Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Prim-ministrul irakian supraviețuiește unei tentative de asasinat, se repetă un vechi scenariu

Trupele de securitate s-au desfășurat, duminică, în jurul Bagdadului după tentativa eșuată de asasinat cu drone înarmate care a vizat reședința prim-ministrului irakian. Atacul a amplificat semnificativ tensiunile declanșate de refuzul milițiilor susținute de Iran de a accepta rezultatele alegerilor parlamentare de luna trecută. Șapte dintre gărzile de securitate ale premierului Mustafa al-Kadhimi au fost rănite în atacul comis de cel puțin două drone înarmate în zona puternic fortificată a Zonei Verzi din Bagdad, potrivit a doi oficiali irakieni. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au primit autorizația de a oferi declarații oficiale. În urma atacului, al-Kadhimi nu a fost rănit. Acesta a apărut ulterior la televiziunea irakiană, așezat în spatele unui birou, îmbrăcat într-o cămașă albă, părând calm și liniștit. Mâna sa stângă părea să fie înfășurată într-un bandaj. Un consilier a confirmat o tăietură ușoară. ,,Atacurile lașe cu rachete și drone nu construiesc patrii și nu construiesc un viitor”, a subliniat el. Mai târziu, tot în ziua de duminică, el l-a primit pe președintele irakian Barham Salih și a condus o reuniune de securitate guvernamentală.

Locuitorii din Bagdad au auzit sunetul unei explozii, urmat de focuri de armă puternice din direcția Zonei Verzi, care găzduiește ambasade străine și birouri guvernamentale. Fotografiile distribuite au arătat pagubele din reședința lui al-Kadhimi, inclusiv ferestre sparte și uși smulse din balamale. Nu a existat nicio revendicare a responsabilității pentru atac, dar suspiciunea a căzut imediat asupra milițiilor susținute de Iran, care l-au atacat public pe al-Kadhimi și au lansat amenințări. Atacul a avut loc pe fondul unei confruntări între forțele de securitate și milițiile șiite pro-iraniene, ai căror susținători au campat în afara Zonei Verzi timp de aproape o lună, după ce au respins rezultatele alegerilor parlamentare din Irak, în urma cărora au pierdut aproximativ două treimi din locurile lor. Protestele au devenit mortale vineri, când manifestanții au încercat să intre în Zona Verde. Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene și muniție reală. A avut loc un schimb de focuri în care un protestatar afiliat milițiilor a fost ucis. Zeci de membri ai forțelor de securitate au fost răniți. Al-Khadimi a ordonat o anchetă pentru a determina ce a declanșat ciocnirile și cine a încălcat ordinele de a nu deschide focul. Unii dintre liderii celor mai puternice facțiuni ale milițiilor loiale Iranului l-au acuzat în mod deschis pe al-Kadhimi pentru ciocnirile de vineri și pentru moartea protestatarului. „Sângele martirilor curge pentru a te trage la răspundere”, a declarat Qais al-Khazali, liderul miliției Asaib Ahl al-Haq, adresându-se lui al-Kadhimi la funeraliile organizate sâmbătă pentru protestatar. „Protestatarii au avut o singură cerere împotriva fraudei în alegeri. Răspunzând astfel (cu focuri reale) înseamnă că sunteți primii responsabili pentru această fraudă”. La înmormântare au participat liderii facțiunilor susținute de Iran, în majoritate șiite, care împreună sunt cunoscute sub numele de Forțele de Mobilizare Populară, sau Hashd al-Shaabi în arabă. Al-Khazali, într-o declarație, făcută duminică, a sugerat că milițiilor li s-a înscenat totul, cerând o anchetă și pedepsirea autorilor. Alți lideri ai PMF au condamnat, de asemenea, atacul, punându-l pe seama unor ,,terțe părți” care caută să incite la conflict. Influentul cleric șiit Muqtada al-Sadr, care a obținut cel mai mare număr de locuri în parlament la alegerile din 10 octombrie, a denunțat ,,atacul terorist” care urmărește să readucă Irakul la anarhia și haosul din trecut. Deși al-Sadr întreține relații bune cu Iranul, el se opune în mod public ingerinței externe în afacerile Irakului.

Al-Kadhimi, în vârstă de 54 de ani, a fost șeful serviciilor de informații irakiene înainte de a deveni prim-ministru în luna mai a anului trecut. El este considerat de miliții ca fiind apropiat de SUA și a încercat să echilibreze alianțele Irakului atât cu SUA, cât și cu Iranul. Înainte de alegeri, el a găzduit la Bagdad mai multe runde de discuții între dușmanii regionali Iran și Arabia Saudită, în încercarea de a reduce tensiunile regionale. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, a condamnat duminică, într-un briefing, tentativa de asasinat asupra lui al-Khadimi și a dat vina indirect pe SUA. El a spus că este conștient de conspirațiile care vizează securitatea și progresul Irakului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *