CCR a respins definitiv candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale>

Personajul Călin Georgescu

În toate aceste zbuciumate luni de luptă electorală nu l-am perceput niciodată pe domnul Călin Georgescu drept un personaj politic 100% și nici drept salvatorul națiunii, așa cum fanii domniei sale l-au văzut și îl văd încă. Nu am reușit să-l văd nici drept pericolul care ne-ar fi aruncat în prăpastia istoriei și ar fi distrus România.

Desigur, neutralitatea mi-a adus înjurături și din tabăra pro dar și din tabăra contra Georgescu. M-am obișnuit de ceva timp cu ele, nefiind primul eveniment politic în care aleg să nu iau partea unei tabere anume. Cert este că, nefiind nici pro nici contra, am avut marele avantaj de a putea privi la personajul Georgescu cu alți ochi. Până la urmă, neutralitatea și lipsa de afect în chestiunea Georgescu mi-a oferit avantajul de a mă putea raporta la el și din alte perspective, de exemplu din perspectiva personajului dramatic Georgescu, indubitabil un real și excelent subiect de scenariu.

Dacă eram un consacrat scenarist sau producător de film și dispuneam de mijloacele financiare necesare pentru a produce o miniserie deja îl abordam pe domnul Georgescu pentru a ecraniza povestea sa. Dată fiind polarizarea extremă din jurul personajului este evident că filmul rezultat s-ar vinde ca pâinea caldă.

Dar succesul de box-office nu cred că ar fi totul în ecuația aceasta. Cred că ce am trăit este totuși, cu bune și cu rele, un moment istoric ce merită imortalizat pe peliculă. În virtutea imparțialității politice pe care am decis să o respect până la capăt, nu pot și nu vreau să mă pronunț față de omul politic Călin Georgescu. Dar, cu un ochi de cinefil, destul de bine antrenat, pot să afirm că personajul Georgescu are toate elementele necesare pentru conturarea unui personaj dramatic de primă mână, justificând pe deplin imortalizarea cinematografică a poveștii sale.

Nu este vorba de a crea un mit cum ar crede unii. Mitul este deja creat, ba chiar și-a devorat creatorul, omul Georgescu fiind confiscat definitiv de personajul Georgescu (iată un alt unghi dramatic al personajului). Nu este vorba nici de a adăuga la faima politică a domnului în cauză (nici nu cred că ar mai fi posibil așa ceva). Ar fi pur și simplu vorba de o poveste extraordinară, o intrigă politică spumoasă cu nerv, personaj și dramă din belșug.

Nici de propagandă nu poate fi vorba ci doar de a pune în scenă cel mai controversat și mai fertil (din punct de vedere cinematografic) personaj politic din ultimii ani.

Ca să alung orice posibilă nuanță sau interpretare (pro sau contra Georgescu) afirm că, în egală măsură, ar fi justificată și o miniserie Ceaușescu, Iliescu sau Băsescu, alte personaje politice majore care au depășit cu mult statutul normal al politicianului și au intrat serios în zona mentalului colectiv, mitului, poveștii, istoriei. Chiar și povestea domnului Geoană ar merita ecranizată, în definitiv și el fiind președinte doar pentru o noapte și o victimă a sistemului electoral.

Deci, vă rog a vă înfrâna speculațiile cu privire la un asemenea demers. Nu e vorba de politică, nu e vorba de a zugrăvi pozitiv sau negativ un personaj politic, nu e vorba de a-l mitiza, este vorba doar de subiect de poveste, scenariu, cinema. Atât! Chiar mă și mir cum cineaștii noștri de succes nu s-au aplecat serios (nu caricatural cum am mai văzut încercări) asupra personajelor de film din politica noastră.

Poate părea deplasat ca acum, când țara și lumea se dau de ceasul morții, să ne preocupăm de povești și scenarii de film. Cred însă că un prim pas în a ne exorciza ca națiune demonii politici (și nu numai) ar fi să privim lucrurile și din unghiuri diferite, mai puțin categorice, mai puțin antagonizante, relaxat, calm din siguranța posturii de cinefil de exemplu. Poate că am înțelege și rezolva mult mai multe ca națiune într-o asemenea stare de relaxare.

Revenind la personaje și povești, fără îndoială, personajul Călin Georgescu este un personaj dramatic și are de toate. A fost chemat de destin cu atâta generozitate și apoi refuzat brutal. A fost ridicat pe culmile extazului politic în turul întâi din 2024 și apoi eliminat din cursă, de două ori. A fost adulat de public și, foarte posibil, în buna tradiție românească, va fi uitat în lunile ce vor urma cu rapiditatea cu care acest popor își consumă atât de crud eroii (fie ei pozitivi, negativi, controversați). Povestea este una vie, cu suișuri și coborâșuri, cu momente de izbândă și altele de cădere, cu dinamică reală. Avem în povestea aceasta intrigi politice, răsturnări de situație, uneltiri, disperare, speranță, bucurie, durere, pasiune, isterie colectivă, toate în cantități industriale și concentrate în doar trei luni. Personajul are toate acele contradicții, toate acele lupte psihologice interne și externe, toate acele tente de alb și gri care pot genera un personaj și o poveste de valoare. Personaj complex, cheie, determinant ar fi acele definiții de serviciu date în limbajul de lemn. Oricum i-am spune, în mod cert, avem a face cu un personaj dramatic, în cel mai propriu sens al cuvântului, adică un personaj bogat în contraste și în conflicte interne (și externe).

Trebuie să nu uităm și că tot acest dramatism rezultă doar din ceea ce s-a văzut în spațiul public și ceea ce a apărut în presă. Nu putem decât bănui ce situații și mai dramatice s-au petrecut în interiorul personajului Georgescu sau în sânul familiei sale, situații, dileme și zbateri care vor rămâne poate pe veci ascunse ochiului public dacă nu vor fi consemnate de peliculă. Întotdeauna, pentru scenariu și lentila camerei aceste drame interne constituie esența și miezul unui personaj. Nu le știm dar le putem bănui ca fiind de interes pentru public. Nu pot să cred că sunt singurul curios să aflu toate detaliile.

Dar, din punctul de vedere al poveștii, cel mai important atribut al personajului Georgescu este capacitatea lui de a genera dramă, acțiune, contradicție și întrebări profunde în personajul colectiv numit poporul român și societatea românească (indiferent dacă ești în tabăra pro sau contra). Ca o hârtie de turnesol, ca o oglindă, personajul Georgescu, bun sau rău, genial sau catastrofal, original sau contrafăcut, spontan sau prefabricat, indiferent cum fiecare l-a văzut prin ochii propriei conștiințe, a revelat și relevat conflictele adânci și ireconciliabile dintre noi cetățenii, slăbiciunea statului nostru, ineficiența instituțiilor noastre, impotența unui sistem politic decrepit, inadecvarea unui sistem electoral, sărăcia noastră morală, lipsa noastră de spirit critic, de educație și câte și mai câte.

În orice poveste care se respectă, există mereu un personaj cheie, nici bun nici rău, nici alb nici negru, 100% dramatic însă, care este pus în poveste doar pentru a da poveștii energie, intrigă, dezvoltare, pentru a scoate la iveală lucruri, pentru a se constitui drept bază de antiteză pentru restul personajelor și, în final, pentru a da deznodământ poveștii. Cel mai adesea, dramaturgul sacrifică acest personaj în ultimul act, după ce rolul său de ferment al poveștii se va fi încheiat, de unde dramatismul personajului, soarta sa fiind inevitabil una nefericită, predefinită încă din startul poveștii.

Cert este că fără acest personaj povestea ar fi fost una searbădă, fără intrigă, fără drojdie, fără zvâc și fără deznodământ, la fel cum era politica noastră în vara anului 2024, bleagă, repetitivă, anostă. Fără acest personaj publicul nu ar fi strâns de spaimă mânerul scaunului din sala de cinema numită România, nu i-ar fi transpirat palmele, nu ar fi tremurat, nu ar fi sperat, urât, iubit, realizat anumite aspecte și nu ar fi răsuflat ușurat la final sau, din contra, nu ar fi căzut în depresia eșecului.

Inevitabil, drama adevărată își cere prețul în personaje sacrificate. Rolul personajului odată încheiat, scenaristul îl elimină din scenă, fără milă, fără regrete, cât mai explicit și mai grafic pentru a consuma tensiunea până atunci acumulată. După momentul ieșirii din scenă a personajului povestea revine în matca banalului, fără puseuri de tensiune, fără dramă, fără surprize. Publicul, dacă este unul deștept, a înregistrat povestea și morala ei. De aici încolo, povestea trebuie încheiată repede, până când publicul nu se plictisește și cere iar un nou erou de scrificiu care să-i ridice adrenalina. Așa funcționează poveștile. Poate că așa funcționează și realitatea.

Din punctul de vedere al scenariului de film așa se poate defini rolul personajului Georgescu, anume de a ne fi speriat, zdruncinat, luminat, exaltat, împuternicit, de a ne fi dat speranțe, de a ne fi scârbit, oripilat, îngrețoșat, după caz și după cum fiecare ne-am raportat la acest personaj și l-am văzut, perceput, trăit. Cu alte cuvinte, de a ne mișca profund, și asta nu este puțin lucru. Orice se poate spune despre el însă este clar că nu a lăsat  pe nimeni indiferent sau neatins în aceste trei luni.

Dovedind parcă faptul că este un personaj 100% dramatic, fatidic, care deschide, definește, accelerează și închide povestea, personajul Georgescu a ieșit din scenă cu un monolog de final demn de orice piesă de teatru. Monologul de ieșire din scena politică rostit de domnul Georgescu ar închide și scenariul de film, nefiind necesare editări suplimentare ci doar muzică de fundal, un generic de final și celebrul ,,The end”.

Dincolo de finalul ei inevitabil, din această poveste privitorii ar trebui să extragă o morală.  Personal nu-mi fac iluzii că taberele pro sau contra Georgescu vor învăța (cu adevărat) ceva din povestea asta. Sunt dintre cei care cred cu tărie că, din păcate, nu învățăm niciodată nimic din istorie și din ceea ce ni se întâmplă.

Să-mi scuzați pesimismul, dar probabil că vom continua, de pe drumuri și din bule tot mai separate, să ne urâm copios până ce ne vom fi consumat și ultima picătură de energie.

Știind asta, măcar cu o poveste bună de cinema să rămânem din toată zbaterea asta. Tocmai de asta cred cu tărie că un film inspirat din fapte reale poate schimba mentalitatea oamenilor mai mult decât evenimentul în sine pe care este bazat. Aici voi fi totuși optimist (sau naiv) și voi spune că arta și nu politica poate schimba fundamental individul și societatea.

Urmează alte povești, poate nu la fel de zbuciumate, dar în egală măsură importante și definitorii pentru noi ca popor. Să avem grijă cum le scriem.

 

 

 

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Personajul Călin Georgescu”

  • Și eu obișnuiesc să merg la cinema. Și am observat că personajele puternice, cu mare impact emoțional asupra publicului persistă vreme îndelungată în memoria cinefililor. Unii simt nevoia să revadă filmul datorită unui asemenea personaj. Alții se lasă inspirați sau chiar imită. Replici cheie din film sunt preluate și folosite în vorbirea curentă, devenind uneori chiar locuri comune. Și, dacă personajul și povestea lui zguduie mentalul colectiv, generează reacții puternice pro și contra, e posibil să apară și o continuare.
    Dvs. vedeți rulând „Sfârșit” după monologul personajului C.G. Însă mie mi se pare că mulți își doresc un „Va urma”.

  • Trist este ca exista, totusi, un miez dramatic al povestii care pacaleste si pe unii invatati gen Cristoiu care descoperise cateva lucruri bune pe care ,chipurile , candidatura lui CG le-a evidentiat .Nu aveam nevoie de degringolada asta ! Bine a spus cine a spus ca CG a trecut precum acceleratul si era sa ne prinda pe sina . De data asta am scapat , duca-se pe pustii ! Nu a scos nimic la suprafata CG , toate se stiau , poporul neinstruit a pus botu’ la iluziile unui sarlatan . Ne-am pierdut timp si energie cu un individ care si-a facut o obsesie din a ajunge la butoane scurcircuitand calea ! Un mincinos, un vanitos , un pervers ! Cine altcineva care si-ar propune sa candideze la presedintia Romaniei s-ar gandi cu patru-cinci ani inainte sa-si angajeze mercenari ca garda de corp ! CG e o spoiala cu atat mai periculoasa cu cat ar fi avut toate datele necesare sa parcurga pas cu pas un drum normal in politica . Dar voia altceva , se vedea un mesia pentru popor , sa iasa brusc din spuma marii, sa dicteze el tot felul de ineptii ! CG e mort si ingropat din punct de vedere politic si va mai lua ,in curand ,si pe altii dupa el !

    • Puștoaico tu ai sânge de vipera! Da,da tu,tu…

    • Dacă n-ai fi analfabetă si ai fi citit vreo carte sau ai fi trăit și în lumea reală, ai fi știut că e foarte periculos să te ridici împotriva sistemului. Darămite să mai ridici O ȚARĂ împotriva sistemului. Sistemul l-a împușcat pe Trump, președintele păzit de Secret Service-ul american 🤨, darămite un candidat din Far-east-ul sălbatic. Lui Călin – de altfel ca și lui Zelea Codreanu – îi stă mai bine ca martir decât ca guvernant: ajuns la putere iți dai seama repede că trebuie sa fii Rusia sau China (SUA e condusă din umbră) ca să poți schimba soarta poporului. Dar dezvăluirea Hidrei și a Dictaturii pe care a făcut-o magistral prin lupta din campania sa electorală a trezit poporul: chiar și pe tine te-a trezit. Știi acum CU CERTITUDINE că atunci când îți scade nivelul de trai, când nu ai tratamente pt cancer, când te vor băga în vreun razboi, sunt UNII care se joacă cum vor ei în țara asta care e o DICTATURĂ….

      • Magistral, Remus!

      • Nu vei mai citi raspunsul meu , dar il consemnez aici pentru eternitate . Multe am mai scris prin comentariile astea si s-au adeverit . Una din previziunile mele era ca Marcel Ciolacu nu are nicio sansa ca presedinte , am scris cu un an inainte , numai analizandu-i comportamentul de ghiortan ajuns la butoane gratie celor care l-au impins sa urce pe scara si i-au tinut si scara ! Ramane in arhiva ! Deci sunt destul de conectata cu lumea reala si destul de citita ca sa nu visez la cai verzi pe pereti . CG este un cancer al acestei tari. Cat de mandru era el ca a pus Romania pe harta lumii ! El , care nu a facut nimic in viata lui , care lucreaza obscur , cu mercenari platiti sa ucida , care sustine campanie zero lei , dar cu multi ani inainte cersea milioane de euro constient ca aceste campanii au un pret ! a plecat din toate structurile in care a ajuns cu proptele , nu cu merite , pentru ca nu s-a putut adapta ! Minte cum respira , nu spune ca e mason, nu spune ca are avere de milioane si cum a facut-o ! El, care la 62 de ani e ,abia, asistent la o facultate din provincie se viseaza presedinte ! Niciodata ! Nici Antonescu, nici Georgescu nu vor ajunge presedinti ! Amandoi au vorbele la ei , doar atat ! Vorbe multe , fapte zero ! Ma mir ca tu ai aflat de la CG in ce tara traim , noi stiam si fara sa ne-o spuna el atat de scandalos facand valuri pe mapamond si prostind poporul ! El nu a trezit poporul , el este cosmarul acestui popor pe care il minte frumos luind numele Domnului in desert ! Acest CG este destul de pervers in tot ceea ce face ! Se pricepe la manipulari , ca la carte , te vrajeste din doua vorbe fara acoperire ! Sistemul l-a scapat din laborator asemeni unui virus . Acest popor l-a sustinut fara sa stie nimic despre viata si activitatea lui, abia daca ii stia numele ! Votul asta a fost ca o hipnoza in masa ! A fost un experiment ! la momentul votului , cei peste doua milioane au pus stampila aiurea , fara sa stie nimic despre acest personaj , doar gratie retelelor de socializare si pentru ca actuala clasa politica e atat de putreda incat isi imagineaza ca trebuie sa mergi numai cu ea ! Poporul , in intelepciunea lui , a vrut sa mearga cu un anonim CG si cu proasta satului , E.L. , ca sa pedepseasca coalitia de la guvernare ! Nici Lasconi, nici CG nu meritau sa fie pe buletinele de vot ! Cei care i-au votat pe CG si Lasconi voiau schimbarea cu orice pret , nu pentru ca indivizii astia aveau un merit ! Ba dimpotriva … E de neiertat sa pui stampila pe o proasta numai sperand ca se va destepta sau pe un sarlatan fara sa iei in calcul ca ar fi instaurat o alta forma de dictatura ! Acum hipnoza in masa continua … Si Satana e genial in vorbe , dar vai , sa-l lasi sa te conduca … te va duce direct in iad ! CG nu lupta cu sistemul , a fost al sistemului si s-a gandit sa-l tradeze folosindu-se de popor pe care il pacaleste si manipuleaza! Nu si-a pus la bataie calitatile lui de mascul alfa , se comporta destul de muieratic : vrea lacrimi , vrea mila ( vezi mersul in carje) , vrea asa fie adulat si ovationat , dar sta in spatele unui monitor si vorbeste singur … Cand a cerut sa fie un milion de oameni in strada si a vazut rezultatul s-a desumflat ca o gogoasa … Abia acum poporul se trezeste , isi da seama cine este CG ! Am avut, din nou, un noroc providential ca am scapat ! Comparatia cu Trump te descalifica , nici CG nu s-a folosit pe Trump decat atunci cand era in interesul lui, altfel il detesta si pe el si pe americani !

        • Sunt de acord ca CG asemeni lui Zelea Codreanu isi merita rolul de martiri , e preferabil decat sa vezi ce ar fi fost in stare sa faca daca ar fi ajuns la butoanele puterii ! in rest, despre morti, numai de bine ! Mort , dpdv politic , in rest La multi ani CG , tot e 26 martie cand scriu ! Si sarlatanii sunt oameni si merita sa fie sarbatoriti de ziua lor !

          Criticarea atat de aspra a lui CG nu presupune acordul cu actuala si putreda clasa politica. Daca vrem democratie sa luptam democratic si transparent pentru schimbare si sa le dam sansa celor care ajung pe buletinele de vot sa fie cunoscuti bine inainte de a ni se cere sa punem stampila pe ei ! Voi care sustineti ca traim in dictatura nu ati trait in comunism ! Acolo era dictatura ! Nimeni nu se exprima liber , nimeni nu vorbea decat daca era acceptat de partid, nimeni nu era promovat decat cu acordul partidului , nimeni nu misca in front , nu aveai voie sa calatoresti liber, legatura cu presa si televiziunile straine interzise, nu puteai pleca peste hotare fara sa le faci rau celor din familia largita. Acum cainii latra (poporul) , ursul (guvernarea ) merge ! Cand ai o armata de bugetari de peste un milion de oameni plus alte doua milioane membrii lor de familie, plus patru-cinci milioane de pensionari , alt milion de asistati social sistemul politic nu vrea nici transparenta, nici schimbare , nici legi in folosul celor multi . Sistemul vrea doar un popor cu botu’ pe labe si privilegii peste privilegii pentru ei ! Dupa umila mea parere , dezastrul pe care il traim acum se datoreaza 100% lui Ciolacu Ciuca si Johannis ! Din pacate , Ciolacu se crede cu stea in frunte si nu se lasa dus ! O va face curand si cu costuri mai mari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *