Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Presa – folosită în bătăliile interne din SRI şi SIE. Dar şi dintre SIE şi SRI

Joi, 21 noiembrie 2019, a avut loc la Tîrgul de carte Gaudeamus, de Romexpo, lansare volumului Puterea umbrei. General brg. (r) Aurel I. Rogojan față în față cu Dan Andronic.
Ca autor al Prefeței, am fost prezent și am vorbit la lansare, alături de Mirel Curea, autorul Postfeței.

Despre cît de interesantă e această carte cu indiscutabilă valoare de Memorii ale unuia dintre cele mai interesante personalități din lumea serviciilor secrete românești își vor da seama cititorii.
În premiera întîlnirii lor cu cartea Puterea umbrei, reproduc mai jos un fragment din Prefața mea, intitulată, nu întîmplător, „Lumea Serviciilor secrete văzută prin lama unui bisturiu”.


Aurel Rogojan se ocupă de multe întîmplări din anii de activitate a unui SRI ce se vrea altfel decît Securitatea. Amintirile sale dau seamă de un Serviciu devorat de lupte intestine. Acestora li se adaugă bătălia cu alte servicii interne – cu SIE, de exemplu – pentru a avea imaginea unei instituții preocupate destul de puţin de îndeplinirea misiunilor încredințate de Constituție. Despre legendara competiție dintre SRI și SIE, de toată lumea știută, de nimeni recunoscută oficial, Aurel Rogojan istorisește o întîmplare dinaintea vizitei lui Ion Iliescu în SUA (o vizită care a avut loc în perioada 28 septembrie şi 4 octombrie 1990):

„Înainte de vizită, Mihai Stan mi-a ordonat: «Pregătește, din punct de vedere informativ, un documentar pentru vizita domnului președinte în Statele Unite, așa cum sunt anticipate vizitele șefilor de stat în străinătate, ce informații trebuie să avem, pe unde ar trebui să ajungă acolo, cu cine să se întîlnească, cine e de evitat, oameni politici favorabili, mai puțin favorabili ș.a.m.d. Să nu depindă președintele de S.I.E., căci nu știm ce-i va prezenta generalul Mihai Caraman președintelui. Tu știi ce trebuie făcut, că ai experiența dobîndită pe lîngă generalul Iulian Vlad, cînd răspundea de pregătirea vizitelor președintelui în străinătate»”.

Explicația acestei scene?
Războiul dintre Servicii avînd drept arbitru președintele.
Președintele e văzut – și nu în chip aiurea – ca Stăpînul Serviciilor. Asta deși, potrivit Constituției, Serviciile Secrete sînt sub controlul Parlamentului. Numai că Serviciile reușesc să-și impună marionetele în Comisiile parlamentare de control. Din acest punct de vedere, Parlamentul nu e o miză pentru ele.

Miza e Președintele, adevăratul lor Jupîn. Pe lîngă Președinte, generalii din Servicii sînt precum curtenii la Curtea Regelui Soare. Un adevăr confirmat de rezultatele băgării pe fir a SRI în chestiunea unei vizite de care răspundea, totuși, SIE.

Povestește Aurel Rogojan:

„Cînd a revenit președintele din vizită, ar fi spus: «Virgile, îți mulțumesc, documentarea primită mi-a fost de folos».
Am fost chemat la director, care mi-a menționat satisfacția președintelui Iliescu, spunîndu-mi că știe că am avut filtrul final asupra dosarului.”

Despre atmosfera din SRI s-au mai tipărit destăinuiri critice. Au însă dezavantajul de a fi făcute de oameni supărați pe Serviciu, mai precis pe conducerea acestuia. Aurel Rogojan n-are nici un motiv de supărare. Realitățile din SRI sînt descrise fără nici o tresărire personală. Scopul acțiunii sale e mai amplu decît denunțarea pur și simplu a lucrăturilor din Serviciu. Generalul ține să avertizeze asupra primejdiilor pentru siguranța națională ivite din concentrarea pe intrigi, pe lovituri administrate reciproc, de generalii din SRI. Alături de Președinte, socotit în chip exact drept Stăpînul de la Cotroceni, generalii apelează la opinia publică pe post de arbitru. Intermediarul e presa. De aici o preocupare constantă a generalilor de a folosi presa în luptele lor pentru putere. E flatant pentru noi, jurnaliștii, să aflăm de la Aurel Rogojan că presa e luată în calcul de competitorii care sînt generalii din Servicii. Dar la fel de bine avem motive să ne posomorîm:

Tot ce noi am considerat a fi în postdecembrism lovituri date de presă în urma unor investigații profesionale au fost în realitate informații și documente livrate de generalii din SRI, angajați în bătălii nemiloase pentru putere în cadrul instituției.

Printre altele, generalul dezvăluie tainele unei Operațiuni pe care mi-o amintesc limpede, deoarece am intervenit public împotriva ei, la vremea respectivă:
Publicarea dosarului de la Securitate al lui Sorin Roșca Stănescu.

Lucrurile au stat așa din punct de vedere public.
Sorin Roșca Stănescu lucra la România liberă. Ziarul lui Petre Mihai Băcanu se afla în prima linie a războiului dus de presa independentă împotriva regimului Iliescu. În chip firesc, războiul cuprindea și lupta împotriva SRI-ului condus de Virgil Măgureanu. Ulterior, Virgil Măgureanu a ales Schimbarea și, în consecință, a trecut de partea lui Emil Constantinescu în bătălia acestuia cu Ion Iliescu. În 1992, cînd se desfăşoară acțiunea împotriva lui Sorin Roșca Stănescu, conduceam săptămînalul Expres Magazin. După publicarea dosarului în presă, lui Sorin Roșca Stănescu i se interzice accesul în redacția ziarului România liberă. M-am grăbit să anunț pe prima pagină a revistei că i-am adresat lui Sorin Roșca Stănescu invitația de a lucra în redacția noastră, ca redactor șef adjunct. Aurel Rogojan dezvăluie, în premieră, că la vremea publicării dosarului, Sorin Roşca Stănescu avea un trecut de om infiltrat în mediile teroriste. Publicarea dosarului i-a pus lui SRS viaţa în primejdie. Dar mai ales a deconspirat o Operațiune deosebit de importantă.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

38 comentarii pentru articolul „Presa – folosită în bătăliile interne din SRI şi SIE. Dar şi dintre SIE şi SRI”

  • bethas ,

    te exprimi incorect , ai vrut sà spui studii !
    În limba românà , si nu numai , „Scoalà” se interpreteazà ca un conept semnificînd prestigiul unui curent de idei !
    Deci , ne-am làmurit cu „vacantele” dumitle !
    Ai arogntà si un pospai de informatii culturle si te dai în stambà aici ! Faci parte dintre acei càrora dacà le spui „bunà ziua” apasà pe butonele Smartphonului pentru a vedea ce înseamnà !

    • Hai ritcis, mme! Dacă eu o numesc școală, oi fi știind eu ceva! Eu am ȘCOALĂ, d’aia ADEVĂRATĂ !
      Studiile despre care vorbești tine-le pt tine, și mai scuteste-ma cu răspunsurile tale de ???
      PS
      BETHAS este un nume din lumea muzicală, n-are legătură cu litera alfabetului grecesc! Mai dă-i search pe „Goagăl”!

  • @zmau
    E rău, când „grija” te lucrează,
    Uneori chiar pe la spate,
    Dar când chiar te obsedează,
    Poate fi rău, … din păcate!
    Și-asta, nu doar pentru tine,
    Și pentru alții, și nu-i bine!

  • pseudonimul savant

  • bethas ,
    sper cà nu ti-am stîlcit pseudonimul sacant cu beta ca ràdàcina, desi i-ai adàugat un „h” !
    Faci figurà de supraveghetor de internat care nu a ajuns niciodatà sà obtinà Bacalaureatul !
    Mizeria semidoctà tîsneste din silabile dumitale ca puroiul dintr-un abces !
    Ai convingerea inteligentii dumitale pentru cà respiri aerul de mahala al veleitarilor cronici .

    • Auzi mme, n-ai tu atâta ȘCOALĂ, câtă … VACANȚĂ am avut eu!
      Așa că CIOCU’ MIC, mme! ?

  • Se mai respirà un pic , existà si lume civilizatà care frecventeazà acest blog ! În mare màsurà !
    Tocmai vroiam sà-i reamintesc domnului Cristoiu cà votîd Barna a vvotat Iohannis ! Barna s-a aliniat ca la armatà !
    Domnul Cristoiu afirmînd cà Doamna Dàncilà nu are tlent politic , vrea sà spunà cà domnul Iohannis are talent politic !
    Ce întrepinde domnul Iohannis este dovada acestui talent ?în acceasi categorie cu Delavrancea si Titulescu (pe plan international?)
    Ce humor nebun are domnul Cristoiu !

    • Este o vorbă, care spune că … „prostul incepe să prindă CURAJ, când vede că nu-i singur! ???

  • OK, Zmaule. Iti accept scuzele.

  • Zmaule, ai luat-o pe ulei! Vezi ca ma enervezi!

    • Poți vedea „etajul”, că eu nu reușesc de vreo trei zile?

      • Da, eu l-am vazut tot timpul. Dar acum, mai bine sa nu-l vezi… 😆

        • Am reușit, și eu, dar îl văd numai pe tabletă (Lenovo ?!?), dar am rămas neplăcut impresionat de o postare, drept pt care îi voi da o replică!???

          • Nu cred. Eu am un smartphone superperformant și tot nu pot să văd comentariile. Probabil o să se ridice restricția după alegeri.

          • Nu se vede de pe telefoane!

  • Sunt prezent, nepoate!
    Aprecierile mele sunt laudative pt toată lumea.
    Vă citesc cu plăcere comentariile.
    De ce nu mai intervin? Hmmm!
    Aş putea spune că sunt încă şocat de rezultatele alegerilor euro-parlamentare. 🙁
    De mă întrebați dacă merg Duminică la vot?
    În semn de protest, aş vrea să nu (este primul scrutin la care n-aş participa). Dar, pe de altă parte…nu ştiu dacă fac bine.

  • Zmaule, lasa gluma si spune daca pagina mea de FB este a unei fete sau a unui baiat!

  • George, am revazut postarile de ieri si am observat ceva ce ma întristeaza si mai rau. Fii atent: eram în dialog cu cib, un dialog în care ne-am întepat putin, dar în mod civilizat… Apoi, Cib nu mai scrie nimic timp de 47 minute, pâna când, Favicon, personaj nou-nout, apare din senin la ora 14 si 56 min. sa-mi zica mizeriile acelea. Ei bine, exact la doua minute, la 14 si 58 min., cib intervine ca sa-l „onoreze” pe Favicon cu acel „Ha, ha, good point!”. Prea, prea la fix!!! ❗
    Ai înteles?! Cib i-a raspuns lui Favicon în secunda urmatoare postarii acestuia. Deci… Daca cib era baiat/fata destept/desteapta, s-ar fi hlizit câteva minute mai târziu. ❗
    Imi pare foarte rau, dar se pare ca cib este faviconul, nu Adria. Imi pare foarte rau, pentru ca eu l-am apreciat pe cib înainte de povestea asta urâta. Ce dezamagire! 🙁 :mrgreen:

    • cib, sper sa citesti si tu aceasta postare si sa renunti de-acum încolo la jocurile tale stupide!

      • Nu stiu ce sa-ti zic, ado…Si ieri te-ai repezit la adria fara sa fi avut legatura cu noul cont. In cazul de fața, de ce s-ar fi obosit omul sa-si faca alt cont pentru a se distanța de un nick, pentru ca imediat dupa aia sa riste sa fie asociat cu acesta?
        Cat despre faptul ca esti fata, eu nu ma-ndoiesc…dar nici sa fii considerata baiat nu e vreo insulta. Si mie a crezut bazdagania ca mi-a dat lovitura de grație, cand mi-a zis ca sunt femeie, pe mine m-a durut exact la 3m in fața …. 🙂

        • Ieri ai avut tu dreptate, eu eram prea suparata ca sa analizez si sa aleg una dintre cele doua variante posibile. Acum însa vad lucrurile mai la rece si sunt convinsa ca cele 2 minute diferenta între postarea lui favicon si a lui cib spun totul. Si chiar îmi pare rau de cib.
          Postarile lui favicon nu au fost simple constatari ca as fi baiat, si nu fata, ele au continut niste jigniri plasate cu multa ipocrizie într-un text care se pretindea a fi decent, asta m-a deranjat cel mai tare!

          • Ce vreau sa-ti spun e ca cele 2 minute nu sunt o dovada infailibila, daca ma grabeam un pic, iti raspundeam si eu in 2 min…Iar aia cu fata-baiat nu ma refeream la postare ci la apelul tau catre Zmau, care iar a iesit un pic din matca si a devenit mârlete..

          • Nikola, aparu adria nicol. Vreau sa te întreb ceva. Nu ti se pare ca dumneaei a luat „ad” de la mine si „nicol” de la tine? 😛
            (Sper sa nu dau în paranoia! 😥 😆 )

          • O fi…pe mine ma amuza insa idiotul care si-a cerut scuze, dar postarea nu si-a sters-o . Adica te calca unul pe picior, isi cere scuze, dar lasa bocancul tot pe pantoful tau. 🙂

    • Dacă n-am avea și dezamăgiri, n-am mai putea să trăim din plin bucuriile!
      S-ar putea să fie precum spui, ba chiar inclin sa cred că-i chiar așa !
      Dar eu mai am o bănuială !
      De obicei, cib îl onora cu „aprecieri” pe moșul, dar văd că acesta din urmă a cam … dispărut ! Și nu’ș de ce !

      • 😆 Uite ca râd! Am zis eu ca tu reusesti sa ma bine-dispui întotdeauna! Parca am fi într-un roman politist! 😆
        … eu nu prea cred ca-i stilul mosului.

  • Hi, hi! La Ro9, la Ionut Cristache, Mircea Dinescu i-a dezghiocat dintzisorii viperei de Pora, pe chestiunea premierii de catre „societatea civila” sorosista a tortionarului Augustin. Well done!

  • Maestre, am ascultat interv.dv. negru la mediafax.
    Ne torpilati si palpairea de speranta care ne mijea in suflet, cum ca dna Dancila, care a stralucit prin curaj si perseverenta, va reusi sa-l trimita in concediu definitiv pe Iohannis-cel-Chiulangiu.
    http://www.youtube.com/watch?v=IAVH1ksQHnA
    Va suspectez ca vreti sa-i luati partidul lui Dancila si sa i-l dati lui Ponta. Ponta e passée, de cand a luat instructiuni de la erdogan despre moschee.

  • ”După părerea mea, este o acțiune împotriva lui Klaus Iohannis, care are drept scop victimizarea Vioricăi Dăncilă. Este extrem de ciudat ca, cu 2-3 zile înainte de alegeri, DNA, în vechea tradiție a Binomului Florian Coldea-Laura Codruța Kovesi, să îl ancheteze pe principalul contracandidat al actualului președinte”, a declarat jurnalistul Dan Andronic.

    Va dati seama la ce ..îmbârligări de politruc pupincurist iohannisto-securistic a ajuns sa se dedea Andronic, drept recunostiinta pentru faptul ca mafia iohannist-securistica din Justitie l-a scapat de puscarie..!?

  • Ptr. admistratorul Adrian. De câteva zile nu se pot vedea comentariile din prima secțiune.

  • Scandalul Barna rise project urmat de Scandalul Raed Arafat filmuletul de la Colectiv au fost si ele miscari interesante cu autori necunoscuti, inainte de turul

    • Sau evenimentul serii de marti cu 7 aleși ziariști in frunte cu glumetul domn Radu Tudor si inspiratul domn profesor Parvulescu care i-au adresat grele intrebari domnului Iohannis.
      Păi de aceea a si stat pe scaun domnul Presedinte. Ca nu cumva să intre in stare de șoc și să lesine de la vreo intrebare prea incomodă venită de la ziariștii invitati, ceea ce ar fi produs o răsturnare de situație si ar fi aruncat in aer prezidentialele tur 2. Bine că nu a leșinat nimeni, căci administratia prezidentială era capabilă să conteste eventualele leșinuri din seara dezbaterii pe scaune la Curtea Constitutională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *