Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Prin alierea cu USR – PLUS la București, PNL a cîștigat lăsînd impresia c-a pierdut

Nu încape vorbă că din negocierile dintre PNL pe de o parte și USR – PLUS pe de alta, cîștigătoare a ieșit Alianța, despre care mulți, inclusiv PNL-iliști, o suspectează ca fiind marxist-progresistă, de Extremă Stînga, în orice caz, dar în nici un caz de Dreapta. PNL a cedat pe toată linia. Și nu oricum, ci cu sacrificarea unor personalități precum Rareș Bogdan, Cristian Popescu. Aruncați în luptă din partea PNL, acești candidați ar fi cîștigat și în afara alianței cu USR-PLUS. Cu ceva timp în urmă, înainte de izbucnirea Pandemiei, mai precis joi, 9 ianuarie 2020, Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni:

Jurnalist: Și în legătură cu alegerile locale care vor fi anul acesta, Partidul Național Liberal dădea semnale, prin liderul de la București, Violeta Alexandru, că ar trebui să vină cu un candidat unic, candidat al PNL. Cum vedeți acest lucru? Ar trebui dreapta să se unească, cel puțin pentru Primăria Capitalei?”

Jurnalistul a primit următorul răspuns:

Klaus Iohannis: Nu exclud unele negocieri între partide, dar, ca și principiu, un partid care guvernează și care are o reacție foarte pozitivă în populație – în sondaje, vedem că Partidul Național Liberal a urcat semnificativ – un astfel de partid ar trebui să meargă, de regulă, singur în alegeri, pentru a-și dovedi și puterea, și curajul.”

De ce a acceptat PNL toate hachițele Alianței inclusiv excluderea PMP din combinație pe motiv că nu e demn de a face parte dintre partidele frățești?
Mulți lideri de opinie au pus cedarea PNL pe seama unor jocuri interne ale partidului. Și anume, Ludovic Orban, atent la oricine l-ar putea concura la șefie, l-a preferat pe Nicușor Dan lui Rareș Bogdan și a cedat pe linie în negocierile cu USR-PLUS pentru ca un eventual învingător liberal la alegerile pe București să nu-i umbrească steaua sa tot mai strălucitoare. S-a invocat și posibilitatea ca aceste liste să fie pur și simplu teatrale, deoarece alegerile vor fi amânate și astfel, prin aruncarea în joc a unor neica nimeni, PNL să nu-și pună vedetele într-o situație stînjenitoare. Convingerea că PNL a fost învins la negocieri de către USR-PLUS e atît de puternică la unii analiști că s-a acreditat și teza unui Ludovic Orban care și-a propus în taină să facă pulbere partidul.

Aceste poziții ar fi infailibile dacă n-am avea declarația lui Klaus Iohannis din 9 ianuarie 2020. Această declarație a fost făcută înainte de izbucnirea Pandemiei. Ce a schimbat Pandemia în raportul dintre PNL și USR? Nimic altceva decît o creștere uriașă a pericolului întruchipat de USR-PLUS. Lesne de observat astfel că pe parcursul Pandemiei Alianța a fost formațiunea cea mai credibilă în criticile aduse Guvernului.

Critici au fost lansate și de PSD. Numai că PSD e prea aproape de timpul cînd stîrnea antipatia electoratului de Dreapta pînă la nivel de ură pentru ca pozițiile sale critice să aibă eficiență în scăderea PNL în sondaje. Criticile Alianței au venit dinspre Dreapta. Și în condițiile unui PMP cerșind pe la ușile împărătești ale Guvernului, Alianța și-a consolidat spectaculos postura de concurent principal al PNL.

Toate criticile mergeau direct la țintă. Mai ales că PSD-ul și el critic la adresa Guvernului, a continuat să fie fără credibilitate, după experiența guvernării Liviu Draganea, care a fixat pentru mult timp imaginea PSD de partid al penalilor, al corupților, al ieșirii din UE, într-un cuvînt un partid nefrecventabil. Dacă n-ar fi așa, Klaus Iohannis nu și-ar face un țel din atacarea PSD. Sondajele de opinie, realizate de SRI, evident, cu banii generoși dați de la Buget exact de Liviu Dragnea, îi spun lui Klaus Iohannnis că nu riscă nimic prin ieșirile sale anticonstituționale de chibiț antiPSD. Treptat-treptat, USR-PLUS a devenit principalul adversar al PNL. Un adversar deosebit de periculos și pentru Klaus Iohannis. Graba cu care Klaus Iohannis a intervenit la DIICOT pentru infirmarea unei clasări care fusese făcută cu aprobarea sa se explică și prin teama ca nu cumva tema numirii la DIICOT a Georgianei Hosu, contestată de TeFeLiști, să fie preluată de USR- PLUS.

În aceste condiții se punea problema unei castrări a poziției anti PNL a UNSR-PLUS. Și cea mai bună formă de scoatere a unui partid din joc e îmbrățișarea. Ce a pierdut PNL prin desemnarea lui Nicușor Dan drept candidat sprijinit de PNL? Nimic. Pentru PNL important e ca Gabriela Firea să piardă, de fapt să piardă PSD. Asta ar însemna ca victorios să fie Nicușor Dan. Ei și? Cîtă vreme consiliul general va fi dominat de PNL Nicușor Dan va fi o hologramă de primar și nu unul autentic. În plus, PNL știe că Nicușor Dan nu e pe placul actualei conduceri a USR. Cu atît mai bine dacă prim alegerea ca primar a lui Nicușor Dan se vîră mortu-n casă actualei conduceri a USR. În schimbul unor candidaturi la sectoare, care nu sînt garantate ca victorie, PNL și-a dobîndit liniștea dinspre USR – PLUS. Alianța nu-și mai poate îngădui să atace Guvernul: Prin asta USR – PLUS iese din ipostaza de alternativă la PNL. E ceea ce a urmărit PNL. Contrar aparențelor, PNL a cîștigat lăsînd impresia c-a pierdut.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Prin alierea cu USR – PLUS la București, PNL a cîștigat lăsînd impresia c-a pierdut”

  • Gabriela Firea a fost, și este sabotată de Orban încă de la începutul anului când nu s-au alocat banii ptr. bugetul primăriei.
    Orban a aplicat exact metoda mârșavă a lui Iohannis care nu a aprobat miniștrii guvernului Dăncilă, așa nu a aprobat nici el banii ptr. primărie.
    Chiar și acum când primăria a cerut ajutor cu problema Constanda nu i-au fost deblocați banii.
    Nu s-au alocat banii nici măcar ptr. susținerea spitalelor în plină pandemie.
    Consiliul a fost ostil, USR și PNL a votat împotriva tuturor proiectelor ptr. București numai din motive electorale.
    Useriștii și peneliștii sunt interesați doar de vot, nu dau doi bani pe interesele cetățenilor.

  • Romania e doar un biet teritoriu infestat de bajeti teleghidati de afara si in care fiecare e pe cont propriu. Democratie, vot, stat de drept, ha ha, ce glume sinistre!

    • Si daca este vorba totusi despre hibrizii oameni + extraterestri care au „infestat” jumatate din populatia globului si care au ajuns sa conduca întreaga lume?
      Bineînteles ca am glumit, dar vreau sa-ti aduc aminte ca tu preconizai un SF asemanator, care începea cu Pandemia Covid-19… Désolé, dar trebuie sa recunosti ca premonitia ta este deja expirata.

  • Ma adresez parlamentarilor USR..
    ”Sclipitorilor”, ”v-a facut” mafia liberal-iohannist-neosecuristica cum a vrut ea..! Iar voi ”ati bus botul” la tot..!
    Poate ati uitat fanfaronilor ”progresisti”, dar succesul de la europarlamentare il datorati ..miscarilor de strada ale celor satui de jafurile pesedist-liberale, precum si mobilizarii Diasporei..!
    Va datorati ”devenirea” si sinecurile parlamentare mitingistilor din tara si diasporenilor satui de jigodismul politicianist pesedisto-penelist, oameni care vedeau in voi o posibila..alternativa ”de viitor”, ceva mai ”curătica” si mai cu gandul la tara si oamenii ei..! Ei au mobilizat indecisii sa va voteze..!
    Acuma, salut si cu mitingurile..! Nu numai ca nu ati mai putea scoate in strada destui oameni ca sa pareti din nou..o forță , dar nu va mai da voie nici..pandemia iohannistă-orbanistă-arafată-umflată, care vă va tine ”strategic” pe tușă exact atat cat vor vrea mafiotii liberalo-iohannisto-neosecuristici..!
    Iar daca si voi o mai tineti tot intr-o ”doctrina globalist-progresită”, si continuati sa faceti figuratie cu subiecte care nu mai interseaza pe nimeni in..dezastruosul haos social-economic asigurat de guvernarea Iohannis-PNL-Noua Securitate, sau daca continuati sa va ploconiti in fata marionetei merkelist-globaliste de la Cotroceni chiar si cand aceasta coada de topor traficheaza sclavi romani (vezi operatiunea ”Sparangelul”) si tradeaza pe fata interesele Romaniei si romanilor (vezi ultimul summit CE), salut si cu sustinerea ..Diasporei..!
    In plus, uitati-va la voi..! Ati ajuns si in situatia ridicola sa nu fiti nici la putere si nici in opozitie..! Ca un betiv care merge pe mijlocul strazii.
    In realitate ati devenit doar un ”partid balama” al PNL, si din cauza asta sunteti niste bieti figuranti pe toata linia..!
    Asta sunteti, asta a facut din voi obedienta fata de cocalari liberali, fata de penalul cu 17 dosare Iohannis, si fata de Noua Securitate, care, in timp ce voi ii pupati in dos, ei va spulberau mamaliga de candidat pe care ati avut-o in lupta pentru presedintie, punandu-i in carca, pe fondul muteniei voastre ”superioare” si non-combatului vostru ridicol, tot felul de mizerii..! V-ati umput de penibil, pur si simplu..!
    Cautati-va un nou lider, unul viguros si fara trecut sau prezent..dubios, fara obligatii sau teama fata de ..Sistem, lasati naibii gargaristica”globalist-progresista” si iesiti la lupta..!
    Iesiti la lupta cat mai repede, cat mai hotarât, cat mai curajos, cat mai dur, cat mai fara ..zorzoane doctrinare ”globalist-progresiste”(sunteti in Romania , nu in biroul lui Soroș) si cat mai fara..compromisuri cu cele doua mafii nationale (PSD si PNL)..!
    Alminteri deveniti..amintire incepand chiar cu primele alegeri (locale).

    • Pentru Nicusor Dan…

      Daca chiar te-ai angajat sa tragi mafia penelist-iohannist-securistica dupa dupa tine (aici e vorba si de consilieri , nu numai de primar), caz in care va trebui s-o si ”omenenești” pentru sprijinul primit cu (licitatii cu ..dedicatii daca ajungi primar), atunci in ochiii mei valorezi tot atat ca in cazul in care te-ai fi angajat sa tragi mafia pesedista dupa tine..!
      Adica, nu mai volorezi nici doi bani, nici ca politician si nici ca om, caracter..!

      Pentru ca iata ce spuneai Nicusor Dan, in noiembrie 2016: „În termeni formali, PSD şi PNL au ratat aproape toate obiectivele pe care şi le-au propus. În termeni simpli, promisiunile lor electorale au fost nişte minciuni sfruntate, apă de ploaie, o bătaie de joc la adresa tuturor celor care au avut încredere în ei şi i-au votat. Nu este un accident şi nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. În România, din păcate, în ultimii 26 de ani a fost o convenţie tacită între ei şi noi: ei au promis, noi ştiam că ne mint, dar îi votam pe cei care, speram, vor fura mai puţin.”

      Pai bine bai Nicusor, daca tot stii asa de bine ce hram poarta mafiotii PNL (hoti si mincinosi), cum de te-ai ”infratit” cu ei, arivist fripturist ce esti.?:)) Sau crezi ca va tine vrajeala cu ”candidatul dreptei”, Nicusor ”Incoruptibilule”..? Si care ”dreapta”..? Nicaieri in lumea asta liberalii nu sunt considerati ”de dreapta”, ci ”de stanga”, sau cel mult ”centru-stanga”..! Cu atat mai putin pot fi considerati ”de dreapta” cocalarii si smenarii romani care-si spun ”liberali”, mai ales dupa ce s-au mai si pupat 30 de ani pe gingii cu mafiotii pesedisti, jurându-si reciproc si iubire vesnica de vreo cateva ori, asta intre 2-3 ”tunuri” trase avutiei nationale si niscaiva mânăreli legislative la care au colaborat ca fratii, cat se poate de ”fructuos”, ultima oara absolut oficial si la vedere sub sigla USL(cu Iohannis in formula completa)..!
      Deci, al carei ”dreaptă” ziceai ca esti tu candidat, Nicusor Dan..?

      • Pentru Dan Barna..

        Las-o mai incet cu desfiintarea Sectiei Speciale, si cu aburelile ”political correctness” ale globalismului neomarxist-”progresist”, ca nu asta ii ”framânta” pe romani acum..! Si oricum, Negulestii-Zdreanta din parchete si Costiniii din tribunale, trebuie sa dea in mod serios scocoteala cuiva pentru abuzurile si mânariile la care s-au dedat si se dedau..! Altminteri o mai tii asa si cu non-combatul , si cu aburelile ”political correctness” si cu desfiintarea Sectiei Speciale, atunci e clar ca ori esti santajat cu dosare, ori esti o coada de topor sorosita, ori ai batut palma cu mafia din Justitie..! Ori..toate trei la un loc..!

      • Pai vedeti,asta am spus si eu,USR nazist=mafia

    • Domnule,cu tot respectul dar insusi USR-ul nazist este mafia,ce dracu se vede de pe luna

  • „Foarte pozitiva” nu cred ca mai este perceptia populatiei dupa masurile aberante luate de PNL si acolitii sai pe vreme de epidemie. In Bucuresti cel putin deciziile privind candidatii propusi la alegerile locale sunt total neinspirate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *