Președintele interimar al Mali, Assimi Goita, este teafăr și nevătămat, după ce, marți, a fost atacat de doi bărbați înarmați, unul cu un cuțit, în marea moschee din capitala Bamako. Atacul a avut loc în timpul rugăciunilor pentru sărbătoarea islamică Eid al-Adha. Goita a fost luat de la fața locului, potrivit jurnaliștilor, care au precizat că nu era clar dacă a fost rănit. Un oficial al președinției a declarat, ulterior, că Goita era teafăr și nevătămat. Președintele interimar a ajuns la tabăra militară din Kati, în afara capitalei, unde securitatea a fost întărită, a mai lăsat oficialul să se înțeleagă. Ministrul Afacerilor Religioase, Mamadou Kone, a subliniat că un bărbat a încercat să îl ucidă pe președinte cu un cuțit, dar a fost reținut.
Latus Toure, șeful moscheii, a adăugat că un atacator s-a năpustit asupra președintelui, dar a rănit o altă persoană. Atacul șocant vine după luni de tulburări politice în Mali, care se luptă, de asemenea, cu o insurgență jihadistă care a făcut mii de victime și a alungat sute de mii de oameni din propriile locuințe. Goita a fost învestit la putere în luna iunie, după ce a condus a doua lovitură de stat din țară în mai puțin de un an. Colonelul condusese deja un puci, în august, anul trecut, când, împreună cu alți ofițeri din armată, l-a înlăturat pe președintele ales Ibrahim Boubacar Keita după săptămâni de proteste în masă din cauza corupției și a conflictului jihadist de lungă durată. A doua lovitură de stat în nouă luni a provocat un scandal diplomatic, determinând Uniunea Africană și Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) să suspende Mali, cerând numirea unui prim-ministru civil.
Franța, care are mii de soldați staționați în această țară devastată de război, a suspendat, de asemenea, cooperarea militară cu Mali. Fosta putere colonială a anunțat că își va reduce forța Barkhane, formată din circa 5.100 de militari care luptă împotriva jihadiștilor în Sahel încă din anul 2013. Junta militară a predat puterea unui guvern de tranziție condus de civili, care a promis să restabilească regimul civil, în februarie 2022. În iunie, aceasta și-a prezentat noul guvern, numind personalități militare în roluri-cheie. Goita a promis că guvernul își va respecta toate promisiunile, angajându-se să organizeze alegeri credibile, corecte și transparente. Ulterior, o mare majoritate a Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 țări, a cerut ca alegerile libere și corecte să se desfășoare în țară fără participarea actualilor săi lideri. După cum am scris în alte articole, Mali se confruntă, de asemenea, cu tulburări în afara arenei politice. Acest stat se luptă să stăpânească o insurgență jihadistă, care a apărut pentru prima dată în nordul țării în 2012, iar de atunci s-a răspândit și în Burkina Faso, Mali și Niger. Mii de soldați și civili au fost uciși, iar sute de mii de persoane și-au părăsit casele. Conflictul a fost reflectat, de asemenea, de instabilitatea politică din capitală.
Assimi Goïta s-a născut în anul 1983. Fiul unui ofițer al forțelor armate maliane, a fost format în academiile militare din Mali, în special la Prytanée militaire de Kati și la Școala militară comună din Koulikoro. Goïta a servit drept colonel în Batalionul autonom de forțe speciale, unitatea de forțe speciale a forțelor armate maliene. La data de 24 mai 2021, când Goïta a fost implicat în lovitura de stat, în urma căreia a preluat puterea, Președintele Ndaw și prim-ministrul Moctar Ouane au fost reținuți. Goïta a susținut că Ndaw încerca să saboteze tranziția către democrație și s-a angajat să organizeze alegeri în 2022. Lovitura de stat a fost instigată de afirmația lui Goïta, potrivit căreia Ndaw nu l-a consultat cu privire la o remaniere a cabinetului. S-a afirmat că unul dintre motivele ultimei lovituri de stat a fost înlăturarea colonelului Sadio Camara din funcția de ministru al apărării. Camara a fost numit din nou ministru al apărării de către Goïta la preluarea puterii. La 28 mai 2021, Curtea Constituțională l-a declarat președinte interimar al statului Mali. Hotărârea judecătorească a stipulat că Goïta ar trebui să poarte titlul de președinte al tranziției, șef de stat, pentru a conduce procesul de tranziție până la încheierea sa. În aceeași zi, Goita a declarat că va numi un prim-ministru din partea coaliției M5-RFP. (Mișcarea 5 iunie – Uniunea (unii zic Raliul), Forțelor Patriotice.
Președintele interimar din Mali, colonelul Assimi Goita (Centru), se află alături de membrii Curții Supreme în timpul ceremoniei de depunere a jurământului său în Bamako, Mali, 7 iunie 2021. (Foto AFP)
Lasă un răspuns