Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Plecînd de la ceea ce se vede pînă acum, un Guvern PNL-PSD ar fi un dezastru

Tot mai multă lume pare convinsă că se va forma un guvern de tip semafor:
Roșu (PSD)
Galben (PNL)
Verde (UDMR).

Surpriza ar constitui-o alierea dintre PSD și PNL, pînă nu demult dușmani publici de moarte. Din punct de vedere etic, o colaborare între PSD și PNL în cadrul unui Guvern afectează mai ales pe liderii PNL. Circulă deja pe Internet un filmuleț care parodiază celebra schiță a lui Caragiale, Telegrame, plin de secvențe în care PNL-iști de frunte precum Florin Cîțu și Rareș Bogdan se jură că-n viața lor PNL nu se va concubina cu PSD, iar Klaus Iohannis scrîșnește din măsele la Ciuma Roșie. Liderii i PSD au atacat și ei PNL. Au făcut-o însă fără prea mare convingere. Spre deosebire de PNL, bazat electoral pe ura față de PSD, PSD și-a bazat politica – și nu de azi, de ieri – pe programul specific. De altfel, dezastrul Guvernării PNL aici și-a avut cauza. În concretizarea excesivă pe anti-PSD la vremea Opoziției. Ajuns la putere, PNL a trebuit să ofere electoratului și altceva decît zbierete isterice împotriva Ciumei Roșii. Dar cum singurul Program al PNL l-a reprezentat Jos PSD!, cînd PSD a ajuns în Opoziție, PNL s-a trezit în loc de program cu un sac plin de slogane inutile. Tocmai pentru că și-au redus viața și activitatea la protestele împotriva PSD, liderii PNL se simt mai stingheriți decît liderii PSD în fața posibilei Coaliții. Electoratul lor fanatic, dar mai ales activiștii cu pretenții de ziariști, mărturisesc mai bine decît liderii PNL descumpănirea la gîndul că trebuie să lingă unde au scuipat. Să lingă nu oricum, ci zdravăn, dat fiind că nu de puține ori au aruncat în PSD și cu rahat. Site-urile TeFeListe, rețelele sociale de Dreapta dau peste margini de bocete, jeluiri, smulgeri de păr, bolboroseli și chiar zbateri spasmodice.

E drept și în rîndurile talibanilor PSD bîntuie disperarea și revolta. Marcel Ciolacu e acuzat de lideri de opinie din presa anti-Iohannis că i-a trădat, ba mai mult c-a trădat PSD-ul, punîndu-l în brațele lui Klaus Iohannis. Și Klaus Iohannis e acuzat de trădare. Din partea Dreaptă. Situația e de-a dreptul hilară dacă ne gîndim că are drept eroi publiciști, ziariști, influenceri. Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis sînt politicieni. Nici Marcel Ciolacu și nici Klaus Iohannis n-au încheiat contracte prenupțiale cu anumiți publiciști în virtutea cărora trebuie să ceară voie acestora ca să facă sau să desfacă o alianță.

Dezbărați de mult (din 1997), după prăbușirea iluziilor despre regimul Constantinescu, de patimi politice, de trăirea faptelor și evenimentelor politice, am abordat și vom aborda alianța PNL-PSD cu maxima detașare cerută profesia de Istoric al clipei.

Am scris în mai multe rînduri de cînd s-a schițat alianța PNL-PSD că un Guvern PNL-PSD-UDMR ar corespunde interesului național al României din acest moment. Da, între cele două partide s-a dus un război crunt, cu maximă agresivitate din partea PNL. În Istoria României alierea a două partide care s-au dușmănit electoral nu e o premieră. Guvernul Liberal al lui Dimitrie Sturdza din 1901 a beneficiat de sprijinul conservatorilor din Opoziție în luarea celor mai drastice măsuri de economii bugetare din Istoria țării. O cerea deficitul bugetar, atît de mare că punea la îndoială independența României. În 1907, Guvernul Liberal a fost sprijinit de Partidul Conservator în măsurile dure de stopare a Răscoalei de la 1907.

Au fost și alianțe ivite din lupta împotriva unui dușman comun care amenința existența ambelor partide. Deși pînă atunci adversare, PNL și PNȚ s-au aliat împotriva PCR după 1945. Din 1992 pînă în 1996, două formațiuni pînă atunci dușmane – CDR și PD – s-au unit în bătălia cu PDSR-ul lui Ion Iliescu. PNL și PSD au constituit în februarie 2011 Uniunea Social Liberală, alianță politică și electorală pentru că PNL și PSD n-ar fi făcut față singure Presiunii uriașe exercitate de forța întruchipată de Președintele Băsescu, PDL, partid de guvernare, Sistem.

Din cîte se vede, în Istoria României există două feluri de alianțe ușor de etichetat ca fiind contranaturii, pentru că aduc alături, la o colaborare, partide și politicieni pînă mai ieri dușmani de moarte în plan politic:

  1. Alianța impusă de o Criză care amenință Statul român.
  2. Alianța impusă de o putere care le amenință existența.

Posibila alianță PSD-PNL face parte din primul tip de alianțe.
Pentru ca o astfel de alianță să se creeze, dar mai ales pentru ca ea să supraviețuiască, trebuie ca liderii celor două partide să fie convinși că interesul național, servit printr-un astfel de concubinaj, merită punerea între paranteze a tot ce desparte cele două formațiuni și mai ales riscul de a fi batjocorite pentru că se pupă în Piață. Interesul național de azi cere formarea unei majorități parlamentare tari, capabile să rezolve cîteva mari probleme care macină România de ceva timp:

  1. O Constituție care n-a fost revizuită din 1991 (Revizuirea din 2003 a vizat admiterea în UE)
  2. O realitate politico-administrativă veche de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și care nu mai corespunde evoluției dinamice a țării și a lumii.
  3. Legile Siguranței Naționale care administrează Serviciile secrete românești sînt din primii ani postdecembriști.
  4. Legile Justiției trebuie bătute în cuie pentru un deceniu de acum încolo, cu păstrarea echilibrului între realitățile românești și exigențele UE.
  5. Reformele drastice reclamate de administrarea banilor de la Uniunea Europeană.

Se aliază cele două partide pînă acum dușmane pentru că doar împreună pot rezolva marile probleme ale României postdecembriste?
Răspunsul trimite la vorbele și faptele expuse public pînă acum de cele două partide.
Nici un lider PSD sau PNL n-a justificat public pînă acum temeinic, convingător, alierea cerută de exigența dramatică a rezolvării unor probleme prin formarea unei majorități confortabile:

  1. Declarațiile liderilor PNL, în frunte cu Florin Cîțu, au creat puternica impresie că PNL se aliază cu PSD, pentru că alierea cu USR e imposibilă. Cu alte cuvinte mă mărit cu tine nu pentru că te iubesc, ci pentru că nu mă pot mărita cu celălalt. S-a creat impresia periculoasă că PNL se aliază cu PSD numai și numai pentru a supraviețui la Putere. Mai mult, liderii PNL, în frunte cu Florin Cîțu, s-au străduit prin așa-zise informații plasate în presă că PNL se aliază cu PSD, pentru că așa a ordonat Iohannis și nu pentru că ei sînt convinși de necesitatea acestei alianțe.
  2. Pe drept cuvînt opinia publică le reamintește liderilor PNL jurămintele anti PSD. Aceștia, în loc să accepte că da, așa a fost, dar interesul național precis, marile probleme ale României îi obligă să treacă peste ura față de PSD, se bîlbîie, dezmint, sau ceea ce e și mai rău apelează la slogane cațavenciene, gen Stabilitatea țării.
  3. Declarațiile liderilor PSD adîncesc și ele cumplita impresie de concubinaj de dragul fripturii. Marcel Ciolacu nu contenește, cu invocarea „țărișoarei”, a ieșirii din Criză, vorbe goale, în locul prezentării precise a problemelor a căror rezolvare cer o majoritate parlamentară zdrobitoare. Ceilalți lideri PSD lasă impresia că abia așteaptă să revină la masa guvernamentală cu fripturi.
  4. Alierea PNL și PSD e un proces extrem de greu. Încheierea lui cu succes, dar mai ales supraviețuirea alianței, cer imaginea de unitate la nivelul celor două partide în privința alierii. Numai o astfel de imagine ar putea contracara campania abilă dusă de USR și de Gruparea lui Ludovic Orban prin presă împotriva unui Guvern PNL- PSD. Care imagine de unitate? În PNL domnește balamucul. Baronii locali, șefi de filială, precum Alexandru Moraru cer public alierea cu USR și nu cu PSD. Mulți baroni locali văd în alierea cu PSD nevoia de a împărți friptura de pe plan local cu baronii PSD. Nici PSD nu e mai breaz la acest capitol. În această perioadă s-ar impune un armistițiu. Care armistițiu? Liderii PSD continuă să atace înverșunați PNL. Marcel Ciolacu pregătește un Program de guvernare bazat pe eternele pomeni electorale de tip PSD. Măsurile populiste propuse de PSD pentru includerea în Programul de Guvernare PNL-PSD sînt în conflict violent nu numai cu Programul PNL, dar și cu Interesul național. România are nevoie de curmarea cheltuielilor nebunești cu pomenile electorale pentru a lăsa loc investițiilor.

Nu pot spune dacă vom avea sau nu Guvern PNL-PSD-UDRM.
Pot spune însă, judecînd după ce se vede, că un astfel de Guvern ar fi o catastrofă pentru România.

Sînt toate datele că e o alianță făcută în pripă, peste noapte, la intervenția lui Klaus Iohannis.
Și ai tot mai mult impresia că silite să încheie un mariaj, cele două partide se zbat pe șest să-l evite.
Desigur, pe șest, ca nu cumva să se supere cel care le-a zis să se căsătorească.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Plecînd de la ceea ce se vede pînă acum, un Guvern PNL-PSD ar fi un dezastru”

  • Buna seara Maestre,
    Va mai aduceti aminte de un recent discurs public al lui Florin Catzu pe care l a facut la sediul organizatia PNL din municipiul Tulcea, unde ca sa citez adresa multumiri organizatiei judetene a PNL ca a scapat Romania de un spion inflitrat la PSD -ul judetean, iar acum ca sa vezi sa vezi orice vot al psd-istilor este bun, indiferent de spion..

  • Si guvernu’ asta ca’ semaforu’ unde-o sa aiba butonu’ de comanda?… Tot in buzunaru’ lu’ Johannis, in pantalonii de golf?… 🙂

  • Ambiţiile sunt mari. Să se umble la Constituţie, parlamentarii să aleagă ei preşedinte vreun baron! Obsesia pesediştilor e din anii Băsescu – Kovesi. Chiar şi Iohannis i-a mai supărat. Li s-a părut bun sistemul pe care tocmai l-a aruncat la gunoi Republica Moldova.

    • Sistemul parlamentar e cel corect, ca dovada ca in lumea civilizata aproape toti au acest sistem (e relativ echivalent si cu monarhia constitutionala). Exceptie Franta unde e tot o ciorba acra cam ca la noi si SUA, care daca n-ar fi franele din constitutie si faptul ca statele componente au prerogative suficiente vs Uniune, ar fi chiar o dictatura, dupa cum incepe sa se vada cu ochiul liber, in ultima vreme sub conducerea „democratilor”! Iar moldovenii au dat-o fix de gard cu schimbarea. Dar deh, cand candidatul evolueaza la impuse, asta a fost rezolvarea, cu binecuvantarea DE si RU. PS Parlamentul este singurul reprezentant coerent al poporului. Presedintele, chiar daca e „ales” direct, nu. Pentru ca e doar unul si e usor de manuit de cine trebuie.

