Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Politicînd – un verb născocit de Arghezi pentru a desemna trăncăneala de azi despre politică

1. „Asta n-aş fi crezut-o – zise el – să condamne la zece ani un om nevinovat. Că au condamnat un nevinovat la cinci ani, am mai auzit, dar la zece ani, mi se pare prea mult!” (Hașek, „Soldatul Svejk”)

2. Comandatul de marină Tăutu e cel care-i pune lui Carol al II-lea la dispoziţie apartamentul său din Str. Progresului nr. 3, pentru a se întîlni cu Lupeasca. Binevoitorul proprietar nu-i străin bombei sexuale care face ravagii printre gradaţi. I-a fost şi-i mai e amant. Carol al II-lea nu e un camarad de unitate militară, un biet locotenent burlac ce n-a reuşit să se pricopsească cu o casă şi, în imposibilitate culturală fiind de a duce o prospătură în boscheţii din parc, se împrumută cu ora de la un proprietar de apartament. E însurat de patru ani, are un copil, Mihăiţă, e prinţ moştenitor şi, în consecinţă, e pregătit să fie Rege. Chiar şi Regii – ne-a lăsat Shakespeare cu limbă de moarte – pot fi nefericiţi în mariaj. Pe Carol al II-lea îl înţelegem. Alteţa Sa Regală Elena nu-i dispusă să-şi desfacă picioarele ori de cîte ori îi vine taurului Regal, nu-i place să se rîzgîie pe masă, nu ştie sau nu vrea să se rupă în figuri. Să zicem că viitoarea Majestate nu se împacă cu nevasta. Una e să găseşti o dragoste onorantă, cu o femeie din cercul tău, şi alta e să cazi în limbă după muierea de care a divorţat pînă şi locotenentul Tămpeanu şi de nurii căreia au beneficiat toate cazărmile din România.

3. Nae Ionescu pledează – inutil, firește, în Moldo-Valahia – pentru polemica de idei:

„Mi se spune că cineva o să-mi răspundă – și încă «fulgerător» – la considerațiile mele de duminica trecută, asupra bisericii dominante. Aștept. Eu, cu răspunsurile… fulgerătoare, sînt obișnuit. Cariera gazetărească din țara asta m-a obișnuit însă, din nenorocire, mai puțin cu răspunsurile convingătoare. De astea mai că n-am văzut. Căci toate «polemicile» cu care am fost cinstit – pînă la foarte rare excepții – nu erau decît o țesătură de injurii sau nerozii; iar în cazul cel mai bun, o pledoarie sentimentală, retorică a locurilor comune și… neconvingătoare”. (Nae Ionescu, „Dominanță” și… realitate, Cuvîntul, 16 iunie 1929).

4. Tableta Albina din Dimineaţa, 1 septembrie 1933, e dedicată de Arghezi prostiei guvernamentale de a aşeza inspectorul fiscal de teren la vîrful unei piramide de funcţionari superiori, o piramidă răsturnată. Mergînd cu inspectorul pe stradă, publicistul descrie următoarele:

„În faţa institutului de coafură ne-am oprit. Doisprezece profesionişti în halate albe ieşiră în uşă, fumînd şi politicînd”.

„Politicînd”, adică trăncănind despre politică în binecunoscutul stil românesc.
Un verb mult mai nimerit pentru searbădul Discutînd politică.

5. Polemizînd cu Naţiunea, oficios al Opoziţiei, din tranşeele Voinţei naţionale, ziar al Liberalilor de la Putere, Caragiale convoacă, pentru a putea lovi mai bine, această definiţie a politicii valabilă şi azi:

„Un om numai prin faptul că hrăneşte în sufletul său o sumă de principii nu poate însemna politiceşte nimic. Politica este domeniul practicii. Oricîte frumoase teorii de liberalism, progresism, umanitarism şi celelalte îi vei suge din degete, ca să faci politica cu ele, trebuie să aspiri a ajunge la putere, şi apoi a te mănţine unde ai ajuns şi pentru a face politică trebuie să ai, mai ales în statul modern, un partid în puterea opiniei şi numărului căruia să vii şi să te ţii pe cale paşnică la cîrmă“. („Enormităţi“, „Voinţa naţională“, 3 iulie 1885).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Politicînd – un verb născocit de Arghezi pentru a desemna trăncăneala de azi despre politică”

  • Acum stau si ma gandesc,Cine va cumpara Datoria Ucrainei? China? Interesant

  • Neavand ce face am revazut un film vechi ,,Masacru in Rwanda,,m-am gandit la o situatie similara de curand despre care nu sa facut nici un film

  • Dupa circa trei ani de socuri sociale constat ca am invatat doi termeni:Manipulare si Stilometrie.

    • cu Stilometria…
      se va dezvolta in stil fibonacci. adica va urma Dinamica Anotimpurilor.
      ‘fructul’ pe care Toamna il va aduce, in Povestea Stilometriei este…chiar deosebit: va fi descifrat Stilul Naturii.
      bineinteles ca asa grozavie se poate daca si numai daca se manifesta Matematica ( desavarsirea matematicii )
      Matematica, clonind Stilul Naturii va Naste AntiNatura.

      cu Manipularea…
      Manipularea se manifesta atunci cind omului ii e cumparata Vesnicia la pretul Nemurii.
      asta e ‘fructul’, iar el se manifesta Toamna ( manifestarea Toamnei fiind si momentul in care Lumea Mare isi va declara putinta de a iesi din Dinamica Anotimpurilor, suntand manifestarea Iernii )
      deja e Toamna…in Creatie.

  • Un om care vrea sa ajungă într-o poziție de vârf și nu este vorba doar de politica, trebuie sa aibă nu doar idei, ci și aspirație, dar și o opinie fermă, o atitudine de viață peste media unui om obișnuit, pentru ca omul de rând să poată lua exemplu de la el și sa îl poată urma în planurile sale ! Trăncăneala nu duce la nimic bun,decât la certuri și conflicte, , schimbarea de atitudine da ! Ea poate schimba opinia celor din jurul nostru în bine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *