Ori de cîte ori ajung la o librărie din Franța sînt suprins de multele cărți despre politica actuală a țării. FNAC-ul, de exemplu, a înființat un stand special cu astfel de cărți. În marea lor majoritate sînt scrise de politicieni sau despre politicieni. Data trecută am văzut la Nisa cărți despre Gilets Jaunes, dar și despre nevasta lui Macron, practic Bunica insului cu pricina. Nu puțini sînt politicienii care-și publică memoriile, deși sînt în continuare prezenți în spațiul public și n-au murit încă. Fie și la o simplă ochire am descoperit titluri precum: Ava Djamshidi, Schuck Nathalie – Madame la Présidente. Le vrai pouvoir de Brigitte Macron, (Adevărata putere a lui Brigitte Macron); Fabienne Cassagne – Brigitte Macron, la confidente (Brigitte Macron, confidenta); Caroline Derrien, Candice Nedelec – Les Macron.
Despre Macron nici nu mai vorbesc. Volumele dedicate lui se întind deja pe lungimea unui raft. Numărate, se strîng nu mai puțin de 40 de cărți. Și nu despre starleta Emmanuel Macron, ci despre politicianul Emmanuel Macron.
Titlurile cîtorva din cărți sînt semnificative pentru abordarea personajului ca om politic, deținător și înfăptuitor de program social- politic și economic:
Michel Pinçon – Le président des ultra-riches (Președintele ultra-bogaților); François-Xavier Bourmaud – Emmanuel Macron, le banquier qui voulait être roi (Emmanuel Macron, bancherul care a vrut să fie rege); Marc Endeweld – Lʼambigu Monsieur Macron (Ambiguul domn Macron); Brice Couturier – Macron, un président philosophe (Macron – un președinte filosof).
Multe lucrări se ocupă cu marșul său spre victorie:
Guillaume Larrivé – Le coup dʼétat Macron (Lovitura de stat Macron); Soazig Quéméner et Alexandre Duyck – Lʼirrésistible Ascension dʼEmmanuel Macron (Irezistibila ascensiune a lui Emmanuel Macron).
Sînt desigur și lucrări critice, unele de a dreptul pamfletare: Radu Portocală: Le vague tonitruant (tradusă de editura Mediafax sub titlul Emmanuel Macron sau Golul răsunător); Thierry Van de Leur – Macron, un destin machiavélique gravé dans Paris (Macron – un destin machiavelic gravat în Paris); Julien Aubert – Emmanuel, le Faux Prophète (Emmanuel, Falsul Profet).
Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul de 10 ani. Cu toate acestea despre el n-a apărut pînă acum nici o carte. N-a apărut o carte nici măcar despre Răvășitoarea, deși dacă ar avea poze s-ar bucura de succes.
Dacă în Franța se tipăresc cărți cu și despre politicieni înseamnă că se vînd.
De ce se vînd?
Pentru că există în Franța un interes față de politician ca politician și nu ca starletă. Cărțile despre politicieni încearcă să-i așeze pe scena țării și a lumii, să-i fixeze politico-ideologic. Asta deoarece în Franța politicianul e și altceva decît starletă; e purtătorul unui mesaj, practicianul unui program. Cărțile le iscodesc mesajele, le dezbat viziunea asupra lumii. Atît cele semnate de politicieni, cît și cele despre politicieni. La noi cu rare excepții și acelea date de politicieni trași pe linie moartă, n-am văzut pînă acum, în trei decenii de postdecembrism, cărți cu sau despre politicieni în viață. Fără îndoială, principala cauză stă în felul aparte în care românii înțeleg politica. Fie ca un domeniu străin totalmente de viața omului de rînd, fie ca un spațiu al starletelor. Nu trebuie să trecem însă peste nenorocirea definitorie pentru politica noastră postdecembristă. Cu mici excepții – Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Adrian Năstase – politicienii noștri n-au viziune proprie asupra lumii, nu și-au consacrat viața transpunerii în viață a unui program și cu atît mai puțin atingerii unui ideal. Ați văzut la lucru un instalator de chiuvete? Dacă da, ați dibuit în șurubăreala lui vreo concepție despre lume și viață? Vi s-a părut o clipă că transpune în practică vreun program despre chiuvete?
Firește că nu.
Un instalator e un muncitor manual. Poate fi mai bun sau mai rău în instalarea chiuvetei, poate fi mai amabil decît cel cu gunoiul. Nu poate fi însă un om cu viziune. Treaba lui e să miște mîinile precis și rapid, nu să gîndească la rolul chiuvetelor în ansamblul băii. Politicienii noștri, chiar și – dacă nu mai ales – cei care conduc partide, sînt în viața țării ceea ce sînt instalatorii în baie. Niște meșteșugari. Buni sau răi, dar meșteșugari. Cum ar fi să scrii o carte despre Liviu Dragnea? Sau despre Raluca Turcan? Ce-ar putea scrie despre ceea ce face el ca șef de partid și ca premier, Marcel Ciolacu? S-ar putea contrazice acest scepticism prin invocarea lui Klaus Iohannis. N-a scris Klaus Iohannis Pas cu pas? N-a semnat el un volum despre Uniunea Europeană? Sigur c-a scris. Sigur c-a semnat. Numai că acestea nu sînt cărți despre o concepție politică, despre o viziune a lui Klaus Iohannis despre lume și viață. Sînt cărți ale unui ins mărunt, al cărui orizont nu trece dincolo de ușa mașinii, deschisă cu temenele de ofițerul SPP. Din Pas cu pas, broșură strict electorală, despre care am serioase îndoieli c-a scris-o Klaus Iohannis, aflăm o sumedenie de lucruri. Și cum folosea el bicicleta ca să-și vadă viitoarea consoartă; și cum a stat el la coadă în comunism. Nu aflăm însă nimic despre viziunea lui asupra bicicletei și pedalatului, despre ce crede el c-a fost comunismul în istorie. Politicienii francezi meditează asupra faptelor lor mari și mici, le raportează la un program, la o opțiune de viață. Politicienii noștri n-au dimensiune, faptele lor sînt lipsite de adîncime.
Instalatorii sunt foarte importanti, eu am cautat unul ca aveam o scurgere de apa ce am platit 800 de lei si la instalator 50 de lei.
Acum legat de politiceni. cred ca nu se ridica la nivelul genuchilor unor broaste.
o luam pe rind base un escroc turnator, a cistiga primele alegeri prin santaj la Domnul Nastase, un fricos ce se putea lupta mai cu spor si mai putin cu increderea ca este istet, Al doilea mandat base l-a cistigat prin furt si a ramas pe mandat prin interventii straine, OARE CE A VINDUT ESCROCUL ASTA.
Iohanis a fost ajutat cu 2 milione de voturi. in primul tur a avut mai putin de 1 milon de voturi fata de Ponta si a cistigat cu 1 milion in plus. Oare de unde?
In al doilea mandat a furat cu sacu.
Ciolacu un bisnitar escroc fara scoli, dar alunecos. S-a dat bine pe linga Dancila sa ajunga presedintele cameri , pe de alta parte a boicotat-o la alegeri pentru a pune mina pe psd. A avut 2 ani majoritatea in perlament dar l-a lasat pe citu si orban sa nenoroceasca tara. Sa vina covrigarul salvator, dar cit este de prost a infundat si mai mult tara.
Domule Cristoiu, câți instalatori ați cunoscut dvs să puteți pune,, diagnosticul ” că sunt lipsiți de viziune? Nu puteți blama o întreagă categorie de lucrători manuali, cum îi numiți, doar pentru a face o comparație cu breasla politicienilor! Lucrătorul manual la care faceți referire, vă montează chiuveta, wc-ul dar și centrala termică, caloriferele, automatizarea( cu viziune), să aveți condiții optime să scrieți despre lucrătorul manual, fără viziune. Am toată considerația pentru opiniile dvs, dar de data aceasta, vă spune un lucrător manual, ați dat cu oistea în chiuvetă! Ați și spart-o! La mulți ani!
La multi ani domnului Cristoiu si intregii redactii si multa sanatate si mult succes in continuare!
Politicienii noștri n-au dimensiune, faptele lor sînt lipsite de adîncime.
–
despre cum vizioneaza ei Calea …nici n are sens sa te mai intrebi.
cu ani in urma ii spuneam cuva paici despre cum pleci din curtea casei si astfel gardul, granita asta dispare, mai apoi pleci din sat si uite inc o granita, un gard, care dispare, pe care l anihilezi, largindu ti orizontul, iar mai apoi, tot asa, ajungi in faza in care tot un pas faci, insa nu prin curtea casei, ci …in Univers.
tot asa cum atunci cineva m a certat ca …ce am cu gardul omului, fix asa s ar simti azi si politicienii…
insa daca nu ai viziune, daca nu vezi Calea, nu o previzualizezi, …pe ce val sa te dai, nenica, sau …de ce val sa te feresti?! :))