Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Persecuția arhitecților Etiopiei moderne

În timp ce a plecat să voteze la alegerile naționale din Etiopia, Tesfahun Sisay și-a ales ținuta cu hotărâre, îmbrăcându-se cu un tricou pe care era inscripționat un chip de bărbat și o pușcă Kalașnikov. Acel om era Asaminew Tsige. Venerat de mulți locuitori din Amhara, Asaminew a comandat forțele de securitate native ale regiunii până acum doi ani, când a fost acuzat că a condus o lovitură de stat locală și a fost împușcat mortal de poliție. „Îmi place acest om”, a spus Tesfahun, arătând spre tricoul său după ce a votat la alegerile din 21 iunie la o secție de votare rurală din afara Bahir Dar, capitala Amhara. „Știam că face o treabă bună. Am simțit acest lucru când l-am cumpărat și am decis să îl port astăzi”.

Asaminew este o icoană a naționalismului Amhara, o mișcare care câștigă rapid teren pe fondul unui val de masacre macabre, în timp ce războiul din regiunea vecină, Tigray, inflamează sentimentele etnice. Imaginea sa cu un Kalașnikov suprapus, arma standard purtată pe umeri de mulți din regiune, simbolizează dorința etnicilor Amhara de a-și apăra patria și identitatea cu orice preț. Populația din Amhara, a doua regiune ca mărime a Etiopiei după populație, a fost prinsă, în ultimii ani, în cicluri de masacre motivate etnic. În luna aprilie, aproximativ 100 de persoane au fost măcelărite în Ataye, un oraș din Amhara înconjurat de așezări de etnie Oromo. Astfel de violențe, atât în Amhara, cât și în afara acesteia, au stârnit temeri legate de o persecuție etnică generalizată și avertismente din partea liderilor politici cu privire la un genocid împotriva grupului lor. „Îmi pare rău pentru poporul meu, pentru hărțuirea cu care se confruntă. Le simt nemulțumirile. Asta mă îngrijorează. Nu am liniște sufletească”, a spus Asnakew Melkie, un fermier în vârstă de 46 de ani, înfășurat într-o pătură grea, care locuiește în satul Yohannes, situat pe deal.

Etiopia este împărțită în regiuni pe linii etnice și lingvistice, iar Amhara este una dintre cele mai mândre și mai puternice regiuni din această națiune diversă din Cornul Africii, cu 110 milioane de locuitori. Amharas se consideră arhitecții Etiopiei moderne. Tewodros al II-lea, unul dintre marii împărați ai Etiopiei, de etnie amhara, a unificat o serie de provincii într-un singur stat centralizat, în anii 1800, iar poporul său a dominat politica până în secolul al XX-lea. Moștenirea sa este înrădăcinată și astăzi în regiune, unde etnicii amhara sunt marea majoritate, dar și în întreaga Etiopie, unde amharica este limba națională, iar suveranitatea este apărată cu înverșunare. „Etiopia este regiunea noastră. Ceea ce este considerată acum regiunea Amhara, nu acceptăm”, a declarat Belete Molla, președintele Mișcării Naționale pentru Amhara (NAMA), principalul partid de opoziție din regiune. El a precizat că partidul, format în 2018, nu urmărește secesiunea sau dezbinarea, ci s-a născut ca răspuns la mișcările naționaliste stridente care se conturează în alte regiuni, cum ar fi regiunea vecină Oromia, cea mai mare din țară. „Poporul Amhara a fost ultimul care s-a alăturat partidelor politice pe baza caracteristicilor etnice, pentru a se defini ca fiind Amhara”, a afirmat Belete.

Dar politicienii Amhara, precum Belete, nu sunt lipsiți de o agendă etnică. Pe lângă avertizările sumbre privind un „genocid Amhara”, aceștia sunt hotărâți să reintegreze în Amhara părți din vestul și sudul Tigray, care au fost îndelung contestate. Amharas spun că aceste terenuri fertile, cunoscute sub numele de Wolkait și Raya, au fost smulse, acum trei decenii, de către guvernul etiopian dominat cândva de Tigray și consideră că redesenarea acestor granițe reprezintă o îndreptare a unei greșeli istorice. Aceștia au avut șansa lor în noiembrie, luând partea trupelor federale în timp ce acestea urmăreau forțele Tigrayan în munți și ocupând părțile de vest și de sud ale regiunii. De atunci, etnicii Amharas s-au mutat în ferme și gospodării abandonate, în cadrul unei campanii susținute. Disputa pentru aceste zone a fost un punct fierbinte central în războiul care durează de peste opt luni, rebelii tigreiani concentrându-se pe recucerirea acestor terenuri în cadrul unei noi ofensive lansate în iulie. Mii de luptători Amhara, atât miliții neregulate, cât și forțe regionale regulate, s-au adunat de-a lungul graniței dintre cele două regiuni, pregătindu-se să își apere patria.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *