1. Chiar dacă plecat din țară și concentrat acum, prin obiectul călătoriei, asupra Surorilor Brontë, găsesc imboldul de a reproduce mai departe din volumul de interviuri În halat și papuci, apărut la editura Vremea, în anii dintre cele două Războaie, ca o culegere de interviuri mondene publicate în revista Încotro?
Dem Dobrescu a fost primar al Capitalei între 1929 -1934. Ajuns primar ca țărănist, s-a dovedit atît de destoinic încît, cînd Guvernul liberal I. G. Duca, adus la putere de Duduia și ca urmare a temenelelor făcute de liderul PNL Amantei regale, l-a suspendat, bucureștenii au ieșit în stradă. A fost readus în funcție după o săptămînă, la 26 noiembrie 1933. Liberalilor nu le convenea nicicum un primar ca Dem Dobrescu. Pe de o parte, pentru că Primăria capitalei era o vacă de muls, pe de alta pentru că popularitatea primarului țărănist îi stînjenea. Dem Dobrescu a fost demis de Guvernul Tătărescu pe 18 ianuarie 1933, la puțin timp de la instalarea noului premier, în locul celui mort.
Dem Dobrescu a rămas o legendă prin angajarea sa în modernizarea Bucureștilor. A modernizat Calea Griviței, Calea Rahovei, Piața Universității, Soseaua Dudești, a salubrizat Orașul, a înființat primele ștranduri pentru adulți, a plantat fîntîni publice. Reamintesc toate acestea pentru a lămuri de ce autorii interviului deschid întrebările cu un text despre dificultățile întîmpinate de Dem Dobrescu:
„Avocat și primar – d. Dem Dobrescu pledează cauza Bucureștilor cu pasiunea care ar pune-o pentru un proces la bară. Și ce minunată și pasionantă, totdată, această pledoarie pentru a ridica orașul la nivelul capitalelor Occidentale!
Este nevoie de pledoarie? Într-un oraș cu trecut și tradiție chestiunea nici nu s-ar pune. Dar aici – la încrucişarea curentelor şi pasiunilor, mentalităţilor şi îngustimilor dintre Occident şi Orient – totul este de început; pînă şi chemarea la lumină şi aer trebuie să îmbrace imperativul, să recurgă la argumentaţie şi peroraţie. Iată de ce fiecare pas înainte, fiecare cîştig în edilitate, fiecare porţiune de pavaj, metru de piatră, sau parter de flori, este rezultanta unei lupte «sans merci». Primarul, în această cetate a lui Bucur ce vrea să se păstreze tembel rustică şi leneşă, orientală şi murdară ca pe timpul pastoralelor şi grigoreștilor – trebuie să îmbrace armură, să comande, să se războiască și să cîștige.”
2. Excesiva prudenţă a premierului Ionel Brătianu nu e o noutate. Fiul lui Ion C. Brătianu cumpănea îndelung şi minuţios înainte de a lua o decizie. În acelaşi timp, el manifesta o prudenţă ieşită din comun şi în raport cu oamenii. Constantin Stere îi fusese un apropiat. În romanul autobiografic În preajma revoluţiei, rebelul basarabean îl face personaj pe Ionel Brătianu, sub numele Aurel Crăsneanu. Spusele lui Răutu despre Aurel Crăsneanu sunt astfel dezvăluirile lui C. Stere despre Ionel Brătianu. Se conturează o personalitate prudentă, dar şi sceptică, deoarece grija lui Ionel Brătianu de a nu lăsa nici o dovadă palpabilă, exprimă o neîncredere funciară în oameni:
„Acesta întotdeauna avea mai mare grijă să nu facă nici un gest şi să nu spună nici un cuvînt care ar putea vreodată să dea o armă împotriva lui.
Cînd avea de făcut o comunicare identică la doi prieteni politici, oricît de «siguri», nu le vorbea niciodată în prezenţa amîndurora; ci îi chema pe fiecare în parte într-un colţ şi le şoptea la ureche, pentru ca niciunul să nu poată eventual servi ca martor pentru celălalt.
Şi chiar cînd stătea de vorbă cu cineva între patru ochi, în aparenţă fără nici o jenă, în realitate îşi cîntărea fiecare cuvînt, pentru ca la nevoie să-i poată da interpretarea ce i-ar conveni.Răutu ajunse mai tîrziu să creadă că nici un cuvînt nu i-a scăpat vreodată spontan, fără premeditare, cumpănire şi combinaţiune – probabil nici măcar în numeroasele lui aventuri romantice.
Mulţi ani, se părea că-i lega o strînsă prietenie. Totuşi, Răutu n-a primit niciodată un rînd scris de mîna lui Aurel Crăsneanu.Chiar pentru scrisori «personale» şi «confidenţiale» avea un secretar special, George Ciorescu, care ştia de minune să-i contrafacă scrisul şi iscălitura…
Scrisul propriu constituie o mărturie irevocabilă…”.
Un sceptic în materie de oameni?
Nici vorbă.
Un veritabil politician. Pentru că numai un veritabil politician ştie că-n bătălia pentru putere – cea care dă esenţa politicii din totdeauna- nu există prieteni. Ba chiar nici fraţi.
La închiderea Campionatului European de la Roma, România a cucerit încă două medalii
– Constantin Popovici – AUR, și Cătălin Preda – ARGINT.
Proba a fost high-diving adik sărituri în apă de pe un turn înalt (cică 27m!), foarte spectaculos!
Săriturile ambilor sportivi au fost extraordinare!
Sportivii români chiar că ne-au bucurat viața în vara asta/
Referitor la titlu – Primarul Capitalei „trebuie să îmbrace armură, să comande, să se războiască și să cîștige”, au fost într-adevăr cel puțin două exemple de războaie în istoria Bucureștiului pe care Municipalitatea le-a câștigat
Primul a fost cu iluminatul electric public – briliantul Soalele Electric – cum l-au botezat ziariștii, și al doilea cu introducerea tramvaielor electrice.
Scurt istoric.
În timpul domniei lui Grigore Ghica în regulamentul din anul 1830 se preconizează ca să se pună felinare stradale pe cele patru uliţe sau poduri mari (Podul Mogoşoaiei Podul Calicilor; Podul Tîrgului de Afară şi Podul Beilicului), precum şi în toate uliţele tîrgului, „întru îndepărtare la cîte zece stînjeni unul de altul, aprinzîndu-să noaptea cu untdelemn sau untură de peşte, iar nu cu lumînări, şi s-au socotit pe temeiu ca lumina lor să ţie 12 ceasuri pe toată noaptea, iarna şi vara”.
Pe la 1848 doar boierii foloseau lumânările săracii foloseau „ceşcuţa cu seu” care se vindea în oraş.
Astfel, un anume Iancu Tinichigiu aducea la cunoştinţă întregii obştii, în decembrie 1848, „că are gata o sută însemnată de străchioare umplute cu seu curat cu fitil franţozesc, aprinderea lor este uşoară, un om poate singur aprinde într-un ceas pînă la 200, luminează noaptea frumos, vîntu nu poate să le stingă lesne; doritorii se vor îndrepta de la biserica Sărindarului peste drum la D. Iancu Tinichigiul”.
Începînd din aprilie 1857 străzile Bucureştiului au fost luminate cu lămpi cu petrol lampant.
Oraşul Bucureşti a fost primul oraş din lume ale cărui străzi au fost luminate cu asemenea lămpi.
Primele felinare dotate cu arc electric au fost prezentate la Expoziţia Universală la Paris în 1878.
Pentru prima dată în Bucureşti, electricitatea a fost introdusă în anul 1882.
Guvernul a vîndut unei societăţi din Viena, „Brush”, dreptul de a instala şi exploata lumina electrică în Bucureşti.
Atunci a apărut războiul între societatea de gaz care avusese contract cu Municipalitatea și dorința actuală a Municipalității de a introduce electrificarea iluminatului public.
Pentru faptul că Societatea de gaz nu intenţiona să generalizeze iluminatul cu electricitate, populaţia înstărită a început, ca şi o parte din instituţiile de stat din Capitală, să-şi formeze uzine proprii.
Fiecare uzină deservea proprietarul ca şi un grup de case din jur.
Oraşul Bucureşti, în jurul anului 1900 avea o mulţime de uzine electrice (peste 50), care deserveau o mare parte din populaţia nerăbdătoare de a avea iluminat electric. Cele peste 50 de uzine mici deserveau în această perioadă peste 30.000 de becuri cu incandescenţă.
În 1901 Bucureştii aveau 3.060 de felinare cu petrol, 990 – cu ulei mineral, 4.000 – cu gaz aerian, iar 200 erau lămpi cu arc voltaic (becuri electrice).
Cetățenii orașului cereau o rețea electrică pentru iluminatul casnic. Această stare de lucruri a durat pînă în anul 1907, cînd s-a început construcţia uzinei electrice de la Filaret şi în 1912 a celei de la Grozăveşti.
În 1930, în Bucureşti a fost pusă în funcţiune, prima dată, reţeaua electrică de distribuţie pe stâlpi de beton armat.
Tot un război a fost când s-a reușit înlocuirea tramvaiele trase de cai cu tramvaie electrice.
Primarul Barbu Ştefănescu Delavrancea a insistat pentru tramvaiele electrice astfel că primul tamvai electric a circulat pe 9 decembrie 1894 între Obor și Cotroceni. Se numea numărul 14 și era vopsit verde.
*
Astăzi de București se alege praful la propriu.
Nici un proiect, doar mizerie și degradare și mai nou taxe pentru jefuirea cetățenilor.
Pe bulevardele din centru îți cade bucăți din fațade în cap. E o rușine, o ruină.
PNL cu Faraoanu în scanul de primar au terminat acest oraș. Țiganu tot țigan!
Nu mai spun că seara doar intersecțiile sunt luminate, în rest te chiorăști la leduri, nu-ți vezi nici picioarele. Doar umbre.
În parcuri iluminatul este aproape desființat.
În chioșcul ăla din Cișmigiu nu mai cântă nimeni în zilele de sărbătoare.
Nici nu ar fi prudent că este ca mâncat de termite.
Ahhh, am uitat de tinichelele preistorice ale lui Nicușor Dan. O sută la număr.
Cum draq a refuzat tramvaiele moderne de la turci și a semnat o sumă uriașă (840 de milioane lei!!) pentru niște table ambutisate strâmb de la chinezi asamblate în România de Astra Arad.
Toți care au fost în Istanbul au circulat cu T1 un tramvai făcut de Durmazlar, super bun și cu design de sec XXI.
Chinezăriile lui Nicușor Dan mai sunt și agabaritice adik alte sume pentru demolarea peroanelor (8,6 milioane de lei la prima strigare).
Sigur, sigur nu este faptul că Nicușor Dan e chior și nu le-a văzut în ce hal sunt, nici că e naționalist că le-a vrut românești.
Aici Parchetul ar trebui să deslușească problema.
Dar în țara lui Pulbere și Ruină și parchetul e, normal, pulbere.
Felicitari, felicitari ! Ma-a bucurat faptul ca mai exista in aceasta tara oameni care STIU cum se scrie istoria .
In rest doar scamatori si circ ieftin pe un fond de prostie……….
As dori sa mentionez aici si pe Elie Radu (admiratia mea ca inginer). Ce stie N.D.??
Stimate domnule, nu am auzit de Elie Radu.
Am citit acum că este cel care a realizat prima rețea de alimentare cu apă a orașului București.
Din păcate miile de ingineri care au realizat invenții și proiecte minunate și le-au oferit omenirii sunt mai puțin cunoscuți.
Și da, aveți dreptate, canalizarea, rețeaua de alimentarea cu apă Bucureștiului, ca și regularizarea Dâmboviței au fost proiecte extraordinare.
Nu cred că astăzi s-ar mai putea executa astfel de lucrări și nu pentru că nu s-ar mai găsi ingineri ci fiindcă nu mai există nici un fel de voință de a se mai realiza ceva.
Cum am scris trăim în țara lui Pulbere și Ruină.
Aici nu-i vorba de vointa, aici e vorba de cunostiinte ca sa intelegi ce-i de facut. La noi s-a copiat tot ce-i prost si inuman din vest,si mai au si tupeul sa zbiere ca vor sa duca Romania spre vest, nu in alta parte.Cine traieste in vest e in stare sa faca o analiza impartiala, e in stare sa puna in balanta intre bine si rau, util si inutil, dezastru si progres. Se vrea de mult eliminarea clasei de mijloc, se vrea o societate impartita in doua si atit: citiva bogati si restul sclavi, In vest e pe fata, in estul nostru ti se arata ambalajul unui asa zis cadou pe care vestul se lauda ca ti-l ofera ca favoare…un ambalaj stralucitor cu o funda mare si eleganta.Ce se ascunde sub ambalaj nu mai conteaza, fata iti este luata de culorile stralucitoare ale ambalajului care au mai multa valoare decit continutul cadoului….cica „intentia conteaza”…Ai nostri dobitoci care vor mortis sa conduca s-au lasat dusi de nas, manipulati si cumparati e nimic, iar acum e tirziu sa mai faca cale intoarsa…in vest e o strategie: cind politicianul face gafe, or apare cu „mea culpa” si crede ca i se iarta greselile ca cica a fost sincer, or apare si arata cu degetul spre oricune altcineva cu exceptia lui, or cite unu’ mai lucid ca sa ziuc asa, demisioneaza. Dar nu demisioneaza ca ar avea decenta, onoarea la politician e vorba chioara, demisioneaza ca sa nu-l prinda altii ca a facut si alte matrapazlicuri si ca sa nu-l infunde prin puscarii sau sa-l puna sa plateasca cine stie ce inapoi.Asa ca ai nostri natingi au copiat fandoseala cu „mea culpa” in ideea ca poporu; e atit de timpit incit o sa-i creada, o sa-i scuze si o sa-i aleaga din nou si din nou…desi ei, natingii de politicieni, sint constienti ca nu poporu; ii alege, poporu’ e acoperirea pt nascarada numita „alegeri libere si democratice”…or in conditiile astea pe care le-am descris mediocru ca n-am timp sa intru in detali, cine Doamne iarta-ma sa mai construiasca orice? La Dristor daca da o ploicica mica, treci strada cu barca. In peste 30 de ani de democratie si libertate si,si,si si in masa pe gheata de gugumanii spuse cu nerusinare de profitorii plini de orgolii si cu viziune zero despre ce ai putea construi in tara asta,n-au avut timp sa se gindeasca la imbunatatirea retelei de canalizare din Bucuresti.Acum pe cine mai dau mnealor vina?Tot pe Ceausescu? Pai ala a fost impuscat in ’89, DEGEABA, l-au impuscat DEGEABA…daca tot au scapat de „dictator” cum le place sa latre la TV si peste tot, ce-au facut dupa ’89 si pina acum/O LAIE, un rahat praf, nu-s in stare nici sa varuiasca un bloc,au facut improvizatii ca sa-si mute banii de colo-colo si sa-si dea fonduri de la o firma la alta …relizarile lor marete se rezuma la borduri, garduri si bariere la magazinele pe care le detin tot ei, paduchii astia numiti politicieni. De cite ori plua putin, tara e sub apa si e asa de peste 30 de ani. N-au avut timp sa faca macar un plan in toti anii astia?Se vaita ca-i seceta, ca nu creste una sau alta…in loc sa se vaite, in loc sa minta ca porcii, mai bine sa puna mina si sa adune toti profesionistii pe care toti ei, politicienii plini de jeg, i-au facut sa ia calea strainatatii.Sa-i aduca inapoi si sa refaca.Sa refaca poduri,drumuri,sa construiasca inapoi sistemul de irigatii in agricultura, diguri, baraje, lacuri de acumulare…nu e in stare?SA PLECE, MARSH, SA PLECE NENOROCITII, SA PLECE.Sa plece ei in pribegie si sa vada cum e, sa plece ei si sa faca loc celor capabili.De peste 30 de ani nu s-a construit NIMIC cu cap.Ce s-a construit in Bucuresti numai cu cap nu poate fi numit. La fel si prin tara. Daca da un cutremur, Doamne fereste ca se stie ca-i inevitabil, Bucurestiul e ras mai ceva ca dupa un razboi.Cu natura nu te joci, iar natura nu tine cont de prostia omeneasca, lacomia si neglijenta politicianului. Astia nu se trezesc la realitate, iar experimentul asta idiot inceput sub numele de „covid”, nu se va termina curind. N-au reusit sa scoata oamenii in strada asa cum sperau, dar sint probabil pregatiti pt astfel de evenimente.DEja nu mai conteza nimic pt politician, cu exceptia propriului scaun si cont in banca. Acum asta are de aparat si o va face cu toata forta profitind si abuzind de pozitia ocupata. Legile si le fac singuri,legile ii avantajeaza pe ei, legile facute dupa ureche sint menite sa distruga vieti nevinovate.Nimeni nu baga de seama ca uneori o lege se contrazice cu alta data tot de ei si cind e nevoie e ivocata una sau cealalta, depinde de interes de cine trebuie sa cistige. Mai mult, uitati-va in Bucuresti, Nicusor Dan, un imbecil arogant, e nimic in comparatie cu fonfaita de la Sectorul 1. O femeie ticaloasa si plina de rautate.Lacoma si falsa. Vrea sa schimbe dupa mintea ei timpita lucruri pe care nu le intelege nici daca o arunci in apa inghetata,nici asta nu o trezeste la realitate din cruciada pe care a pornit-o impotriva romanului, nu doar a cetatenilor din sectorul 1.Cu cine sa faci treaba cind ai astfel de imbecili si vipere care abuzeaza?In final vinovatul principal e unul singur: PLATITORUL DE TAXE, ROMANUL. Romanul crede ca merge inainte cum poate si ca se descurca el cumva. Romanul se sperie usor si ii e frica pt locul lui de munca(daca-l are),sau face pe „educatu'” si milostivu’ si sub pretextul „nu ma cobor la mintea lui X sau Y”, permite direct ceea ce se intimpla in toata tara. Astia la primarii doar latra si-si dau contre cind sint filmati, inregistrati…e un exemplu…dar daca ar sta fiecare la biroul lui sa sa faca o greva pe stil japonez, sa ceara investigarea unui primar sau altul, sa ceara guvernului sa verifice legea si sa indeparteze pe primarii asa zis „alesi” care au generat doar probleme, n-au construit NIMIC…ce s-ar intimpla? Dar face functionarul de la primarie asa ceva? NU, si nici n-o sa faca pt ca nu vrea sa riste.Sint multe de spus, da’ cui ii pasa. Nu vedeti ca lumea-si pierde vremea sa faca cite un comentraiu pe diverse site-ui si care-s rezultatele? Schimba politicianul ceva? Il doare-n basca pe politician, se crede invincibil.
Cred ca am deviat grpsp;am de la ideea principala: Aici nu mai e vorba de vointa, aici e vorba de a avea cunostiintele necesare ca sa intelegi ce ai de facut.Or daca la ei cunostiintele se rezuma la diplome adunate la kilogram, toti se dau „spetzialisti” in orice numai in ce trebuie nu, cum sa faca ceva constructiv? Nici nu-si dau seama de ce e nevoie, de ce trebuie facut, asa ca de la plan la executare e cale luuuuuungaaaaa,lunga de tot.Aia e.
Primarul Capitalei „trebuie să îmbrace armură, să comande, să se războiască și să cîștige”
–
Nu prea cred.
daca Primarul moare se duce naibii si armura si comanda si razboiul si castigul si Capitala
doar un Primar care vede…pina colea!, face ca in titlu, … cel mult!
‘Pentru că numai un veritabil politician ştie că-n bătălia pentru putere – cea care dă esenţa politicii din totdeauna- nu există prieteni. Ba chiar nici frati.’
–
Puterea e legata ombilical de Actiune, dupa cum Nonactiunea e legata de ‘cealalta Putere’
Puterea Actiunii duce la manifestarea Antinaturii,dupa cum Puterea Nonactiunii duce la manifestarea Naturii.
De unde rezulta ca ‘veritabilul politician’ e un mincinos sadea care paveaza calea catre Antinatura, adica ‘sistemul politic actual’ e o punere la indoiala a Naturii, si e pas i termediar catre sistemul politic care e i sasi Minciuna,
pentru ca Puterea Actiunii si Adevarul sint talerele aceleiasi balante.
…tocmai daia lupta pentru Putere te departeaza de Adevar, tendinta ei fiind de a te apropia de Minciuna.
toti cei care lupta pentru Putere…au adictie la Minciuna. ei intotdeauna vor prefera Puterea, in detrimentul Adevarului.
…pe vremuri Puterea i se dadea celui care n o dorea. si singurul care n o doreste e Inteleptul. ce vremuri or fi fost alea…. 🙂
Dinamica Dorintelor e o Stiinta care se arata atunci cind dorintele se imputineaza, si nu s a pomenit Intelept care sa nu recunoasca dinamica asta, de capatai.
‘oamenii de actiune’ au adictie la Pytere, au adi tie la Minciuna.
–
sorii care lumineaz poporul sint ‘oamenii de nonactiune’ adica cei are au scrisa ‘ecuatia actiunii in armonie cu Natura’ inca din…fabri atie, inca dinainte de a se naste.
Majoritatea celor alesi sau numiti in functii (de cele mai multe ori fara cea mai mica legatura cu domeniul,niste caricaturi) au ca scop primordial asigurarea pentru cateva generatii a bunastarii proprii.Suntem coplesiti de lipsa de educatie,analfabetism,grobianism in numele libertatii si a democratiei.E horror.
„..în această cetate a lui Bucur ce vrea să se păstreze tembel rustică şi leneşă, orientală şi murdară ca pe timpul pastoralelor şi
grigoreștilor…” Dupa 90 ani NIMIC NOU . Radulescu-Motru avea dreptate. O corectie: 18 ian. 1934.
Crescut și trăit intre Biserica Armenească și strada Paleologu pentru mine Bucureștiul pe care l-am părăsit la 45 de ani pentru a alege germania rurală este și ramine un loc plin de mister
Vis a vis de fostul han Moșilor mi-am petrecut o buna parte din viața in farmecul unui oraș care pe zi ce trece moare
A lăsat loc unui altul crescut in jurul primului pe verticala din anii 60 pina in 90
Dem Dobrescu
C.F.Robescu primari cu vocație noi după 1989 am avut Halaicu Lis Ciorbea Videanu Basescu și vedem zilnic rezultatul
+ Oprescu,Firea in aceeași categorie.Ideea ca și dacă ar fi la București ,BOC sau fostul de la Oradea ,Bolojan nu ar face mare brânza,contează mult cei din jurul lor,din instituții,colaboratori,și aici nu putem compara calitatea nativa a oamenilor,ardeleni vs dâmbovițeni.Mafie exista in instituții și la Cluj,Oradea ,dar nu atâtea clanuri și organizații ca și in capitala.
Bre, toate clanurile astea din capitală sunt venite de la Cluj. Mafia din Ardeal în frunte cu Boc care ne-a nenorocit în cele șase mandate de premier.
Plecați de aici să se curețe capitala! Să-l luați și pe Faraoanu – Nicușor Dan născut în Făgăraș, adik tot de calitate nativă ardelean. Iohannis nici acum nu a învățat să pronunțe corect România, tot scâlcit o face.
Vedi Cluj-Napoca,Oradea,poi mori! de ciuda…
Orașele sunt oamenii din ele
Primarul da linia pe care trebuie sa se meargă
Nu ridic in slavi pe nimeni pentru ca de aceea nu mai locuiesc acolo dar …
De dughene primul ne-a scăpat TB
Iar azi singuraul lucru funcțional in orașul ăla pe deplin funcțional este încă linia 41
Pasajul Băneasa
Și podul ăla controversat de la Cotroceni la Banu Manta
Dacă in mandatele celorlalți exista ceva la fel de notabil atunci merita sa fie și ei consemnați
Și in germania exista corupție pe care o vezi avia după mulți ani de stat aici este însă la alt nivel mult mai sus și nu atinge cetățeanul de rind decit in mică măsura și izolat
Cine a reusit ceva vreodata in tara asta? Nu cumva un Mihai – ala tradat de huni si asasinat miseleste? Sau un Nicolae – si asta tradat si asasinat miseleste tot cu mina hunilor? si ca ei inca citiva…ce erau ei?….ptiu fir-ar sa fie…OLTENI BRE, OLTENI…adica aia pe care unii ii considera puturosi si fraieri….Uite la ciuca…poti sa-i zici „fraier” sau „puturos”?NU, pt ca nu e nici una,nici alta…e doar needucat,analfabet, greu de cap, da’ el se straduieste…ca se straduieste pt el personal, aia e alta poveste, da’ nu-i nici prost, nici puturos…si mai e si oltean pe deasupra…Daca-i pui pe toti in linie,ardelean, moldovean, oltean…cine a realizat vreodata ceva pt tara asta? Ia zi !