Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Podiumul de premiere, un vis pentru sportivii olimpici  

Toți copiii care fac sport visează să ajungă pe podiumul de premiere. Acolo, pe cele trei trepte, sunt locurile de onoare. Acolo ajung doar cei mai buni.
La rândul lor, sportivii se antrenează, fac sacrificii. Familiile lor, cluburile lor, federațiile pe care le reprezintă. Bani, cantonamente departe de cei dragi. Pentru un simplu vis. Visul podiumului de premiere.
El a apărut pentru prima data la olimpiadele de iarnă în 1932.

A treia ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfăşurat între zilele de 4 şi 13 februarie 1932, în oraşul american Lake Placid. A fost prima ediţie a JO de iarnă desfăşurată pe continentul nord american.

Situată în nord-estul statului New York, în vecinătatea Canadei, Lake Placid era o aşezare izolată şi lipsită de faima staţiunilor europene, motiv pentru care alegerea făcută de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) de a o desemna gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 1932 a surprins lumea sportului.

La momentul evenimentului sportiv, Lake Placid număra mai puţin de 4.000 de locuitori. Dificultăţile financiare cauzate de Marea criză economică din anii 1929-1933 l-au determinat pe Godfrey Dewey, preşedintele comitetului organizatoric, să doneze o parcelă din pământul deţinut pentru construcţia pistei de bob.

Fiind amplasată într-o depresiune a Munţilor Apalaşi, la o altitudine de doar 568 metri, staţiunea Lake Placid a atras un număr mai mic de sportivi decât ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice de iarnă, din cauza distanţei mari şi, implicit, a costurilor de transport.

Deschiderea oficială a celei de-a III-a Olimpiade de iarnă a fost făcută de Franklin Delano Roosevelt, la vremea aceea guvernatorul statului New York.
La Jocurile Olimpice de iarnă din anul 1932 s-au înregistrat mai multe premiere. A fost introdus podiumul pentru ceremonia de decernare a medaliilor obţinute de primii trei clasaţi, la sfârşitul fiecărei probe. Prima femeie portdrapel la ceremonia de deschidere a fost britanica Mollie Phillips. Femeile au putut să concureze la proba de patinaj viteză, însă întrecerea a avut doar un statut demonstrativ. Pentru prima dată, concursurile de patinaj artistic şi cel de hochei s-au desfăşurat într-o arenă acoperită.

Proba de bob 4 persoane s-a desfăşurat la două zile după ceremonia de închidere a Jocurilor, temperaturile crescute dând peste cap programarea iniţială.
Au fost prezenţi 252 de sportivi în competiţie, dintre care 21 de femei, care au reprezentat 17 ţări şi s-au întrecut la patru sporturi: bob, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), schi (nordic, sărituri, fond, combinată nordică). S-au acordat medalii la 14 întreceri.

Eroul Jocurilor Olimpice de la Lake Placid poate fi considerat americanul Edward Eagan, care, la 44 de ani, a câştigat medalia de aur la bob 4 persoane, după ce, cu 12 ani în urmă, devenise campion olimpic de box (categoria semigrea) la Jocurile Olimpice de vară de la Anvers.

La rândul său, americanul J. Hubert Stevens a obţinut două medalii de aur şi una de bronz la întrecerile de bob. Un al treilea american, Irvin Jaffe, a câştigat de două ori aurul olimpic la patinaj viteză, performanţă reuşită şi de compatriotul său Jack Shea, notează site-ul CIO.
Patinatoarea norvegiană Sonja Henie a câştigat pentru a doua oară titlul de campioană olimpică în proba feminină de patinaj artistic.
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: SUA (12 medalii, din care 6 de aur); Norvegia (10 medalii, din care 3 de aur); Canada (7 medalii, dintre care una de aur.

România a participat cu şase sportivi, numai bărbaţi, obţinând patru puncte (locul 10). Echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Alexandru Papană şi Dumitru Hubert, a ocupat locul al patrulea, palmaresul ţării noastre fiind completat de locul 6 la bob-4 (Alexandru Papană, Dumitru Hubert, Alexandru Ionescu, Ulise Petrescu).

*

În China continuă în ritm susținut pregătirile pentru evenimentul de luna viitoare. Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), s-a întâlnit  on-line, cu toate părțile implicate în organizarea JO Beijing 2022 – reprezentanți ai Comitetelor Naționale Olimpice care urmează să participe la Jocuri, precum și ai unor federații internaționale ale sporturilor de iarnă.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a fost reprezentat de președintele COSR Mihai Covaliu, secretarul general George Boroi și secretarul general adjunct Florin Mișcă, șeful de misiune al Echipei României la Beijing 2022.
Cu această ocazie președintele CIO a transmis mesajul său dinaintea începerii Jocurilor, cu referire la situația pandemică.

Echipa CIO de suport, din care o parte se află deja în China, a răspuns tuturor întrebărilor. Accentul a fost pus pe necesitatea respectării cu strictețe a măsurilor sanitare și a procedurilor stabilite de comun acord cu autoritățile chineze.

Doi dintre membrii echipei CIO, respectiv Christophe Dubi, care este director executiv CIO pentru Jocuri Olimpice, și Pierre Ducray, șeful echipei medicale CIO, au ajuns la Beijing  având oportunitatea să testeze la prima mână procedurile de intrare în China, în condiții identice cu cele care vor fi valabile pentru Jocurile Olimpice. Primele impresii au fost excelente, cei doi oficialii declarându-se mulțumiți de eficiența și rapiditatea cu care se efectuează procedurile.

Cu alte cuvinte, sunt șanse mari ca totul să se desfășoare normal. Asta cu toate știrile alarmiste care nu mai contenesc să vină de pretutindeni.
Să fim optimiști și să ținem pumnii organizatorilor și sportivilor.

*

În calitate de gazetar sportiv, o mare plăcere a fost fiecare deplasare la Izvorani. Acolo unde se pregătesc sportivii români.  Departe de agitația, de poluare, de marile probleme din București, intrai în mijlocul naturii superbe. La Izvorani este un loc de vis. Acum, acolo sunt antrenamentelor altor performeri. Lotul Național de înot al  Republicii Moldova se află în pregătire la Complexul Olimpic „Sydney” 2000 din Izvorani.

Sportivii și antrenorii  au fost astăzi încurajați de președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu, campion olimpic, mondial și european la sabie, și de secretarul general COSR George Boroi.

Sportul are rolul de promovare a identității naționale românești și este  un element esențial în cultivarea valorilor comune, a dialogului și în eliminarea barierelor culturale. Președintele COSR le-a reamintit sportivilor și tehnicienilor legătura strânsă deja existentă între forurile olimpice din România și Republica Moldova.

„Sunt deja de notorietate proiectele de pregătire sportivă, stagiile de pregătire comună de la Complexul Olimpic din Izvorani de la lupte, judo, scrimă, înot.  Sunt sigur că vă simțiți aici ca acasă și vă doresc mult succes în atingerea obiectivelor pe care vi le-ați propus pentru acest ciclu olimpic!” le-a transmis Mihai Covaliu.

Printre sportivii care se pregătesc deja la Izvorani sunt: Anastasia Basisto, semifinalistă la CE de seniori 2021; Denis  Șveț,  semifinalist la CE de juniori 2021 ; Pavel Vorona Pavel, campion național de juniori ;  Xenia  Brînză, campioană națională de juniori.
În virtutea Protocolului de Colaborare și alte loturi naționale din Republica Moldova vor efectua stagii de pregătire la Complexul Olimpic „Sydney” 2000 din Izvorani.

Afară este vânt înghețat. Măcar nu ninge. Nici nu îți prea vine să ieși din casă. Mă gândesc nostalgic la zilele însorite din zona de pregătire a sportivilor. Scriu și mă întreb: Când voi mai putea oare să ajung din nou la Izvorani?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *