Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Polul Sud al Lunii

Uneori, cele mai interesante lucruri se găsesc la margine. La margine de pat, de masă, de orizont, sau de Lună.
Desigur că Luna nu are margine, dar văzută de pe Pământ are margini, care se numesc limb. Toată marginea Lunii se numește limb și acolo se află chestii care se văd greu de pe planeta noastră, ceea ce le face foarte dezirabile.

Și pe principiul „tot ce se vede greu merită văzut”, vei privi acum înspre Polul Sud al Lunii, o regiune a contrastelor. Este veșnic și lumină și întuneric, cald și frig, dar arid și umed. După ce îți revii de la atâtea „și-uri” hai să ne gândim un pic.

Polul Sud al Lunii în seara de 24 aprilie 2021. Imagine prin telescop de 0.5 m în diametru
Când privești înspre un om poți să vezi orice mai puțin creștetul capului, care se vede razant. Nu poți să vezi ce are un om dincolo de scăfârlie, dar nici ce are înăuntru. Polii selenari se văd la fel, razant, adică mai deloc. În mod normal polii ar trebui să se vadă foarte puțin și amândoi deodată, dar, din cauza unui fenomen care se poate discuta oricând la un grătar, librația în latitudine, putem vedea mai bine fiecare pol, la fiecare 27,3 zile.

De discutat până să fac pulpele de pui: axa lunii este înclinată cu câteva grade, drept pentru care, la fiecare rotație în jurul Pământului, unul din poli este îndreptat înspre noi, în defavoarea celuilalt.

Polul Sud al Lunii în seara de 24 aprilie 2021. Imagine prin telescop de 0.5 m în diametru
La Polul Sud pe Lună se află un crater mare cât Bucureștiul, plin de gheață, în care lumina Soarelui nu intră niciodată. De acolo Soarele nu se ridică foarte mult pe cer ceea ce este bine, pentru că nu se face foarte cald. Ziua durează 176 de zile, iar noaptea 196.

Craterul se numește Shackleton și se vede uneori de pe Pământ, atunci când librația în latitudine o permite, la fiecare 27,3 zile.

Puteți să încercați să îl vedeți prin telescop/lunetă cu o simplă planificare. Ultima oară s-a văzut pe 23 aprilie. Acum adăugați 27,3 zile și priviți timp de 2-3 zile, cât timp se poate vedea cel mai bine. Cu plăcere!
De reținut: Polul Sud al lunii apare întotdeauna cu trei zile mai devreme decât salariul.

(Sursa: Adrian Șonka: https://sonkab.com/2021/04/26/polul-sud/)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *