Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Precursoarele îngălatelor cu pretenții și BLM, versiunea românească

Am fost astăzi la o frecție, i-aș zice. O întâlnire, că eveniment nu a fost, a unora cu pretenții, valul care vrea să schimbe lumea. Mă rog, nu am fost invitată, am nimerit pe acolo, dar nu-și au rost detaliile. Partea bună este că întâmplarea mi-a readus în memorie, de parcă a fost ieri, o aventură din 1994.

Era după conflictul interetnic de la Hădăreni. Satul din Mureș unde patru romi au fost omorâți, după ce ei omorâseră un român. Eu tocmai fusesem dată în judecată pentru rasism. Am făcut o afirmație nefericită și o organizație a romilor s-a folosit de asta să pună și mai mult gaz pe foc, mai ales că presa internațională le cânta în strună. Deși nu am scris în ziar (Evenimentul zilei), domnul Ion Cristoiu mi-a asigurat apărarea prin doamna avocat Zoea Mantea, iar procesul avea loc în București. Într-un final am fost și condamnată, amendă penală (care e cu cazier) și reabilitare un an.

Bun. Niște organizații mâncătoare de bani făceau tot felul de seminarii. La unul, organizat la Predeal, parcă, am fost invitată și eu. Invitată ca oaie neagră, desigur, că venea și nu-ș ce comisar european să discute cu mine, să vadă de unde am eu așa sentimente rasiste. De comisar nu mă prea interesa, însă era anunțată prezența unor jurnaliști europeni, parcă și americani, de la publicații prestigioase. Eram topită! M-am dus la coafor, la epilat, manichiură, pedichiură, de zici că mă măritam. Bine, nu mi-am făcut freză de nănașă. Adică, m-am pus la punct. De regulă eram destul de dichisită, dar acum m-am pregătit special. Mi-am călcat frumos hainele, mi-am pregătit fardurile. Discursul pentru comisar nu l-am pregătit, dar mie mi se părea o prostie imensă acuzația și mă gândeam că ăla, european destupat la cap, o înțelege mai bine decât românii, care voiau să ofere un cap pe tavă.

Ajung la hotel, fac un duș, mă îmbrac frumos, decent, mă machiez, mă parfumez, îmi pun tocurile de 8 cm și cobor să-mi cunosc colegii. Vai, dar nici nu aveam curaj să zic colegi, erau tătucii și mămucile noastre, ăia care dau ora exactă în lume.

În hol, văd un grup de tipi și tipe care vorbeau engleză. Deși era spre seară și deschiderea se făcea cu un cocktail, ăștia erau cu rucsacuri în spate, cu bocanci în picioare, cu niște pulovăre lălâi, iar băieții cu pantaloni cu vedere la gleznă și la părul de pe picioare.

Am zâmbit cu greață când am realizat că sunt colegii, iar ei m-au privit ca pe o nănașă. O nănașă rasistă, desigur. Colegii români erau mai spălați, dar unii s-au detașat de mine, nu eram frecventabilă. Ăia străini nu arătau greață, dimpotrivă. Și-au întins un zâmbet schizofrenic și așa au înlemnit. Cred că dacă îi ziceam uneia: „Bitch!”, ar fi rămas cu același zâmbet și ar fi spus: „Sure”.

A trecut cumva seara, s-au îmbătat ca porcii și erau în transă urlând: „Sarmalute!”, „Mamaliga!”. O parte din ei păreau îndopați cu hot-dogi de la naștere, atât erau de umflați, alții ziceai că au trăit în Africa, așa subnutriți erau.

Sunt nonconformiști, poate își permit, dar or fi foarte deștepți, dacă sunt de la publicații prestigioase din Europa, mi-am zis eu. Cât am stat lângă ei, mi-am dat seama că și puțeau, că uneia i s-a rupt cândva puloverul și și l-a cusut cu ață de care a găsit. Dar ce cusătură! A adunat pur și simplu marginile, să nu se destrame. Și o chestie care m-a enervat la culme, pe care am văzut-o frecvent la hipsterii de acum, chiar și azi, că asta mi-a declanșat amintirea. Stau cu picioarele pe scaun, adică acolo unde stau cu hainele. Toată seara m-am ferit să mă așez pe un scaun, că aveam o rochie frumoasă din mătase, și nu știam care-și pusese înainte bocancii. Și acea seară, dar și ziua care a urmat, m-a făcut să spun că erau din categoria „unde se c..că, acolo mănâncă”.

Dezbaterile de a doua zi m-au făcut să cred că nu erau nici deștepți. Au venit cu lecția învățată: românii sunt răi, rasiști și au incendiat niște romi pentru că sunt barbari. Adică, să nu ai un pic de curiozitate de jurnalist, să scormonești! Am fost tare dezamăgită.

A doua zi a fost și discuția cu comisarul. Iar m-am gătit, că doar nu era să-mi rup hainele de pe mine, iar prima remarcă a lui a fost că sunt elegantă. După care a completat: „probabil e un mod de a vă arăta superioritatea”. Discuția a avut loc prin intermediul unei translatoare și degeaba îi spuneam eu să insiste pe anumite chestii, că nici nu le zicea. De exemplu, m-a întrebat de unde vine ura asta a mea pe romi, dacă am fost abuzată în copilărie. Eu îi spuneam că, în școala generală, duceam o colegă romă la masă și învățam cu ea, aia îi spunea că mă jucam cu toți copiii. „Și-atunci, de ce ați spus să se facă enclave pentru romi?”, mă întreabă el. I-am explicat că a fost o exprimare nefericită, că eram exasperată de faptul că nici autoritățile și nici organizațiile de romi nu luau în considerare cauza conflictului, că sătenii erau terorizați de ani întregi de romi, că le furau tot, că au omorât un om. Parcă am vorbit la pereți. El o ținea cu enclavele. Cum văd eu asta, unde să fie, ce să facă, dacă să fie torturați? „Băi, tăticule, ești dus cu pluta”, mi-am zis eu în gând când mi-am dat seama că nici nu-l interesează altceva decât partitura lui. La final m-a întrebat dacă îmi pare rău.
Cum nu am început să bocesc și să-mi smulg părul din cap, deși am spus „da”, a concluzionat că nu-mi pare, că am ezitat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Precursoarele îngălatelor cu pretenții și BLM, versiunea românească”

  • Azi,3.06.2021, este Sfinta Clotilda.Va rog, amintiti-i dlui. Cristoiu, sa se amuze. Poate o felicita ,ca doar a
    votat-o.

  • În Franța, la 10-15 ani după incidentul de la Hădăreni, când țiganii noștri au început să-i viziteze în număr mare, textul s-a schimbat. S-a trecut de la „românii sunt niște barbari rasiști care îi persecută pe țigani” la „românii sunt țigani”.

    Să ne amintim de „le salut roumaine”, cu mâna întinsă pentru cerșit și cu textul „s’il vous plait, Monsieur”. Sau de caricatura din Charlie Hebdo, în care Simona Halep, câștigătoarea de la Roland-Garros, avea un cap de pasăre, probabil cioară, și ținea în mână trofeul, strigând „fiare vechi, fiare vechi”.

  • Nu vi se pare ca sint multe similitudini intre asasinatul de la Arad si ,,intimplarea ,, de la Sexifarma? Aveti amabilitatea sa-l intrebati si pe dl.Cristoiu ce parere are? Va multumesc.

  • black lives mater da, native american lives ba

  • test aceste postari sunt RARISIME ! FELICITARI ,! SUNT HOTARATSA VA URMARESC IN CONTINUARE !PARCA REINVIE O SPERANTA !

  • Mai tragic este ca noi traim acum aceasta „aventura” .., nimeni nu vrea sa vada situatia reala din tara care exista in toate domeniile, „pretul” platit pana acum de popor – poate si-n viitor, este prea mare, si nimanui nu-i pasa.

  • Ati patit si dv precum maestrul cu usrplusistii . Tot asa de „lozincarzi „, ca d-aia sant plimbati peste tot . ( A propos , cred ca faza cu maestrul s-a vrut sa fie un cartonas . Dansul are marele defect in ochii unora , ca isi poate permite sa fie independent )
    Mai e un aspect : aparitia lor vestimentara e expresia haosului si ingalarii din mintea lor , din ceea ce ar trebui sa fie gand.

  • Valul care vrea să schimbe lumea –
    Niște orătănii care vor fugi mâncând pământul când islamul va trece la fapte in minunată Europă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *