Președintele Franței și premierul Olandei discută despre planul de relansare economică

La jumătatea lunii iulie are loc, la Bruxelles, Consiliul European extraordinar, reuniune la care se încearcă un acord asupra bugetului multianual 2021-2027 și asupra planului de relansare economică. Va fi primul summit cu participarea fizică a celor 27 de șefi de stat și de guvern din țările membre.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, se întâlnește, marți, la Haga, cu premierul olandez, Mark Rutte, pentru a discuta acest plan, care nu este agreat de toate țările membre, inclusiv Olanda.

Luna trecută, președintele Macron și cancelarul german Merkel au propus o inițiativă de relansare economică a Europei, care să se bazeze pe un fond de 500 de miliarde de euro de ajutoare prevăzute în viitor comun, banii urmând să susțină regiunile și sectoarele economice cele mai lovite de epidemie și de criza economică. Majoritatea țărilor membre li s-au alăturat, începând cu Italia și Spania, confruntate cu cele mai mari probleme, însă rămâne de convins același grup reticent, format din Austria, Olanda, Danemarca și Suedia, care se opune abuzului de subvenții și cere ca statele în nevoie să ramburseze ulterior împrumuturile. Macron și Rutte ar putea să abordeze și situația grupului aeronautic Air France-KLM și a ajutoarelor acordate de cele două state pentru redresarea și restructurarea companiei, care intenționează să recurgă la concedieri masive, a transmis Daniela Coman, corespondenta RRA în Franța.

Pe pagina de Twitter a premierului olandez, internauții i-au trimis multe mesaje pe acest subiect, al întâlnirii cu Maron. Unul dintre ele este un apel făcut mai multor șefi de stat: „Pentru a încheia # COVID19, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă. Când negociați cu industria pharma, cereți aceeași sumă pentru cele mai sărace țări”.

Comentarii

📹 Videoblitz 📹
Loading