      • in timp ce toti au acest sistem, adica…intre timp ce toti aveau acest sistem,
        de fapt…intre timp,
        el a expirat.
        faptul ca noi am avut pina acum un terci, din cite inteleg,
        nu ne indreptateste sa adoptam un sistem care intre timp si a trait traiul si si a papat potentialul.

        o fi el corect, insa…e si drept?

        Universul e echilibrat prin Sistemul de Balante care cuprinde si dinamicile Cerului, si dinamicile Pamantului, insa si referinta acestora.

        si, oricum, …cui ii pasa daca ceva e corect, dar nu e drept?
        mai intai Drept si abia dupaia el se arata a fi si Corect!

        Prin urmare Pamantul n are decat sa i fie randuit Parlamentului, insa Cerul se cade a fi rinduit Presedintiei.
        …prin urmare treaba Presedintelui e…aducerea la zi si perpetuarea dincolo de generatii a…datinilor, traditiilor si obiceiurilor, iar treaba Parlamentului e…de doua feluri:))), una e sa nu precupeteasca niciun efort in implementarea dinamicilor Artificiale, iar cealalta e sa nu precupeteasca niciun efort in permiterea manifestarilor Naturale.

        io pricep ca e o treaba complexa, sa ajunga pe pozitia Presedintiei un roman capabil sa gradinareasca neamul asta, faza e ca Dumnezeu ii da, neamului, insa nu i baga si n traista:)), deci….mai cautati, poate ca…cine mai stie, ne pricopsim cu un presedinte pe masura potrivita:)),
        insa…la fel de complex e si procesul ds selectie a parlamentarilor potriviti.
        …pe vremuri cei pe care chiar Cerul ii daruisera cu daruri potrivite erau identificati de mici si ulterior sustinuti…pe calea lor, indiferent cum se arata ea a fi la un moment dat…

        daca Parlamentul e populat cu panarame, la un moment dat, iar panaramele aleg tot o panarama pe post de presedinte…povestea neamului se poate finaliza intr un singur mandat, pe vremurile astea:), …e suficient sa ajunga la putere cei care pot justifica orice decizie spunind: e singura varianta…

        astfel singurul sistem politic echilibrat in mod natural este cel…’Prezidential SI Parlamentar’,
        presedintele avand propria echipa pentru gradinarirea datinilor, traditiilor si obiceiurilor, avand pe mana in primul rind Invatamantul si Cultele, Parlamentul avand pe mana…tara.
        deci in timp ce Presedintele are pe mana Neamul, Parlamentul are pe mana Tara.
        …insa se prea poate ca in general sa nu prea se vada diferenta fundamentala dintre astea doua, deci nici putinta ds a vedea…Drept,

        prin urmare disponibil se prea poate sa ramana vazutul…Corect, adica…Pamantul, trupul Tarii, nu si Cerul, adica sufletul ei, caruia ibse maibzice si Neam…:)),
        insa poate ca maibsibt si Drepti prin cetatea asta:)))

      • cine zice ca de ales e intre cele doua, republica parlamentara si republica prezidentiala si …asta e singura solutie?!:)

        uite, io zic ca mai armonioasa e republica in care presedintele se ocupa cu ‘semintele’ iar parlamentul cu ‘fructele’, prin urmare atributiile presedintelui
        momentan cu semintele nu se ocupa nimeni, ce mai rasare inca, rasare din semintele de care au avut grija unii, acu multe generatii in urma…

        cui ii pasa daca o republica parlamentara e mai cu mot decat aia prezidentiala, daca de sufletul neamului se ocupa…nimeni?!

        bine barim ca nu parlamentarii sint cei care vor decide, ci poporul, caz in care …ia sa vedem cum li se poate rupe acestora din inima lor…nevoia de baci, insamantata adinc… :)) :)))

        • incercand sa scoateti din poveste ‘baciul’, pe ‘tronul’ caruia i-au fost aruncate dorinte cu multa vreme n urma, poate chiar mii de ani, sa nu cumva sa se intample cam cum se ntampla cu partidele care…se trezesc abia atunci cind li se arunca tarana peste ele…:)) :))), in cazul asta prin chiar dorinta de a scoate plenar din joc ‘baciul’ sa-l…treziti la…viata!:)))) ar fi chiar tare:)))))

        • io zic ca daca va doriti sa scoateti din joc Presedintia o puteti face doar…noaptea ca hotii, ca oricum altfel…n-ai sa vezi poporul asta renuntand, zambind, la ‘baci’.
          e in adn ul lui, ‘baciul’.
          ar putea fi manipulat ca la carte, …o vreme, pina voteaza, insa…la ce mai e buna schimbarea asta daca ea e facuta manipulind?!, …ca poa sa ramana si asa, tot aia e:)

          daca ‘pozitia’ Presedintelui nu e inteleasa, rostul lui nu e…recunoscut, asta nu inseamna ca ea nu-si are Rost!, ci doar ca unii nu-l vad, …in mometul ala.

  • Poporul ca poporul, se salvează pe persoană fizică, dar cel care dă semne vizibile că vrea să rămână la butoane e Klaus Iohannis. Lui îi pute gura a usturoi, nu mai are nicio căpățână prin cămară, dar ca un Hopa-Mitică se bălăngăne ”mumos”! Și va rămâne în picioare pentru că-l ține în brațe Vestul! (Dacă n-ați văzut ce a spus aseară Ioan Talpeș, la ”Realitatea TV”, ați pierdut mult.)

  • ‘Copiii de la Școala Primară Castleview, din Edinburgh, au participat la ziua „Poartă o fustă la școală” pentru a-și arăta solidaritatea după ce un băiat din Spania a fost exclus din cursuri pentru că purta o fustă, informează Mirror.co.uk.’ ( stiripesurse.ro)

    in baza ‘drepturilor artificiale’ un baiat poate purta chiar dresuri, se poate machia, se poate ruja, ba chiar isi poate schimba si sexul, ..nu mai zic ca poate deveni..chiar orice altceva decat femeie , insa in baza ‘drepturilor artificiale’.

    Artificializarea e …noua moda, fundamentala de data asta.

    • Artificializarea va descaleca si pe taramul vaccinurilor,…daca n a facut o deja:)),
      asta insemnand ca organismului uman i se vor putea, sau poate ca asta deja de poate:), da comenzi… din exteriorul ‘sistemului’.
      Orice vaccin care foloseste alte biblioteci decat cele care se refera la sistemul pe care l vizeaza, care e unic si care in primul rind e o exprimare unitara, in fapt care foloseste alte biblioteci decat cele cuprinse in adn ul sistemului la care se refera este un vaccin care poate fi usor randuit taramului Artificial.
      Retea oricarui vaccin care respecta dinamicile Naturii este un Efect.
      vaccinurile Artificialului sint intotdeauna o Cauza, in relatie cu ‘sistemul’ caruia ii e dedicat.

      Artificialul va pune,…deja o si face, la indoiala dinamicile Naturii, generind….o dinamica capabila,…la limita, sa sunteze Dinamica Anotimpurilor, in fapt mai cu seama… Anotimpul Iarna, …care tradus pe intelesul curent e sinonim cu Moartea.

  • Cîțu, in dec. anul trecut:
    „A venit momentul! A venit momentul să scăpăm România de PSD (…)Trebuie să mergem toți la VOT. Trebuie să curățăm România de PSD (…) Trebuie să-i trimitem pe Ciolacu, Tudose, Grindeanu și restul găștii psd-iste lângă Dragnea!”

    Ioahannis si Ciolacu sunt un fel de ”pesti”, iar PNL si PSD sunt prostituatele aflate sub aripa lor ocrotitoare, dameze de consum care se păruiesc si isi arunca o multime de mizerii, iar asta pentru se produc pe aceeasi strada. Ei bine, la un moment dat, pentru ca ”interesul poarta fesul”, cele doua prostituate primesc ordin de la cei doi ”pesti” sa steargă cu buretele toate mizeriile pe care si- le-au aruncat reciproc, sa facă pace si să se strângă in brate. Stiti cand..? Atunci cand au ocazia sa puna mana pe niste bani buni facand sex in grup. In cazul nostru banii sunt..bugetul de stat al Romaniei..!

    N-au trecut nici doi ani de cand Klaus Iohannis, intaiul fanfaron al natiei , isi bomba pieptul si anunta falos pe toate posturile de televiziune ca el va distruge PSD-ul.
    Iata-l astazi distrugand..PNL-ul, in timp ce se milogeste la PSD sa nu-l suspende si sa faca aliantă cu gasca lui de mafiotii si habarnistii penelisti, care mafioti si si habarnsti penelisti, pana mai ieri, aruncau cu hardaie de scârnă in căpățânele lui Ciolacu si ale celorlalti escroci si mincinosi pesedisti, iar din ”ciuma rosie” si ”M..E PSD” nu-i mai scoteau..!

    Sa ne gandim un pic si la Ciolacu..! Poate il suspectati ca ar fi putut avea ..liber arbitru si demnitate..? Da de unde..! Cum a ”adulmecat” ca-i rost de de faut ”burta mare” cu cascaval bugetar feliat in cardașie cu cu vechii tovarasi de jafuri si devalizarari, penelistii, cum i-au iesit ”alegerile anticipate” din cap..! Se stie doar ca numai..șeptelul e consecvent..! Sobolanimea nu..!
    Oricum, mai toata lumea a priceput de multa vrmeme ca Ciolacu e o drona a Noii Securitati, la fel ca Iohannis, Cîtu, Rares Bogdan, Dâncu, Stanescu, etc, si se stie ca a primit deja ordinul sa-i CONVINGĂ pe pesedisti sa intre in alianta cu PNL si Iohannis..!
    Si nu mira deloc daca vor bate palma din nou cu fostii colegi de USL intru jafuri si alte samavolnicii, penelistii..!
    Nu poate mira la ei nici macar faptul ca desi in ultimii ani Iohannis si ai lui i-au umplut de scârnă si au sters pe jos cu ei, cu pesedistii, precum ar face-o cu niste carpe inepte si inerte , ei, pesedistii sunt deja gata sa-i pupe in dos..!
    Asta e, n-ai ce-i face..! Lichelismul si jigodismul politicianist de inspiratie fanariotă ii caracterizeaza si pe ”patriotii” boschetului cu 3 trandafiri in aceeasi masura ca pe cei iohannisto-limberalo-cîțulisti, si asta inca de cand erau niste bieti vițeluși flamanzi in turma de cornute comuniste si securiste condusa de nea Iliescu (nu i-ar mai muri multi inainte)..!
    De aceea zic, daca totusi Ciolacu si ai lui vor putea surprinde cu ceva, acel ceva va fi doar tupeul de caruțasi bolsevici cu care vor incerca sa explice populimii lor electorale cat de nobil si plin de patriotism înălțător le e gestul de a-i pupa in dos pe Iohannis si pe penelisti, intru ”interesul natiunii” de a fi jefuita si batjocorita din nou de traditionala alianta trans-mafiota postdecembrista PNL+PSD, USL v2.0.
    Aleluia si Vesnica Pomenire (de bine, desigur)..!

    Va puteti imagina ce bucurie va fi pe capul romanilor, incepand din ziua in care propagandele celor doua mafii nationale, PSD si PNL, vor conlucra din nou intru babuinizarea si tembelizarea completa a idiocratiei mitomano-cleptocrate care e Romania iohannist-neosecuristica, ajunsă dupa 7 ani de mandat Iohannis+Noua Securitate o tara ruinata de lichelismul de masa devenit caracteristica nationala, o tara ingropata in saracie, datorii si ignoranță de catre politicianismul jigodisto-fanariot al ”alesilor” ei, o tara in care jafurile banului public si pandemiile au fost transformate in instrumente politice de mentinere la putere, o tara devenita un fel de ”Somalie” europeană, avand o buna parte din populatie (”iobagimea” electorala a celor doua mafii nationale, PNL si PSD) la fel de ”zombie” si paupera ca cea a statului african..!

  • …io zic ca un guvern pnl-psd n ar fi un dezastru, daca doctrina din spatele aliantei ar fi una din astea doua:
    -Artificializarea Romaniei
    -pastrearea Romaniei in dinamici ale Naturii

    oricum altfel…situatia va fi cam asa: una ‘se cere’ iar ei cu totul altceva vor ‘livra’.
    altceva vor livra…poporului:), insa…se stie, politicienii stiu ffff bine ce vrea…poporul: fix ce vor ei:)))))

    nu un guvern oarecare, sau altul, e un dezastru, ci, zic eu, ‘sistemul politic’ pur si simplu a expirat, e bun de aruncat la cosul de gunoi,
    pe motiv de impotenta.

    atunci cind o sa vedem ca partidele rascolesc toata tara pentru a i cauta pe cei mai capabili romani…fabricati pe calapodul doctrinei lor,
    ba chiar pe unii capabili sa le cizeleze doctrina,…mai vorbim si serios, pina atunci…doar privim cum unii isi implinesc propriile dorinte, propriile visuri, pe cîrca poporului, in timp ce toate celelalte sisteme sociale privesc cu mult drag procesul…, chuar daca, nu i asa, ‘sistemul imunitar’ ar trebui sa fie functional, …ma gandesc,…nu generator de boli autoimune…)

    in popor deja se simte despletirea dinamicilor in: naturale si artificiale.
    incet, dar implacabil, in popor se va manifesta si tendinta imbratisarii ori a drepturilor naturale ori a drepturilor artificiale. cauză care va sta la redefinirea ‘sistemului politic’ din temelii.

    spuneati, Maestre, ca unele partide inca n au aflat ca sint…cam moarte. io zic chiar mai mult, cei care misuna prin sistemul politic inca n au aflat ca maretul lor ‘sistem’ e un Incapabil, e un expirat, un Impotent,..deci…cam mort de a binelea.

    in timp ce ‘sistemul politic’ le e mort de a binelea, ‘cetatenii’ ‘sistemului politic’ se cred…pururi vii!:)))

    insa…iar ziceti bine, Maestre, atunci cind spuneti ca partidele se vor trezi abia cind se vad bagate n groapa si…li se mai si arunca tarana pe mormant,

    insa io plusez si zic ca ‘ sistemul politic’ se va trezi abia atunci cind va vedea cu…toti ochii ca un alt sistem, Artificial, il pune la indoiala in asa hal incat…isi propune sa l scoata plenar din joc, cuvtot cu politicienii-oameni.

    cei care populeaza ‘sistemul politic’, azi, pur si simplu nu vad ca ‘sistemul politic’ le moare… de a binelea, in brate…, cu ei cu tot!
    insa orice ar face, orice ar decide sa faca, e de bun – simt sa le uram Succes!,…e singura cale prin care o mai putem ajunge la mal…
    o singura cale, insa doua carari.

    • continuare…

      era o vreme cind paridele formau polii politici
      vremea asta a trecut,
      acum e vremea in care polii formeaza inclusin partidele politice,
      pentru ca polii au devenit Poli, de-a lungul manifestarii tuturor civilizatiilor pe aceasta planeta.

      despre Poli se stie ca sint acestia:
      Natural
      Artificial

      prin urmare iata ca si dorinta celor care visau o dreapta unita, insa si a celor care visau o stanga unita s-a implinit:),
      insa s-a implinit in mod absolut, asa cum se intampla cu orice dorinta…manifestata in mod relativ.

      prin urmare, in curind, pe ecrane va rula filmul
      Artificial VS Natural

      dar…stai!, el deja a inceput:))

      prin urmare ‘sistemul politic’ se va despleti astfel:
      -unii, prin politica, vor ajunge la concluzia ca ‘drepturile naturale’ sint Temelia lor, si astfel se va forma, in sistemul politic, ‘Polul Natural’,
      -iar altii vor ajunge la concluzia ca ‘drepturile artificiale’ se sint Visul…bun de implinit, prin urmare intru implinirea lui vor munci pe branci!:)), acesta fiind ‘Polul Artificial’

      prin urmare toate partidele de pe piata politicavor fi cernute, de voie sau fara de voie, prin doua site:
      printr o sita vor trece doar aiai Naturali,
      iar prin cealalta doar aia Artificiali.

      prin urmare doctrine bune de pus in structura partidelor mai sint doar doua:
      doctrina Artificialului
      doctrina Naturii

      …serviti cu incredere:))))

      • nedespletind dinamicile in componente fundamentale,
        Naturale respectiv Artificiale,
        ce se va intampla e cam asta:
        Naturalul va fi marginalizat, pentru ca despre doctrina Artificialului se stie una si… suficienta,…nu ti mai trebuie:))) :
        e insasi Mandria!,
        caz in care ‘singura solutie’ pe care acesta o va gasi…tot timpul…va fi asta: ‘Artificialul’

        insa daca asta se intampla, atunci e doar pentru ca nimeni n-a…strigat, …prin Creatie, cerand…’dreptul’ la manifestarea dinamicilor Naturale:))),
        caz in care, spre fundamentala deosebire, dinamicile Artificiale vor avea fix atata timp si spatiu disponibil cit…poate duce,
        …asta e faza deloc simpla de implinit, daca ti trece cumva, prin Inima, gandul ca…ia sa ‘chemi’ in ajutor ‘legile Creatiei’:)), caz in care chiar Arbitrul iti va accepta ‘dreptul natural’ de manifestare a dinamicilor Naturii.

        procesul de Artificializare a dinamicilor Civilizatiei a inceput deja, odata cu prima manifestare a Marii Revolutii, a Revolutiei Mondiale, a singurei ‘revolutii plenare’ care se poate manifesta pe o oarecare planeta, chiar si pasta:)),
        si care are ca tinta demolarea temeliilor Naturale si construirea unoa noi, Artificiale.
        doar stati si priviti maretia… Marii Revolutii:)),
        insa…nu mai bine va apucati sa despletiti dinamicile in Naturale si Artificiale?:)))

  • Oricum s-o face viitorul guvern, pentru romanul de rand, chiar si pentru clasa mijlocie, o sa fie tot rau si greu.

  • Frumos articol, ati fost inspirat aseara Maestre. Dar usor utopic.
    Vorbiti de schimbarea Constitutiei Iorgovan. Si nu sunteti primul, se tot vorbeste de asta.
    O capodopera la vremea ei. O capodopera de ipocrizie si lingusire a lui Nea Nelu.
    Dar, uite ca le-a placut si le place si succesorilor. Asa ca o pazesc ca pe butelie pe vremuri.
    Iar pulimea nu se prinde, daca poate zbiera in Piata Victoriei.
    Deci cu asta trebuie rupta pisica, o Constitutie ca lumea. Nici macar nu e nevoie sa fie originala.
    De fapt, daca va uitati, alea ca lumea sunt cam la fel, difera la chestii neesentiale.

  • Prin acest mariaj nefiresc, d. Johannis si-a salvat abil presedintia, PSD-ul avind suficienti parlamentari pentru a initia o suspendare. Celalalt cistigator e d. Citu, care va fi premierul din umbra al unui prim-ministru de mucava. (Asta in cazul in care PNL-ul va asigura prima rotatie.) E lamentabil.

  • Daca ar fi numiti specialisti la conducerea ministerelor tot ar fi un pas inainte. Propunerile de pana acum nu aduc nicio umbra de speranta. Ce sa caute Rares Bodan sau Cristian Busoi in guvern?! Unul e ziarist, altul stomatolog…chiar te lasa cu gura cascata!

  • Asa o fi „guvern PNL-PSD o catastrofa”,dar care guvern nu ar fi? Nimeni nu e de acord cu nimeni,asa ca solutii zero,dar se bate apa in piua peste tot.Daca sunt unii e nenorocire,daca sunt altii e catastrofa, ceilalti sunt de neconceput,iar doar unii dintre ei singuri e dezastru.Totul e o mizerie care are drept cauza lipsa de educatie si civilizatie generala.Dupa fiecare vot la o anumita distanta de timp poporul e invinuit ca nu a votat cu cine trebuia.Toti „specialistii”in nimic indeamna sa votezi cu responsabilitate,care inseamna pe nimeni.

  • In Romania va fi dezastru abia atunci cand nu va mai fi nici un dezastru!

  • Masuri populiste ? Hai sa fim seriosi. Masuri de subzistenta ! PNL-USR au gandit o liberalizare din care au exclus total oamenii.

  • Serios? Cui ii mai pasa de partide si politicieni.Tot scriu si tot intreb acelasi lucru…Noi n-avem politicieni, noi avem oportunisti, recidivisti, provinciali cu ifose de „capitalisti”,ciolanishti din toate punctele de vedere…Astia, toti pusi gramada, nu valoreaza nici cit zero barat…nu conteaza cine-i la guvernare, rezultatele vor fi aceleasi: DEZASTRU PE LINIE. Adevarul nu se mai spune, dimpotriva, in functie de cine-i la putere, situatia e prezentata mai mult sau mai putin abil, in favoarea celor ce administreaza in momentul respectiv. Daca-i iei la scarmanat pe PeNeLishti,dupa mintea „cucelor” gen turcan, alinutza, violetutza, partidu’ lor e cel mai grozav si vai,vai ce mai repara mnealor dezastrul lasat in urma de Peee SeeeDeee….apoi vine PeSeDe si-i acuza pe PeeeNeeeeLeeee ca PeNeLishtii n-au habar de capu’ lor si ca fac praf toate realizarile marete ale PeeSeeDeeeului…Cert e ca-n 31 de ani de la lovitutie, nu se vede nimic construit, se vad ruinele a ceea ce a fost odata o tara in curs de dezvoltare, care, apropos, era mai dezvoltata in’89 decit e hamerica de nord in anu’2021, da’ ma rog…n-ai cui sa spui asta si oricum nu mai conteaza…Ca platitor de taxe nu mai stii daca sa rizi sau sa plingi cind auzi cite realizari marete s-au facut in 31 de ani (s-au distrus de 31 de ani incoace???!!!)… Spuneti mai bine, fara ocolisuri, ca „bruselu” nu-i multumit de Constitutia Romaniei si de aia ne trebuie schimbari si „imbunatatiri”, ca cica nimic nu mai corespunde realitatii…pai intr-o lume in care de 31 de ani incoace, stinga nu stie ce face dreapta, vestu’ nu mai poate de grija estului,ordinele din vest vin in est facute din virfu’ pixului, fara sa se uite vreunul pe harta macar,scoala e facuta zob, sistemul de sanatate se vrea privatizat, asigurarile firmelor din vest nu prea functioneaza inca la noi si trebuie pus picioru’in prag cumva(nu-i e rusine romanului sa refuze sa plateasca asigurare pt toata viata????RUSINE nerusinati romani…nu va e mila de bietu’ vestic ca nu-i ajung trilioanele din shmenuri de astea…), romanii au prea multe case proprietate personala,platesc prea putin la mincare, au vacanta prea lunga, or daca aduce citzu investitorii, n-or sa stea investitorii la cheremu’ dreptului la vacanta al romanului…ala trebuie terminat sau limitat cumva, nu asa????ma rog, lista poate continua mult si bine. Ce inteleg eu din articol e ca trebuie schimbata Constitutia si legile….pai nu asta v-am tot scris ca se urmareste?Sa inteleg ca stiati din ceva surse, sau v-ati prins si dvs din felul cum se exprima ai nostri ilustrii puliticieni ca asta e ce li s-a cerut de catre stapinire????? Ma ingrijoreaza prosteala asta a politicienilor. Daca aveam oameni cu creier neafectat de putere si ingimfare, in astia 31 de ani se puteau construi si imbunatati multe. Iau ca exemplu sistemul de invatamint: s-a vrut ca-n hamerica…cine a fost ministru dupa ’89 a facut o laie in sistem, au distrus tot, scoli profesionale, modul de evaluare al elevilor, programele scolare, manualele le-au facut varrrrrrrrrrrrrrzaaaaaaaaaaaa, varza,teze, examene de admitere, tzandari total, totul.Ce au obtinut???Generatii de analfabeti functional…ce-i si mai ingrijorator e ca in 31 de ani a aparut si-o „specie” noua, de indivizi care n-au frecventat scoala deloc si au ajuns un fel de sefi de trib de temut,bagati in „afaceri” cu de toate…de la prafuri diverse, pina la carne vie…iar puliticienii nostri au marea indrazneala de a veni la TV si a-mi transmite „mesaje” importante referitoare la marile lor realizari…Nici unul dintre indivizii care se cred politicieni azi: herr ciolhanis, ciolos, citzu,orban,hunor,barna, jdrula, ciolacu, dragnea, citi masa pe gheata mai sint, nu-i mai insir pe toti, nici unu’, absolut nici unu’ nu are un plan clar,o viziune clara. Toti merg la plezneala si se screm cum sa multumeasca stapinul vestic.E de-a dreptul scribos sa-i vezi cum ling cururile straine si uita ca au promis romanilor altceva decit ceea ce fac ei si ceea ce se vede. Vreti sa stiti ce vor romanii?De ce nu-i intreaba nimeni?Dar intrebarile sa fie clare, nu pline de cuvinte inselatoare si cu rea vointa din partea celor ce se vor politicieni…Eu nu vreau UDMR in guvern…e un partid creat pe criterii etnice.Asa ceva e inadmisibil. Daca minoritatea udmr-ista crede ca ei sint altceva decit romani, sa plece.Simplu ca buna ziua…sa plece, nu-i tine nimeni cu forta. Dar daca aleg sa ramina aici, apai sa faca bine sa respecte locul si pe cetatenii majoritari. Nu poti tu, o minoritate, sa vrei si chiar sa ai mai multe drepturi decit restul cetatenilor majoritari.Asa ceva e de domeniul cucului, spitalu’ 9. Deci, fara UDMR in guvern, nu are ce cauta acolo. PNL, e un nume, ca si alte partide, multe dintre ele sint doar nume…n-au realizat nimic, dimpotriva au lasat praf si pulbere in urma lor sau au creat haos.Ca au creat haos intentionat ca sa distraga atentia spre altceva decit problemele reale pe care au incercat sa le ascunda de public, sau pur si simplu atita au putut,mai mult de atit inseamna ca li se cere prea mult, deja nu mai conteaza.Si-au dovedit incompetenta pe toate planurile, nu-i prima oara cind au dat cu oistea-n gard…deci ce mai vor????Sta tara intr-un herr si-un citzu????Da’ ce-au facut ei concret ca sa creada ca fara ei crapa Romania????Ce realizari asa grozave,marete au???ZERO PE LINIE.Ei au comenzi vestice, instructiuni din afara cum sa faca si sa dreaga ca sa ne futa vestu’ din toate punctele cardinale posibile…PNL-u’ poate pleca linistit,nu-i simte nimeni lipsa…sa faca un picnic cu mici si-o sirba si sa ma lase-n pace ca sint neglijabili…PSD, e si asta doar un nume.Ciolacu, profitoru’ de serviciu, are mai degraba fata si atitudine de milog, nicidecum de conducator sau politician.Nu-mi place acest individ absolut deloc. Ce sa guverneze asta? Cocina de porci sau asta crede el ca-i Romania…Sa nu uit…nici un politician din prezent nu are vocabular suficient de bine dezvoltat ca sa cistige increderea romanului. O fi fost Nastase, Roman, cum or fi fost ei, dar, de exemplu Nastase ii bate la curu’ gol cind vine vorba de vocabular si mod de gindire. Sa nu-mi fie inteleasa gresit aceasta propozitie referitoare la Nastase, dar incercati sa ascultati cum vorbeste NAstase in interviuri si cum vorbesc restul, inclusiv herr de la care te-ai astepta sa aiba un vocabular elevat ca doar e fost profesor si inspector scolar…Se ridica asta pina la flecu’ de la pantofii lui Nastase????Fugi d’-aci…asa ca nu o mai lungesc, ce avem azi nu e o clasa politica care sa lucreze in interesul Romaniei si al cetateanului roman, avem doar o hoarda de oportunisti, fripturisti, obraznici, nesimtiti, mincinosi,lasi si lipsiti de orice talent si ca organizatori si ca politicieni.Tara asta e pe cele mai incompetente miini si capete…Toti daca pleaca, nu le va simti nimeni lipsa in tara, doar vestul s-ar putea sa-si caute „assets” noi…sau mai bine zis „henchmen” noi…Sa dam pas speculatiilor de orice fel, repet: TOTI SINT O APA SI-UN PAMINT. JALNICE PERSONAJE…Mai bine scrieti de nea Nicu, da’ daca scrieti, faceti-o corect.Sint prea multe prostii scrise si spuse pe seama regimului de dinainte de’89, multe neadevarate chiar…ziceati in articolul de ieri ceva de botezatu…pai papagalu’ asta deabea avea un pic peste 20 de ani in ’89, era prea la inceput de asa zisa „cariera” ca sa inteleaga pe ce lume e. Nu stiu de unde v-a venit informatia ca lumea nu stia de paradele de moda de pe vremea aia,si ca ar fi existat nu stiu ce elita care se intilnea la restaurante si vile de lux….Pai si eu am mers la citeva parade de moda, ultima a fost prin’88 – ’89 la Casa Armatei. Oricine putea sa intre, cumparai bilet si-l vedeai pe botezatu’ cum defila pe acolo.Nici n-a fost plina sala la ultima parada, pt ca lumea prefera sa mearga la film, in Cismigiu, Herastrau, munte, mare…nu-ti pierdeai vremea cu parade de moda decit daca mergeai cu colegii de facultate( ca sa se impresioneze reciproc – fetele pe baieti, si baietii pe fete), altfel…tin minte ca de la parada asta de la Casa Armatei, ne plictisisem de ne luase Gaia si rula Luana undeva pe bulevard…Ne-am dus in grup sa-l vedem si am ris de nu ne puteam abtine de era sa ne dea afara din sala ca-i deranjam pe altii care se uitau transpusi la Raquel si la onomatopeele caraghiose scoase de personajele din film „aiiiiii”, „hu”, „ahhhh” s.a.m.d….Efectele din film erau de-a dreptul penibile, dar toata lumea o admira pe Raquel, asa ca ne-am dus si noi s-o vedem…deci nu stiu ce cacat maninca si botezatu’ asta despre parade de moda de care nu stia lumea, ca eu am fost la mai multe si m-am plictisit la fiecare dintre ele, cum am zis, cumparai bilet si intrai, nu era nici un eveniment „select” sau „pe alese”…au fost parade si la casa de moda de la Victoria, la fel, nimic deosebit…Daca scrieti despre Epoca de Aur, macar sa scrieti ceva adevarat ca de exagerari de orice fel eu m-am saturat…apropos, copiii de „nomenclaturisti” , dadeau examen la facultate ca orice alt copil, ba unii chiar erau exmatriculati daca nu se tineau serios de cursuri, nu le facea nimeni favoruri, faceau armata la fel ca orice alt tinar de atunci, ba stateau si ei la coada la umplut sifoane sau la piine, la coada la oua, ulei si carne, nu-i lasa nimeni sa intre in fata si nu-ti scria nimeni pe frunte”fiu sau fiica de nomenclaturist, eu trec in fata sa cumpar alea 2 kg de carne”…toate exagerarile, de orice fel, nu ajuta pe nimeni, cu nimic…Au fost timpuri cum au fost, nu stiu de ce unora le place sa exagereze aiurea…ca erau si unii aroganti si nesimtiti, da, erau, dar nu trebuia sa fi un fiu sau fiica de nomenclaturist ca sa te porti urit, asta depindea de caracterul fiecaruia in parte…apropos de aprovizionare cu alimente inainte de’89 si conditiile de locuit…imi amintesc de un coleg de facultate al carui tata era”nomenclaturist”…statea intr-un bloc vechi, la ultimul etaj,nimic grozav asa cum le place unora sa exagereze…a avut probleme cu infliltratiile de apa in fiecare primavara, administratia blocului a refuzat sa repare acoperisul.Asa ca toti locatarii de la acel ultim etaj si-au platit reparatia acoperisului ca sa nu le mai curga apa in casa cind se topea zapada sau dadea vreo ploaie zdravana. Mai mult, colegul meu avea in dormitor, in fiecare iarna, pus pe peretetii exteriori niste covoare tesute din lina cumparate de la Vatra Dornei ca sa tempereze frigul din camera lui.In fiecare an aia de la termoficare aveau cite ceva stricat si pina faceau reparatiile de rigoare, statea in frig.nu dura mult sa repare, dar in fiecare an era aceeasi poveste…Avea in bloc, la parter,un pensionar a carui sotie era croitoreasa.Avea multe cliente. Daca cineva reusea sa ia carne, zahar, ulei,oua „pe sub mina” cum se zicea, nea Marin de la parter reusea, nu si tatal”nomenclaturist”al colegului meu…doamna Marin croia si pt vinzatoarele de la Alimentara, asa ca…deci cind povesteste unu’ sau altu’ de intilniri in vile luxoase si restaurante de nu stiu ce fel, eu zic ca e plin de rahatzel, sau daca el a fost in grupul ala de privilegiati, poate ne spune si niste nume sa inteleg si eu mai bine la ce se refera exact…Inainte de ’89 lumea nu era impartita in halul in care e azi…clasa politica de azi e de-a dreptul dezmatata.Inainte de ’89 trebuia sa dai dovada de decenta, erau limite serioase la ce puteai sa faci si ce nu daca te numeai”nomenclaturist”, asa ca sa nu mai manince cacat nici botezatu si nici alti indivizi care bat cimpii cu rea vointa, fie intentionat, fie ca sa-si cistige si ei azi, un moment de atentie…A fost rau?A fost bine? Fata de ce e azi, inainte de’89 a fost incomparabil mai bine din foarte multe puncte de vedere. Un lucru pe care oricine il poate vedea clar si-l poate compara pe perioade, este SCOALA. Va place haosul de azi din sistemul de invatamint?MIE NU. Inainte de’89 SCOALA era SCOALA. Or fara scoala, uite unde s-a ajuns azi. PUNCT.
    PS:
    Tot va plac clasicii…uite ce zicea Sadooveanu: „Toate adevărurile sunt legi, dar nu toate legile sunt adevăruri” si „Pentru a înfrâna trebuie legi. Dar trebuie oameni care să împlinească legile.””Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” — Platon ; „Legile îi strivesc pe cei slabi şi îi cruţă pe cei puternici.” — Iuvenal . Montesquieu – „Legile inutile slăbesc puterea legilor necesare” ; Hugo – „Cel ce deschide o şcoală închide o temniţă.” Vi se pare vreunul dintre aceste citate, potrivit la situatia prezenta? Or timpul se repeta, or oamenii nu-s capabili sa invete nimic din istorie si intelepciunea inaintasilor…Aia e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *