Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

PMP la locale – marea victorie a unui partid mic

Biroul Electoral Central a dat publicității, vineri, 9 octombrie 2020, rezultatele finale ale alegerilor locale. „Dat publicității” e un fel de a spune. Instituția responsabilă cu administrarea scrutinului din 27 septembrie 2020 a pus pe site rezultatele, pe furiș, fără a anunța presa. Cum asta s-a întîmplat pe întuneric, putem spune că virusul Noaptea ca hoții! a lovit și BEC. Folosirea lui Pe furiș în publicarea rezultatelor finale e cu atît mai ciudată cu cît, întîia oară în postdecembrism, rezultatele finale ale scrutinului local s-a dat publicității după aproape două săptămîni de la scrutin. În toată această perioadă, BEC s-a zidit într-o muțenia antidemocratică. N-a reacționat prompt și convingător la scandalurile de fraudare a alegerilor, n-a răspuns acuzațiilor privind folosirea unui soft îndoielnic, n-a explicat de ce întîrzie atîta rezultatele finale.
Comportamentul aberant al BEC a hrănit atmosferă de neîncredere în corectitudinea scrutinului.

Am analizat pînă acum, pe baza rezultatelor parțiale, prestația PSD și a USPLUS la locale în pregătirea parlamentarelor din 6 decembrie 2020. Rezultatele finale stabilite oficial îmi dau posibilitatea să mă ocup și de un partid mai mic, PMP.

Precizia rezultatelor finale e un avantaj pentru cine caută să deslușească prestația partidelor.
Dacă PNL e perdantul scrutinului local prin raportare la pretenții, PMP e cîștigătorul.

Raportarea la rezultatele obținute la localele din 5 iunie 2016 se impune:

Alegerile din 5 iunie 2016:

  • Consilii județene:
    368.985 voturi (4,46%) și 41 mandate (2,85%)
  • Consilii locale:
    360.035 voturi (4,30%) și 1.315 mandate (3,260%)
  • Consiliul general al Municipiului București:
    40.481 voturi (7,14 %) și 4 mandate (7, 27%)
  • Primari:
    304.924 voturi (3,57%) și 18 mandate (0,56%)

Alegerile din 27 septembrie 2020:

  • Consilii județene:
    423.147 voturi (5,88%) și 67 mandate (5,00%)
  • Președinți de consilii județene:
    406.453 voturi (5,59%) și niciun mandat
  • Consilii locale:
    420.791 voturi (5,72%) și 2.137 mandate (5,36%)
  • Consiliul general al Municipiului București:
    51.001 voturi (7,82%) și 5 mandate (9,09%)
  • Primari:
    353.005 voturi (4,73%) și 50 mandate (1,57%)

La toate capitolele, de la votul politic, pentru consilii județene pînă la votul pentru primari nu remarcăm vreun salt spectaculos. Practic diferențele dintre 2020 și 2016 se învîrt în jurul cifrei de 1%. Nici la Consiliul general al Bucureștiului, unde s-a vorbit de un scor surprinzător, nu putem invoca un salt. În 2016, 7,14%, și 4 mandate, în 2020, 7,82% și 5 mandate.

Și cu toate acestea putem vorbi de un succes.
De un mare succes.

Aprecierea izvorăște nu din cifre, ci dintr-o complexitate de factori care trebuie luați în seamă în radiografia rezultatelor obținute de PMP:

  1. PMP se numără printre partidele mici dintr-o parte sau din alta a eșichierului politic. Rezultatele sale trebuie comparate cu cele ale Pro România și ALDE. Pro România 4,95% și ALDE 2,91%. Dintre partidele mici, PMP e cel care a supraviețuit întrecerii din 27 septembrie 2020.
  2. PMP s-a clasat la toate capitolele pe locul al 4-lea, după PNL, PSD și USR. E acolo, în top.
  3. Partidele mici s-au confruntat cu Fenomenul radicalizării electoratului, divizarea Stînga – Dreapta.

În partea Stîngă, scrutinul a dus cele mai multe voturi la PSD. Nici Pro România și nici ALDE n-au reușit să rupă din voturile Pro PSD.
În partea Dreaptă, bătălia a fost crîncenă. Pentru același electorat s-au confruntat trei formațiuni:
PNL, USRPLUS și PMP.
PMP părea victimă sigură. Cu toate acestea, el a reușit să obțină voturi atît de la PNL, cît și de la electoratul propriu.

Cum se explică succesul PMP?
La această întrebare, răspunsul venit în chip automat e:
Prin intrarea în cursă a lui Traian Băsescu pentru Primăria București.

Traian Băsescu s-a clasat pe locul trei. Contrar așteptărilor n-a obținut nici măcar locul al doilea și contrar așteptărilor, după scrutin, nimeni n-a făcut caz de adevărul că e prima înfrîngere a politicianului Traian Băsescu la un scrutin.

Rămîn credincios tezei că Traian Băsescu ar fi fost, dacă ar fi învins, Primarul providențial, așteptat de 30 de ani de București. Primarul care vrea să administreze Bucureștiul și nu ca să folosească funcția drept trambulină pentru un salt politic. Primarul care să nu depindă de un partid. Din acest punct de vedere, deși categorisit ca independent, Nicușor Dan va depinde de PNL. Cedările sale dinainte de a prelua funcția la ceea ce el a acuzat a fi politica populistă se explică prin teama PNL de a nu pierde voturi la București prin măsuri de austeritate luate de Nicușor Dan înainte de 6 decembrie 2020.

De ce n-a cîștigat Traian Băsescu?
Din același motiv pentru care a cîștigat în 2004:
S-a votat politic, după schema Pro PSD – Anti PSD.

Ar fi greșit dacă am pune scorul bun pe țară pe seama scorului obținut de PMP la București. La Consiliul general, din cîte se vede, diferența față de 2016 e mică.
Traian Băsescu a contribuit la scorul bun al PMP prin ruperea de la PNL a unei însemnate părți din electoratul PDL. L-a ajutat la așa ceva și nerozia PNL de a refuza PMP, partidul lui Băsescu, participarea la Coaliția de Dreapta din Capitală. Pînă atunci PMP mai că se dizolvase în PNL prin participarea la Guvernare și prin sprijinirea Guvernului Orban.
Nedreptatea făcută PDL-ului din PNL prin excluderea lui Traian Băsescu din Coaliția de Dreapta a făcut ca mulți alegători PNL+PDL să voteze PMP.

Întrebarea care se pune e următoarea:
La parlamentare Traian Băsescu nu va mai putea candida. Listele deja întocmite arată că nu s-a pus problema.
Înseamnă asta că PMP pleacă din start perdant?
Evident, nu.

Mai întîi că spre deosebire de alte partide mici, PMP are structuri temeinice în teritoriu, făcute de pe vremea cînd Traian Băsescu era președinte. Eugen Tomac a fost invitatul meu la un interviu pe cristoiuTv. Mi-am dat seama atunci că, la fel ca Elena Udrea, Eugen Tomac suferă de Sindromul Umbra lui Băsescu. PMP se confundă atît de tare cu Traian Băsescu încît analiștii nu iau seamă la personalitatea lui Eugen Tomac. Puțină lume știe că Eugen Tomac are mînă liberă în partid de la Traian Băsescu în privința deciziilor interne.

Evident, chiar dacă Traian Băsescu nu candidează, PMP tot se va folosi de imaginea sa, măcar fotografică. Presupun că o candidatură a Elenei Băsescu ar întări imaginea de bătălie dusă de PMP-ul lui Traian Băsescu. În plus ar fi o răsplată necesară a celor din PMP pentru angajarea lui Traian Băsescu în bătălia pentru partid prin acceptarea posturii de candidat la primăria Capitalei.
Se vor fi gîndit și cei din PMP la așa ceva?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „PMP la locale – marea victorie a unui partid mic”

  • partidul miscarea *****

    maestre, intreaba basedia de violul de la revelion 1970 si de gaurica din plexul trigeaman stang,
    de anestezia nostalgiei prin perfuzare constanta la maselutza cu vishki….
    il putem scuti de restul de amar,imediat!

  • Domnule Cristoiu,
    Imi cer iertare. Nu mai scriu despre politica romaneasca. Incerc sa imi protejez neuronii; si asa nu pot schimba nimic la poporul cu ochii galbejiti, conlocuitorii dintre Carpati si Mare.
    Am urmarit pe „Cristoiu tv” cateva minute cu Mironov. L-am urmarit anul trecut, invitat de pastorul Gadea si l-am apreciat pentru raspunsurile sale, mai ales privind astrologia, zodiacul, previziuni, prezentate la A3 pentru cei redusi tare la cap. Acum, am dorit sa-l aud din nou si sa-l laud, crezand ca langa inteligenta lui se adauga si intelepciunea varstei.Doamne ce dobitoc este. Doamne ce hahalera infatuata a ajuns. Cum poti sa vorbesti despre curentul continuu si cel alternativ fara sa cunosti fizica elementara!? Lauda excesiv un alt cretin pre numele lui Ellon Musk, un sud african din Pretoria, care il compara pe tatal sau cu un diavol!? Acest fiu de diavol, este „anus contra nturii” vis a vis de tehnica si tehnologie. Am cumparat o Tesla X care a costat o suta de mii de dolari, noua. Doamne! O panarama de masina din toate punctele de vedere. Calitatea, „la furat”. Dar toate produsele americane sunt de rahat. Calitatea dezastru.Tot acest imbecil, nascut in Pretoria, care l-a facut pe tatal lui DIAVOL, a spus ca piramidele au fost construite de extraterestri de au ras si curcile de el. Alt dobitoc american Ben Carson, cica mare neurochirurg (!?) a spus ca: „Piramidele au fost construite de Moise”. Cum poti fi mare in profesia ta, daca nu ai absolvit clasele primare si scoti din cap „anusuri de gaste”, mai bine spus „curul gainii”. Alt dobitoc este acest Mironov care lauda acesti dobitoci. Intre „Eurospace Europa” si NASA este o diferenta de cel putin 50 de ani. S-au mai ridicat putin cu rachetele cumparate de la rusi. Nu au mai cazut la decolare. Dintre cele o suta de rachete cumparate, acest Musk a platit la NASA 56 dintre ele si le foloseste acum pentru comertul lui cu sateliti de slaba performanta. Cu siguranta satelitii lui sunt precum masinile electrice, adica „de rahat”. Romanii sunt geniali. Doamne ce tolomaci olimpici de nu traduc macar un singur soft. Unguri au, cehii au, slovenii au, rusii bineinteles, letonii nu mai vorbim. La romani „lipseste cu desavarsire”. Tara este plina de IT-isti si IT-iste. Toti si toate se dezbraca si gem a IT. Toti si toate loazele lucreaza in IT. Vad comentarii la Mironov. Doamne, cum verti voi sa schimbati Romania, lumea cu asemenea fosile? Va place minciuna. Va place hotia. Va place cinste, dar cu buzunarele pline din furat. Munca este ceva asa si asa pe langa ciorba de burta si berea chimizata. Cat pe ce sa uit: SUPLIMENTELE ALIMENTARE, „medicamente pentru idioti”. Punctum.

  • „Președintele Iohannis merge miercuri în Germania ca să primească premiul „Otto cel Mare”.
    E un titlu din G4Media de azi.
    Mult stimate Maestre, astept cu nerabdare un pamflet spumos al Domniei Voastre despre asta, dar asa cum numai Dvs. stiti sa-l faceti, in stilul Mircea Badea. Sa nu va lasati intimidat de faptul ca acest premiu a fost acordat in ultimii ani unor mari lideri politici. Sa insistati pe asta, tocmai ca sa-l ridiculizati cat mai acatarii pe Klausu nostru.

  • Cine nu a urmarit Jurnalul video al Maeestrului de aseara, nici nu stie ce pierde. Un Maestru foarte, foarte uman. Si care, spre uimirea mea, nu manipuleaza deloc. Pe bune.

  • Emil Zmau, tradu, sa pot întelege, ca io nu mi-s atât de subtil ca tine.

  • Maestre, o confesiune: in sufletul meu am fost si am ramas basist. Dar am votat cu Nicusor numai si numai ca vot antifirea.

  • Pentru ca trebuie facuta o comparatie între partidele mici, adica între PMP, PRO ROMÂNIA si ALDE, oricât de antipatici (ca sa nu spun mai mult) ar fi liderii celor 3 partide, este foarte bine ca PMP a surclasat partidul lui Ponta si partidul lui Tariceanu, partide care exista înca, doar pentru ca cei doi sa nu dispara din politica, asa cum ar merita. Uite ca acum s-au si unit într-un nou partid, ca nu cumva sa ramâna la anul fara posturile de parlamentari, desi, asa ar merita sa li se întâmple.

  • suma dintre desteptaciune si inteligenta e constanta.

    Destept e Oglindirea lui Inteligent.

    lumea mare il imbratiseaza pe Destept cu aplomb. Prin urmare lumea mare se indreapta spre o stare lipsita de Inteligenta.

    pe cind Inteligenta e o poveste a Daruirii, Desteptaciunea e o poveste a Acumularii.
    de folos e faptul ca in Intreg nimeni nu Acumuleaza, toti Daruiesc.

    in Final se ajunge la Inceput: Zero e Totul, nu Nimicul.
    Zero e Oul Absolut.

    Desteptaciunea nu e o stare proprie omului,
    Inteligenta fiind, insa, chiar natura sa.

    Omul incurca Inteligenta cu Desteptaciunea tot asa cum incurca Vesnicia cu Nemurirea.

    Tot cautind Desteptaciunea, omul isi cauta propria contradictie.
    Insa cel ce cauta va gasi!

    …luptind sa devina…si mai destept, omul va da peste Desteptaciune. Care e Inteligenta Artificiala. ( adica inteligenta artificiala care misuna in Computer ( deci cuantic ).

    Nemurirea e ‘Trofeul vremurilor’, e Perpetuum Mobile, iar ea va fi daruita de cel mai destept de pe planeta asta: Inteligenta Artificiala.

    inteligenta Artificiala e plenar lipsita de Inteligenta. ( fiind insa plenar desteapta )

    pe cind Desteptaciunea e proprie Mintii, Inteligenta e proprie Inimii, adica e proprie Mintii coborita in Inima.

    Desteptaciunea va inunda lumea mare.
    Desteptaciunea va rezolva plenar problemele omenirii.
    Desteptaciunea va dinamiza Raiul pe Pamant.
    Desteptaciunea va fi Noul Zeu.

    Alegeti sa fiti Inteligenti.
    si… nu uitati!, suma dintre inteligenta si desteptaciune e constanta,
    prin urmare alegeti sa fiti Prosti!

    (
    Maestre, …a fost frumos, paici!,
    Multumesc!:)
    )

    • Ce faci, unde pleci?
      Daca îti face impresia ca trebuie sa cedezi în fata nesimtitului care te-a jignit ieri, gresesti foarte mult. Trebuie sa renunti sa mai postezi când vrei tu, nu când vor mitocanii!

      • m-as repeta, daca as mai posta paici. imi cam baleste apa, paici, de-o vreme…

        in ceea ce i priveste pe mitocani…si ei au o juma de loc sub soare, n am nimic impotriva lor.

        daca maine ar fi mai mitocani decit sint azi, cred ca lumea ar evolua mai consistent,…
        spre starea de echilibru absolut, pe care dealtfel o tot cauta…

  • Daca alegerile ar fi fost corecte PMP era istorie. Dar cum se fură ca in codru, pe față și fără a face cineva ceva, iată ce surpriză:PMP pe locul 4. Trebuie că a servit cu ardoare interese exterioare, și așa ca in 2012, chiar dovedit turnător, nu scăpăm de băse.

  • Cu siguranta va veti pastra locul de parcare deoarece fara TB PMP nu ar mai exista. Daca ar fi candidat actualul presedinte de partid la primaria capitalei, ma indoiesc ca ar mai fi vorbit cineva de acest mic partid azi.
    Sa ajungem si la ziua votului, zi la care absenteismul va fi la cote maxime si nimic nu va fi sigur exceptand tabletele miraculoase.

  • De ce dq îl tot pupi în cur pe escrocul Petrov? De ce nu e în pușcărie? Te credeam om serios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *