Contestația lui Călin Georgescu împotriva anulării alegerilor prezidențiale a fost respinsă. Decizia instanței nu e definitivă

Presa unui popor de guguştiuci

Versuri. În 1954, cînd s-a vrut reintroducerea lui George Topîrceanu în circuitul editorial şi publicistic, pentru a face din opera poetului o gazetă de perete bolşevică, presa literară s-a grăbit să vadă în Rapsodii de toamnă o „critică virulentă a vieţii politice din regimul burghezo-moşieresc“. Aşa s-a făcut ca simpaticele versuri despre „lăstunul, în frac“, „insultat în pauze de broscoii din răstoacă“ să fie înfăţişate drept o satiră la adresa Parlamentului interbelic, eretele, drept ticăloasa Siguranţă burgheză, şi, în general, atmosfera veselă din Rapsodii trece drept crunta denunţare a atmosferei de pe scena politică burghezo-moşierească.

*

Despre presă. Unul dintre adevărurile clişeu care scot capul ori de cîte ori vine vorba de presa care manipulează:
Ea, această presă, ar fi responsabilă de imbecilizarea cititorului şi telespectatorului impunîndu-i prin falsuri, prin exagerarea tendenţioasă, convingeri social-politice şi economice aiuristice.

După opinia mea nu presa imbecilizează poporul, ci poporul imbecilizează presa.
Ori de cîte ori se comentează falsificarea realităţii de către presă, dar mai ales populismul deşănţat al ziarelor şi televiziunilor de ştiri, se fac trimiteri automate la presa din Occident, care respectă riguros standardele profesiei, între care se numără, la loc de frunte, şi cel al păstrării în hotarele adevărului.

Se lasă astfel impresia că falsificarea realităţii îşi are cauza, la noi, în slaba calitate a jurnaliştilor.
Nici vorbă de aşa ceva. Presa din Occident nu-şi îngăduie să falsifice realitatea, s-o exagereze şi s-o denatureze propagandistic, deoarece în Occident consumatorul de media e înzestrat cu spirit critic.

El, acest consumator, sesizează imediat falsul, exagerarea, denaturare, într-un cuvînt gogoaşa de presă şi amendează ziarul sau postul TV refuzînd să mai cumpere ziarul sau să mai urmărească postul TV.

La noi, consumatorul de media, brav român, nu numai că înghite ca un guguştiuc orice gogoaşă de presă, incapabil s-o supună judecăţii critice, dar mai mult, se dă în vînt după falsul înfăţişat drept adevăr, după exagerarea senzaţionalistă sau propagandistă.

Şi cum viaţa presei depinde de tiraj sau de rating, mulţi profesionişti sunt obligaţi să facă grave concesii poporului de guguştiuci.
Astfel că nu presa imbecilizează poporul ci Poporul imbecilizează presa!

Iată un nărav care face ravagii în România televiziunilor de știri.
E vorba de a crea ştiri din realităţi care nu sînt ştiri: datul cu părerea.

Lucrurile se întîmplă cam aşa.
Un politician spune ceva la o conferinţă de presă sau la un interviu din simplu motiv că trebuia să umple un spaţiu de o oră.
Imediat, fătucile de la televiziunile de ştiri iau microfonul la spinare şi pornesc în căutarea părerilor despre ce-a zis politicianul respectiv.
În 99% din cazuri, cel prins de fătuce habar n-are de ce a zis politicianul despre ale cărui vorbe i se cer şi lui nişte vorbe. Nu-i nimic. Îi spune fătuca ce-a spus. Evident, cu vorbele ei pentru că n-a luat cu ea înregistrarea. Pe baza spuselor fătucei, convocatul la datul cu părerea zice şi el ceva.

Dacă spune ceva de rău despre spusele politicianului, televiziunile de ştiri fac breaking news cu anunţul trîmbiţat:
Ceartă între X şi Y!
X sare la gîtul lui Y!

Dacă nu spune mare lucru, televiziunile de ştiri nu se descurajează.
Anunţul pus sub semnul lui Breaking News vizează blatul dintre cei doi.
Şi astfel, amîndouă părţile – presă şi politicieni – ies în cîştig din această afacere.

Presa îşi acoperă spaţiul tipografic sau spaţiu de emisie fără prea mare cheltuială de timp, de energie, de talent şi de bani.
Politicienii lasă impresia că năduşesc de atîta activitte.
Care activitate se rezumă la datul din gură.

La o privire mai atentă, vom descoperi că scena noastră politică nu produce nimic în planul faptelor. Cu toate acestea, impresia generală a cea de intensă activitate: crnturi, împuşcări, scandaluri.
E vorba însă doar de vorbe.
Caragiale observa undeva că politica e o veritabilă industrie.
De vorbe goale!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Presa unui popor de guguştiuci”

  • Ce facurati maestre : ati emis o teza si ati demonstrat contrariul ei ?
    Cat despre presa si publicul din Occident , ” a fost odata ca niciodata „

  • intreb de ce exista o alianta pro-europa si nu este o alinanta pro-romania?

  • Care presa din România, e o gluma Dnle Cristoiu, se vede cu ochiul liber, dacă urmărești banii înțelegi tot. E doar o minciuna, a sitemul este deconspirat de către el însuși, oamenii s-au trezit și au înțeles, despre asta este vb, iar timpul nu va ierta pe nimeni!

  • Ca să sancționezi postul TV pentru gogoașe de presă e necesar ca respectivul post să trăiască din audiență, nu din bani publici îndesați în conturi de partide. E suficient să citești comentariile de la postările A3 ca să înțelegi că publicul consumator e plin de dezgust. Îndobitocirea vine pe traseul Gâdea – public, nu invers. Dar n-ai ce-i face. Te uiți, nu te uiți, banul intră.

  • Domnule Cristoiu, Maestre – și o spun cu toată conștiența semnificației acestui cuvânt, știind, totodată că ați depășit faza în care adulația conta, vâ doresc ani mulți de lucru, sănătate ca să puteți lucra și să vă păstrați această luciditate rece, tăioasă, limpede! Sunteți un exemplu, un reper, dintre puținele rămase! Am niște firme; astăzi, când toți angajații au treabă cu Moș Crăciun, eu am lucrat! Analize, predicții, dacă scade aia, cu cât crește cealaltă, dacă crește…sunt semne că vine un an greu, să asigur fondul de salarii în primul rând…de aceea vă admir, pentru disciplina lucrului! Când vor dispărea dinozaurii învățați să muncească zi de zi, cam ce se va alege de acești obișnuiți ai drepturilor fără obligații…?!

  • Nu ai inteles nimic din Maestrul si Margareta! Este vorba despre diferenta dintre cele 10 porunci ale lui Moise si cele 9 fericiri ale lui Isus! Este, de fapt, o problema de matematica!

    • Extraordinar! Așa este! Ai dreptate! Maestrul, care a îmbârligat-o pe Margareta, știe precis că 2+2=5 dar nemernicul de Stalin nu acceptă evidența! Alo, Mărcuța?! Săpoca, ești pe fir?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *