară tipicul tuturor scandalurilor de corupţie de după 1989. Cei arestaţi şi condamnaţi au ieşit din închisoare sub fel de fel de motive. Alţii nici n-au intrat. Şi unii şi alţii se bucură de milioanele de dolari obţinute pe sub mînă. Sînt acum oameni onorabili, ba chiar reveniţi în politică. Nu-i exclus să candideze şi pentru un loc în viitoarele manuale de Istorie a neamului. Să fi citit „miliardarii de carton“ despre sfîrşitul fericit al tu­turor campaniilor împotriva corupţiei? Greu de crezut, dacă ne gîndim că unii dintre ei nici nu ştiu să citească. E vorba mai degrabă de instinctul care le-a spus că scandalurile trec, banii rămîn.

O altă concluzie desprinsă din istoria corupţiei la români: toate afacerile de corupţie au pornit şi s-au desfăşurat în numele unor interese înalte: interesul de a apăra fruntariile ţării, interesul de a moderniza eco­no­mia, interesul de a atrage investitori străini. Afa­ce­rea Strousberg s-a derulat sub pretextul că România are nevoie de căi ferate. Afacerea Fokker şi Afacerea Skoda au invocat necesitatea (reală) de a pregăti Ar­ma­ta pentru a face faţă pericolului extern. S-a spus de către înaltele personaje implicate: Oştirea are nevoie de avioane, Oştirea are nevoie de tunuri. Nu s-a spus însă că politicienii aveau nevoie de comisioane. Sînt altele pretextele de azi? Nu se invocă îndatoririle de țară membră a NATO pentru a justifica uriașele contracte de armament second hand?

Din introducerea la istoria corupţiei autohtone se desprinde şi o altă concluzie valabilă şi pentru vremu­rile de azi: lupta împotriva corupţiei a produs o uriaşă cantitate de demagogie. Cei din Opoziţie denunţau pe toate drumurile corupţia celor de la Putere. Cînd ajun­geau la Putere, se dedau plenar afacerilor scandaloase. Criticaţi amarnic de ceilalţi, ajunşi, sărmanii, în Opo­ziţie. Fiecare regim debuta cu acţiuni energice luate împotriva corupţilor din regimul anterior. Care acţiuni se încheiau brusc, fie din cauza noilor alegeri, cînd ve­nea rîndul noilor stăpîni să treacă la anchetări răsunătoare, fie deoarece se descoperea, de-a lungul investigaţiilor, că firele se încîlceau primejdios.

Rămîne alarmant pentru vremurile de azi adevărul că afacerile de corupţie au afectat interesul na­ţio­nal. Fie direct, prin loviturile administrate bunei înzes­trări a Armatei, fie indirect, prin slăbirea eco­no­miei na­ţionale. Banii intraţi în buzunare lacome au i­ro­sit bugetul, stricînd lucrările de interes public, au sărăcit sute de mii de familii. Nu în ultimul rînd, afacerile scandaloase din anii interbelici au creat mediul favorabil atacurilor împotriva democraţiei, au deschis drumul dictaturilor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Pentru o Istorie a corupției la români. Scandalurile trec, banii rămân!”

  • Daca oamenii inteleg de la varste fragede ce e bine si ce e rau…ce mai cauta, dupa varsta aia paici!:))
    Io zic ca au nevoie de…toaaaaata Creatia si Anotimpurile ei ca sa priceapa Binele ȘI Raul.

    • @Online
      Am citit…explozie-implozie Romania 1989-2022,e alt context,alta generatzie,6 milioane au plecat de aici,vreo 2 milione muncesc pe minimul pe economie,va „crapa” statul de la sine,boierii,ciocoii,baronii de la stat…citez…nu „inventez”…”Boierii din administratie si partide se zbenguiau inca prin vacante dupa Revelion, noi picoteam prin redactie.”https: //www. hotnews. ro/stiri-esential-21589192-revolutia-alba-cum-schimbat-romania. htm Dan Tapalaga; Economie moartă cu baroni și statui ale baronilor https: //www. gandul. ro/opinii/economie-moarta-cu-baroni-si-statui-ale-baronilor-19687411 Petrisor Peiu ;De ce sărăcește o țară întreagă? Pentru a se îmbogăți câteva zeci de persoane. În aceeași perioadă. mulți dintre boierii care sunt plătiți cu multe mii de euro să conducă această țară, ne batjocoresc cu cinismul și cu aroganța ciocoiască https: //www.gandul. ro/opinii/de-ce-saraceste-o-tara-intreaga-pentru-a-se-imbogati-cateva-zeci-de-persoane-19789783 Prof Petrisor Peiu.
      Dupa 33 ani.
      Romania
      200 miliarde euro datorie.
      6 milioane plecati de saracie la munca.
      4 miliarde euro pe an dobanda pentru banii imprumutati(rate of interest sau serviciul datoriei).
      3 miliarde euro pe an contributia la ue.
      70% din produsele alimentare de baza si petrol importate.
      Buget sistem represiv(mapn mai servicii pensii speciale magistrati) peste 13 miliarde euro.
      Importator net de energie, in Romania se produc 5-7 gigawatti/ora la un consum de varf de 9.5 gigawatti/ora.
      Ca sa ai un termen de comparatie,acum 30 ani Romania,nu mult diferita de cea de azi avea un pib-gdp de sub 20 miliarde dolari.
      Asta „mostenesc” noii „revolutionari” de la parintzii si bunici lor,asta au „gradinarit” generatiile anterioare.
      Mie,nu-mi aduc aminte sa-mi fi fost „bine” din 1985 nu 1989 si aveam 10 ani,asa ca sunt invatat sa traiesc rau,greu.
      Cei de la stat,ca oricum privatul e distrus de vreo 5 ani, se vor adapta,nu e nici o tragedie daca vor trai cu 1.000 lei pe luna sau vor calatori cu aceleasi tramvaie comuniste cehesti vechi de 50 ani sau nu vor mai merge in fiecare saptamana pe valea prahovei sau litoral.
      Ai zis bine cu varstele fragede…mature si inaintate…au o Viatza sa priceapa Binele si Raul…
      Seara Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

      • pai…ori ramanem asa cum…scrie mai sus, ori revolutie.

        • mai deșurubezi un bec …mai pui un soare. și tot asa. aia e, zic io.

        • revolutie…verde!:)))

          • @Online
            Nu e vorba de resurse de hrana,energie, pentru 8 miliarde locuitori,ci de cine detine resursele,bill gates e cel mai mare proprietar de terenuri din america de exemplu,ashtia au un mare necaz acum,nu isi mai pot intretine aparatul represiv si administrativ,uite,in lume sunt 2.000 miliardari,americanii spun ca au 22 milioane milionari,dar suma asta nu iti asigura un trai pentru tot restul vietzii,nici macar azi pentru o persoana,asadar au cazut in propria plasa,cine-i pazeste pe bogatzii lumii care au resurse primare(energie,hrana,terenuri),daca ai urmarit ce s-a intamplat in ultimii ani e vorba mai putin de mijloace de productie(fabrici,spatii birouri etc),daca fug pe insule de exemplu,s-a terminat cu ei,au cazut in propria capcana,ca la judo,folosesti fortza adversarului,sau nu stiu daca ai auzit,daca iti intra un sarpe prin gura in stomac,ca sa-l scoti,omul e asezat cu picioarele in sus deasupra unui vas cu lapte,astea asa,de amuzament ca exemple,au ajuns sclavii propriilor posesiuni,sunt „legatzi de glie”…cum isi vor pazi averile,avioanele,iahturile cu 90-95% din locuitori saraciti,pauperizati….uite…”„Nu voi mai deține nimic. Nu voi mai deține o mașină, o casă, electronice sau haine”, a scris ministrul danez Ida Auken. Ideea pare utopică până în acest punct, însă ministrul completează că societatea se va rupe în două, iar mărginimile orașelor vor fi pline de nemulțumiți.”pana si creaturile astea cand au imaginat aceasta mizerie in 2016,anticipasera,haos,anarhie,sa nu spun razboi civil sau altele,au incercat cu „lockdown” „razboi” sa „tina oitzele in tarc” sa „tina unitatile de munca in frau”…doar ca „nu a tinut”…circul se incheie si a venit scadentza,repet,nu vreau sa te plictisesc,au cazut in groapa sapata de ei,cu ce isi pazesc avutiile…sistemul opresiv a saracit,dupa 3 ani de utilizare intensiva sunt redusi la mizerie scrie in Sun Tzu…Arta Razboiului…Li Ch’uan: „Dacă războiul se prelungeşte, bărbaţii şi femeile vor fi supăraţi că nu se pot căsători şi vor fi reduşi la mizerie sub greutatea cheltuielilor de transport.”…vezi ce se intampla in China acum..ii baga in „lockdown” din 2 in 2 saptamani doar ca si acolo au „rotit surubul” pana s-a „rupt/defiletat”…uite si „sursele”…
            https: //www. digi24. ro/stiri/externe/mapamond/anul-in-care-nu-vom-mai-detine-nimic-nu-vom-mai-manca-carne-si-viata-pe-marte-va-fi-posibila-686151
            https: //www. weforum. org/agenda/2016/11/8-predictions-for-the-world-in-2030/
            Seara Frumoasa Online!!!
            vali
            🙂

  • Nu citește niciun ales istorie înainte de a fura organizat.

  • Intre 45” si 89′, nu s-au intamplat asemenea grozavii, fiind singura perioada din istorie cand tara a fost cu adevarat independenta, si cand beliciunile numite partide impuse de cotropitori nu-si aveau rostul, sa parlamenteze, ciordeasca, sa se acuze, etc ,era vremea cand se muncea la scoaterea tarii din evul mediu, iar sistemul fara asa zise doctrine, de dreapta, stanga, sus, jos, prin colturi nu aveau ce cauta.

  • ‘Rămîne alarmant pentru vremurile de azi adevărul că afacerile de corupţie au afectat interesul na­ţio­nal.’

    atunci cind Coruptia devine o facatoare de pace, tratandu i pe toti cu egala consideratie, deci atunci cind ea devine referinta, interesul national dispare, deci n are cum sa mai fie afectat.
    in acest caz rezolvarea mai e doar una: un nou inceput, o revolutie

    • @Online
      „Revolutie” e „antonim” pentru „Evolutie”…
      NU are cine sa faca „revolutie” in paradisul bugetarilor,in Romania unde au ramas 14 milioane de batrani, copii, bugetari si asistati social.
      Parca iti povesteam…sa vezi Luni Distractzie…e o zi „speciala”…face sora 106 ani…e mai batran ca revolutzia bolshevica… 😛 🙂 😀 😆
      1.Washington Post: SUA cer în privat Ucrainei să fie deschisă la negocierile cu Rusia și să renunțe la refuzul de a dialoga cu Moscova până când Putin pleacă de la putere g4media Azi
      2.Zelenski cere bani de la oamenii din întreaga lume. Vrea să cumpere drone maritime ziare.com Azi
      Uite…”tema de cercetare” pentru un elev de clasa a sasea a saptea…12-13 ani intelege foarte ushor…
      A.România vrea să cumpere 18 drone Bayraktar cu 300 de milioane de euro. europafm 01 Septembrie 2022
      B.Norway sells 32 F-16 fighters to Romania for €388 million Defense Brief Editorial – November 5, 2022
      Explic…adica imi cumpar o trotineta de 2500-500 Euro…Exista…si Premium German sa spunem…un cazan de e46 pentru cunoscatori cu 1500 euro bucata….Sa Fiu Corect…Trebuie sa fii Nebun sau Corupt pana in maduva oaselor sa platesti pe niste jucarii cu motoare de 100 cp care zboara cu 220 km/h 17 milioane euro pe bucata si sa dai 12 milioane de euro pe un avion generatia a patra care zboara si cu 2200 km/h…mai rau…ai mai auzit ceva de „succesurile” dronelor in Ucraina…
      REAL…CORUPTZIE….
      O drona turceasca pleaca de la 1 milion dolari bucata iar un f16 cu peste 7.000 ore zbor(adica are mai putzin de 1.000 ore resursa ramansa,daca nu cumva chiar spre 500,a scris in presa ca norvegienii le zburau maxim 60 ore pe an in ultima perioada a exploatarii lor si romanashii au declarat oficial ca au resursa de zbor de 10 ani…adica vreo 500-600 ore…),revin la subiect,un astfel de f16 a fost vandut de norvegieni sau israelieni spre exemplu unor companii private pentru show-uri aeronautice la preturi plecand de la 2-3 milioane dolari bucata…
      Asadar…688 Milioane Euro…pentru ceva care costa REAL…Sub 100 Milioane Euro…ca si „morala”…”in apele tulburi se pescuiesc peshtii mari”…
      Duminica Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

      • marele reflux e o revolutie, e dinamica naturii, e evolutie
        metamorfoza e o revolutie, e dinamica naturii, e revolutie
        la limite, dinamica yin-yang e o revolutie.
        Fluxul e o evolutie a revolutiilor, a dinamicilor flux-reflux, a dinamicilor yin-yang ( pe pamant, care sint totodata yang-yin in cer )
        revolutii fara evolutie exista, insa de evolutii fara revolutii…asa ceva io cred ca nu exista, insa e in regula ca…barim stie cineva, tu 🙂

        temelia pe care ti ai demolat o ieri iti desluseste temelia pe care stai inca…de la sfarsitul veacurilor.

        • Fluxul e Miscare,
          e dinamica Yin-Yang, a Pamantului care e totodata dinamica Yang-Yin, a Cerului.
          Fluxul e Miscare, insa Viata este Nemiscare, este SI-ul dintre cele doua dinamici Yin-Yang de mai sus.

          de unde rezulta ca dinamica Yin-Yang e…doar o parte a Sistemului de Balante, ca mai e una, ‘in oglinda’, care o echilibreaza pe prima, abia Esenta acestor doua dinamici fiind Referinta Absoluta, adica Pacea

        • ‘revolutii fara evolutie exista’

          de fapt…nu exista nici dastea.
          exista revolutii nascute in sistem, care duc la evolutii, si revolutii nascute prin evolutiile tradatoare din sanul sistemului si care ca permit inserarea unor dinamici din afara sistemului, care prin definitie sint revolutionare. adica…exista si revolutii nasite de tradatori.

          • @Online
            Aici mergi pe drumul tau…natural-artificial…Preotii spun ca oamenii in functie de religie sunt judecati dupa Legea Zidirii(Creatia) Legea Firii(Constiinta) Vechiul si Noul Testament…
            Oamenii inteleg de la varste fragede ce e bine si ce e rau,au constiinta,si animalele au constiinta,nu doar instinct de conservare si reproducere-perpetuare…
            Ce sa spun…statul e ceva artificial,o colectie de hartii facuta sa oglindeasca o forma de organizare sociala,doar ca hartiile oamenilor pervertesc forma de organizare fireasca,naturala, de bun simt convenita de oameni,intotdeauna revolutiile s-au nascut in interiorul statului(artificial) in acele societati secrete care aveau ca scop perpetuarea puterii unor oameni,familii,clanuri,neamuri(de asta am scris ieri neamuri de doua ori,are dubla semnificatie si de rude de sange si de popor sa spunem),asadar,de la fratia sarpelui pana la actualele fratii societati secrete,masonerii samd daca citesti in istorie,acestea au fost „tradatorii” care au facut revolutiile si au schimbat regimuri…uite…2-3 exemple care imi vin in minte…iliescu asa cum declara…”un om din sistem”…Mustafa Kemal Atatürk…general otoman…revolutia franceza…cea americana…care practic era un razboi comercial etc…
            Duminica Frumoasa Online!!!
            vali
            🙂

          • Daca schimbi o referinta cu alta se cheama revolutie. Daca n o schimbi, nu e revolutie, insa inseamna ca referinta Coruptie ramane…ce e

          • fiecare iarna e un moment revolutionar. ce urmeaza e noua constructie, chiar daca asta inseamna..un Cer nou si un Pamant nou 🙂

  • Genetica își spune cuvintul
    Ăștia am fost
    Ăștia suntem

  • În cartea Zidul și iedera de Mircea Malița,cap.Africa și Orientul Mijlociu,,Sfinxul,,la pag.101,spune,,lasa-i la o parte pe Ra,pe Horus,pe Amon,ca să te pot privi în fața..Vreau să-ți vad nemesul funerar din jurul capului tău si uresul sacru de pe frunte.Am sa ma așez fără frica în fața lamelor tale lungi și am sa ma supun chestionarului.Daca îmi vei pune întrebarea,,Ce are o singură direcție, dar este diferit după cum suntem 1,2,3,4,și atunci când ne propunem un scop ,scade în loc sa crească?-TIMPUL, mărturisind ca am citit maxima ,,contelui Antoine de Rivarol-N-am sa stric farmecul unei conversații prelungite,de dragul dezlegarii unei ghicitori,,închei citatul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *