Guvernul continuă politica de „bau-bau” și, în locul unor acțiuni care aducă siguranță populației, a decis, prin Grupul de Comunicare Strategică, să limiteze dreptul la liberă exprimare.
La cererea GCS, despre componența căruia nu știm nici astăzi, CNA a transmis posturilor de radio și televiziune instrucțiuni să nu mai prezinte alte puncte de vedere decât cele ale guvernului.
„Sunt vehiculate teze care fie neagă existența virusului sau pericolul infectării, fie îl minimalizează, enunțându-se idei precum aceea că noul coronavirus nu ar fi altceva decât o simplă gripă, că măsurile de protecție și prevenție sunt exagerate la nivel național/mondial sau că informațiile oficiale referitoare la numărul persoanelor infectate nu ar fi reale sau ar fi voit distorsionate.
În locul fake-news-urilor evidente, promovate în perioada stării de urgență și care au putut fi ușor identificate, inclusiv de către persoane care nu sunt de specialitate, ca fiind informații incorecte sau false, observăm faptul că în ultima perioadă se recurge la o abordare mult mai subtilă, prin construcții narative elaborate și cu un grad ridicat de complexitate, care au toate șansele să determine atitudini și comportamente sociale nejustificate în rândul populației.
Aceste atitudini și comportamente sociale nejustificate pot avea o contribuție majoră la creșterea numărului de infectări, prin nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, conducând în cele din urmă la punerea în pericol a sănătății populației în ansamblul său.
Astfel, în cadrul unor emisiuni și dezbateri televizate sunt transmise mesaje care nu sunt prezentate ca fiind opinii personale, ci ca fiind adevăruri de necontestat. De asemenea, sunt transmise public de diferite entități alte cifre decât cele oficiale, cu scopul de a contesta raportările oficiale, fără a fi citate sursele din care au fost obținute respectivele cifre. Deși este clar că «cifrele paralele» nu au nicio legătură cu realitatea, motiv pentru care nici nu sunt prezentate sursele din care sunt extrase, totuși sunt difuzate în același registru de informare a opiniei publice. Această abordare are rolul de a discredita în rândul cetățenilor măsurile de siguranță sanitară și necesitatea respectării acestora”, a scris Grupul de Comunicare Strategică în cererea către CNA.
Joi seara, premierul Ludovic Orban a declarat la Digi24 că nu ar trebui acceptate opiniile celor care au îndoieli legate de existența virusului sau au îndoieli că ar fi periculos. La această oră, pe întreaga planetă există astfel de dezbateri, dar nimeni nu a îndrăznit să-i reducă la tăcere pe cei care au puncte de vedere diferite.
Instrucțiunile CNA către posturile de radio și televiziuni le găsiți aici.
Presa romana ,sau mai bine zis o buna parte a ei,s-a dezbracat in pielea goala pentru 200 de milioane.O porcarie care va ramane in istorie.