În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Postul DIGI 24 TV, sancționat de CNA cu „somație publică” pentru limbajul suburban folosit de Cristian Tudor Popescu la adresa regizorului Cristi Puiu și a publicului său

Pe 13 august 2020, cristoiublog.ro a transmis Consiliului Național al Audiovizualului o solicitare de informații de interes public, bazată pe dreptul la  informare corectă al consumatorului de presă din România și în baza misiunii asumate de CNA de asigurare a unui climat bazat pe libera exprimare şi pe responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. În mesaj, se solicita să se precizeze dacă există (sau va exista) o cercetare a CNA sau o sesizare referitoare la limbajul suburban folosit de jurnalistul Cristian Tudor Popescu la adresa regizorului Cristi Puiu și a admiratorilor acestuia prezenți la TIFF Cluj 2020: potrivit website-ului DIGI24.RO, Tudor Popescu declarase că regizorul Puiu „a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul” („Malmkrog”, n.n.) și continuase cu alte „valoroase” opinii: „Dacă n-aș lua în considerare această posibilitate, ar trebui să îl consider pe dl. Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot! Cei care au aplaudat sunt hominizii cretini sau ticăloși”, a  spus C. T. Popescu.

Puiu: „inacceptabilă frica pe care o injectează politicienii și mass-media în cetățean”

Atacul verbal al lui C.T. Popescu venea după ce regizorul participase, pe 7 august, la o întâlnire cu admiratorii săi la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), cu ocazia proiecţiei în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, „Malmkrog”. El susținuse acolo, în aplauzele asistenței, un neașteptat discurs „anti-mască”, opinând printre altele că „Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite!”. Ulterior, în timpul unei emisiuni-eveniment în cadrul căreia Cristi Puiu a vorbit cu jurnalistul Ion Cristoiu despre filme, despre libertate și despre îngrădirile ei, regizorul s-a declarat „surprins de reacția disproporționată la discurs”, făcând totodată referiri ample și la discursul său de la TIFF: „E mai bine că s-a vorbit de asta (de mască, pandemie n.n.), în mintea fiecărui român există acest stres cauzat de pandemie”, a spus el, insistând că „este inacceptabilă frica pe care o injectează și politicienii și mass-media în cetățean”.

 În acest context, CNA a transmis

…publicației cristoiublog.ro că, după vizionare, s-a decis sancționarea postului de televiziune DIGI cu somație publică. Redăm în continuare conținutul mesajului de răspuns, semnat de președintele Maria Monica Gubernat.

„Întrunit în ședința publică din 08.09.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate pentru edițiile informative difuzate de postul Digi 24 în data de 08.08.2020, interval orar 18.00 – 23.00.

Membrii Consiliului au vizionat secvențe relevante și au audiat punctul de vedere al reprezentantului postului.

Vă informăm că în urma dezbaterilor din ședință, Consiliul a decis sancționarea postului cu somație publică, deoarece radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului la difuzarea intervenției telefonice a lui Cristian Tudor Popescu în cadrul grupajelor informative sus-menționate, referitoare la declarațiile regizorului Cristi Puiu la TIFF [„Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligația să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”].

https://pestiriciudate.blogspot.com/)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *