Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Peste 5 milioane de decese, toate din cauza schimbărilor climatice

Peste 5 milioane de decese, dintre care aproximativ 2,6 milioane în Asia, pot fi atribuite temperaturilor calde și reci anormale, care devin tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.
Potrivit unui studiu, primul de acest fel, publicat în The Lancet Planetary Health la începutul acestei luni, 9,4% din decesele înregistrate la nivel mondial în ultimele două decenii sunt legate de temperaturile extreme. Marea majoritate a acestora se datorează vremii reci, dar schimbările climatice exacerbează deja riscurile de căldură periculoasă. În Asia de Sud-Est, aproximativ 190.000 de decese anuale sunt cauzate de temperaturi neoptime, aproximativ 89% dintre acestea fiind legate de frig. Însă, tendințele se schimbă în regiune, numărul deceselor cauzate de căldură fiind în creștere. „Temperaturile reci sunt o problemă mai mare decât cele calde. Dar, odată cu schimbările climatice, temperaturile calde vor fi din ce în ce mai grave”, a subliniat Yuming Guo, autorul raportului și profesor de Sănătate Globală a Mediului și Biostatistică la Universitatea Monash. „Acest lucru poate oferi informații foarte bune pentru diferite niveluri de guvernare cu privire la numărul de decese cauzate de temperaturile calde și reci. Ei pot face un plan strategic pentru a-și proteja populația în viitor”, a declarat el pentru CNA. În prezent, stimați cititori, sunt sigur că mulți oameni sunt conștienți de faptul că temperatura reprezintă un risc pentru sănătatea umană, în special căldura și frigul extrem. Studiul poate furniza aceste dovezi.

Studiul publicat în revista ,,Sustainable Development” a fost primul care a stabilit o legătură directă între decese și temperatură la scară globală, analizând date din 43 de țări și 750 de orașe. Potrivit documentului, Europa a suferit cea mai mare rată a deceselor din cauza căldurii între anii 2001 și 2019, iar Africa Subsahariană a fost cea mai afectată de frigul anormal. „Datele acoperă diferite zone climatice și pot fi extinse la alte țări fără date. Putem combina relația cu vremea locală și cu ratele locale de mortalitate pentru a calcula mortalitatea legată de temperatură oriunde în lume”, a subliniat Guo. Globul continuă să se încălzească într-un ritm rapid. Climate Action Tracker preconizează o încălzire de minim 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2100, pe baza politicilor actuale din întreaga lume. Studiul internațional condus de Guo a constatat că temperatura medie zilnică globală a crescut cu o rată medie de 0-26 grade Celsius pe deceniu în perioada de cercetare. În timp ce populațiile se pot aclimatiza treptat la schimbările de temperatură, evenimentele extreme, amplificate de schimbările climatice, pot pune direct în pericol sănătatea oamenilor. În ultimele săptămâni, valuri puternice de căldură au cuprins emisfera nordică, provocând moartea a sute de persoane în mai multe țări. Guo spune că echipa sa speră să perfecționeze în continuare datele pentru a stabili cât de multe decese excesive sunt cauzate de astfel de tipuri de evenimente. William Goggins, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității chineze din Hong Kong, care nu a fost implicat în studiu, a transmis că ratele ridicate ale mortalității ar fi o surpriză pentru cei care nu lucrează în acest domeniu și o dovadă în plus a necesității guvernelor de a investii în atenuarea efectelor schimbărilor climatice, în special în zonele urbane. Există părți ale lumii care sunt deja extrem de fierbinți și mulți oameni din aceste zone nu își pot permite aer condiționat. Există, de asemenea, pericolul unor valuri de căldură bruște în zone în care oamenii nu sunt obișnuiți să aibă parte de căldură și s-ar putea să nu fie pregătiți, chiar dacă au resursele necesare pentru a face acest lucru. Am văzut deja cum se întâmplă acest lucru și aceste valuri de căldură vor avea loc cu o severitate și o frecvență din ce în ce mai mare, chiar și în țara noastră.

O mai bună proiectare urbană, cu mai multe spații verzi și albastre și orientări ale clădirilor care să permită o mai bună pătrundere a vântului, are potențialul de a reduce efectul insulei de căldură urbană și de a reduce mortalitatea și morbiditatea legate de căldura urbană. Rămâne de văzut dacă conducătorii României, fiindcă nu sunt lideri, vor face ceva (benefic).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Peste 5 milioane de decese, toate din cauza schimbărilor climatice”

  • Anul asta martie s-a prelungit pina in iunie!!! Au fost 8 luni de frig. Si, daca esti atit de inteligent, nu publici un document E.U din 1995, privind clima? Daca esti jurnalist cauti si vezi despre ce este vorba. Asa, cu preluarea propagandei este f simplu sa va dati jurnalisti toti cei proveniti din familiile scoase din rural, dupa 45. Nu vedeti „realizarili” voastre si ce ati facut din Romania?! Starea tarii ne arata exact cine sinteti, ce si cit puteti. Vorbesti despre ,,Sustainable Development”. Tu stii ce-i asta, la ce se refera si care sint consecintele asupra vietii tale, ca la altii nu va puteti gindi, voi, cei din rural? Dupa cit se vede v-ati pierdut pina si instinctul de conservare pe care-l primiti, gratis, la nastere! In minunatul tau articol n-ai prezentat nici un argument, ci doar o insiruire de vorbe goale.

    Vezi aici cum rid de voi, iar metodele pe care le folosesc spun totul despre nivelul celor carora le este adresata acest tip de propaganda:
    Mein Geschenk für Klima-Alarmisten
    https://www.youtube.com/watch?v=md5VxWpyyZs
    Te descurci si fara sa stii limba, desi exista traducere automata si poti gasi in engleza multe chestii.
    Asa se intelege mai bine afirmatia lui Lenin care spunea urmatoarele:
    „Dati-mi o generație de adolescenți și voi schimba întreaga lume” (Lenin)

    Acum chiar se intimpla, dar nu esti in stare sa vezi, ca despre inteles nu se pune problema! Nu vrei sa te uiti la protestele celor de la FFF? Stii ce inseamna si ce reprezinta ceea ce fac? Ridem mult de voi, romanii noi, care va credeti buricul pamintului, desi, in spatele vostru, este un desert de intuneric. Mult succes cu prostiile in care va place voua sa va scaldati!

  • Bai frate, da’ o carte de geologie citim si noi inainte de a inghiti aberatiile verzilor?

    • Ai fost amuzant cerindu-le astora sa citeasca! 🙂 Asta este prima generatie care isi inchipuie ca stie totul fara sa citeasca nimic. Ei inca n-au aflat ca exista ceva care se numeste consecinta. Vor afla f curind ce si cum.

      • Ma gandeam amuzat ce ar zice „verzii” astia cu ghiozdanel cu apica , presupunand ca ar sti sa faca un simplu calcul matematic, ce consecinte 🙂 ar avea inlocuirea intregului parc mondial de autovehicule clasice cu electrice. Cam cata energie electrica ar fi necesara si cum am putea-o produce. Nu mai vorbesc de infrastructura. Dar mi-a pierit ingrijorarea, sigur matematica si fizica nu intra in preocuparile lor. Si ar fi si pacat sa-i scoti din bula lor de pe FB si Insta cu asemenea „trivialitati”. Streik for Klimaet! 😎

  • Aceeasi facatura cusuta cu ata alba ca la covid.Probabil ca numarul de 5 milioane includ pe unul care a adormit pe o plaja ,a venit un val si s-a inecat ca de exemplu.Se pare ca sforarii covidului sunt pe cale sa esueze si o dau pe dictatura verde.Sper ca si dvs ,presa,care sustineti orice aberatie a acestor sariti de pe fix primiti facturi la energie sau mergeti cu masina.Va doresc sa mergeti toata viata pe jos intru combaterea schimbarilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *