Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

PNL sau Democrația de la miezul nopții

Poemul 1907, prin care, în 1955, Tudor Arghezi a vrut să-și plătească reabilitarea după excluderea din literatură, din 1950, debutează, prin Cuvîntul înainte, astfel:

„În anii nouă sute șapte,
Ca din senin, în marte, într-o noapte,
S-a ridicat spre cer, din Hodivoaia,
Și din Flămînzi, și Stănilești, văpaia.

Și s-au aprins, de-a latul țării, mii
De lumînări și de făclii,
Ca la un Paște și o Înviere.
Facle, și vipii, și-opaițe stinghere.”

Excelentă dovadă că talentul reușește să dea viață și unei teme de tablă, versurile argheziene conturează puternic imaginea țării trezite peste noapte în plină răscoală. Pentru a sublinia surpriza de proporții care a fost pentru clasa politică de la vremea respectivă izbucnirea Răscoalei, Arghezi scria:
Ca din senin, în marte, într-o noapte.

Marți, 29 martie 2022, seara, clasa politică românească a mers la culcare liniștită că măcar pe plan intern nu se întîmplă nimic deosebit. A doua zi dimineața, clasa politică s-a trezit cu știrea că peste 40 de organizații județene PNL au semnat o scrisoare prin care-i cer lui Florin Cîțu demisia din fruntea PNL.

Comentatorii întîmplării (nu prea mulți, deoarece presa a primit ordin de la Stăpînire să nu facă prea mare caz de lovitura de teatru din PNL și să se ocupe mai departe de intestinul gros al Vladimir Putin) au fost stupefiați de faptul că, după ce, în 2021, instalarea lui Florin Cîțu la șefia PNL prin înlăturarea lui Ludovic Orban a dat peste cap, timp de aproape șase luni, întreaga țară, la șase luni de la Congres, Florin Cîțu e pe cale să fie debarcat din fruntea PNL.

Sînt întrutotul de acord cu aceste observații.
Le-aș adăuga că bramburirea unei întregi țări pentru ca în fruntea PNL să fie Florin Cîțu și nu Ludovic Orban a fost opera exclusivă a lui Klaus Iohannis. Acum, tot Klaus Iohannis, pune la cale bramburirea țării pentru a-l da jos din fruntea PNL pe Florin Cîțu.

Eu însă sînt stupefiat de altceva.
De asemănarea dintre izbucnirea Răscoalei țăranilor din martie 1907 și izbucnirea Răscoalei liberalilor din martie 2022.
Tudor Arghezi avansa imaginea unei țări în cuprinsul căreia, ca din senin, într-o noapte, s-a aprins vîlvătaia Răscoalei țăranilor.
La fel am putea scrie și despre vîlvătaia care a cuprins PNL în noaptea de marți spre miercuri.

Debarcarea lui Ludovic Orban a fost un proces democratic, desfășurat după toate normele unui stat de drept. În ianuarie 2021, cu un an înainte de Congresul PNL, rebelii din PNL, conduși de Rareș Bogdan, și-au făcut publică intenția de a-l schimba pe Ludovic Orban. Au urmat luni de dezbateri pro și contra, de confruntări, luni în care Ludovic Orban s-a apărat și a atacat, iar rebelii și-au exprimat nemulțumirile. Deși, chiar de la început, de partea lui Florin Cîțu au trecut multe organizații județene, totuși nu s-a întîmplat ca în cazul Răscoalei împotriva lui Florin Cîțu. Și anume ca într-o noapte 40 de organizații județene din 41, fără un semnal anterior, fără a se exprima pînă atunci public împotriva lui Florin Cîțu, îi cer debarcarea lui Florin Cîțu. E drept, luîndu-și în serios poziția de șef al unui partid de Dreapta, Florin Cîțu a criticat derapajele PSD-iste ale Guvernului condus de Nicolae Ciucă. A făcut asta de luni întregi. N-a întreprins nimic practic împotriva premierului Nicolae Ciucă, deși acesta, membru PNL, premier din partea PNL, e subordonat președintelui PNL, Florin Cîțu. Florin Cîțu s-a mulțumit doar să bombăne. Bombănelile sale n-au stîrnit reacția critică a nici unui lider PNL. Și atunci de unde și pînă unde decizia a 40 de organizații de a-l înlocui pe Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă?

Ce s-a întîmplat în noaptea de 29 spre 30 martie 2022?
Li s-a arătat în vis celor 40 de lideri județeni Iisus, zicîndu-le Treziți-vă, îmbrăcați-vă, mergeți la sediu și semnați scrisoarea împotriva lui Florin Cîțu?

Dar nu numai atît.
Vineri, 1 aprilie 2022, răsculații au convocat Biroul Executiv al PNL.
Biroul a decis în unanimitate convocarea Consiliului Național pentru duminică, 3 aprilie 2022. Consiliul Național e convocat pentru a decide ținerea Congresului Extraordinar pe 10 aprilie 2022. Bietul Florin Cîțu, deși încă președinte, n-a putut zice nici măcar miau împotriva răsculaților. S-a mulțumit să convoace și el un Birou Executiv pentru sîmbătă, 2 aprilie 2022.

Sînt curios dacă va veni cineva.
Florin Cîțu n-a demisionat, n-a fost arestat preventiv și nici n-a murit.
Cu toate acestea, desemnarea lui Nicolae Ciucă e pe repede înainte. Scrisoarea a apărut pe 30 martie 2020. Congresul de alegere a lui Nicolae Ciucă va avea loc pe 10 aprilie 2022. La 12 zile după ce liderii PNL au avut, într-o noapte, revelația că Nicolae Ciucă trebuie să fie președintele PNL.

Indiscutabil, după cum merg lucrurile, în nici două săptămîni Florin Cîțu va fi înlocuit cu Nicolae Ciucă.
Fără o minimă dezbatere, fără o minimă controversă.
Totul pe repede înainte!
În ce țară democratică din lume, președintele unui partid de guvernămînt e dat jos peste noapte și înlocuit, tot peste noapte, cu altcineva?

Mult timp, Sistemul a dictat scenei politice respectînd aparențele.
În cazul șefiei PNL, Sistemul nu mai catadicsește nici să respecte aparențele.
Dictează pur și simplu.
Dictează brutal, ostentativ.
Să știe babuinii de români cine le sînt Stăpînii!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „PNL sau Democrația de la miezul nopții”

  • Dacă se întâmplă așa și pe plan social și pe plan economic cu România, ne vom trezi într-o buna zi , ca nu mai are cine munci și unde munci și nici cu ce se poate întreține o familie modesta, obișnuită de români, pentru ca deja o parte din cetățenii României și-a pierdut locul de munca și speranța de a mai câștiga unul în urma pandemiei !

  • Este un plan pus la punct din timp, doar că data a fost decalată. Schimbarea a fost orchestrată chiar de către președinte. Principalul argument a fost evoluția geopolitică. Un alt argument a fost faptul că actuala coaliție trebuie să funcționeze obligatoriu și după anul 2024, iar Câțu, prin atacurile sale iresponsabile, o poate distruge. O soartă asemănătoare urmează să o aibă orice lider politic din alianță care nu a înțeles mesajul… dosarele și vulnerabilitate fiecăruia sunt pregătite. Așa cum spuneam, până la summit-ul de săptămână trecută de la Bruxelles, congresul de mazilirea a lui Câțu era stabilit în vară, pe 12 iunie. Premierul și câțiva europarlamentari, unul dintre ei reușind între timp să recâștige încrederea oarbă pe care o avea președintele în el în anii trecuți, l au convins pe președinte că debarcarea lui Câțu trebuie făcută cât mai repede. Trebuie adăugat și ” sfatul” transmis de către americani.. că România trebuie să rămână stabilă și Ciucă este varianta ideală. Au fost pornite rotițele sistemului și… Gata!

  • Domnule Ion Cristoiu,
    Asa cum vad lucrurile azi,detasat,fara patima,orgolii sau un interes chestiunea e mult mai simpla.
    Sigur”sistemul” iohannis care a schimbat vreo 7-8 prim ministri adica treaba se stricase de mult in „sistem”
    Mult mai rau decat schimbarea guvernelor este altceva
    In cei 7 ani si ceva de cand iohannis e presedinte datoria Publica a Romaniei s-a dublat cel putin.Estimez datoria Reala undeva la 150 Miliarde Euro
    Acum Romania este in faliment,urmeaza sa intre in incetare de plati iar cei care au facut asta sunt fosta gasca de securisti care lucrau in sie-comert exterior-personajele sunt cunoscute
    citu probabil s-a dus in america sa-si intrebe stapanii ce e de facut si astia l-au expediat cu „rezolutia”-pe cont propriu
    Asadar aici nu e vorba doar de pnl-psd-udmr-usr-aur ca sa „pomenesc” toate „jucariile” sistemului(oricum vis a vis de ultimii 5 ani sa spunem aceste partide sunt golite de vreun continut ideologic),problema este ca statul e falit,are un aparat bugetar supradimensionat iar „sistemul” exact ca o vulpe care si-a prins piciorul in capcana va trebui sa inceapa sa se autodevoreze
    Economic vorbind cred ca este momentul ca Dumneavoastra Jurnalistii sa puneti niste intrebari „cuplului” isarescu-vasilescu de la bnr.
    Acesti doi omuletzi se vaitau ca dupa default-ul din 1981 al Romaniei aceasta nu s-a mai putut imprumuta dupa pietele externe timp de 15 ani.
    Acum datoria oficiala e 135 miliarde euro,cu deficitul de cont curent probabil spre 150 miliarde Euro
    De asemenea Dumneavoastra Presa ar trebui sa-l intrebati pe „marele general ciuca” cum a facut un buget de vreo 500 miliarde lei din care doar 200 miliarde sunt incasari iar restul e reprezentat de imprumuturi si deficit.
    Asta vis a vis de „sistem”
    Dupa umila mea parere,strict doar pe cifre,”minunea” cu falimentul/default/incetare de plati/incapacitate de plata a Romaniei se intampla in Aprilie-Mai.In acest an bineinteles adica 2022.
    Cu Stima

  • Urgența poate fi următoarea: Iohannis, șef NATO; în România, alegeri prezidențiale anticipate. Șeful PNL trebuie să fie candidat, dar acesta nu trebuie să fie Cîțu.
    Foarte bine, decît Cîțu, președinte, mai bine oricare altul. Dar gândul că Iohannis poate ajunge șeful celei mai importante coaliții militare de pe Terra îmi aduce coșmaruri. Poate chiar vine Apocalipsa.

  • „Ca din senin, în marte, într-o noapte.”
    A fost atunci unul , Fischer care a determinat vapaia . Cum l-o fi chemand pe urmasul lui de astazi ?

  • Domnule Cristoiu v-am mai scris la articolele de anul trecut exact ce stiati si dvs , ba ati si scris si ati dat interviuri pe tema ciztu,ciuca,ciolhanis,s.a.m.d.. Diferenta e ca dvs vedeti lucrurile din perspectiva romaneasca, astia care sintem aiurea in lume vedem ce se intimpla in Romania prin prisma experientei acumulate pe coclaurile astea pe unde ne ducem zilele.Citzu a fost omu’ potrivit la timpu’ potrivit…stil amerolac…esti promovat intr-o functie unde nu stapinesti nimic din ceea ce trebuie sa faci, dar impingi pe altii sa faca lucrurile de care au nevoie maharii care te-au pus in functie. Adica: dai oameni afara, schimbi structura organizatorica,inventezi posturi acolo unde nu-i nevoie, reduci salarii,pensii,asigurari medicale, semnezi contracte cu diverse companii care nici n-ar trebui sa fie in business dar sint rude, prieteni, ce-or fi ei,intre ei, iar un citzu e idiotu’ util. Citu a tot batut apa in piua cu „investitii” si chiar a semnat ceva,nu se stie ce.Ar fi frumos daca un jurnalist de investigatii ar da atentie la ce documente referitoare la investitii a semnat nea ciztu in ultimul an de zile, in special ultimele 6 luni.In functie de ce-a semnat, sau pe cine a impins de la spate sa semneze in numele Romaniei, o sa va dati seama ca „shelf life”-u lui a expirat, e timpul sa puna pe altul ca sa se piarda vizibilitatea mishculatiilor facute.Asa functioneaza vestul…salbatic. Acum e normal sa-l vrea toti pe Ciuca, zimbitoru’ ciuca, bunul, sufletistul, hotaritul, ce mai, din „jeneral” cu probleme de silabisire, e salvator…ca-n Afganistan, sua pe unde pretinde el ca s-a lutat din greu…Cred ca ciolhanis a pus ochii pe-un post la „brusel” sau chiar NATI, dar ciolhanis nu intelege ca termenul lui s eapropie de expirare si deja le-a pus pe tava miliarde pt rachete patroot si ce cacat a mai cumparat in numele „apararii”…dar intre ciolhanis si ciztu diferenta e de inaltzime, la virsta par amindoi la fel…ca niste copii de grupa mica.Deci si ciolhanis isi va primi papara chiar daca a pus ochii pe alt scaun…nu-i convine ca presedinte pt cas-a ajuns la situatia stiuta: Ucraina si Rusia. Anul trecut probabil ca stia ceva de asta si de acolo panica pe care multi au interpretat-o altfel…atunci s-a pus pe facut pace cu PeeSeeDee si cu cine s-a mai inteles el. Ce nu pricepe de fel e ca daca o sa ajunga alt shmecherash roman la NATO, sansele cele mai bune le are ciuca.E perfect pt ei…e tipul de om care place tuturor „yes sir” e ce vrea orice strain sa auda…CV-ul lui e facut demult ca sa se laude singur mai mult, dar acum vine la indemina…s-a luptat cu cozonacii prin desert, a ajuns”jeneral”, acum e prim ministru…are calea pietruita spre locul unde e geoana acum, sau mai sus…intelegeti ca astia care ajung in functii mari, nu-s neaparat si buni pe postul ala, ba cam toti n-au nici pe mama pregatirii ca sa ocupe astfel de posturi…sint pusi acolo sa execute ce li se transmite. Uitati-va peste tot, inclusiv la ala de la OMS, cum masa-l cheama, Gebridos, Gebredos, masa pe gheata…daca si ala stie de mama capului lui, nu stiu ce sa zic…asa se fac lucrurile „pas cu pas” prin vest, doar ca acum au ajuns sa nu mai aiba alte trucuri pe mineca, le-au cam epuizat si-a devenit vizibila mascarada asta a posturilor…a, era sa uit…sa vedeti daca nu face basescu vreun infart, cum o sa-i ia cite unu’,pe aia pe care nu-i place el, sau ca sa se distreze cu unii, nimic personal, doar distractie pt el, si o sa-i faca terci chiar inainte sa poata fi numiti pe vreun post …exact cum a facut cu geoana, sa vedeti ce le face la astia de acu’…ciolhanis e terminat, si-au atins scopul cu el, tipu’ a devenit „liability”…la fel si citzu…V-as mai scrie, da’ cred ca e destul de clar…Va doresc o zi frumoasa.La mine aici e Soare…pacat ca nu e Soarele de acasa…Aia e.

  • Mister CRISTOIU, caraterul infect al clasei politice din Romania a fost la fel si in perioada antebelica, interbelica si postbelica. Ce asteptari vrei sa ai de la astfel de caractere ale zilelor noastre!!!???. Daca suntem prosti ca natie bine ne fac. Am un mesaj pentru politicienii romani: stimabililor, tot inainte, suntem prea prosti ca sa luam atitudine impotriva voastra!

  • Domnu’ Cristoiu,

    Aceasta „revelatie” din miezu’ noptii explica vizita lu’ Cutu’ in SUA.

    Cucu’ s-a dus sa-i convinga pe americani sa-l pastreze in functie, dar s-a dus degeaba fiindca americanii au vandut intre timp Romanica francezilor si nemtilor, asa ca friptura romaneasca se-mparte de-acuma exclusiv de la Bruselles. UE si USA au batut palma pe chestiunile majore, restu’ sunt doar amanunte de care se ocupa UE.

    Johannis e doar chelneru’ de serviciu care-i serveste pe „partenerii strategici” la orice masa e trimis sa i-a comanda.

    Si cum in momentu’ de fata prin Europa bate tare vantu’ social-democrat, PNL-ul e irelevant fie ca-i presedinte Cutu’ ori Putu’. Puterea e acum in mainile PSD-ului si nu m-as mira ca cel care a cerut capu’ lu’ Cutu’ fix acuma sa fie chiar Ciolacu’.

    Iar motivu’ real o sa-l aflam cat de curand din „evenimentele” care vor urma, ca doar nu ni se explica noua, prostilor, ce „surprize” ne mai pregatesc in culise Zeii cei mari…!

  • Babuinul sef este Johannis, un cretinoid….cum sa dai jos pe Orban ca sa il pui pe Citu, ca apoi dupa 3 luni sa il dai jos pe Citu?…ce politica e asta?….Johannis, cel mai sinistru idiot din politica romaneasca din ultimii 32 de ani…o putoare si la propriu si la figurat….PNL un partid de babuini….

  • Buna ziua domnule Cristoiu si stimati cititori ai acestui articol,
    Ma bucur sa constat ca Rezistenta la Cultura este prezenta aici. Numai astfel putem schimba lucrurile si ne putem indrepta spre o societate mai normala. Cultura a adus numai idei care ne-au indreptat spre situatia dezastruoasa in care suntem.

  • ’12 zile’ deja e o perioada expirata, pentru ca a fost folosita, iata.
    neavand de ales si trebuind sa se dezvolte in stil fibonacci, perioada va deveni cam 7 zile, …dupaia cam 5, …dupaia cam 3 zile.

    caz in care schimbarea unui presedinte de partid,
    in mod democratic, evident,
    facandu-se in 3 zile,
    va putea fi asimilata cu o minune! :))

    moment in care pesemne ca politica va fi declarata ‘facatoare de minuni’, deci…suficient de sfanta pentru a putea fi trecuta la calindar cu cruce rosie, spre singura bucurie a poporului care astfel mai sarbatoreste si el ceva…

    • si ‘matematica’ face minuni,
      insa folosirea ‘matematicii’ in ecuatia de miscare a unui stat e doar samanta care, atunci cind se va face mare, va arata asa: Matematica, devenita ecuatie de miscare.
      tocmai de-asta Inteligenta Artificiala, in fapt Matematica ( desavarsirea matematicii ), devenita ecuatie de miscare a Civilizatiei, va fi Noul Zeu, …pentru ca asta s-a insamantat :))

  • Iohannis a distrus PNL.
    Ciucă de ce acceptă?
    *
    „Nedușii la biserici n-au înțeles nimica.
    Doctrina liberală născută la Florica
    e-o sfîntă-nvățătură de luminat boier
    nu pentr-un besencizme cu epoleți de fier”.
    Mircea Dinescu

  • Incet, incet scapam de grija ca trebuie sa mai votam. PNL se uneste cu PSD, presedintele Romaniei se desemneaza de aliati, se stabileste ca trebuie sa mai existe 20% opozitie de forma, se vinde tot ce are Romania, ne supunem identificarii electronice, vor mai exista catva antivaccinisti, antiputinusti, antiincalzire globala, dar totul merge dupa cum se stabileste. Totusi unde mai sunt adevaratii liberali, adevarati PSDisti?

  • Rusia si India urmaresc gandurile lui Cristoiu?!Eu sunt convins 100% ca DA.
    https://youtu.be/UQYd1SFrcf0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *