Nu voi putea uita jumătatea acestui noiembrie când am văzut, pentru prima dată, pictura Stelei Vesa din Beiuș. Șocul a fost atât de puternic, încât am început imediat să caut date despre artistă, să vorbesc la telefon cu doamna născută în 1946. Ori să comunicăm pe internet. Evident, nu mă pot abține să împart cu dumneavoastră, cititorii, această mare bucurie. Veți vedea și dumneavoastră minunatele sale tablouri, dar după câteva cuvinte de prezentare. Sunt lucrări ce au fost admirate îndelung la New York, Viena, Barcelona și Madrid. Vreau să mai fac o singură remarcă. Specialiștii de la Galeria Gaudi din Madrid au invitat-o pe doamna Stela Vesa să participă la Expoziția Internațională de artă Viena, ediția 2022, în ambianța regală a Palatului Schonbrunn.
Studii: Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii Timişoara, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, membră a Grup D art Escola – Spania, membră a International Association of Art UNESCO.
-Ce ne puteți spune despre arta dvs ?
– Rămân fidelă spațiului meu artistic deschis pentru o paletă cu multă fantezie. Tablourile mele ating fantasticul și aprofundează simbolistica ancestrală subtilă a personajelor mele împletite cu suprafețe de culoare ce se desfășoară pe verticală într-o spirală transformând tabloul într-un vitraliu spiritual.
-Cum a fost anul 2021 pentru dvs?
-Anul 2021 a debutat pe spirala pe spirala timpului prin intrarea în competiție benefică fiind listată în cadrul Casei de licitații Artmark cu succes.
– Ce vă propuneți pentru perioada următoare?
-În următorii ani îmi voi continua spirala timpului abordând tablouri de mari dimensiuni cu posibilitatea de a aprofunda cu și mai multă spiritualitate pictura mea într-o paletă diversă spre visare și fantezie pe tărâmuri noi.
-Vă dorim succes deplin!
Să vedem acum ce spune critica de specialitate.
„Pictura aceasta nervoasă, neconvențională, cu o paletă plină de vitalitate și forme a doamnei Stela Vesa, vine ca un revers de subtilă normalitate, într-o lume confuză. Ea instituie cu mult profit spiritual, ori mai bine zis restituie – norme de cordialitate și ale contemplației fericite. Doamna Stela Vesa are motive să fie mulțumită de viața dumisale la șevalet. În opinia mea, a obținut mai mult decât a îndrăznit să intuiască. Tablourile au sonoritatea și pregnanța muzicilor preclasice și în egală măsură, o logică proprie seducătoare”. Cuvintele aparțin lui Tudor Octavian, critic de artă.
,,Universul pictural al Stelei Vesa e prin excelenţă unul feminin, infuzat de muzicalitate asemeni unui plic cu ceai ce-şi eliberează aromele odată cu aburii fierbinţi ai apei. În acest univers patronat de Muze, plin de savori, cochetării, seducţii, prezenţa masculină e restricţionată: o întâlnim doar în cupluri şi, uneori, sub o formă spectrală, de joc secund, în concertele câmpeneşti puse sub semnul lui Bachus. Dar câmpul pictural rămâne darnic, abundă chiar, în nenumărate prezenţe neaşteptate : flori, păsări, nori, perle, umbrele, claviaturi fantaste, flaute fermecate, pălării, bijuterii, pisici, … şi câte şi mai câte alte piese întâlnim acolo, alese din năstruşnica recuzită a seducţiei feminine”. Sunt notațiile scrise de prof. univ. Dr. Ramona Novicov, critic de artă.
,,Stela Vesa este o artistă cu o fantezie debordantă, atât în modul de a-şi crea operele, care de multe ori aduc spre un baroc copleşitor, cât şi în toate gamele de culori şi desene. Fantezii, eleganţă şi câteodată chiar senzualitate şi exuberanţă sunt câteva dintre notele ce se pot citi în operele artistei. Fiecare din lucrările sale reprezintă o căutare continuă de emoţii şi dorinţe, chiar dacă în străfundul pensulei lui Vesa sunt nivele înalte de curaj şi mai ales viaţă”. Punctul de vedere semnat de J. Pedro Ortega, critic de arta, Barcelona, Spania.
Și o ultimă apreciere. ,,La Galeria Angelsback expune pictorița româncă Stela Vesa, arta sa înrudindu-se puternic cu cea a precursorilor săi Matisse și Picasso. Pictorița utilizează o tehnică geometrică, reprezentând diferitele obiecte ca într-o proiecție. Aici suprafețele sunt clar delimitate, atât în ceea ce privește culoarea cât si conturul. Stela Vesa are un stil distinct (aparte) care tinde spre exact, perfecțiune și spre absolut, atât în privința luminii, formei, cât și atunci când este vorba de echilibru și impresia intimă, stabilitatea lăuntrică, este evidentă în pictura ei”. Curth Goedecke, critic de artă, din Suedia.
Acum urmează să vedeți tablourile.