Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Primele filme cu James Bond: Prea British

Valabil și pentru politica românească. Din cînd în cînd apar în presa noastră independentă documente sau informații pe care Autoritatea s-a străduit să le păstreze secrete.

Chiar dacă într-o mult mai mică măsură decît presa americană, aceste zise Scurgeri de informații n-au fost explicate la noi.
Richard Helms, fost director al CIA, ne ajută să înțelegem mijlocul în cartea sa de memorii O privire peste umăr:
„În canoanele operațiunilor sub acoperire, există axioma potrivit căreia posibilitatea scurgerii de informații crește exponențial de fiecare dată cînd un document secret este prezentat altei persoane – indiferent dacă este vorba despre un angajat al Agenției, un membru al Congresului, un înalt funcționar, un dactilograf sau un copist.
Compartimentarea eficientă este vitală pentru activitatea secretă. Relațiile actuale din presa scrisă și cea electronică cu diferiți directori și membri ai Congresului nici nu se concepeau în 1961. Există un potențial ridicat de scurgeri de informații – deliberate sau accidentale.

*

Prea British. Împingînd acribia pînă-n pînzele albe, am ținut neapărat să văd primele trei filme cu James Bond, în interpretarea lui Sean Connery.
Primele două – Dr. No și From Russia with love, au fost vizionate de John Kennedy, confirmat ca fan James Bond.
Al treilea – Thunderball, mi-a atras atenția prin invocarea cărții cu același nume în timpul conversației dintre Ian Fleming și John Kennedy la cina din George Town, Washington.

Se spune că la început filmele cu James Bond n-au avut priză la public în America, deoarece erau prea British.
Într-adevăr, primele două sînt prea British.
De asta îmi și plac. Pînă la ele m-am temut să văd filme cu James Bond, pentru că exagerau în americanisme de tip: explozii, împușcături, efecte speciale.

Al treilea însă nu mi-a plăcut.
Pentru că în al treilea, apar șmecheriile hollywoodiene: explozii, încăierări, accentul exagerat pus pe gadgeturi.
E limpede că de la al treilea film s-a renunțat la acel Prea British.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *