Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Peste 85 de milioane de persoane vor fi nevoite să își părăsească locuințele

Numărul persoanelor expuse la inundații în întreaga lume a crescut cu aproape un sfert în ultimele două decenii, potrivit datelor obținute prin satelit, care arată că alte 86 de milioane de persoane trăiesc, în prezent, în regiuni predispuse la inundații.  Inundațiile sunt, de departe, cele mai frecvente fenomene meteorologice extreme, care au devenit, din păcate, mai frecvente și mai puternice din cauza precipitațiilor intensificate de schimbările climatice. Inundații de mari proporții, precum cele care au avut loc recent în India, China, Germania și Belgia, provoacă pagube de miliarde de dolari, afectând adesea, în mod disproporționat, zonele mai sărace ale societății. Dar, dragi cititori, viața unui om decedat în inundații se poate recupera prin bani? Readuc despăgubirile materiale persoane înapoi la viață?

Cele mai multe hărți de monitorizare a potențialelor inundații se bazează pe observații la nivelul solului, cum ar fi precipitațiile și altitudinea, dar adesea acestea pot omite complet regiuni care, din punct de vedere istoric, nu sunt predispuse la inundații. Pentru a umple aceste lacune, o echipă de cercetători din SUA a examinat datele obținute prin satelit din imaginile transmise de două ori pe zi în cazul a peste 900 de inundații individuale din 169 de țări, începând cu anul 2000. Aceștia au folosit datele pentru a crea Baza de date globală privind inundațiile, care oferă informații din surse deschise (Open Sources, OSINT), privind numărul de morți, deplasările și nivelurile de precipitații legate de fiecare dintre cele 913 fenomene studiate. Citind revista Nature, am observat faptul că acești cercetători au descoperit că peste 86 de milioane de persoane, împinse de necesități economice, s-au mutat în regiunile cunoscute ca fiind afectate de inundații între 2000-2015, o creștere de 24%. Un total de 2,23 milioane de kilometri pătrați (860.000 de mile pătrate), mai mult decât întreaga suprafață a Groenlandei, au fost inundate între anii 2000 și 2018, afectând peste 290 de milioane de persoane. Și, din păcate, situația se va înrăutăți. Modelarea computerizată a produs estimări potrivit cărora schimbările climatice și schimbările demografice ar însemna că alte 25 de țări se vor confrunta cu un risc ridicat de inundații până în anul 2030.

Autorul principal al studiului, Beth Tellman, cercetător la Institutul Pământului de la Universitatea Columbia și co-fondator al firmei de analiză a inundațiilor Cloud to Street, a declarat, pentru AFP, că numărul de persoane în plus aflate acum în pericol de inundații este de 10 ori mai mare decât numărul rezultat din estimările anterioare. „Suntem capabili să cartografiem inundații care sunt adesea necartografiate sau care nu sunt reprezentate în mod obișnuit în modelele de inundații, precum inundațiile cauzate de topirea gheții sau ruperea barajelor. Ruperea barajelor are un impact deosebit. În aceste evenimente, de revărsare a barajelor sau de rupere a barajelor, peste 13 milioane de oameni au fost afectați, doar în aceste 13 evenimente studiate. Majoritatea țărilor predispuse la inundații se aflau în Asia de Sud și de Sud-Est, dar datele din satelit au arătat creșteri, neidentificate anterior, ale expunerii în America Latină și în Orientul Mijlociu. Un raport științific al ONU privind schimbările climatice, consultat în exclusivitate de AFP, prevede că, în viitor, inundațiile vor strămuta anual peste 3 milioane de persoane în Africa și va contribui la faptul că peste 85 de milioane de persoane vor fi nevoite să își părăsească locuințele până în 2050”, a subliniat Tellman.

O încălzire cu numai 1,5 grade Celsius ar duce la o creștere de două sau trei ori a numărului de persoane afectate de inundații în state precum Columbia, Brazilia și Argentina, de patru ori mai mare în Ecuador și Uruguay și de cinci ori mai mare în Peru, potrivit raportului IPCC. Cele mai multe inundații din baza de date au fost cauzate de precipitații excesive, urmate de valuri de furtună, topirea zăpezii sau a gheții și ruperea barajelor. Tellman a subliniat că cercetarea a arătat beneficiile introducerii unor măsuri de prevenire a inundațiilor în planificarea rurală și urbană: „Este bine cunoscut faptul că cheltuirea unui dolar pentru gestionarea și prevenirea dezastrelor poate economisi până la 6 dolari în eforturile de ajutorare și recuperare”. Într-un comentariu legat de acest subiect, Brenden Jongman, expert la Banca Mondială, a lăsat să se înțeleagă că baza de date privind inundațiile reprezintă un pas crucial în înțelegerea legăturii dintre schimbările climatice și dezvoltarea socio-economică. Dar, stimați cititori, deoarece mereu există un „dar”, acest expert a făcut o afirmație controversată, cel puțin din punctul meu de vedere: „Cu toate acestea, chiar și cea mai bună combinație de infrastructură și de abordări bazate pe natură, va fi insuficientă pentru a face față creșterii nivelului mării, singura opțiune pentru comunități va fi să gestioneze retragerea lor din zonele predispuse la inundații”.
În țara noastră, în luna iulie a acestui an, au fost afectate, în urma inundațiilor, peste 80 de localități din 20 de județe.

Un hipopotam se plimbă pe o stradă inundată din Tbilisi, Georgia. Foto: theatlantic


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Peste 85 de milioane de persoane vor fi nevoite să își părăsească locuințele”

  • Poate daca doreii marilor puteri nu s-ar mai juca cu arme meteorologice si ar lasa Natura sa se autoregleze ea singura asa cum a lasat-o Dumnezeu, n-ar mai fi atatia amarati cu desaga in spinare. Numai nebunii isi inchipuie ca pot supune Natura. Dupa atata amar de Istorie, Omul n-a inteles nimic, indiferent sau poate tocmai datorita faptului ca a facut atatea salturi tehnologice si crede cu tarie ca poate lua locul lui Dumnezeu. Wrong! Asta ne va duce la izbavirea finala, extinctia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *