Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Primul român căruia DNA i-a dat, nu i-a luat bani

Europarlamentarul Cristian Terhes a dezvăluit, la cristoiuTV, modalitatea prin care DNA a ajuns să-i achite cheltuieli de judecată, caz unic în istoria instituției anti-corupție.

În 2014, a înființat, în America, o organizație, „Coaliția Românilor pentru Combaterea Corupției”, după ce a făcut multe acțiuni de lobby pentru România, la Departamentul de Stat și în Congres, folosind o organizație pentru apărarea drepturilor comunității greco-catolice din România. „În 2016, vă aduceți aminte, era nebunia aceea cu arestări, cu teroare pe stradă. Spuneau primarii că își pregăteau bocceluța pentru dimineață, că nu știau dacă îi ia sau nu. Vin în țară și întrebând pe unul și pe altul, am căutat și pe site-ul DNA, descopăr că un fost ministru liberal, Cristian David, fusese acuzat de DNA că a delapidat, că a furat 300 000 de euro și i-a ascuns în peretele casei. Și au luat-o și pe maică-sa. Și cineva îmi spune că acea cauză a fost clasată”, a povestit Terhes. Stupefiat, a început să caute informații, dar nu a aflat nimic. A făcut cerere, pe Legea 544, la DNA și a cerut detalii. Răspunsul a fost că, într-adevăr, dosarul a fost clasat. A făcut o nouă cerere și a solicitat ordonanța de clasare. „DNA, în persoana Laurei Codruța Kovesi, mi-a spus că se respinge pentru că nu sunt parte în dosar. M-am revoltat. Dacă tu l-ai acuzat pe un om că a furat, dai comunicate și spui că a zidit banii în pereți, nu trebuie să spui de ce l-ai clasat? A refuzat să îmi dea”, a spus europarlamentarul.

Era prima lui acțiune de acest gen, făcută în numele organizației, trebuia să fie o reușită, prin urmare a decis să dea în judecată DNA și pe Laura Codruța Kovesi pentru a obține ordonanța de clasare. Terhes povestește, cu mult umor, cum s-a reprezentat singur în instanță deoarece nici un avocat nu a vrut să înfrunte instituția condusă de Kovesi. A luat-o pe cont propriu și a și pierdut procesul în primă instanță. „Mi-a spus cineva care a fost acolo că atunci când s-a discutat cauza, judecătorul stătea ascuns după dosar. Nu s-a mai auzit așa ceva, Coaliția Românilor pentru Combaterea Corupției împotriva DNA”, a relatat el.

A decis să facă recurs și a reluat căutarea de avocat. A dat peste o avocată curajoasă, Cosmina Cerva. A găsit-o pe internet și i-a spus că nu trebuie să-și asume poziția lui, doar să spună ce a scris el. La Curtea de Apel, alt ghinion. A nimerit peste un complet de judecători care, în 2017, au fost la niște proteste cu SRI, și i-a recuzat. „Inadmisibil ca niște judecători care-s sclavii SRI-ului să mă judece. Am cerut să fiu judecat de judecători independenți, nu de sclavi ai SRI. Mi se respinge cererea de recuzare, dar mi se admite cererea de a mi se comunica ordonanța de clasare. Și, mai mult decât atât, mi se admit cheltuielile de judecată. Cred că este primul caz în care DNA a plătit cheltuieli de judecată. Organizația mea din Statele Unite a primit 500 de lei”, a povestit Terhes.

După care a urmat aventura primirii banilor. Deoarece instituția anti-corupție întârzia plata, a telefonat la serviciul financiar al DNA. Funcționarei i-a căzut telefonul din mână și l-a întrebat dacă știe că a sunat la DNA. În cele din urmă, banii au intrat în cont.