În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Petre Roman îi răspunde lui Nicușor Dan. „Credibilitatea sa politică și pur și simplu umană s-a evaporat”

Ca urmare a acuzațiilor făcute de Nicușor Dan, miercuri, într-o conferință de presă, fostul premier Petre Roman, candidat în echipa Gabrielei Firea, a transmis redacției cristoiublog un răspuns pentru a lămuri opinia publică în legătură cu afirmațiile făcute de acesta.

Redăm integral documentul:

Ultima conferință de presă a candidatului Nicușor Dan este o diversiune și nimic altceva. Însă, înainte de a vorbi despre ce a motivat diversiunea, am obligația de a răspunde atacului său, pentru a nu lăsa niciun fel de umbră asupra candidaturii Gabrielei Firea.

  1. Dosarul acuzării formulat de Parchetul Militar cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990, a fost în întregime trimis de Camera preliminară a Înaltei Curți de Casație și Justiție înapoi către Parchet pentru grave vicii de fond în formularea acuzațiilor.
  2. Nu există niciun fel de dovezi cu privire la implicarea mea personală sau a guvernului pe care îl conduceam în ce privește venirea minerilor în București în ziua de 14 iunie 1990.
  3. Nu există niciun fel de dovezi cu privire la vreo intenție a mea sau a guvernului de a declanșa o campanie sau acțiune de ”reprimare violentă” a protestatarilor din Piața Universității. În acel moment, niciun partid politic din opoziție nu mai participa la protest ca urmare a faptului că după alegerile din 20 mai 1990 urma să se deschidă primul parlament liber ales după 50 de ani de dictaturi (fascistă și comunistă).
  4. În ziua de 13 iunie, după intervenția forțelor de ordine publică, cerută și justificată de Procurorul General al României Gheorghe Robu și aprobată de mine ca Prim-Ministru, unii protestatari au luat cu asalt și au incendiat Poliția Capitalei, Ministerul de Interne și Televiziunea Română. Au fost momente de violență extremă, care au creat panică și haos în mai multe zone ale Capitalei. Faptele au fost relatate cu precizie și claritate în ziarul ”România Liberă”, în numerele din 22,23,24 iunie 1990. Acest ziar reprezenta atunci opțiunea opoziției politice (PNȚCD, PNL, PSDR). Intervenția Poliției a fost neprofesionistă și, în unele cazuri, neconformă cu cerințele legale. S-au operat unele arestări fără mandat eliberat de procuror. În acea zi s-au înregistrat trei morți din rândul atacatorilor asupra Ministerului de Interne și Televiziunii. Toate aceste trei cazuri au fost ulterior cercetate și supuse actului de justiție, urmate de sentințe de condamnare.
  5. În ziua următoare au sosit în București circa 8000 de mineri instigați la această acțiune de elemente locale în Valea Jiului ale fostei Securități, pe fondul imaginilor de extremă violență din ziua anterioară difuzate de TVR. Au urmat scene de o nouă violență, absolut nejustificate, în care minerii au atacat oameni complet nevinovați, dar și sediile unor partide din opoziție sau ale unor ziare. Am decis destituirea ministrului de interne și numirea unui nou ministru, căruia i-am ordonat să restabilească ordinea, să reia dialogul cu reprezentanții politici din opoziție și să-i elibereze pe cei reținuți în ziua precedentă. În tot acest timp am avut un contact permanent cu liderii opoziției politice, care îmi cereau să le asigur protecția și pentru a asigura revenirea la legalitate și normalitate democratică. În ziua de 16 iunie am afirmat, în cadrul unei conferințe de presă cu agenții străine prezente în România, că violențele și dezordinele provocate de mineri au fost opera unor elemente ale vechii Securități cu puternice influențe atât în Poliție, cât și SRI. În fapt, actiunea minerească instigată a avut intenția (cel puțin) de a zădărnici mersul reformei lansate deja de mine la sfârșitul lunii aprilie 1990. Lucrul a fost pe deplin confirmat de mineriada de la sfârșitul lui septembrie 1991, mai mare și mai violentă decât cea din iunie 1990, care a dărâmat, printr-o lovitură de stat, guvernul condus de mine, liber ales de Parlament la 29 iunie 1990, adică la doar două săptămâni după mineriadă. Trebuie să reamintesc că la votul din 29 iunie din Parlament nu s-a înregistrat niciun vot împotriva numirii mele ca Prim-Ministru, ci doar câteva abțineri din rândul celor 59 de senatori și deputați ai opoziției. Am avut parte de numeroase elogii ale opoziției pentru programul de reformă anunțat ca Program al Guvernului la învestire.
  6. Față de aceste adevăruri, ce pot fi oricând documentate, este evident că Nicușor Dan nu are decât scopul de a se salva din situația de o extremă gravitate pentru un om politic, anume trafic de influență în formă agravantă. Dacă ar fi avut o minimă atitudine morală ar fi evitat să adopte împotriva mea poziția întrutotul asemănătoare celebrei fraze a lui Lenin ”nu contează dacă cineva este sau nu vinovat, contează că noi am decis aceasta”. Nicușor Dan este matematician și va înțelege ușor ceea ce trebuie să precizez, tot ca fizician cu o îndelungă practică matematică. Dumnealui are o problemă extrem de complicată ca urmare a repetatelor sale intervenții în favoarea unui om care comisese grave fărădelegi, sancționate de justiție. Credibilitatea sa politică și pur și simplu umană s-a evaporat. Aceasta este o problemă fără soluție.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii